Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Галванично разделяне 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Реконструктор написа:
Ами - кола, то се знае. :) Закъсненията ми се ще да са под 1 uS. Има разни оптрони за комуникация, дето бичат на 100 Mb, но не знам стават ли.

Значи имаш обща маса и скоростта ти е ниска. Ако гониш цена и консумация, най-доброто решение ти е кондензатор + буфер с bus hold. Решението излиза центове, защитата е няколко киловолта. Особеното в случая, е че на пръв поглед нямаш защита от високо напрежение с бърз фронт, но кондензатора ограничава тока, така всичко влиза в нормалната спесификация на буфера за електростатичен дисчардж (обикновено >2000В), т.е клампите на буфера го защитават добре.
Закъснение на сигнала в прекия смисъл няма, но ако не ти се прави сложен протокол както е при 1394, ти трябва някакво модулиране на сигнала и тогава ще имаш някакво "софтуерно" закъснение...

Пет Юни 02, 2006 10:18 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Какво точно искаш да развържеш.
Ако е датчик кой?
Или връзка между твойто еку и оригиналното?
Ако пък знаеш честотата на сигнала казвавай я направо.

Пет Юни 02, 2006 11:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
А оптрон и оптокоплер (eng. optocoupler) едно и сьщо ли е?

EDIT: 10x Syrius-B

Последна промяна HCL на Пон Юни 05, 2006 12:04 am, променена общо 1 път

Нед Юни 04, 2006 11:29 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
HCL написа:
А оптрон и оптокоплер (eng. optocoupler) едно и сьщо ли е?

да

Нед Юни 04, 2006 11:40 pm
Профил WWW

Мнение 
Абе ако проблема ти са крайните транзистори които в момента са разделени с оптрони, друг вариант нямаш, друг ценово разумен вариант, там оптрони вършат идеална работа, просто ще сложиш по-бързи, дори може и да нямаш оптрони, и да нямаш развръзка, не е толкова страшно. Тая 1 us не е проблем, при условие че всички канали се настройват, обеснявах ти там от къде могат да дойдат проблемите. Тамима един основен проблем свързан с толеранси и грешки, идеята да имаш софт настроен с точност до 1 мкс е добра, но идеята че този софт ще работи точно толкова оптимално на всеки двигател е абсурдна. Двигателя е здраво желязо, и ако един двигател работи оптимално при едни настроики, то друг 100% ще с еотличава с нео от него. В тази насока тия оптрони не те бъркат нищо дори и 10 us закъснение да имат, защото така или иначе з аоптимални параметри еку трябва да се настрои ако се гони максимална ефективност. В тази случай просто трбява да те държи в някакви разумни граници на грешка, всеки който е с време м-у 1-3 us мисля ще ти свърши работа.
Тук има и нещо съвсем различно, освен желязото което е в двигателя има и сензори, които оказват много по голямо влияние. Първо положение на датчиците на коляновия вал, тази 1 us при да речем максимални обороти, 10.000 и 4 цилиндров двигател знаеш ли каква част т градуса е, 1/16. Говорим за максималните обороти където ще е най-голяма в градуси. Тези 1/16 градуса при диаметур да речем 200 мм, или 0.1 мм линеен размер. Аз не съм мнго убеден че датчиак който е поставен там е поставен с точност 0.1 мм. Коляновия вал е изработен с висока точност, но монтажа на самия датчик спрямо диска на коляновия вал .......и това е ако е 200 мм ..... доста голям размер :).
После сензор за налягане и температура, нали не мислиш че са идеални, аз силно се съмнявам че са дори имат 1% точност, но да предположим 1%, кажи ми при 1% разлика в МАП как коригираш сместа?
За ламбди няма да говорим, то верно че не искаш да ги позлваш, но тма точноста определено е по ниска. Термосензорите, там пък е направо отчайващо според мен, повечето коли ползват обикновенни резистивни датчици които не са компенсирани по никакъв начин. При теб тази 1 us са някакви десети от проента точност, нали не мислиш че някой от тези датчици дава подобна точност.
Та като се прави нещо подобно се тръгва първо от калкулация на наличните грешки, и чак тогава да се вземат решения за реализация. В твоя случай точността може да е важна, но самото изделие не позволява унифициране, т.е. да позлваш един код на всички двигатели. Т.е. ти може да позлваш, но ако предполагаш че това което изтисква 100% от твоя двигател ще го први и от някой друг, според мен няма да стане, шанса да спецелиш 6-ца е по голям, факторите са прекалено много.
Та отплеснах се малко но най добре слагай оптрони и не се втелявай, който си слага ЕКУ ще се научи и да си го настройва, а ако не го настрои, тези 2-3 мкс разлика изобщо няма да ги усети.
п.с. изобщо няма да говорим за случаите в които някой ще си дбави още сензори примерно, там точноста на поставяне според мен ще клони към +/- 1 мм ако са поставени в сервиз :)

Пон Юни 05, 2006 9:13 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2