|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 10:33 pm
Комуникационен интерфейс на Audi 80 B4 1.9TDi ?
| Автор |
Съобщение |
|
daniel_stefanov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 12:40 am Мнения: 206 Местоположение: София
|
 Комуникационен интерфейс на Audi 80 B4 1.9TDi ?
Здравейте,
Отдавна си мечтая да имам кола с бордкомпютър и сега се реших да се пробвам сам да си направя. Сигурен съм че няма да се справя без помощта ви. Първото нещо което ще ми е нужно е да разбера протокола по който комуникира ECUто на колата с диагностичните програми. По същият интерфейс ще комуникира и моя PIC контролер-бордкомпютър (ако имате по-добра идея за комуникация - ще се вслушам в съвета). Моля ако някой е правил нещо подобно за този автомобил или може да даде по-подробна информация за протокола, да драсне няколко реда. Също така ме интересува и кабел м/у ECUто и PC за работа на VAG-COM или подобни програмки. Ако може да се намерят и схеми на ECUто ще е върха. Не знам дали е важно, но колата е 1995г. Предполагам ,че има разлика в ЕКУтата в зависимост от годината. За моята знам само че е Bosch, нищо друго. Поздрави.
|
| Пон Апр 03, 2006 11:37 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Че B4-ките с ЕКУ ли са?? 
|
| Вто Апр 04, 2006 11:37 am |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Ами...... предполагам се шегуваш. С ЕКУ са доколкото знам. Даже някои си имат и бордкомпютър. За съжаление мойта няма и искам да си направя. Колата е Audi 80 B4 1.9TDi и доколкото знам им слагат чиптуниг. Къде ще го сложат този чип, ако няма ЕКУ? 
|
| Вто Апр 04, 2006 3:05 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Най-после успях да пусна схемката на K-L Line адаптера и всичко тръгна много добре. Закачих се без проблем с Аудито и сега чета всички данни идващи от ЕКУто на колата. Сега предстои по-трудната задача. На мястото на Лаптопа да направя мой контролер (на базата на PIC 18), с LCD дисплей, който да показва разхода. Знам, че протокола на комуникация е KWP-1281. Това което незнам е как да накарам моя контролер да комуникира по този протокол с ЕКУто на колата. Някой занимавал ли се е подробно с протокола и би ли могъл да даде малко жокери?  . Как да разбера на кой адреси от паметта на ЕКУто се намира полезната информация за мен? Как да направя адресацията към тези данни? В крайна сметка се оказа, че трябва да се "добера" само до два параметъра. Скоростта на колата и разхода в l/h. Тези два параметъра са достатъчни да определя разхода в l/100.
|
| Чет Май 25, 2006 3:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти само заради единия разход ли го правиш това цялото упражнение  .
|
| Чет Май 25, 2006 3:30 pm |
|
 |
|
3aek
|
пусни си едно муле е търсене OBD и ще излезе всичко
внимавай и проверявай всичко е анти вирус че е пълно с троянци 
|
| Чет Май 25, 2006 5:25 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Протокола на Аудито не е ОБД а КВП, така че първо прегледай
http://www.geocities.com/vaginfo/
тук е протокола. Има достатъ4но нагледни обяснения за да си подкараш комуникацията.
Докарай си ПИК-а до това положение да комуникира с колата. Не е сложно - правил съм го преди ...5-6 години..
После може да ти изровя информация за разхода.
Мисля, че не се пращаше директно разхода, а само времето на импулса на дюзите и оттам се смята, но не съм сигурен. Ще проверя.
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Чет Май 25, 2006 5:49 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Ами, да това е идеята  и понеже съм начинаещ с CCS за PICове, тази задачка ще помогне много. Заек, благодаря. Ще бъда предпазлив  . nickich, благодаря за интересния сайт. Ще го прегледам веднага. Звучи доста обнадеждаващо............защо на мен не ми изглежда толкова лесно Ще съм ти много задължен ако можеш да намериш някоя "сламка" за разхода.
