|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:57 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Коронавирус 2019
От твоите уста - в божиите уши! Аман от (знайте си)!
|
| Сря Мар 18, 2020 5:52 pm |
|
 |
|
nik
|
това в БГ още не е паника, паниката ще настъпи когато пламне като в италия, например като се върнат тия няколко стотин шофьори които прибират сега от заседналите по границите камиони, които по принцип ще подпишат декларация че ще спазват 14 дневна карантина, но също като оня от варна ще бягат напред назад щото нали са големите философи и вирус няма, или пък всичко друго ще е по-важно като например да се събират на по чашка, или някакви други такива малоумщини от които ще пламне всичко, е те тогава ще дойде паниката аз пък се опасявам че малоумието ще трае най дълго, дори и в батака затънали до уши не си вземат поука малоумниците и тва е....
|
| Сря Мар 18, 2020 5:54 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
https://m.dir.bg/dnes/svyat/pochinalite ... te-v-aziyaкитайците се прибират вкъщи, WTF? тия журналисти откачиха, или паниката съвсем излезе извън контрол за тия които имат пари в повече
|
| Сря Мар 18, 2020 5:57 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Защо 70% Isopropyl Alcohol (IPA) е по-добър дезинфектант от 99.9%
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Мар 18, 2020 6:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Днес е излязло изследване на Imperial College London. С две думи в UK вече са изтървали духа от бутилката, казвам UK щото за там е анализа, но в Европа положението не е много по-розово. Та по това изследване масово се коментира една картинка... Не знам така дали ще излезе (в доклада се вижда по-добре)  Та на тая картинка са различни сценарии, показани с различни цветове. При всеки сценарий колко легла и как са разпределени във времето... а най-отдолу в червено е капацитета. Даже има зуум за да се види, че няма вариант, който да се вмества в капацитета. Та така, журналята може да си говорят всичко, ама учените като почнат да правят прогнози с 250к жертви... нещата не са на добре. едит: nice, a?
|
| Сря Мар 18, 2020 6:40 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
има един фактор, който никой не отчита - вече има лекарства, които не лекуват, но повлияват. плюс, че идват поне две опитни ваксини може и да не е толкова зле тоя вирус - народа ще се научи да работи екипно плюс, че медицинският капацитет ще го разширят, искат не искат - добра новина за производителите на медицинска техника
|
| Сря Мар 18, 2020 6:53 pm |
|
 |
|
nik
|
Добре че затвориха кръчмите. Там да видиш как се учат да работят екипно Сега чета за новите случаи - благоевград май цигани някакви.... Да видим сега дали наистина циганите болести не ги ловят или ще разнасят по бързо от скоростта на светлината
|
| Сря Мар 18, 2020 7:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
По-скоро има вероятност вируса сам да се спре, за ваксина общо взето всички учЕни казват абсурд. В смисъл технологично си трябва време дори и да работи няма как да го знаем за по-малко от година. Освен да се рискува без тестове, но тогава залогът става още по-голям. Въпросът е, че от ваксина ще имат нужда може би китайците, защото те избраха такава стратегия. Реално те заложиха на това, че ще го спрат. И на тоя етап може би успяха, но във всеки един момент може да ги удари пак. Демек тяхната стратегия би имала смисъл, ако всички я следват. Но очевидно някои държави не искат да я следват при което на китайците ще им е все по-трудно да удържат фронта. Ще им се наложи да се самоизолират или и да зачеркнат положените дотук усилия и да отпишат 1% от населението си. Аз доколкото ги познавам, те по-скоро биха се изолирали и биха се надявали на чудо, т.е. на ваксина... Но проблемът е, че очертава такава една заигравка, от която почти сигурно ще почнат да прехвърчат искри между определени държави... А ние сме между чука и наковалнята 
|
| Сря Мар 18, 2020 7:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
засега добри новини... аз прогнозирах 21, а те само 11. Демек още се чудим дали да тръгнем по експонентата или не...
|
| Сря Мар 18, 2020 7:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Китайците са се изолирали напълно от света поне 4 пъти в последните 300 години и наистина това е може би най-вероятния изход, дето ще изберат. Което ще е голямо щастие за целия останал свят, щото колкото по-затворени и изолирани са тия, толкова по-добре за всички. А вируса си е точно китайски, щото тръгна от Китай, така че Тръмпи е на 100% прав. Другите може да го наричате ако искате марсиански, но това няма да промени нищо. На пропагандата се отвръща единствено с още по-силна пропаганда.
|
| Сря Мар 18, 2020 7:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Една друга гледна точка: https://m.fakti.bg/mnenia/456059-doc-ma ... 4wJ5w9kJok Малко еретично звучаща на моменти, човека обаче е доцент, едва ли вижда за първи път вирус. А и тезата му май обяснява, какво се опитват да постигнат англичаните... Ако наистина успееш да затвориш старците и оставиш другите да го преболедуват, това може да е едно много елегантно решение на кризата... По-силно оръжие срещу вируса от груповия имунитет - няма. Освен това и той намеква, че Италия е особен случай, тая смъртност не е характерна за никъде другаде в белия свят. Незнам защо си правиш труда, работиш с изопачени данни. Вече е явна тенденцията да не се тества масово, нашите не правят изключение. Дали днес са 11 или 21... Статистическата грешка при тия входни данни е огромна.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 18, 2020 8:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе имам някакви спомени за една стена и че ние бяхме от страната на тия с пропагандата... И нещо в тия спомени ми говори, че само с пропаганда не стават работите  За САЩ по принцип няма проблем си мисля, даже това ги устройва повече. Но отсам локвата не знам. Примерно за англичаните доколкото ги познавам и съм живял там, съм се убедил че изобщо не са пердета. И ако се изпълни прогнозата от четвърт милион ковчега то политическата криза при тях е в кърпа вързана. Това на фона на брекзита няма да е хич добре. Изобщо в тая част на света си има и други болежки и хората не са толкова единни. В такава ситуация пропагандата е нещо много рисковано.
|
| Сря Мар 18, 2020 8:33 pm |
|
 |
|
nik
|
Тромпетчо е голем. Рискове не го плашат. Особено ако види възможност да се хвали та ако ще и пълни глупости да приказва. Интересна стятия. Значи умиране има отърване няма 
|
| Сря Мар 18, 2020 9:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Италия не е изолиран случай, по-скоро изпревариха останалите... Ето примерно статистика на умрелите. Средно за света бройката се удвоява на 9 дена. Единствено Китай може да се каже, че е изключение там е на 30 дена. Верно това е производна на функцията, ама както и да го въртиш няма "по-устойчиви". Освен може би Африка където средната възраст на населението е под 20г, там смъртността ще бъде определено много по-ниска. Това с груповия имунитет би могло да проработи при условие само и единствено, че изобщо може да се изгражда имунитет. Всички учени обясняват, че това е един много тънък момент. И никой не знае отговора към този момент. И точно поради тази причина казват, че не може да се пуска ваксина бързо. Проблемът го обясняват с поведението на антителата. Ако нямаш антитела, нямаш имунитет и резултата е ясен. Ако имаш достатъчно антитела резултатът също е ясен. Въпросът е, че при малко антитела положението обикновено било много много по-кофти, отколкото ако изобщо нямаш такива. Затова всички ваксини се тестват много подробно, за да се гарантира, че изграждат необходимите антитела при всички възрасти, при всички ситуации и т.н.. Имало е вече проблеми в миналото и никой не иска да повтаря грешките. По тия причини не чакайте ваксини скоро. Може би скоро ще ги създадат, но няма да ги пуснат толкова бързо. Така че и ваксината и имунитета като цяло на тоя етап са под въпрос. Сигурно е само, че отидем ли в тая посока... най-вероятно ще намалеем с 1% на първо време. Аз не мисля, че това е добра цена, още повече, че срещу нея няма нищо гарантирано.
|
| Сря Мар 18, 2020 9:03 pm |
|
 |
|
Grubi
|
има много фактори в Италия застаряващо население, плътно населени градове с не-най добрата хигиена, много социално общество, идеален климат в точния момент
абе няма да се мре лесно, не се надявайте - но паниката виж може да свърши сериозни поразии
Склонен съм да вярвам, че юни-юли ще има обичайната сбирка на форума, без маски
|
| Сря Мар 18, 2020 9:15 pm |
|
|