Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Държавата ни е много зле. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Мисля че повечето тук сме от двете страни на бариерата, в смисъл че правим продукти които някой може да открабне а и ние все още ползваме нелегално такива...
Ако говорим сериозно въпросът не е дали сме бедни и дали ни харесва. Истината е че пиратството е нещо необходимо и става все по-необходимо за съвременното общество, защото както има недобросъвестни потребители, така има и недобросъвестни производители. За съжаление обаче законите които трябва да регулират отношенията потребител-производител се пишат предимно според изискванията на производителите, така че в случая пиратството се явява естествен регулатор в тези отношения.
Не мисля че за софтуера и произведенията на изкуството трябва да важат стандартните правила за търговия. Търговията е възникнала като размяна на труд/услуги, ако аз правя боза а друг банички и правим търговия, ще оценим продуктите си според труда и материалите които сме вложили и след години търговия ще натрупаме състояние пропорционално на труда и уменията ни (леко корегирано от субективни фактори).
При софтуера това очевидно не е така - това което е спечелил Бил Гей няма еквивалент, не може да се изчисли нито в банички, нито в бози. Не е нормално един човек да е вложел толкова труд и имения и да печели толкова колкото една малка държава. Но пък е нормално да очакваме че той ще използва това състояние да монополизира бизнеса, да променя законите по свой вкус и да оставя далеч повече хора без работа, щото аз поне не знам компания съсипана от пиратстване, но знам доста такива съсипани от подобен род конкуренция.
Така че за мен пиратството е нещо полезно когато е в умерени дози. В много случаи производителите даже предпочетат вместо да дават пари за реклама да оставят известно количество пиратски копия, или напълно безплатни версии на своите продукти. Ако един продукт се хаква и копира, това означава че е добър а производителят винаги може да подобри малко нещата, да сложи малко по-добра защита и да пусне нова версия и да продава по-лесно след като вече е зарибил пазара...
Разбира се, има и изключения но според мен това е правилото, т.е. за обществото разликата между нелегалното използване и легалното е като разликата между отровата и лекарството - само дозата!

Иначе тая акция смятам че е глупава, а отразяването й е твърде лошо качествена пропаганда. Според мен, тия от арената имат няколкостотин хиляди потребителя, от които вероятно не повече от 10000 си плащат месечен абонамент - говоря за средно месечно. Това прави 10к SMS по 2лв, т.е. 20к лв. От тях операторите едва ли плащат повече от 50%, т.е. арена получава да речем 10 -15 хиляди лева. Да предположим, че не плащат данъци, не плащат реклама, не плащат за нет, за техника и т.н. Да предполжим че бъркам сметките, но колко ли бъркам в действителност - 50 - 100%, 200%, 500%, 1000 % ??
Според журналистическото "разследване" на стандарт излиза че бъркам 100 000%....

Вто Май 30, 2006 11:30 am
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Твърдо заставам зад хакерския принцип за общодостъпност на информацията!!! Според мен на Земята трябва да важат същите закони както в космоса (извън пределите на стратосферата няма авторски права)! вярно е, че за създаването на даден софтуерен продукт някой плаща, но той е имал нужда от него и затова е платил. Но пък замислете се, ако всичкия софтуер е "open source", как това би се отразило на развитието на цялото човечество! Останалото го е казал пича от ХІ б клас на СОУ "П.Р. Славейков". Не се заблуждавайте, целта е ясна - непросветен, нискообразован, без достъп до информация (била тя изкуство или техника) == РОБ!
@zz_stefanov, RESPECT! =D> =D> =D>

Вто Май 30, 2006 12:35 pm
Профил ICQ

Мнение 
evc написа:
вярно е, че за създаването на даден софтуерен продукт някой плаща, но той е имал нужда от него и затова е платил.

Поръчковият софтуер е най-гадното нещо за пиратстване ако се замислиш... ако някой е платил за нещо и то се разпространи след това, той втори път няма да плати или поне няма да иска да плати много за нещо което ще се обезцени бързо.
Оправдавам пиратството, ама не в тая му форма която само пречи на бизнеса.

evc написа:

Но пък замислете се, ако всичкия софтуер е "open source", как това би се отразило на развитието на цялото човечество!

Замислям се... и не смятам че ще се отрази много добре. След като всичко стане безплатно, програмистите от просия ли ще живеят?

evc написа:
Останалото го е казал пича от ХІ б клас на СОУ "П.Р. Славейков".

Така е, евала! Ама да не забравяме че сега е ученик и като започне да се издържа ще се наложи да пиши не каквото мисли, а за каквото му плащат. Добре поне че има някакъв талант момчето и се надявам че няма да пише толкова неграмотни глупости като тези в стандарт.

Вто Май 30, 2006 1:16 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Няма оправдание за крадци от типа АренаБГ, които си присвояват чужд труд - независимо дали става въпрос за легален или нелегален материал. Аз нямам отказан user account както някой преди мен ме е за подозрял, но така се случи, че мой познат беше администратор докато сайта беше свободен. Когато го купил един "съмнителен" бизнесмен и една друга "групировка" разкарали целия тим на сайта и ги подменили. Та горе долу съм запознат с далаверата. А че става дума за далвера си е чисто кат'момина сълзица.
Другото поради което този т.нар "нов пазар" ме дразни е следното:
Масово потребителите, които теглят филми и музика, които:

а) често дори не записват на носители;
б) гледат по веднъж и изтриват;
в) не споделят с тези от които са ги изтеглили;
г) теглят откровени бози с цел запълване на иначе "тежко натоварения" си работен ден.
д) други...

Това за свободата на пиратството и т.нар хакерски принцип е глупост пар ексаланс.
АренаБГ не са просто пирати - те са крадци, каквито и други дитирамби да се хвърлят на обществото.
Освен това да се правят аналогии, да се показват реминисценции от близкото минало и да се отвлича вниманието с други форми на криминална престъпност означава да си заровим главата в пясъка. Разбира се, че и другите престъпления трябва да се наказват и преследват, но ние Българите сме царе на смесването на нещата и на черното и бялото.
Та не виждам какво лошо има в това, че едни тарикати крадци са били заловени. За мен това си е нещо доста нормално и не виждам какво застрашава сериозната част от потребителите.
Сериозните потребители си имат източници - било то притурки към вестниците (чудесна идея) или покупка на качествените заглавия върху ДВД. Обаче онези които цял ден задръстват мрежата с последната бълвоч на Глория да речем сигурно ще вдигнат вой до небесата, но who the fuck gives a shit about'em...

Вто Май 30, 2006 1:22 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Общо взето ще кажа "Сититя на гладния НЕ вярва". Това което става е смешно, не то е трагично... НСБОП ми тръгнали пирати да гонят. Изкарват нас потребителите най-големия враг на милата /?/ ни ДЪРЖАВА /не родина!/ а организираната престъпност си живее живота. И нека да вметна един от най-страшните проблеми на обществото ни - наркоманията - в Горна /а и навсякъде другаде/ гадовете спокойно си зарибяват младото поколение /част от което съм и аз/ продават си боклуците и остават безнаказано понеже виждате ли НСБОП вършили супер важна работа и са 'оправили' всичко друго...

п.п: коагато се решат сериозните проблеми на държата бих подкерпил подобни акции но засега за мене са едно жалко парадиране за добре свършена работа. А за глупостите изписани и изговорени от медите ни просто нямам думи...

Вто Май 30, 2006 1:38 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
ако някой е платил за нещо и то се разпространи след това, той втори път няма да плати или поне няма да иска да плати много за нещо което ще се обезцени бързо.
Оправдавам пиратството, ама не в тая му форма която само пречи на бизнеса.

Тъй ли?!?! Няма да иска да плати?!?! Ами ще трябва да се научи да пише програми тогава! С което отговарям и на другото ти твърдение, че програмистите щяли да умрат гладни.
miro_atc написа:
Замислям се... и не смятам че ще се отрази много добре.

