|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:17 pm
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
Четох из нета, че препоръчват доматите и чушките да се посадят в торфопочвена смес. Явно не е подходяща. За седмица и половина няма поникнала нито една чушка.
Мястото на което ги държим не е тъмно, но не пада много директна слънчева светлина. Явно ще трябва да им намеря друго местенце.
_________________ Хайде де!
|
| Пет Фев 21, 2020 8:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Колкото пъти съм ги слагал в рохкав торф, толкова пъти нищо не е ставало. Затова най-добре в нормална почва. Само миналата година с тия пресовани "таблетки" стана работата, ама може би щото имаше капак отгоре да пази висока влажност.
|
| Пет Фев 21, 2020 8:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе pipilica е манЯк, не го слушайте мнооо!  Вярно, че като имам време сипвам и малко перлит, още по-малко ситен пясък и повечко от "калифорнийския червей". Ама тази година в последния момент се оказа, че нямам нищо, изтичах до близкия цветарски магазин и ми дадоха доста рехава торфо-почвеност. Мии повечко пресоване (то винаги е необходимо) и си никне. Не съм виждал нормално растение да обича "памукообразна" почва. Чушките никнат по-бавно от доматите, понякога според зависито - доста по-бавно. За всеки случай накисни следващите семена в чашка, водата е добре да е купешка, и след втория ден ги плакни ежедневно на чешмата с хладка вода (внимателно, че да не избягат) и после пак наливай купешка. И така докато се появят мустачки/коренчета. dan, ако си сигурен, че не им е тъмно (ама на това приличат) значи им е студено. Купи някой метър жица един квадрат, направи им сводче и ги завий с найлон. Така ще оптимизираш и влажността. Като се ококорят ще почнеш да ги отвиваш.
|
| Пет Фев 21, 2020 11:47 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Бе чак манЯк не съм, ма гледам поне да сме в нормата, е за някои неща леко се престаравам. Ти Фнимавай с калифорнийския червей щото ако е истински дето си купил е много силен и има голяма вероятност да изгориш растенията. Ситния пясък не е добре, прави кал, задържа много влага и намалява аерацията на почвата, слагай едър пясък. И най-важното всичката почва за разсад трябва да е стерилизирана, аз примерно я пека на 80-90 градуса за 15-20 минути, после я оставям да узрее около 5-6 дена и тогава семето. Тва дето му казваш да кисне семето във вода му се вика рътене и е полезно, ама ако изтървеш момента ще изпочупиш кълновете. Пипера иска по-топло 25-27 градуса и влага да поникне. Щом поникне на следващия ден се отвива и се слага на светло място, най-добре да го грее слънце. Ако няма слънце трябва да е по-хладно за да не етиолира, също много лошо е студено и влажно, под 12-15 градуса, фаща го сечене и повяхва. Вземи си торопочвена смес от магазина и я изпечи в печката щото е бъкано с трипси и други гадости, не купувай от най-евтината щото е само кал и перлит, не купувай с разни кокосови фибри, торф и други подобрители, файда няма. Има един черен торф се води и е много добър за подобрител, аз преди взимах такъв за моите растения, ама ся е на много голяма разфасовка и много вдигнаха цената, тва детоо го слагат като торф се води бял ако е кафяв, един гаден като кълчища стои, тва е най-евтиния и за нищо негоден ама придава обем.
|
| Съб Фев 22, 2020 1:21 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Начи: изобщо не е манЯк!!!  Иначе: със Фсичкото съм съгласен, но обикновено вадя късмет и когато не го правя. Но си прав, че купешката пръст понякога е бъкана с к'во ли не, аз от нея и палми съм завъждал (за бубите не ми се говори). ПС: пък под "ситен пясък" разбирам да няма камъчки вътре. А "червея" го рекламират, че не гори растенията, пък и аз го слагам далеч по-малко от 1/3-та. Баба ми едно време ползваше горска пръст, събирана под дрян или липа, после я печеше във фурната. Една година прати мен в гората (бях младеШче) и почти цял ден загубих да търся дрянове под липи, обирах уж най-черното и рохкото, ама после баба само дето не ме наби и на другия ден прати дядо в гората 
|
| Съб Фев 22, 2020 2:18 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ако искаш истински червей потърси, ще проверя за тел ако съм записал преди години взимах, да си вземеш направо от производител на чували, мяза на нескафе ситни гранулки и много леко влажен. Цената е на 1/3 от на магазин.
|
| Съб Фев 22, 2020 3:18 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Понеже темата е за всякакви неща, някой използвал ли е такава DVD записвачка и има ли впечатления от нея? https://www.ebay.com/itm/panasonic-LQ-M ... SwL-FdxaP5
|
| Чет Фев 27, 2020 12:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Аз си записвам любими сцени от XXL каналите на такава  Най-вероятно вече е по без ресурс. Тук сме само доктори де, ама да те предупредя, че е много по-лесно от компа на DVD отколкото от DVD на компа.
|
| Чет Фев 27, 2020 1:04 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Това обаче няма HDMI вход, освен да му сложа адаптер. Иначе си доволен казваш? Просто натискаш REC и то записва, има ли някакъв буфер или "изяжда" някакво време преди да почне същинския запис?
|
| Чет Фев 27, 2020 1:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ама ти сериозно ли хвана вяра на бай ти Бонго?!  Имах домашен Филипс, записвачката бързо се скапа, но още минавам сигнала от видеокасетите през него за премахване на трептенето, т.е. има буфер. И да: натискаш и записва, Филипса де. Ся, има HDMI-та защитени от запис според кефа на производителя и май по закон всички трябва да са такива. Това обаче има DV In, вече не помня к'во беше, гуглосай.
|
| Чет Фев 27, 2020 1:21 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ей, майтапиш се ти. На мен не ми трябва за XXL  Разни измервания, наблюдения и т.н. Те и затова го ползват и е medical grade, използва се за ендоскопи и т.н.
|
| Чет Фев 27, 2020 1:27 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Има кепчър карти на USB, 1394, на какви ли не компютърджийски слотове...
|
| Чет Фев 27, 2020 1:33 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Благодаря, но имам тежка алергия към компютърни PC/Apple/Linux решения  Предпочитам standalone и да бачка във всякакви грозни условия, без логини, настройки и т.н. Това е маханично и на диск, но и такова HDMI на SD не бих отказал (с негова си ОС), но май няма универсални.
|
| Чет Фев 27, 2020 1:37 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Аз те разбрах и затова ти натвърдих: как смяташ да го изкараш от DVD-то под използваема форма, не просто да го зяпаш на телевизора? А ако трябва да съкратиш или ускориш нещо, да ръгнеш обяснения? А ако дискът се окаже надраскан точно където не трябва? Ако трябва да го разпратиш на 10 човека? На бас, че с едно лаптопче е по-лесно, те и докторите така процедират вече а диск горят само при нужда. Просто трябва да си харесаш един видеоредактор и после натискаш копчето - той записва. Но с HDMI Input май ще имаш проблеми - влязъл е в антипиратските регулации. Ще ти се наложи аналоговщина, май.
ПС: DV In е Firewire като хардиер, другуто не ми се четеше.
|
| Чет Фев 27, 2020 2:25 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Записваш, и после гледаш - ако някой иска да го качва, конвертира и т.н. Това е като да правиш изследване, и го даваш на пациента. Значи може да си вземеш скенера, колоскопията и т.н. на диск, ама не можеш да си запишеш техническо измерване. Още повече това може би ще е в лаборатория, т.е. няма да се носи. Е ще ти трябва и отделен монитор, да гледаш какво се случва.
А за HDMI... ами ако става, не знам. Ще пробвам.
|
| Чет Фев 27, 2020 2:38 pm |
|
|