За сега параметрите ги виждам само с VAG-COM и на 15 позиция. 3 или 4ти параметър е Fuel Consumption - параметър който ми дава директно разхода на колата, но в l/h. За да измеря разхода на колата като литри на 100, ми трябва още един параметър и това е скоростта с която се движи колата. Този параметър също мога да го чета. Тогава деля единият параметър на другия и умножавам по 100 и се получава реалният разход. Например (l/h)/(km/h)=(l/km)*100 - това е разхода. Затова искам да прочета тези два параметъра и в моя контролер да сметна простата сметка.
Как смяташ, дали така мога да получа разхода?
Ако стане такак както си мисля, не е необходиимо да смаятам времето на импулса на дюзите. Още повече тук има един малък пробле. Ако смятам разхода по време на отворена дюза, трябва да знам разхода през тази дюза когато е напълно отворена, а този параметър трудно ще го намеря. Дори да успея, тази дюза не е нова и вероятно разходът и се е променил.
Ами засега е това. 
|
| Чет Май 25, 2006 6:55 pm |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Прав си! Вярно че го имаше и разхода. ...ми аз от няколко години не съм копал в тази насока и съм позабравил. Ми значи нямаш проблеми. КАто подкараш комуникацията между колата и ПИК-а, ще ти кажа как да изчетеш необходимата ти информация.
Успех!
|
| Пет Май 26, 2006 9:17 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
Аз имам една руска схема с атмел но не знам дали ще ти свърши работа , ако някой знае какви са сигналите на к-лине или л-лине да ги каже и на мен ми е интересно
Руската схема е добра вади един куп статистики, даже ти смята колко литра ти остават в резервоара , разбира те според оборотите на каква скорост караш
Довечера ще я намеря и ще я пусна тука 
|
| Пет Май 26, 2006 4:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Mda
Това го показва всяка кола с най-обикновенна стрелка - още от преди 100 години  .
|
| Пет Май 26, 2006 7:09 pm |
|
 |
|
3aek
|
абе друго е като го смята компютър и излиза с число на дисплея 
|
| Пет Май 26, 2006 8:20 pm |
|
 |
|
plameniv
|
|
| Пет Май 26, 2006 10:32 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Информацията за КВП1281 е доста оскъдна, но мисля, че благодарение на сайта който ми даде nickich
и един немски сайт в който са описани добре нещата, теоретично този протокол ми се изясни до голяма степен. Оказва се че да се събуди ЕКУто на колата, трябва да предам първоначално данни с 5 bps, което хардуерно незнам как да го направя. След "събуждане" ЕКУто отговаря с 55, но вече с 9600 или 10400 (това още незнам). Проблемът е че УСАРТ модула на ПИК контролера неможе да го направи това или по-точно аз незнам как става. Идеята ми е ако мога софтуерно да събудя ЕКУто с 5 bps като задам адрес 01 и после да вклуча хардуерния модул на ПИКа. Това ми се вижда обаче първо трудно и после не толкова добро решение. Моля за идея как да стане това. Ето това трябва да направя:
from PC from ECU comments
01 5 bps address of the Engine Controller 1start, 7data, odd parity, 1stop
55 this is the sync byte to determine the baudrate (01010101) 1start, 8data, 1stop
01 Key word LSB 1start, 7data, odd parity, 1stop
8A Key word MSB 1start, 7data, odd parity, 1stop
75 Complement of Key word MSB
|
| Сря Май 31, 2006 8:56 am |
|
 |
|
nickich
|
0. Конфигурираш пиновете, които ще използваш за серийната комуникация като обикновени вход/изход
1.Пращаш байта с 5 бит/с (с timer, delay или както ти е удобно)
2.Конфигурираш си пиновете да са към серийния интерфейс
3.Конфигурираш си интерфейса 9600 бит/с
4.Получаваш 0х8А 0х75
5. Всички са щастливи
...
|
| Сря Май 31, 2006 9:46 am |
|
|