Не си се замислил наистина. Справка - Linux!
miro_atc написа:
да не забравяме че сега е ученик и като започне да се издържа ще се наложи да пиши не каквото мисли, а за каквото му плащат

Ами аз пък отдавна не съм ученик, но никой не ми плаща да пиша това например. И не виждам как това, че някой ми плаща да пиша софтуер, ще ме накара да НЕ пиша това, което мисля, а сега например да почна да викам "Евала на ГДБОП! Да живее машината за тотален контрол и промиване на мозъците!"
Както четеш, не е така!
Не се оставяй да те омайват със сладки приказки, как видиш ли, пазели правата на горките бедни продуценти и изпълнители от злите интернет пирати! Боже, ще ме разплачат! Сякаш като не мога да си го изтегля от нета, ще ида да напълня гушата на някой набеден представител (разбирай търговец, лихвар) на съответния "носител на авторските права". Да, ама не! Което мога ще си напиша (и ако стане добро ще разпространя БЕЗПЛАТНО на колкото мога повече хора!), другото да си го държат! Тръгнали да ми търсят авторски права! Може, ама като почна да получавам авторска заплата!

Gost написа:
Това за свободата на пиратството и т.нар хакерски принцип е глупост пар ексаланс.

Както от моя гледна точка целият ти пост например!

Вто Май 30, 2006 1:57 pm
Профил ICQ

Мнение 
Gost написа:
крадци от типа АренаБГ, които си присвояват чужд труд - независимо дали става въпрос за легален или нелегален материал.

Gost, от думите които използваш личи, че имаш добър речник. Няма лошо! Добре е да знаеш и да използваш много думи, но още по-добре е когато думите и термините които използваш имат някакъв смисъл и отговарят на фактите.
В случая наричаш организаторите на АренаБГ "крадци". Явно имаш някаква вътрешна информация, която аз нямам или поне не мога да открия в нета. Щото ако обвиненията ти се базират само на това че са торент сървър де юре би било клевета от твоя страна. Това че смяташ че е далавера също е интересно, не познавам добре системата, но от публичната информация по моя преценка фирмата им не печели повече от 10-на хиляди лева месечно, което по много стандарти е дребен бизнес.
За съжаление това е трагедията при истинските пирати - понякога за жълти стотинки причиняват големи загуби (нямам предвид арената).

Иначе както казваш, не е лошо едни крадци да бъдат заловени, стига това да отговаря на истината. Щото в случая с арената си мисля че и третокурсник по право ще ги изкара от затвора, а ако бях на тяхно място бих осъдил и доста хора за клевета.

Дали ще се окаже цялата работа блъф и поредния сапунен мехур пуснат от полицията ни - не ме интересува много... Дори и да е само блъф, пак ще има някакъв ефект върху потребителите на нелегални копия. За съжаление обаче, от подобни акции някои на запад си правят изводи че у нас е едва ли не е пиратски рай, което не мисля че отговаря на истината.

Вто Май 30, 2006 2:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Много шум за нищо. Проведена акция, следва смехотворна дандания по медиите и какво толкоз. Някой от форума до го боли от цялата история.
Писанието на ученика е емоциално, но без много допирни точнка с реалността. Вярвате ли, че обществото ще затьпее понеже бил резнат достьпа до безплатните Холивудски Класики или до духовно вьзвишената чалга, била то бьлгарска, арабска или американска.
Стига глупости, на който му трябва специализиран софтуер и не може да си позволи да го закупи легално винаги ще намери начин да се снабди с него. Ако в БГ няколко стотин хиляди души ползваха OrCad или MATLAB затьпяването на обществото щеше да е последната грижа.
Затварянето на една страница, която очевидно се е използвала предимно за теглене на развлекателено сьдьржание би трябвално да ни вьлнува точно толкова, колкото цвета на гащите на сьседа. Както казахте има далеч по-сериозни и дори болезнени теми от тая глупост. Останалото е част от професията на журналистите, да тьрсят под ТТЛ-ката процесор.
Лично мое мнение, но пренасищането сьс свободна информация може да има и негативен ефект.
Когато бях 2-3 клас сьбирахме през седмица пари и сьбота и неделя се сьбирахме в нечий апартамент дечурлигата от блока да гледаме 1-2 филма. Досещате се, че не си губихме 90-те мин с някоя простотия. В такива ситуации най-готиния екшьн се подбира много внимателно :)
И с музиката е така, едно време си беше цяла емоция да се докопаш до някоя пиратска касетка с див англииски или немски пьнк, допреди няколко часа пристигнал в БГ. Сега толкова музика, че не знаеш какво да слушаш. Гадна работа, може би затова вече не слушам музика.

