Отговори на тема  [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 403  Следваща
Коронавирус 2019 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коронавирус 2019
Какво му е естественото на подбора, когато един малоумник вземе пушка и почне да трепе хора дето хал-хабер си нямат от темата?

И какво му е естественото на подбора на това, да трябва да трябва да имаш арсенал в къщи за да си защитаваш семейството, забележи не от война или някакви чуждоземци, а от съгражданите си? Това може да минава за естествен подбор в Кабул, ама в развита държава?

Да разбирам ли, че очаквате САЩ да се движат към общественото развитие на Афганистан, а не обратното? Това ли е еволюцията - обучаваме децата да стрелят и кое оцелее то ще е подбраното?

Пон Мар 02, 2020 1:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Естественото е, че след време всички които имат акъл в главата ще се въоръжат и шансът им да оцелеят ще се увеличи. Лошо няма, просто различен нажин на живот. На някои единият строй би се харесал повече, на други дригуят. И двата строя си имат особености, предимства и недостатъци. Имам познати, които монополът на държавата върху насилието в Европа ги подтиска и се чувстват едва ли не смачкани и задушени, както и такива които изпадат в ужас като гледат новините в Америка и най-вероятно биха се чувствали несигурни и незащитени там.

Донякъде има значение къде и как си израстнал. За мен и двата строя имат правото си. В днешно време статва възможно човек да живее където и както му харества. Ей ги африканците рискуват всичко да дойдат да живеят на север. А има и такива които от север отиват в Египет и не ги интересува ни тероризъм, ни здравеопазване, ни мизерия. Щастието за тях било там, и ги виждам, че е така. Свят пъстър.

Пон Мар 02, 2020 1:35 pm
Профил WWW

Има разлика в начина на мислене в зависимост от това дали от решението ти зависи оцеляването, или само кефът. Не съм го видял с очите си, но вярвам на Димитър че ако храната липсва мирогледът се обръща наопаки - да нахраня поне близките си, да нахраня поне семейството, да нахраня поне децата, а може би накрая се стига ... да нахраня поне себе си.
Само че аз не искам да планирам за такива ситуации - ако наистина се случи най-много да удължа агонията с някой месец, ако пък не се случи само ще съм нагушил шайката спекуланти (макар че според Димитър те са просто предвидливи търговци).
Паниката е излишна, но страхът води до повече предпазливост и по-стриктно спазване на правилата за противодействие на заразата. Ако се сбъднат лошите сценарии ще е важно заразените да се държат под някаква критична маса.

В друга посока си мислех - дали пък пътническата авиация не е "злото" в случая? Какво би било ако всичкото пътнически аероплани ги обърнем на товарни. Който иска да пътува надалеч (интерконтинентално) хваща кораба. Единият ефект ще е че Ганьо няма да ходи на почивка в Дубай, Карибите... - най-много до Гърция, Турция и Хърватска. Другият ще е че един месец на кораба са си много добра карантина.
По същия начин, по който прекаляваме с използването на ресурсите на планетата май прекаляваме и с пътуванията. Макар че сегашното население и плътност в някой райони пак явно е над критичната маса, с която можем да се справим при текущото ниво на технологии и здравеопазване.
Ако се задълбочава тоя проблем ще затворят границите - може би не държавните служби а хората (с камъни и дърве). И това пак ескалира проблема с бежанците - първо затваряме да не хванем вирус, после ако се разпространи ще искаме съседите да ни пуснат да се махнем.
Пък то май само локална изолация и то ефективна може да свърши работа - в краен случай ще се получи че изолирания район са само шест континента...освен ако Мъск или Брансън не побързат с полетите да коРонизираме и Луната :)

Пон Мар 02, 2020 2:32 pm
Профил

Имаше един филм - идиокрация, показват хипотетично до къде би довел тоя изкривен естествен подбор когато глупавите започнат да се множат повече от умните. Тъй че грабвайте пушкалата и се избийте по приятелски и по съседски. А може и по роднински. Сигурен съм че няма да са рядкост престрелките и по роднински. Щото нали за семейството се правело. Да живее деградацията.

Пон Мар 02, 2020 2:34 pm
Профил
Аватар

А бе я зарязвайте инджинерството и тичайте да се обучавате за рамбовци - по-силният оцелява! :D

Сетих се за вица: най-интелигентната музика е метъла, щото се танцува с глава, а най-тъпата е чалгата, щото се танцува с гъз.

