Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Autotrax 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Autotrax
Някой ползва ли това: https://dexpcb.com
Днес гледах едно-две демота по тубата и ми се стори доста леко и приятно пък като му разбрах цената, още повече...

Пон Мар 02, 2020 12:29 am
Профил

Мнение Re: Autotrax
Ако не се лъжа - преди няколко години ти пуск тоя линк :D
Софта май се тегли и инсталира , не помня какво получаваш срещу парите.
Преди 2 години го слагах, плащах , после се опитах да си правя компоненти и не успях...сигурно щото съм тъп. Хубаво, обаче - има форум, до който не успях да получа достъп, писах на автора/фирмата...не получих отговор... това за съпорта. Май е фирма от 1-2души - авторът (сръбско име) и още е някой.
Самите системни изисквания... иска 1-2 гб рам, което не е много по днешните мерки,ама за мене е малко преклено -има нещо в структурите, което иска много памет, което потенциално води до нестабилност. Тръгва малко бавно - докато напълни гигабайтите :-) . Иначе - грабва окото.
Не знам Алтиум, Протел - имат ли я тая екстра - да обърнеш изгледа - да гледаш платката отзад.
Ако са променили съпорта,,,бих се пробвал пак.

Пон Мар 02, 2020 8:41 am
Профил

Тези са "заимствали" името от едно от нещата, с които съм започнал на времето.
След Cadstar и Orcad, ми се наложи да ползвам Protel за DOS, който се наричаше Autotrax:
https://en.wikipedia.org/wiki/Autotrax

Пон Мар 02, 2020 10:01 am
Профил
Аватар

stefan63 написа:
Ако не се лъжа - преди няколко години ти пуск тоя линк :D

А... къса памет значи. :D Ако съм го гледал тогава нещо не ми е харесало. Сега изглежда са напреднали повече

Пон Мар 02, 2020 11:44 am
Профил

Ако не е таина - за какв чеп ти е това софтче?

Вто Мар 03, 2020 12:13 am
Профил
Аватар

HSB написа:
Ако не е таина - за какв чеп ти е това софтче?

Ами по принцип се оглеждам за алтернативи на алтиума. За про работа си е ок, обаче в опън-сорс средите ме гледат като бухали като спомена името... Просто не е достъпен за 99.23% от населението.
Та концепцията ми е че ако попадна на нещо читаво да почна постепенно да се пренасям в по-евтина посока

Вто Мар 03, 2020 12:28 am
Профил

Кикад - какво не ти харесва ?

Вто Мар 03, 2020 10:03 am
Профил
Аватар

stefan63 написа:
Кикад - какво не ти харесва ?

Ами не искам да обиждам феновете на кикад защото знам че има много, ама според мен е боклук. Пробвал съм го няколко пъти...

Вто Мар 03, 2020 10:51 am
Профил

Това, че не познаваш даден продукт и не можеш да го ползваш или не ти харесва не го прави автоматично "боклук". Например аз не харесвам Altium, но не твърдя, че е боклук - за справка може да видиш темата в Софтуер колко неща има за дялане.

Вто Мар 03, 2020 11:19 am
Профил
Аватар

syscop написа:
Това, че не познаваш даден продукт и не можеш да го ползваш или не ти харесва не го прави автоматично "боклук". Например аз не харесвам Altium, но не твърдя, че е боклук - за справка може да видиш темата в Софтуер колко неща има за дялане.

Еее, не се пали де :D Аз неслучайно писах "според мен" т.е. да се чете "не според универсалната истина". Сигурно си е добре кикада за много работи, просто на мен лично не ми пасна и затова съм се отказал да го пробвам повече след няколко опита

Вто Мар 03, 2020 11:29 am
Профил

Оплаквания по форумите има за софтуер, който реално се ползва - затова темата за алтиума е дълбока. За кикад няма, което значи че от пишещите тук няма много ползватели. Предполагам че просто ползват по-глобални форуми за да си решават проблемите.
Разните продукти като кикад, гЕда, librepcb са интересни заради друго - почвайки от нулата (или водени от нерешените проблеми и концепции в мастодонтите) те се борят да направят нещо различно. От една страна дават натиск върху големите, от друга страна там щукват разни принципно различни идеи. Такива в "големите" не минават заради нуждата от тотално пренаписване, излизането наяве на откровено некачествени решения, взимани през годините. Всички знаем какъв зор беше алтиума да ползва малко повече ядра примерно, каква мъка е svn/git интеграцията там. Скоро тествах малко librepcb-то и там библиотеките си ги слагаш от графично меню и си пише хеша на гит-а, от която е. Принципно правилни посока, за разлика от десетилетия кръпки на кръпки на нещо сбъркано по начало.

Едит: като гледам напоследък основния товар върху PC-то идва от DRC-то - това е задача, която може лесно да върви върху видеокартата (GPGPU или нещо подобно). Дали някой го прави така, т.е. offload-ва върху gpu-то?

Вто Мар 03, 2020 12:00 pm
Профил

абе мен друго ми е чудно, какво толкова има да смяташ за една платка, там всичко е 2D, графиката е никаква, айде ако пуснеш 3д визузализация малко по-тежко ама пак нищо особено. Рулса и там не виждам какво толкова проблемно има, по-скоро много дървено написани софтуери. Сега ако има нещо като онлайн проверка за импеданс .. дължина на пътечки ... въпреки че и там не е кой знае колко смятане.
мен ми се струва че безумните юзер интерфейси които са направили товарят повече от това което правиш.

Вто Мар 03, 2020 1:09 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: LibrePCB
gicho, ми свиркай за такива неща, бре! Все пак не всички рутят сложни платки ежедневно :)
Нещо повече: LibrePCB и LibreCAD са включени в препоръчваните от Linux Mint и това вече е няк'ва гаранция.

Скоро ми се наложи да нарисувам тъпа схемичка, поцъках малко KiCad и за по-лесно заредих Tina TI на виртуалката :mrgreen:

Вто Мар 03, 2020 2:27 pm
Профил

Някъде в началото на миналата година някой беше споменал нейде това LibrePCB и аз като линукс ползвател - реших да му дам шанс. Точно след не повече от 20 минути мъка го изтрих. Буквално нищо не работеше.
А щом ти трябва нещо елементарно - ей ти и https://easyeda.com/editor . Лично на мен ми направи много добро впечатление и за разлика от либрето - работи.
С КиКад-а не знам защо си имал проблем. Ако не ти се налага да правиш компоненти, мисля работи и сравнително интуитивно се използва. След последната помощ от ЦЕРН - даже и рутирането стана приятно. Остава да пипнат преминаването от схематика към платка и ще стане бомба :)

Вто Мар 03, 2020 2:44 pm
Профил

Е то правенето на компоненти е 50% от правенето на платка, или все аз уцелвам глухата акула ...

Вто Мар 03, 2020 4:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща