|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:47 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Напред към Китай
Отново за китайското плагиатство. След като електронната промишленост се насра с износа на производство в Китай, идва ред и на автомобилния бранш.  Имаше една приказка - капиталиста е готов да ти продаде въжето, с което после ще го обесиш.
|
| Пет Юни 02, 2006 3:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз все още се чудя, как така са допуснали 99% от нещата дето се продават тук да се произвеждат в Китай. И не им ли идва на акъла колко зависими стават от братския китайски народ. И ако утре комунягите вземат та се разсърдят нещо и кажат - повече няма да ви продаваме нищо - какво става тогава  .
|
| Пет Юни 02, 2006 4:32 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе незнам. То трябва вече някакъв капак да се сложи на жълтеницата. Ако не - ще се разболеем всички. А аз не искам да живея по китайски модел (едва ли някой го иска).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юни 02, 2006 5:03 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами както изглежда настават времената в които китаиците надигнат глава.
И целия прогнил запад и американците са вече обречени на страшно сериозна криза. Само нашите плиткоумни политици не им идва на акъла да не се врем в европа,нато и други подобни глупости без бъдеще.
Ама всички ние ще плащаме за тая простотия в доста обозримо бъдеще
|
| Пет Юни 02, 2006 5:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Кольо - звучиш ми като от кръжока "Млад ремсист". Така са казвали и миналия век - пък той запада не ще да изчезва. Тва беше закачка.
Какво имаш предвид като казваш, че жълтурите наддигат глава - искат вече по две паници ориз на ден вместо една ли  ?
|
| Пет Юни 02, 2006 6:10 pm |
|
 |
|
HCL
|
Никола започвам да се убеждавам, че "прогнилия Запад" и "злият Капитализьм" са много по-близо до начина ни на мислене от "китайския модел".
Не сьм бил в Китай и скоро може би няма да имам такава вьзможност, но от контактите ми с китайци, които имам от около 2 години, започвам да си изграждам представа за тази страна и за народа и, която никак не ми харесва. Разбира се това са само догадки и предположения, а и от 2-3 познанства с представители на едно общество, който определено на са "от средната класа" не мога да си градя мнение, но това което виждам, е че тези хора определено имат малко по-различен морал от нашия, до колко е малко това малко не мога да преценя, но определено на мен не ми допада.
Просто размишления, да не стане така, че да си спомняме с умиление за запада...
|
| Пет Юни 02, 2006 6:19 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не искам да започвам спор но запада започна да загнива откак се научи да не работи
Нямам нищо против западното общество допреди 10 тина години. Но сега вече глобализацията ги поглъща и смачква с много бързи темпове и стават съвсем безлични.
Изнесоха си почти цялото производство в жълтурия и сами не разбраха как станаха зависими. Мислят си че го контролират ама са прекалено слаби за да го правят ефективно. Ще имат контрол докато на Китай му изнася това
Кризата която очаква най вече Европа е почти катастрофа. С този европеиски съюз запада вместо да стане по силен толкова сериозно дърпа назад и то без никаква вероятност за подобрение че няма накъде повече.
Маи от първия ми пост изглежда че симпатизирам по някакъв начин на китаиците,но съвсем не е така а е точно обратното. Чел съм доста и за културата и за народа им определено само отрицателни асоциации извиква Китай в мен.
Американците са в по добра позиция малко но са станали прекалено зависими от външни фактори че да продължава тяхното царство още дълго.
Русия колкото и да е разпространено мнението че вече е 2 класна сила в света е независима от никого и ще си остане сила,на всичкото отгоре има сериозно развитие. Ако симпатизирам на някои от големите то това е на тях.
|
| Пет Юни 02, 2006 6:39 pm |
|
 |
|
3aek
|
тук моите впечатления са малко по-различни
Европа е по-малко зависима от Китай отколкото Америка, защото имат свежа кръв от новите страни членки
сума производство се изнесе от Германия, Белгия, Холандия и другите стари страни членки към Чехия, Словакия, Полша и новите 10 вместо към Китай
в България износа на текстил е 1.7 милиарда евро за миналата година срам не срам в пъти повече от износа на електроника и машиностроене
|
| Пет Юни 02, 2006 7:14 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Влизанто на новите страни членки няма да я спаси задълго. Иначе съм съгласен че не ние имаме нужда от тях а те от нас. Да ни пият къвчицата
|
| Пет Юни 02, 2006 7:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Според мен и Европа е изнесла много в Китай - не толкова като Америка, защото са малко по-консервативни, ама пак е много. И както жълтурите изкупиха половината IBM така и едни други купиха на Сименс мобилните телефони. Та ако са изнесли едно нещо в Източна Европа, са изнесли 10 в Азия.