ПС2 Снощи пак даваха оня филм за Термопилите. В края на краищата к'во е останало от суперсилните спартанци?
Между другото, имах колега който се гордееше с рода на баща си - нещо като нашите каракачани, но от Спарта. Показвал ми е снимки: какъв чист въздух в тези диви планини и колко живописно забутани селца...

Пон Мар 02, 2020 4:18 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
...Не съм го видял с очите си, но вярвам на Димитър че ако храната липсва мирогледът се обръща наопаки - да нахраня поне близките си, да нахраня поне семейството, да нахраня поне децата, а може би накрая се стига ... да нахраня поне себе си...

То и аз го разбирам това.

Това, което не разбирам е как може да го одобрява. Или поне да е ОК с тази особенност на Американската селищна система.

Все си мисля, че в една спретната държава, в подобна ситуация, армията трябва да влезне и да обезоръжи всички, а който неще да го гръмнат на място, като по този начин даде шанс на всички да оцелеят, а не само на тия с най-животинския инстинкт. А не да остави (по-скоро негласно да го насърчава) народа да се въоражава и да налага сам "естествен подбор".

А и все пак говорим за някакъв малко по-сериозен грип (образно казано), не за зомбита пълзящи по улиците, все си мисля, че САЩ ако не друго поне могат да осигурят изхранването на населението си, та нема нужда да изтребват Митко и Тони съседите си, заради едната храна.

Наистина имаше някакви изтъпления по време на Катрина, но това съвсем не беше от глад и борба за оцеляване. А по - скоро мародери, които ползваха момента. И това пак е щото държавата им е дала на тия боклуци лесен достъп до оръжие и после се чуди как да се оправя с тях. Остави всички на ниво джобно ножче и после полицай със стоп патрони ще ти е достатъчен за да усмириш цяла банда боклуци.

Пон Мар 02, 2020 4:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз си мисля, че корените на това с оръжието да е разрешено нявскъде в САЩ са по-дълбоки, свързани със възникването на самата държава. Нещо, което вероятно е трудно да разберем от нашата си българска или европейска гледна точка. Както и обратното. Вяроятно трябват 10-15 години живот там, за да го разбереш.

Както в Швейцария всеки има пушка вкъщи, както и тука всеки ловец има по няколко карабини в сейфа - но не са тръгнали да се избиват наред.

Пон Мар 02, 2020 5:32 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Това, което не разбирам е как може да го одобрява. Или поне да е ОК с тази особенност на Американската селищна система.

Все си мисля, че в една спретната държава, в подобна ситуация, армията трябва да влезне и да обезоръжи всички, а който неще да го гръмнат на място, като по този начин даде шанс на всички да оцелеят, а не само на тия с най-животинския инстинкт. А не да остави (по-скоро негласно да го насърчава) народа да се въоражава и да налага сам "естествен подбор".

Цецо, дали аз одобрявам нещо (никога не съм казал, че го одобрявам) или не и дали съм Ок с някакви особености или не няма абсолютно никакво значение в случая. Има много неща, които не одобрявам и не харесвам в щатите, но пък има и страшно много, които одобрявам и харесвам. Рая не съществува на планетата Земя - някъде другаде е. Затова всеки си избира/решава къде да живее базирано на компромиси и комбинация от нещата, които харесваме/не харесваме. След това гледаме така да се нагодим към средата, че това което не харесваме да има възможно най-малко значение. Ти може би търсиш рая - аз одавна съм се отказал да го търся :) .

Цецо написа:
А и все пак говорим за някакъв малко по-сериозен грип (образно казано), не за зомбита пълзящи по улиците, все си мисля, че САЩ ако не друго поне могат да осигурят изхранването на населението си, та нема нужда да изтребват Митко и Тони съседите си, заради едната храна.

