|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:18 pm
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Re: Малко акъл.
Така схемите от първия ми пост нещо не успях да ги накарам да работят както искам та в момента е това. R1 при мен е 360 килоома а С1 4.7 микро тя е същата като тая дето е пуснал Бонго, само че съм добавил още един кондер с резистор на 2 крак и през диоди съм ги вързал на двата изхода на датчика, така импулсите към 555 са по нагъсто. Няма много да ми се смеете на "платката" тя е от нещо друго дето съм правил ама имаше запоен 555 на нея, освен това така имам бърз достъп до всички елементи.
|
| Нед Фев 23, 2020 8:19 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Е па как да е същата, след като крак4 не участва?! Мии точно той е за Reset. Уф, чесно, помагайте щото не ми е работа чак сега да уча '555!
|
| Нед Фев 23, 2020 8:59 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Ми аз не искам да го ресетвам принудително. Чакай ся недей учи 555 заради мен, тая нощ ще туря прибавките и ще пиша пак.
|
| Нед Фев 23, 2020 9:51 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е за вас Гугъл няма ли - има сайтове с голям избор схеми с 555 и съответните калкулатори към тях. Колко по лесно щеше да стане с един 10ф200 и един bss138.
|
| Нед Фев 23, 2020 11:03 pm |
|
 |
|
pipilica
|
И кой да напише 20 реда код 10Ф200, аз нито мога нито имам програматор, ако някой от вас ги напише.
|
| Пон Фев 24, 2020 2:25 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Да ти пратя една от моите джаджи , дебне с колко се върти 'водомера' , и при натискане на бутонче , запомня колко е минималната входна честота(МВЧ). Падне ли под МВЧ , гаси релето. Ще ти пратя и прогче(по USB се връзва) , ако нещо не пасне , ще го ръчнем дистанционно.
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Фев 24, 2020 8:43 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Това на mitko_el е красота и е момента на научиш някое mcu, че ще ти трябва. Колкото до '555: мии разчетох се. Както са го дали руснаците - то не случайно пише "Сброс-Запуск", аз се заблудих, че Reset само разрежда конда, ама той нулирал и изхода, т.е. ще примигва на всеки импулс. Проблемът на твоята схема е, че не се рестартира таймера. То това е и проблемът на '555, май затова не съм го ползвал много, че не се рестартира без външен елемент. Може да се обърне наопаки времезадаващата верига, но не влиза в спецификацията. А датчикът би трябвало да е с изходи отворен колектор или от сорта - нали превключва намотките, т.е. би трябвало да минеш без диоди. Начи все пак отиваме на Детектор за липсващ импулс, ама с голяма времеконстанта. Това е твоята втора схема от предната страница или No9 от Радиокот, но там рашъните леко объркали емитера и колектора (станало инверсно свързване на транзистора, уж пак шъ работи, ама...). Обаче първата ти схема от предната страница е някак си по-шумоустойчива, конда го свързваш към базовия резистор (може да го намалиш на 1кОм) и диод за защита от обратно напрежение на база-емитер. Релето отива към плюс, да не забравиш диода 
|
| Пон Фев 24, 2020 2:29 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Маамуйстара!!! Имам KiCad, но точно сега не ми е до науки и заредих една Tina TI (безплатна, през Wine) щото съм работил с нея. Тъкмо се заформи схемичката (пак едно '555 и един транзистор) и... блокира! Ся н'нам дали Wine или Windows са виновни, ама неам нерви!
|
| Пон Фев 24, 2020 5:52 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Bongo - пазя си тина 9.1.3 кракната. Ако искаш свиркай.
|
| Пон Фев 24, 2020 6:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Шъ видим. То по принцип кракнати всяк'ви, но поне засега не ми се занимава. Затова рекох да е нещо официално - 9.3.150.4 SF-TI. И втори път ми блокира на Wine. Заради спорта я заредих на виртуалката с Win10, прави въртели, но може да е поради незнанието ми. Ще се опитам да довърша схемичката. ……….. На виртуалката не ми заби, но въпреки настройките не можах да изкарам картинката навън, затова директно я шляпнах тук. Начи: R1 и R2 по ми харесват като 4.7кОма, ама не пречи. За C1 може и 10нФ, ама друго си е със 100. Без R3 може, но е по-добре да го има. R4 и C2 не съм ги смятал и съм ги оставил същите, то така или иначе ще си ги подбираш според нуждата. Разликата с горната схема (от тази страница) е, че при постъпване на импулс таймерът се рестартира и почва да мери (почти) отначало. ПП да уточня: ама грам изчисление не съм правил, само на око 
|
| Пон Фев 24, 2020 8:42 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Много благодаря за предложението, но не искам да се уча да ръчкам проц. А и отделно ако нещо се закучи ще те тормозя с глупости, а не искам. Така ако нещо се скапе веднага лепя нова "платка" то по прилича на обемен монтаж.
|
| Вто Фев 25, 2020 2:35 am |
|
 |
|
pipilica
|
Какво забелязах тия дни от как ъпдейтнах системата. Тече чешма, спирам я, помпата работи 2-3 секунди и спира и пак тръгва работи пак 2-3 секунди и спира, мисля си че в един от двата бойлера има въздух, а може и в двата, помпата вдига 4.5 атм и като спре въздуха връща малко вода обратно в разширителя на помпата и врътка водомера обратно. Дали е възможно това да става, ще взема да сложа възвратна клапа на изхода на помпата. Какво мислите по въпроса.
|
| Чет Фев 27, 2020 6:26 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Това не можеш ли да го провериш, гледайки водомера? Може и така да е, както мислиш, но може и да е някакво смущение в електрониката.
|
| Чет Фев 27, 2020 10:52 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Това може да е въздух навсякъде в системата, той става като пружина. Но за да се случва трябва да си е бая.
|
| Чет Фев 27, 2020 11:01 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Колко са ти дълги тръбите след помпата? Чуваш ли бойлерите да "пукат"?
_________________ Хайде де!
|
| Чет Фев 27, 2020 11:05 am |
|
|