|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:21 pm
Интел отрязва embedded процесорите: bye bye x51, x86
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Via все ое ги произвежда тия процесори, вече пуснаха доста по-нови версии. Не са лоши ама чак малко да грят .. греят си, но могат да минат с пасивно охлаждане, но това си е х86.
Относно х51, толкова компании го правят че не виждам скоро да умре.
p.s. а тъкмо сега боря едно х51 на силаб, тук в стила на Кольо мога да изпиша поне 2 страници критика към това процесорче .... ама ще го бъде  , навиците са лошо нещо.
|
| Нед Юни 04, 2006 7:11 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не е лощо да отвориш една тема и да изпишеш. Че да знаем. 
|
| Нед Юни 04, 2006 7:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Само да довърша това дето рпавя, да докарам до някъде че сега съм насред нищото, основно недомислици малко ми се струва, а част от проблема може да е компилатора, трябва да почна по-подробно да гледам какво прави. Всъщност проблема според мен е документацията, не е написана читаво според мен, има неща с няколко смисъла
п.с. след като си погледнах по горе написаното ... май и аз почвам да прихващам от начина им на израяване 
|
| Нед Юни 04, 2006 7:50 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тони, и на мен ще ми е интересно какви са дървенийте на 51-ците на сигнал/силабс. имам планове в скоро време да се боря с техни чипове, ама адски ме е страх...
и като стана въпрос за х51, някой ползва ли SDCC?
http://sdcc.sourceforge.net/
|
| Нед Юни 04, 2006 9:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ох, ... ами то дали дървении дали по скоро разочарования малки.
Значи пъровото е матрицата която превключва периферията към пиновете. Там е малко кофти направено. При първо прочитане останах с впечатление е може което където искаш да го слагаш. После се оказва че има приоритети, т.е. да речем ако таймер и изход на компаратор, то един пин има приоритет да се включи към таймера и не може да е към компаратор ом имаш таймер. И след това, това което най-последно го видях, то само си определя кое къде да е също по приоритет, т.е. всъщост имаш един приоритет който ти ги подрежда, а не както първо омислих че приоритета е само в тов акой пин каква функция може да заема.
После друго дръвце, таймер 1 и 2 са им смесени старшия и младшия адрес в паметта. TL0,TL1,TH0,TH1, това също ми изгуби време, ADC примерно го декларираш като sfr16 и после работиш само с една променлива, да ама това така не може  , докато видия че точно това пише .. неше едн чудене как тоя таймер за 2 инсткции се инкрементва с някакви безумни стойности.
Следващото. ADC е направено да може да се стартира с бит, както е при пикльо, или по събитие, да речем таймер 0, 1,2,3 ... overflow, това е супер само по себе си, тоно това ми трябва в момента. Да обаче ..... като го вържеш към таймер 0 какво става. Прави ми той прекъсване което пуска ADC само, т.е. то може и да не влиза в прекъсването, там просто клатя бит да гледам, та влиза там пуска ADC само, после имам прекъсване от ADC влизам вътре и като натрупам отчети спирам таймера. Излизам и какво, по едно време хо пак влизам в прексване от ADC. ... По едно време влизах и в прекъсване от таймер 0, но почнах да му трия прекъсването. Сега тук не знам дали компилатора не свини нещо, това ще го проверявам. Някак нещо се омотква там и не се спира овреме таймера може би, но засега си ми изглежда като някакъв проблем.
После с RS имам един проблем, който идея нямам от къде е. Лошото е че в момента не позлвам тая част и не помня, това го бях открил в началото. Мисля че като разрешах едн прекъсване и printf спираше да работи, седи и нищо не прави, но това ще го проверя  , и то ми е в списъка за оправяне.
Компилатора прави някакви мизерии, верно че CCS не е съвсем анси, обаче борланда си е, и там подобни проблеми съм нямал. Мизериите ми ги прави с типовете данни. Примерно имам масив char data[500], и както и да се пробвам да го пращам с printf не излиза това дето трябва, същото го правеше и с .... хм дали беше инт или double ... това вече го махнах, но там се оправи като го кастнах в принтф-а, обаче това с тоя char масив не се оправя.
После това си е някаква гадост на компилатора, ама true, false пищи за грешка като ги присвоявам на битови променливи, прави го синичко, явно си го познава, и после ми казва че няма дефиниран такъв индентификатор ... това е бял кахър.
Описанието е доста дървено,някои неща не са обеснени като свят, трябват доста опити да се установи. Ето в момента изобщо не знам защо ADC ми дава такива резултати, входа е вързан на маса, равнено е на дясно а то ми дава 2f16,което не може да бъде където и да е входа му. Става значи там нещо гнило, а преди 3-4 месеца като го взех тоя кит, първо ADC подкарах и си работеше.
