|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:22 pm
застраховката ГО и системата "бонус-малус"
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: застраховката ГО и системата "бонус-малус"
Да, статистически съм ниско рисков шофьор. Статистически. Хипотетично не пречи през ден да сплесквам калника някому, или да нарушавам ЗДВП, но да не съм отразен в статистиката. Има един много готин лаф за статистиката: Отделно, според текущото предложение ще се вземат предвид нарушенията на ЗДВП. А дали ще се прави разлика между превишаване на ограничение 20км/ч с 5 км. което някой киселяк е решил да санкционира, и ограничение 60км/ч с 35км отгоре. Неслучайно питам за 20км/ч, защото по разни населени места се срещат и такива. А съм виждал автомобил на който километража започва от 20км/ч. Тоест, с такъв автомобил или трябва да се движиш като охлюв или ако стрелката на скоростомера мръдне, вече си нарушител и бецалиш на застрахователя. Ясно ми е, че това е частен случай, но би могъл да е реалност...
|
| Сря Дек 04, 2019 3:13 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Ицо, можеш ли да ми посочиш черно на бяло закона, който ми забранява да ползвам "виетнамски" ксенон?
|
| Сря Дек 04, 2019 3:28 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
С него не би трябвало да минаваш ГТП - освен в някои специални случаи.
|
| Сря Дек 04, 2019 3:34 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Достатъчно голям си. Можеш и сам да потърсиш какви НЕ СЕРТИФИЦИРАНИ модификации по автомобила са разрешени. Сега ще използвам твоят метод за аргументиране - къде на ксенона ти пише че е "street legal" за употреба в ЕС когато е монтиран във фар за халогенна крушка? Ако може да е написано от някоя институция занимаващи се с узаконяване на тия неща. Мнението на бай Хой или на бай Иван няма да има особена тежест. 
|
| Сря Дек 04, 2019 3:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ицо, няма значение колко е ограничението а с колко си го превишил и дали е населено... За 21-30 км/ч превишение в населено място е +3 класа.
Абе системата е халифакс, очевадно е за повече пари. Те са два варианта като с малкото класове е по-фрапиращ. Почваш от 6-и клас и трябват 5 (пет) години без нарушения за да получиш заветните 23% отстъпка. За сравнение едно единствено нарушение през първата година ти вдига застраховката с +25%. А ако те хванат с над +20км/ч от примера по-горе отиваш на +75%
Като отчетеш натрупването става още по-весело. Значи ако направиш само 1 превишение +20км/ч през първата година, на втората имаш +75%, третата +50%, четвъртата +25%. Демек едно превишение общо ти струва +150%. В същото време ако друг е бил съвестен през това време ще има -12%, -15% и -18% или общо -45%.
Видимо е, че с едно превишение в рамките на 4 години се избиват 3-4 добросъвестни. Работата е там, че според статистиката КАТ регистрира 1.5 до към 2 млн. нарушения годишно. И ако продължава така, то за 4 години ще регистрира поне 6 млн. нарушения. При около 2.4 млн шофьори както и да ги смяташ работата е ясна...
|
| Сря Дек 04, 2019 3:55 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Тия неща са ясни. Затова не спирам да се учудвам на овчия ентусиазъм с който се възприемат подобни промени...
|
| Сря Дек 04, 2019 3:59 pm |
|
 |
|
lcr
|
Неуспешен опит да се изсулиш от ситуацията. Посочи ми българския закон, който ми забранява да ползвам допълнително монтиран ксенон на автомобил, който заводски излиза с ксенон и няма конструктивна разлика в оптичната система на фара.
|
| Сря Дек 04, 2019 4:01 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ако автомобилът ти е излезнал от завода с халогенни крушки, а ти си сложил ксенонови, то си в нарушение. Няма такъв автомобил при който ксеноновия и халогенния фар да са с еднаква конструкция. Дори и визуално да изглеждат еднакво. Предполагам че можеш да се обосновеш със скрийншот от каталога за ОРИГИНАЛНИ резервни части в който да се види че ксеноновия и халогенния фар са с един и същ парт номер? ------------------ Като цяло конкретната дискусия е много досадна. Но е полезна за да онагледи тезата ми. Знаеш че не си изряден, но продължаваш да упорстваш и да твърдиш че си. Е от това по-нагледно не знам накъде. Приеми че и останалите нарушители си имат своите мотиви и са прави, а ти не си. Накратко - имаше един лаф за гредата в окото. Прочети, осмисли, сподели какво мислиш по въпроса... Апропо, забрави да покажеш документа който показва дали ксеноните ти са ОК в ЕС? Убеден съм че имаш такъв, но в момента не ти е подръка. Не бързам де. Когато имаш възможност, тогава го покажи. Тогава ще продължим със спора по темата. 