Това е, хабим клавишите за глупости. Чудо голямо станало.

Вто Май 30, 2006 2:21 pm
Профил WWW

Мнение 
@evc,
разбирам те, ама мнението ти е прекалено крайно...

1) Тези които поръчват софтуер, трябва да са наистина големи балъци според теб. Или ще плащат или ще станат програмисти, това свободен избор ли е, или ще им посочваме?

2) ако спреш парите в един бизнес, той престава да бъде бизнес. За линукса и всеки друг фрее софтуер - да, хубаво нещо са. Но те първо не винаги са съвсем "фрее" и въпреки че имат въздействие върху развитието на бизнеса, те не са и според мен никога няма да бъдат единствената алтернатива. Добре е да ги има, както е добре колата ти да има 4 колела, но не е добре да искаш едно или две колела да бъдат махнати, или пък да искаш всички да карат само велосипеди...

3) Щастливец си ти! Правиш само това което искаш. Аз не винаги мога да си го позволя... от врене на време трябва да правя това за което ми плащат, независимо че не ми харесва ;-)

Вто Май 30, 2006 2:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе на кой му пука за Арената?

Проблема с пиратстването обаче наистина си има двете страни както казва Миро.

Ей го на - измисляме утре ние някакъв нов хардуер (с подходящия софтуер). Оценяваме си труда и почваме да го продаваме. И почваме да печелим. И идва жълтеницата, реже кутията, реже процесора, хваща триста мизерни сънародници и почва да бълва нашето творение на 1/10 от цената. Защото той труд по разработка не е вложил. А за труд при пройзводство на практика не плаща. И ни ебава майката с извинение. Е? Тогава какво? Защитаваме ли пиратството? Каква е разликата в случай, че става въпрос за нас или за пройзводител на софтуер от запада. Кои сме ние че да му кажем - ще пишеш отворен код? Няма да печелиш милиони. Нашите заплати са малки и затова трябва да ни дадеш твоя труд на ниска цена. Че на пазара да не ви продават доматите по 10ст. ако ви е малка заплатата?

Авторските права, подобно на патентите са полезни когато сме в ролята на пройзводител. И естествено ни пречат когато сме в ролята на потребител. Но това може да го разбере човек който е бил и в двете позиции. А тук повечето са чисти потребители. Или са на заплата, т.е. не им се налага да си опазват труда от посегателство. Явно хора които никога не са били пройзводители, няма как да разберат какъв е ку.а, когато многогодишен труд остане без финансово покрите, понеже някой е решил, че нашия труд не струва пари и може да си набави евтино.

Вто Май 30, 2006 7:19 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
@Цецо, Съгласен съм - авторските права осигуряват полагащото се на автора. Закони и ред трябва да има.
Естествено, че събирането на пари за възможноста за споделяне на нелегални продукти ги прави "пирати от по-висок ранг". Проблема в случая според мен е лицемерието на държавата. Тя пресилва действията си по проблеми, които няма да доведат до същественоа промяна на общото положение. Отново е насочена парата основно към свирката.
Цитат:
Оправданието: пиратствам защото съм беден, а съм беден защото някой друг е виновен (държава, политици, лош късмет), следователно в пиратстването няма нищо лошо е меко казано опасно.
Защото тогава стигаме до теорията на Манго: жената гладен, децата и той... държавата дава малко... начи може да краднем... И ставаме манговци.
И аз като теб не уважавам поведението на циганина, но като се замисля точно държавниците формират това поведение. От времето на соца до сега политиката е една и съща - да ставаме манговци. Маса която живее на екзистенца.
Престъпно е да се краде, но пак хванаха само оня дето откраднал кокошката. За останалите крадци е прошката.
Имах познати на Славейков дето продаваха дискове. Арестуваха ги, някои дори осъдиха и масовото предлагане спря. Остана обаче един, който си продаваше свободно. Ако някой заблуден полицай му потърсеше отговорност, кратък телефонен разговор оправяше нещата. Има си ред, нали!
Успех :)

