Отговори на тема  [ 257 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Следваща
застраховката ГО и системата "бонус-малус" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: застраховката ГО и системата "бонус-малус"
lcr написа:
Някои субекти така и не разбират, че живеят в общество. Това означава, че ползват споделени ресурси и като така играта си има правила, които трябва да се спазват.

Звучи логично, ама не е съвсем вярно.

В случая става дума за нещо наложено със закон. Това ще рече, че трябва да се спазва правната логика, а тя изисква законите да се съобразяват с публичния интерес. Като под публичен интерес се разбира тоя на суверена, демек на българския народ. Освен това интересите без значение публични или частни трябва да са осъзнати.
Демек, когато се приема някакъв закон, то той би следвало да е в наш интерес и ние да го разбираме тоя интерес. Аз лично нито разбирам какъв е интереса от тоя закон нито чий е тоя интерес. Всъщност май разбирам, ама просто не съм убеден че съвпада с частния ми интерес или с това, което си мисля че е публичния ни интерес.
За съжаление май не съм единствен, което значи че масово тоя закон няма да се спазва съвестно, да не казвам че умишлено ще се лъжем... за пореден път. И за пореден път ще се чудим, що така аджеба законите не се спазвали у нас.

Сря Дек 04, 2019 12:57 pm
Профил

50% от имащите право на глас не гласуват поради една или друга причина. Но после реват, че законите не им уйдисват, че били лобистки, че не били в техен интерес.
Ами, като искате да живеете в демократично общество, пък работете за това. То не e даденост.

Сря Дек 04, 2019 1:04 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
Не ги измислям аз правилата. Още по-малко пък ги внедрявам. Като така, какво аз мисля за правилно, не е от значение.
Не виждам обаче проблем да се съобразявам с правилата и поради това не оревавам вселената, за разлика от други.

То ако трябва да бъдем още по-екзактни, това че масажираме клавиатурите също няма голям практически смисъл...
Не разбрах кои правила имаш предвид? Ако е ЗДВП, то в миг мога да притичам до КАТ и да си извадя "златан талон". Това прави ли ме примерен гражданин спазваш правилата? А дали ме прави примерен шофьор? :lol:

Сря Дек 04, 2019 1:15 pm
Профил

Имам в предвид всички правила. Като се започне от това да не си хвърляш фаса на тротоара и се стигне до това да не убиеш някого.

Това, че имаш златен талон не е нищо повече от една добра предпоставка. Но ако за 30 г зад волана и за повече от 1 млн изминати километри, не си причинил нито една щета, това е вече доста по-сериозна предпоставка.

Сря Дек 04, 2019 1:21 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
...Това, че имаш златен талон не е нищо повече от една добра предпоставка. Но ако за 30 г зад волана и за повече от 1 млн изминати километри, не си причинил нито една щета, това е вече доста по-сериозна предпоставка.

Нямам златен талон. Не ми трябва. Но ако внезапно ми потрябва за да се изфейсбуча на мегдана, то мога да се сдобия с такъв.
А такъв шофьор който за 30г. и 1 милка километра да не е причинил нито една щета няма. А ако все пак има такива, то вероятно могат се преброят на пръстите на ръцете на нормален землянин, като информацията ще обхваща последните няколкостотин години, и цялата галактика. :mrgreen:

Редакция:
lcr написа:
...Не виждам обаче проблем да се съобразявам с правилата и поради това не оревавам вселената, за разлика от други.

lcr написа:
Имам в предвид всички правила. Като се започне от това да не си хвърляш фаса на тротоара и се стигне до това да не убиеш някого...

Апропо, намирам призивите ти за спазване на правилата за много вълнуващи.
Ти ли ползваше виетнамски ксенони във фаровете автомобила си? Ако да, що не преминеш от призиви към дела?

Знам, знам, и сега като настъпи едно неловко мълчание... :D

Сря Дек 04, 2019 1:33 pm
Профил

lcr написа:
50% от имащите право на глас не гласуват поради една или друга причина. Но после реват, че законите не им уйдисват, че били лобистки, че не били в техен интерес.
Ами, като искате да живеете в демократично общество, пък работете за това. То не e даденост.

Правото на глас е ПРАВО, което може да упражниш или да не упражниш. Но това е ПРАВО. Едно право не поражда друго право. Това че имаш право на едно нещо не означава, че имаш право на друго.
В една правова държава правата и задълженията са балансирани. Демек зад всяко задължение стои някакво право, както зад всяко право има и задължение(Я). Но балансирането е логично. В случая правото на глас се балансира със задължението да спазваш законите. Ако си невменяем нямаш задължение да спазваш закони, но нямаш и право на глас. Това е балансиране.
Изключение от баланса са само основните права. Примерно правото да живееш - всеки има това право, почти без значение дали спазваш задълженията си. Само осъдените на смърт ги лишават от това им право ;-) Друго основно право в демократичните държави е свободата на словото. Тя ти е дадена безусловно. Имаш я, даже и да си в затвора. Естествено я имаш и без значение дали гласуваш или не. Така че мрънкането на тема законодателства е основно право И Е ДАДЕНОСТ!