А вместо да ни пият кравчицата, другия вариант е да ни оставят на самотек, което май е още по-лошо.
|
| Пет Юни 02, 2006 8:00 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Стига бе пият ни кръвчицата. Че на мен лично кръвчица не ми остана, изпиха я през последните 15 години и то не бяха европейците. Сега обаче съм се научил да оцелявам безкръвно, да му мислят в европата.
Европата не може да загине. Погледнете го и исторически - винаги е съществувала и винаги е била център на цивилизацията и културата. Все пак не забравяйте че Европата е може би най-платежоспособния потребител. Нито Китай, нито Щатите, нито Русия имат интерес да затрият Европата.
А че е в рецесия е ясно. Ама е съвсем нормално. Хората си построиха социализма (и го направиха доста по добре от нас или СССР или Китай). Добре им беше. Но социализма явно е неустойчива политическа система. И сега идат някакви и искат да им го вземат. Нормално е да се опъват.
А на китайците скоро ще им свият перките. Просто ще им наложат сериозни експортни санкции. Защото Ханс не иска да прави компютри за купа ориз. Ханс иска да сглобява БМВ за 5000 евро заплата. И накрая на Ханс ще му уври главата, че китайския евтинджос с времето излиза много скъпо. И Ханс ще каже аре стига.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Юни 03, 2006 9:19 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
@Цецо, Ханс май е станал мързелив. Преди седмица дадоха филмче за завода правещ VW Pasat в Германия. Завода затъва, работят на някъква странна 28-30-часова работна седмица  от много време насам, цената на труда била 2- пъти по висока от тази в останалия свят и т.н. поради което ги очакват големи съкращения. На този фон обаче, профсъюза (имащ тотално влияние) се бори да не се въведе 35 часова работна седмица и срещу съкращренията. Как няма да просперира далечния исток? Наистина на Ханс трябва да му уври главата.
Успех 
|
| Съб Юни 03, 2006 9:39 am |
|
 |
|
3aek
|
отдавна мина времето Ханс или Сам да казват на Китайците какво да правят
света е глобален, сега ако не си на Китайския пазар просто си извън играта
четох report за 2003 че на ден в Китай се продават по 200 000 GSM (над 60 милиона годишно) сега какво е не смея да си помисля, а най-много продадени Ролс-Ройса в Азия са в ХонгКонг и Шанхай
кой ще е този глупак който да не отвори офис там?
и Тойота и Фолксваген и всички ще са там и ще отварят заводи защото имат най-идиотската митническа система
правя платки за мой клиент който има офиси навсякъде по света, той притеснено ми се обажда и казва абе извинявай но в Китай не може да внесем платките зашото има убийствени мита, пратих една платка в офиса в Шанхай и от там намериха някаква фирма и без схема без нищо са изкопирали платката и са направили 200 бр. пратиха ми една и като я гледам са също като тези които ти ми правиш, не е по евтино (предполагам че са му отрязали главата като чужденец защото там са големи тарикати) отколкото да ги направя в България но иначе няма как да продавам там, та платките за китайския пазар си му ги правят в Китай
та този същия клиент в Китай го копират и други неофициално и той знае но казва ако не съм там губя повече 
|
| Съб Юни 03, 2006 9:53 am |
|
 |
|
Цецо
|
Заек, това което казваш е така, но може да се хванем на бас как ще свърши всичко. Аз съм на мнение, че до 5 години китайското чудо ще свърши, годишния им разтеж ще се свие до около 5%, а средния китаец тогава ще
има 1/5 от жизнения стандарт на средния европеец.
Във момента Китай цъфти, защото го поливат. Все още.
|
| Пон Юни 05, 2006 5:33 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
И аз си мисля нещо такова. В съботния вестник имаше един разказ, за преподавателка на български език, работила и живяла в Китай няколко години. Та доста неща ме озадъчиха - напр., че училището се плаща (ок. 1500 лв. на година), изобщо, плаща се всичко - сина й спечелил някви конкурси по изобразително изкуство, но трябвало да плати самата награда и дипломата.  Платеното образование сваля доста стандарта - ако искаш детето ти да учи, тънеш в мизерия, ако пък ти се свидят парите, детето ще порастне необразовано и тогава мизерията ще е още по-дълбока.
Проблемите им се натрупват постепенно - например, известната програма за ограничаване на раждаемостта е дала резултат, но медала си има и обратна страна - стремително застаряващо население и съответно силно претоварена пенсионна система. От тук нататък държавата има 2 избора - или да абдикира от старците и да ги остави на грижите на децата им, или да увеличи още повече данъчната тежест в/у работещите. И в двата случая това значи сваляне на стандарта. Като във втория случай ще последва, най-вероятно, намаляване на чуждите инвестиции.
Отделно, на доста хора вече им е омръзнало като отворят някъв завод в Китай, след 1 година на 2 км. от него жълтите да си отворят абс. същия завод, който произвежда абс. същото нещо, но го продава 5 пъти по-евтино. Та вече почнаха доста да се замислят.
|
| Вто Юни 06, 2006 9:33 am |
|
|