|
| Сря Дек 04, 2019 4:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Да не цитирам още един куп алинеи и алинейки, по-нататък има описано как става одобряването - индивидуално или по тип... съответно реда и т.н. При всички случаи превозното средство има някъде издаден документ за одобрени и точните харектеристики с които е одобрено. Всяка една промяна изисква ново одобрение. Дори в случаите, когато показателите не се променят пак е нужно да се докаже, че не се променят...
|
| Сря Дек 04, 2019 4:26 pm |
|
 |
|
lcr
|
По тази логика и монтирането на парктроник представлява конструктивно изменение и ако за него няма документ, ползването му е незаконно. А какво да кажа, като разполагам с доказателство от производителя, че автомобилът ми е с мощност 130 к.с. а по незнайни причини в КАТ ми го регистрират с мощност 140 к.с. ? Кой нарушава в случая закона? Очевидно пак аз, защото ползвам автомобил, който не съответства на написаното от КАТ. Ицо, ти си този, който иска да докаже, че аз престъпвам закона. Така че чакам от теб доказателството. Ако не можеш да ми го предоставиш, защо не сезираш прокоратурата? Тя, вероятно, е доста по-компететнтна от теб и няма как да не постави един закоравял престъпник, където му е мястото. 
|
| Сря Дек 04, 2019 4:48 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Безсмислено е да продължаваме...
|
| Сря Дек 04, 2019 5:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
lcr, не можеш да ме убедиш че не нарушаваш закона по никакъв начин, просто няма начин. Това не те прави лош шьофьор, това те прави човек.
|
| Сря Дек 04, 2019 5:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
В административното право важи принципа "всичко, което не е изрично забранено е разрешено". В случая е забранено да правиш модификации по параметрите с които е узаконена колата или да довнасяш параметри, които изискват одобрение. За парктрониците няма (доколкото знам) изискване да се одобряват, така че остава да не изменяш други неща (примерно ако парктроника стърчи извън одобрените размери, или вдига теглото, или свети). Ако предположим, че не променя нищо от изброените то не би следвало да се брои за модификация и не изисква да ходиш на комисия. Това не го прави "законно" а просто не е "незаконно"  КАТ регистрират на база документите, които са им предоставени. Ако си им предоставил документи с невярно съдържание - виновен си. Ако КАТ са допуснали грешка при въвеждането по принцип вината е тяхна, но на практика не носят отговорност. В такива случаи зависи дали те ще се съгласят с грешката си, ако се съгласят може да ти изкарат нов талон срещу скромната сума от 20лв (или колкото вече е тарифата). Ако не се съгласят, трябва да минеш наново цялата пререгистрация или комисия за модификация...
|
| Сря Дек 04, 2019 5:49 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Застрахователния бизнес, а и всеки друг бизнес работи с математика/статистика, а не с личните драми и житейски премеждия на отделни индивиди. Ако ти си някакво изключение от статистиката, другите ще те компенсират. @lcr, ако си с ксенонова/лед крушка на рефлекторен фар, нарушаваш закона това е 100% сигурно. И то не само българския. Защото всяка кола с ксенонови светлини трябва да има адаптивен контрол на нивото им (с кантари на осите) и това е норма на ЕС! Мен лично това ужасно ме дразни и обикновенно облещвам дългите, когато видя такива "рационализатори" нощем. А това, че никой не ги контролира е тема на друг разговор. То и контрола е труден де, щото на ГТП нищо не ти пречи да се явиш с нормалните крушки и после как да си сложиш очевадките.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 04, 2019 7:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами точно така, това е статистика, но също така е статистика, че когато има предпоставка за злоупотеба и корупция тя гарантирано се случва по нашите ширини. Това което замислят ще стимулира корупцията при катаджиите, това според мен и доста ще промени постъпленията влизащи в бюджета. 1000 лв са силен стимул и за двете страни.
|
| Сря Дек 04, 2019 7:24 pm |
|
|