Вто Май 30, 2006 9:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Цецо, аз пък не съм съгласен!
Цецо написа:
И идва жълтеницата, реже кутията, реже процесора, хваща триста мизерни сънародници и почва да бълва нашето творение на 1/10 от цената.

Можеш ли да ми кажеш, какво въобще би го спряло жълтура да ти открадне изделието? Това, че аз съм си платил тройна цена за да ти го ползвам, като по този начин съм платил за авторските ти права, но всъщност не на теб, а на търгаша, който те продава? Е, кажи сега кой печели и кой губи от цялата работа?

Сря Май 31, 2006 10:21 am
Профил ICQ

Мнение 
evc написа:
Можеш ли да ми кажеш, какво въобще би го спряло жълтура да ти открадне изделието?

по принцип нищо не може да ги спре когато има далавера... Но западът се опитва да регулира жълтата икономика, както и обратното.
Преди години се гледаше с много лошо око на т.н. "рязане" и се мислеха какви ли не глупости за да бъде спряно. Тогава жълтото правителство публикува една справка за колко милиарда годишно внасят процесори, DSP и други чипове и между редовете се казваше, че са готови да вкарат държавни пари за разработка китайски процесори и DSP-та за да бъде намален вноса...
Ефектът беше поразителен! Изведнъж всички осъзнаха че това не е просто пропаганда на местната комуническа партия. И че е много по-добре да продължат да режат, вместо да разработват собствени чипове. Блъф, блъф, ама те вече държат огромна част от производството на електронни изделия, ако почнат и чиповете сами да си правят - познайте после кой ще се занимава с рязане!
Някак си тихомълком се разбраха под масата, дори китайски фирми срещу които имаше заведени дела за пиратстване се отърваха, а вместо тях осъдиха западните дистрибутори... Цените на западните чипове също паднаха - днес един голям производител може да си намери 32-битови процесори на цена около долар (ако е жълт даже по-евтино)...
От своя страна китайците спряха финансирането на проекти като Godson (нещо като MIPS процесор, ама по-добър).

@Цецо, затова мога да ти кажа че докато крадат от нас можем само да бъдем щастливи ;-) В повечето случай клонинга се продава и на друг тип пазар, така че дори не ни е пряка концуренция...