Ето тук е другия момент, където се различаваме - аз не държа и въобще не се надявам държавата да ми осигурява каквото и да било, болшинството от американците също са на това мнение. Полицаите си ти го казват в очите - тяхната работа не била да дойдат и да пазят всеки индивидуално, не заради друго, а просто щото няма толкова полицаи и затова всеки трябва да помисли как да се пази сам. В следствие на това всеки предпочита да се оправя сам и както намери за добре. Също така никъде не съм казал, че ще трепя съседи, заради едната храна. Това са си някакви твои интерпритации, базирани на идея си нямам какво. Аз храна си имам предостатъчно. Това, което се подготвям да правя е да пазя себе си, ако се наложи, а не да изтребвам други хора. Както и сам спомена - в състояние на хаос се пръкват всякакви мародери и изроди. Ако е просто някаква анархия предполагам полицията и националната гвардия могат да се оправят с безредиците. На американската армия до колкото ми е известно е забранено със закон да се разправя със собственото си население:

Цитат:
The Posse Comitatus Act, which passed after the Civil War to keep federal troops from policing the South, limits federal troops' deployment on U.S. soil and forbids using them to enforce domestic laws. The President can deploy troops if there's an insurrection or invasion on U.S. soil.

Когато обаче става въпрос за вируси и въобще за заразни болести почва да играе роля и самата психика на полицаите, войниците и въобще там на който работа е да въдворява ред и дисциплина, т.е. не може да се разчита, че тия хора ще си вършат работата както трябва. Ето сега някакви медицински работници съдят CDC че не ги били инструктирали и предпазили както трябва, когато ги пратиха да се оправят с американците, дето си ги прибраха от оня круизен кораб.
Та пак ти казвам - нещата си имат специфики в отделните държави и нищо не е черно-бяло, както се опитвате да го изкарате.

Пон Мар 02, 2020 6:06 pm
Профил

Цецо има много европейски поглед над нещата, не е странно имайки в предвид че живее в Европа, но все пак се чудя къде е бил 90-те ... а това за съседа по-скоро го пише сигурно заради мойте писания, ако Димитър няма да вземе храната на съседа а само ще се брани, със сигурност има и обратното, а аз лично няма да се замисля чия храна вземам ако с нея ще нахраня детето си.
Гичо не си съвсем прав, много малко са нещата които да предизвикат край на човешката раса, повечето ще редуцират популацията, и в тоя ред на мисли въпросът е дали ще си от тия които ще изчезнат или от тия които ще останат.

Пон Мар 02, 2020 6:35 pm
Профил

и докато ти си отишъл да убиваш съседа за да му откраднеш храната да нахраниш детето си, някой друг от семейството ти решил че като се върнеш ще донесеш вируса и ще изпонатръшка всички и за да отърве всички от мъките - с пушкалата които ти си купил избива всички в къщи и накрая се самоубива

в крайна сметка в кризисна ситуация не винаги може да се предположи кой как ще реагира, и съответно най слабите психически първи посягат към пушкалото
тъй че пушкалото освен че е първисигнално решение предимно на слабите е едно от решенията за които няма време за здрав разум а после вече е късно за "сори" дори да е имало и други решения
пушкалото е предимство когато само 1 го има, и с него подчинява всички останали, станат ли много тия дето се правят на господ, и най вече масово слаби и лабилни - вече не е предимство а проблем

Пон Мар 02, 2020 7:24 pm
Профил

Ами значи ако са преценили че съм за отстрел значи съм за отстрел :)
А силните психически ги ядът червеите ;)

Пон Мар 02, 2020 7:27 pm
Профил

след допуснати фрапантни обещствени проблеми като масово въоръжаване на лабилни - да, силните ще ги ядат червеите, неизбежно е
така естествения подбор има 2 резклонения - с оръжия да оцеляват предимно лабилни и страхливи, или без оръжия да оцеляват умни и психически здрави

Пон Мар 02, 2020 7:50 pm
Профил
Аватар

Абе освен да ви пожелая да им мине срока на годност на патроните...

Пон Мар 02, 2020 8:11 pm
Профил ICQ

Да не забравяме, че естественият подбор не подбира силни или слаби, богати или бедни, умни или глупави ... понякога може да е въпрос на късмет, на умение да се адаптираш към промените или на нещо друго но общо взето няма правило.

Пон Мар 02, 2020 8:16 pm
Профил

основно умения да се адаптираш, да запазиш ценностната си система и разбирания в едно бързо променящо се обкръжение е невъзможност за адаптация...

Пон Мар 02, 2020 8:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 403  Следваща