И други неша имае май ама забравям ...... накрая като го наиша това, ще видя къде съмпраивл химии та да върви и ще пиша пак.
Иначе е приятно, бързо, доста таймери, много PWМ и освен всичко друго ефтино, това с USB е 5 $ някъде, с вътрешен генератор на 24.5, което спестява горе долу 5 $ от решение с друг процесор и външен USB, като сложиш чип, варцове, монтаж .. а и място, тия са с доста малки корпуси,което си има и недостатък, на ръка поенето е голям зор.
|
| Нед Юни 04, 2006 10:37 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не ползваш ли IAR ския компилатор?
Тои би трябвало да е по свестен. Аз реших да мина на него като се захвана пак с тях.
|
| Нед Юни 04, 2006 10:51 pm |
|
 |
|
F-DR
Ранг: Новодошъл
|
Ето ти няколко полезни link-a:
1. MCU Knowledge Base
2. MCU User’s Forum(English)
3. MCU Форум (на руски)
Ако имаш въпроси без отговор пиши на eumcuapps@silabs.com, тук или на мен
_________________ You can't manage what you can't measure.
You can't measure what you can't define.
You can't define what you don't understand.
|
| Нед Юни 04, 2006 11:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Здравей,
ами засега май нямам, малко по малко се оправям, просто си имам особенности  Още не съм отркил зао ADC ми дава странни данни, сега ще преборя и това ... по таймер 2 нямам такива проблеми като го стартирам както с таймер 0 ... ще поборя ще поборя още иначе мерси за линковете.
За IAR ами на KEIL-кия карам, IAR нещо не можах да му свикна, не знам защо ....на няколко пъти го подхващах, иначе си прав, има го за почти всичко.
p.s .... redaktirano
п.с.2 там горе бях задал един въпрос към но реших проблема, особенност ... не знам кой номер, като се изпозлва вътрешен ИОН трябва първо да се атачне към пин, Р0.0, трябват му и външни кондензатори, дават му 0.1 и 4.7 керамичен и тантал. Няма да дискутираме ползата от ИОН който иска да го изведеш на пин че и кондензатори да му сложиш, освен това не може да е на кой да е пин а на Р0.0, и това го сборихме. Сега вече мога да си легна спокойно ...... не знам аз ли съм тъп, или документацията е такава но съм понал да речем в 11 сега е 1:50 .... настройка на 3 таймера и подкарване на едно ADC .... такава борба отдавна не е била, иска си много внимателно прочитане и препрочитане, това за Vref го чета от 3 часа на сам, виждам че когато е изведен на пин трябва да се ползват кондензатори и пина да е аналогов, ама все още не съм убеден че писанието им казва че когато го ползваш трябва задължително да го изведеш ......дали не са го писали братята индийци .....
|
| Нед Юни 04, 2006 11:33 pm |
|
 |
|
3aek
|
за 8051 по добър компилатор/среда от KEIL няма
|
| Пон Юни 05, 2006 9:40 am |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
Заек може ли да дадеш линк от къде да си дръпна KEIL compilera +хапче за8051
|
| Пон Юни 05, 2006 11:48 am |
|
 |
|
ToHu
|
E mule, мисля че има най-новата верия, заедно с RTOS им.
|
| Пон Юни 05, 2006 12:19 pm |
|
 |
|
VSU
|
Така е но чакам вече 2 дена да се дръпне и още няма никаква надежда че ще стане скоро 
|
| Пон Юни 05, 2006 12:25 pm |
|
 |
|
3aek
|
моля те не ме питай за такива работи, аз работя с легален софтуер
от www.keil.com може да си дръпнеш демо версия, KEIL продават "хапчета" но не знам колко струват защото на 8051 не работя, но имам познати които работят с 8051 и от тях знам че KEIL като генериран код, оптимизации и среда за работа са няколко пъти по-добри от всички останали
(между другото малко хора знаят че KEIL е фирма от 20 души и почти целия развой е разхвърлян по фирми под-доставчици, платките им правят http://www.isystem.si в словения а самия кернъл на С компилатора се поддържа от няколко руснаци, в Германия е маркетинга и архитекторите на бренда ако може така да ги нарека (къде е Вазов да осъвремени този Български че се чудя как да не използвам чуждици но безуспешно))
|
| Пон Юни 05, 2006 5:23 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Аз го дръпнах доста бързо от мулето. Има го от много места и видове. В момента "Keil Software uVision 7.20(PK51+Serial)"
се сваля с над 6к мисля че е добре:?: /не съм голям мулетар/ .
|
| Пон Юни 05, 2006 10:29 pm |
|
 |
|
VSU
|
Благодаря за отговора намерих каквото ми трябваше па макар и не толкова легално
|
| Пон Юни 05, 2006 11:01 pm |