Сря Дек 04, 2019 1:56 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Това прави ли ме примерен гражданин спазваш правилата? А дали ме прави примерен шофьор? :lol:

Статистически си ниско рисков шофьор. Това е. Тони статистически е високо рисков.

Относно въпроса, що примерните не почват на бонус, отговора е елементарен, защото парите, които ще се съберат са малко. Все пак трябва да сме много наивни да смятаме, че няма да има повишение на услугата. То ще е факт, независимо дали има бонус-малус или не. Причините са ясни, а доколко са "справедливи", за подобни глупости не ми се спори.

Та цената ще поскъпне. В единия случай ще я носят всички солидарно, в другия случай ниско рисковите шофьори ще плащат по-малко, за сметка на високо рисковите. Това е.

А дали самите прагове и нарушения са сметнати "правилно" е друга тема.

Последна промяна Цецо на Сря Дек 04, 2019 1:58 pm, променена общо 1 път

Сря Дек 04, 2019 1:56 pm
Профил ICQ

Ти персонално имаш ли някакъв проблем с "виетнамските" ми ксенони? Или да знаеш, някой, който има? Или пак си чешеш наизуст, да се намираш на клавиши :D

Сря Дек 04, 2019 1:57 pm
Профил

Така, като ви "слушам" и придобивам усещането, че шофьорите нямат никаква вина за това ГО да е на тази цена, да се увеличава непрестанно и изобщо да съществува.

Хипотетично погледнато - ако всички бяха изрядни и ако все пак имаше ГО, тя нямаше ли да представлява един супер доходен бизнес, дори и цената и да беше 5 лв.?

Сря Дек 04, 2019 2:02 pm
Профил

Хипотетично да, защото системата само ще прибира (макар и по 5лв.) и няма да дава.

Сря Дек 04, 2019 2:07 pm
Профил

Миро, освен юридическите права, съществуват и едни други - морални права, които имат доста по-голяма тежест.
Такова едно морално право гласи, че ако се възползваш от юридическото си право да не гласуваш, после не следва да мърмориш.

Сря Дек 04, 2019 2:08 pm
Профил

Цецо написа:
Та цената ще поскъпне. В единия случай ще я носят всички солидарно, в другия случай ниско рисковите шофьори ще плащат по-малко, за сметка на високо рисковите. Това е.

Точно така, цената ще поскъпне. Но за рисковите и не-рисковите не съм убеден. По-горе плямпах какво трябва да е изпълнено, за да работи един закон. И тъй като според мен не е изпълнено най-вероятно закона няма да работи точно както си го представяте. Демек вместо тарикатите и нарушителите да почнат да плащат повече, ще му намерят цаката и прецани ще бъдат най-вече не толкова рисковите шофьори. Казвам го и от личен опит, защото на мен веднъж ми се наложи да ползвам ГО и поради наивната ми вяра, че след като имам ГО всичко е ОК се оказа че не е ОК. Повече от 10 години се съдих със застрахователи...
Нямам никакви съмнения, че това ще стане и сега. Прецакани ще се окажат (за пореден път) наивниците. И солидарната система ще им изглежда като Слънце...

lcr написа:
Миро, освен юридическите права, съществуват и едни други - морални права, които имат доста по-голяма тежест.
Такова едно морално право гласи, че ако се възползваш от юридическото си право да не гласуваш, после не следва да мърмориш.

Това е само в твоите представи за морал... Ако моралът има по-голяма тежест нека да направят ГО - морално задължение.

Сря Дек 04, 2019 2:17 pm
Профил

itso.t написа:
А такъв шофьор който за 30г. и 1 милка километра да не е причинил нито една щета няма. А ако все пак има такива, то вероятно могат се преброят на пръстите на ръцете на нормален землянин, като информацията ще обхваща последните няколкостотин години, и цялата галактика. ....

Ако използваш знанията си по аритметика и ако вземеш в предвид "плануваните" % за бонус и за малус, и неминуемо ще стигнеш до извода, че изрядните са доста повече от неизрядните.

Сря Дек 04, 2019 2:31 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
Ти персонално имаш ли някакъв проблем с "виетнамските" ми ксенони? Или да знаеш, някой, който има? Или пак си чешеш наизуст, да се намираш на клавиши :D

Персонално нямам никакъв проблем нито с теб нито с модерните ти виетнамски ксенони. :D
Ама ми дойде много сгодно като пример. Хем се призовава "дайте да ДАДЕТЕ", хем правилата трябва да се спазват от останалите, но не и от теб.
Е, приеми че и останалите нарушители имат своите правдоподобни в техните очи оправдания защо трябва да нарушат дадено правило.
Точно както и ти имаш такова. Какво беше, горяха рефлекторите ли, друго ли беше?
Затова е хубаво когато се сочи с пръст, това първоначално да се прави пред огледалото. Ако забележиш ореолче, ореол, или ореолище над главата, тогава насочваш пръстчето към околните. :lol:

Сря Дек 04, 2019 2:56 pm
Профил

Мен друго ме притеснява, изчисляването на бонуси и малуси ще е такова, че има вероятност връщаните пари за бунус да са много по-малко от събираните пари малус. Т.е. да се получи нещо като скрито увеличение на средната цена.

Сря Дек 04, 2019 2:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 257 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Следваща