Иначе, като цяло НИЕ хардуеристите СМЕ НАЙ-щастливото племе по отношение авторски права, интелектуална собственост и т.н.
Няма друга индустрия, или поне аз не познавам такава при която да има толкова свободен обмен на информация при такова ниво на пиратстване. В нашия бранш почти няма засекретяване на нови технологи, точно обратното една технология има успех предимно ако успее да се наложи като общодостъпен стандарт. Големите фирми отдавна поддържат разработката на публични стандарти, които всеки може да намери в интернет. За нас е съвсем нормално като чуем за нов чип, да влезем и да му потърсим дейташийта и да разберем почти всичко за него. Сравнете това с друга индустрия - примерно ДВГ, намерете дейташийт на един двигател...
Голяма част от хардуера е съвместим, ако взема платка от мойто ПЦ с голяма вероятност ще пасне на всяко друго... Ако извадя един чарк от колата ми, много малко вероятно е това да стане - дори за модел от същия производител.
Че се краде - краде се, ама повечето неща се плащат без дори да се замисляме че го правим. Примерно като ползваме АРМ процесор в цената на чипа е включена лицензна такса (всички плащаме по малко), като ползваме USB, Ethernet или каквата и да е там технология също плащаме - просто лицензите са доста разумно направени!
Просто в нашия бизнес отдавна хората са улегнали и са разбрали че е по-добре да има малки такси които всеки да плаща, отколкото нещата да засекретени и да се получават само срещу фантастично големи лицензи. И най-доброто засекретяване - както е при военните също не помага, щото и при тях се краде...
Според мен, точно тия неща развиха хардуера в толкова голяма степен. Всички знаем сравнението, ако самолетите си подобряваха бързодействието, консумацията и т.н. със същите темпове както компютрите - как сега един Боинг трябва да обикаля земята с една супена лъжица гориво, с каква скорост и т.н. Изобщо нямаше да е същото развитие, ако само една фирма (като Интел) беше успяла да монополизира нещата, ако нямаше стандарти или пък те не бяха общодостъпни...
Ще ми се всички индустрии да бяха като нашата... а не да речем като фармацевтиката дето някой като измисли ново лекарство, никой друг не може да го произвежда поне първите 100г., нито пък да разбере някакви по-съществени подоробности за него, така че да го подобри...
Затова колеги, нека да не се оплакваме, а да се гордеем!

Сря Май 31, 2006 11:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
evc написа:
@Цецо, аз пък не съм съгласен!
Цецо написа:
И идва жълтеницата, реже кутията, реже процесора, хваща триста мизерни сънародници и почва да бълва нашето творение на 1/10 от цената.

Можеш ли да ми кажеш, какво въобще би го спряло жълтура да ти открадне изделието? Това, че аз съм си платил тройна цена за да ти го ползвам, като по този начин съм платил за авторските ти права, но всъщност не на теб, а на търгаша, който те продава? Е, кажи сега кой печели и кой губи от цялата работа?

Ами би го спрял закона, ако закона се спазваше. Но ето че и ние отказваме да спазваме закона. Следователно защо и той да го прави? Следователно къде ми е на мен стимула да влагам пари във разработка, по добре да ги влагам в кражба на разработки. Следователно - къде ще му излезе края.

А колко е сложил търговеца си е лично негово проблем. И мой също, защото ако той надуе прекалено много цената - аз ще губя от това. Но това е моя грижа. Не на потребителя. Разбираш ли - потребителя няма право да определя цената. Това го правя аз. Това е моя труд. Право на потребителя е да купува или да не купува. Но няма право да краде. Поне така би трябвало да бъде. Но не е, за съжаление.

Сря Май 31, 2006 11:53 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
evc написа:
Можеш ли да ми кажеш, какво въобще би го спряло жълтура да ти открадне изделието?

по принцип нищо не може да ги спре когато има далавера... Но западът се опитва да регулира жълтата икономика, както и обратното....
!

Миро, не говоря за кражба на кристали. Говоря за кражба на интелектуален труд. Например - екип от хора копаят години по даден метод за обработка на сигнали и интерпретацията им. Труда е огромен. Крайния резултат - доста добър. Изделието - ще се продава много добре. Хардуерната му реализация е нищожна като цена в сравнение с труда който е хвърлен, т.е разчита се на много висока цена на изделието при много ниска пройзводствена. Все пак някой трябва да плати годините труд. И тука китаеца ти ебава майката. Защото на него му трябват 2 месеца да открадне идеята и да я реализира, като в неговата крайна цена е отразена само пройзводствената цена. И тоя екип от хора го духа по всички параграфи. Ето тука авторското право трябва да е защитено. Защото иначе въпросния екип от хора тегли майната на всичко и отива да се занимава с търговия.

Случката е истинска.

Наистина тези кражби водят до прогрес на технологиите. Но до едно време. Защото това води до обезценка на дизайнерския труд.

Аз лично не желая света да се развива по китайския модел - масовизация и евтиния. Количестово и качеството в случая са в противоположност.

Сря Май 31, 2006 12:03 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща