Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Бобини за PI металдетектор Stuart2 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Бобини за PI металдетектор Stuart2
Искам да попитам как мога да си направя търсеща сонда за PI металдетектор (схемата е Stuart 2)? По конкретно, интересува ме какви видове бобини мога да сложа на апарата, с колко навивки, какви диаметри, дебелина на проводника. Има ли някъкъв алгоритъм за изчисляване на търсеща бобина :?:

Чет Юни 01, 2006 4:19 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Не зная за каква схема говориш, но проблемите са свързани с промяна параметрите на бобините при промяна на температурата. За това трябва за любителски конструкции да се спазват следните правила.
1.Приемвата и предавателвата бобина трябва да са напълно еднакви във всяко едно отношение1 за да се разширяват симетрично. Броят на навивките зависи от честотата. Работи се с
честоти от 4КХц до 15КХц.
2.Не трябва бобината да се залива с епоксидна смола, защото се влияе от температурата. За предпочитане е да се използва плоскост от бакелит или фазер, върху която бобините да се залепят с карбамидно лепило.
3. Входът на приемника трябва да бъде по схема обща база, защото приемната бобина не може да бъде с голям брой навивки
4.Предавателната и приемната бобина трябва да бъдат бандажирани много стегнато, за да не си променят геометрията от вибрации.
Ако ме слушаш, ще те сочат за пример с пистолет! :D

Чет Юни 01, 2006 7:00 pm
Профил

Мнение 
ОК благодаря за информацията! Проблема с температурата го разбрах.
При мен конкретно обаче има само 1 бобина, която предава и приема в различни моменти от времето. Не ми е ясно какви бобини с какви диаметри и с колко навивки мога да ползвам, а и каква е съответната им ефективност.

Чет Юни 01, 2006 7:13 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Maлко намотки с голямо сечение. Примерно 30 намотки 1мм на диаметър 30см. Пиниза е времената на обслужване, рецепта няма - проба - грешка. По принцип се наглася времето на имулса / пауза / обслужване съгласно индуктивноста на намотката която използваш. Пусни времената да ги видим какви са? Или само питаш.

Чет Юни 01, 2006 9:30 pm
Профил

Мнение 
Ами времената могат да се променят, защото ползвам процесор но по стандарт в готовата програма са:
време на импулса - 20 микросекунди
време преди четене - 10 микросекунди
време на четене 5 микросекунди
време до новия импулс - 40 милисекунди

Чет Юни 01, 2006 9:52 pm
Профил

Мнение 
Toва ли ползваш? На времето и аз се побъзиках с това PI но не останах очарован. Смених пик-а, написах програмка да се регулирам времената, ЛСД други глезотии но кофти аналоговата част си каза думата. И проблема с дискриминацията...
Ако си написал нещо свое пусни кода да го видим, все ми се струва че една сериозна цифрова обработка на сигнала ще си каже думата,не само да се задават времеинтервалите, ама кото не чувам петела чак толкова.... Гледал съм по сайтовете братята руснаци правят но те са си друго, 4-то измерение!

Прикачени файлове:
pi84-st.asm [8.32 KiB]
260 пъти
Чет Юни 01, 2006 11:00 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
В момента и аз се бъзикам с PI детекция и съм стигнал до два варианта за дискриминация
1.Хващаме импулса (кривата) която по принцип трае към 30 микросекунди ->интегриране ->пускане на 4 измервания в стръмната част и определяне на типа на метала Но тук отчитането не е точно заради интеграцията която малко или много променя формата на кривата и от там идва и лъжата.
2. Пускане на 4 импулса като на всеки импулс вземам проба от различно място на кривата Но тук пък идва проблема с Разхода на енергия (става 4 пъти повече ) .
Сега си мисля за схема sample and hold ама........ някой има ли идеи :)

Пет Юни 02, 2006 9:26 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
точно sample and hold ще ти свърши работа, а относно бобината, направия с около метър диаметър, трябва да е около 300-400 uH и не повече от ом и половина, около 10-15 навивки. можеш и да я омотаеш с алуминиево фолио, замасено в единия край само.

Пет Юни 02, 2006 2:05 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
milenjs написа:
Toва ли ползваш? На времето и аз се побъзиках с това PI но не останах очарован. Смених пик-а, написах програмка да се регулирам времената, ЛСД други глезотии но кофти аналоговата част си каза думата. И проблема с дискриминацията...
Ако си написал нещо свое пусни кода да го видим, все ми се струва че една сериозна цифрова обработка на сигнала ще си каже думата,не само да се задават времеинтервалите, ама кото не чувам петела чак толкова.... Гледал съм по сайтовете братята руснаци правят но те са си друго, 4-то измерение!

Относно тази програмка, има няколко грешки. Незнам но за сега от аналоговата част съм доволен. Само задавам времеинтервалите. Дори нямам бобина. Понеже в момента я изработвам, съм вързал една топка кабел и най-учудващото е че работи. Все още не съм и гледал сигнала на осцилоскоп, незнам дали този момент е най-оптимален. Има още много въпросителни.

Пон Юни 05, 2006 10:49 am
Профил

Мнение 
relsys написа:
точно sample and hold ще ти свърши работа, а относно бобината, направия с около метър диаметър, трябва да е около 300-400 uH и не повече от ом и половина, около 10-15 навивки. можеш и да я омотаеш с алуминиево фолио, замасено в единия край само.

Благодаря.
Сори за въпроса на не ми е ясно за какво е това фолио. И можеш ли да ми кажеш някъква формула как се смятат тези бобини. Това което си ми дал като параметри пробно ли си достигнал до него или си го сметнал.

Пон Юни 05, 2006 10:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
leotron написа:
Относно тази програмка, има няколко грешки. Незнам но за сега от аналоговата част съм доволен. Само задавам времеинтервалите. Дори нямам бобина. Понеже в момента я изработвам, съм вързал една топка кабел и най-учудващото е че работи. Все още не съм и гледал сигнала на осцилоскоп, незнам дали този момент е най-оптимален. Има още много въпросителни.

И не възнамеряваш ли да търсиш дискриминация или просто ти трябва нещо за отчитане :)

Пон Юни 05, 2006 10:58 am
Профил ICQ

Мнение 
Когато се бъзиках с това чудо ползвах бобина 18 намотки Фи 1.2 мм диаметър 30см. Времената си ги настройвах с клавиатурка /ако изровя програмата ще я пусна на асм съм драскал/ но така и не постигнах добри резултата. Монета 1 лев - 20-на см въздушно. Може би нямах достатъчно време да си играя /заминах за Италия/ и проекта си остана до тук. Ако има желаещи да се напънем да направим нещо по свястно.

Пон Юни 05, 2006 11:08 am
Профил

Мнение 
И не възнамеряваш ли да търсиш дискриминация или просто ти трябва нещо за отчитане :)

Естествено че ще се стремя към дискриминация то е ясно. Но първо искам да изсмуча всичко най-добро. Стремя се и да постигна компромис между чуствителност и стабилност. Едва след това може да се направи и някакъв вид дискриминация. Не е и проблем според мен да се направят и няколко замервания от АЦП в този тесен участък, поне към 5-6, може и по-вече.

Пон Юни 05, 2006 2:10 pm
Профил

Мнение 
milenjs написа:
Когато се бъзиках с това чудо ползвах бобина 18 намотки Фи 1.2 мм диаметър 30см. Времената си ги настройвах с клавиатурка /ако изровя програмата ще я пусна на асм съм драскал/ но така и не постигнах добри резултата. Монета 1 лев - 20-на см въздушно. Може би нямах достатъчно време да си играя /заминах за Италия/ и проекта си остана до тук. Ако има желаещи да се напънем да направим нещо по свястно.

Няма проблем. Струва ми се че не си си играл достатъчно. Ако схемата ти е същата според мен може и още. Вчера докато ръчках по схемата реших да увелича честотата, като намаля времето на изчакване до следващия импулс.
Консумацията се увеличи доста ( 500 мА :) ) но имаше ефект. Увеличи си малко чуствителността, но и съответно мосфета взе да топли бая.

Пон Юни 05, 2006 2:24 pm
Профил

Мнение 
valioman написа:
В момента и аз се бъзикам с PI детекция и съм стигнал до два варианта за дискриминация
1.Хващаме импулса (кривата) която по принцип трае към 30 микросекунди ->интегриране ->пускане на 4 измервания в стръмната част и определяне на типа на метала Но тук отчитането не е точно заради интеграцията която малко или много променя формата на кривата и от там идва и лъжата.
2. Пускане на 4 импулса като на всеки импулс вземам проба от различно място на кривата Но тук пък идва проблема с Разхода на енергия (става 4 пъти повече ) .
Сега си мисля за схема sample and hold ама........ някой има ли идеи :)

Имам една идея но първо кажи с какъв процесор управляваш действията.

Пон Юни 05, 2006 2:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща