Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Учиме се да работим с осцилоскоп :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Учиме се да работим с осцилоскоп :)
Има ли доброволци-мазохисти да ми разяснят как се работи с изделие "С1-64"? :roll: В частност, как да видя сигнал от кварцов резонатор. :)
И конкретен въпрос - на входа на сондата е написано 1M 25pF, аз ползвам сонда, която е 2M и 60pF. Това проблем ли е?

Чет Дек 23, 2004 6:27 pm
Профил

Мнение 
Това чудо на природата да не е руска ракета с таймерче :oops:
Вероятно става въпрос за входно съпротивление -мегаоми и входен капацитет - пикофаради. Нямаш проблем и би трябвало да видиш генерациите - на единия крак по-малки, а на другия(на кварца) по-големи като амплитуда.
Настрой си развивката подходящо за кварцовата честота -да виждаш поне няколко импулса - на 1 uSec/del за 1 MHz ще видиш 10 импулса
Амплитудата на 1V/del е добре, но първо виж къде ти е нулата - свали я долу на първото деление
Ако сондата има щипка за маса близо до върха - използвай я!
Ще виждаш по-ясно.
Синхронизация по лъча който гледаш и по-добре на режим "normal" ако това чудо го има

Чет Дек 23, 2004 7:07 pm
Профил ICQ

Мнение 
И ..а ко ще синхронизираш трябва съоветно и равилния тип синхронизация да изолзваш .. не съм работил с такова ... та нямам представа какви синхронизации поддържа, синхронизирай по ниво.

Чет Дек 23, 2004 7:12 pm
Профил

Мнение 
И не чакай да видиш правоъгълни импулси!
По-скоро триъгълни и доста къдравички - това е нормално за резонатор (ако не е генератор). Гледай от връх до връх и смятай - F=1/T

Чет Дек 23, 2004 7:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Може би трябва да започне с прнципа на работа на осцилоскопа за да разбереш идеята и функциите.
Имаш канал У, 1.2.3 ... колкото са там. Сигнала от входа минава през атенюатор делител с чиято помощ намаляваш нивото до допустимо за усилвателя/, след това усилвател, и се подава на Y отклонителните пластини на осцилоскопа /в осцилоскопите за ралика от телевизорите и мониторите с еползват тръби с електростатично отклонение, а не електромагнитно/ По този начин по ос Y ти виждаш как се мени амплитудата на входния сигнал. Развивката по ос Х може да се вземе от няколко места. Вътрешен ГЛИН, чиято честота задаваш ръчно, външен сигнал. При използване на вътрешния ГЛИН получаваш развивка по хоризонтала, като в зависимост от честотата му лъча преминава от единия край до другия за определено време. Примерно ако сложиш 1 Mhz то ще имаш 1 uS за пълна развивка, или ако осцилоскопа ти е с 10 деления, това отговаря на 1/10 uS или 100 ns/Del. По този начин на екрана се изобразява определена част от входния сигнал, в по горния пример , с продължитеност 1 uS. Тъй като рядко входната честота, да не кажа че е изключение, е синхронна с тази на генератора то се налага синхронизация, за да може при пеиодичен сигнал да виждаш стоящо изображение. Синхронизацията мое да бъде вътрешна, ри която генератора се синхронизира с входния сигнал автоматично, външна, а може и ръчна, при която трябва с помоща на регулатора за финно регулиране по ос Х да напаснеш двете честоти.
Освне този режим на работа осцилоскопа може да работи и в режим на чакаща развивка. Удобен е за неповтарящи се сигнали, или когато иска развивката да започне по определен признак, фронт, амплитуда или др. В аналоговите осцилоскопи, за разлика от цифровите възможностите са по малко. идеята на чакащата развивка е че ГЛИН не се апуска до момента в който не се получи сигнал за запуск, който пък се формира от съответния параметър.
.ммм.. абе едва ли е всичко, една малка част .. но ... надявам се си схванал как работи осцилоскопа .....

Чет Дек 23, 2004 8:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Понаучих се, общо взето. :) Има 2 проблема:
1. Как да разбера, дали скопа е калибриран точно?
2. На втория канал цифровата графика вместо прави линии показва S-образни, т.е. отсечки с камшичета от двете страни. Доколкото разбрах, това е лошо, но не разбрах как се настройва.

Вто Дек 28, 2004 6:38 pm
Профил

Мнение 
Ами можеш да го занесеш в Метрологията, но не те съветвам :wink:
Обикновено има една дупчица където можеш да навреш сондата
и там има нормално 1 KHz с 500мV амплитуда за калибриране.
Трябва да е отпред някъде. Но за това чудо -не знам :roll:

Вто Дек 28, 2004 6:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
Да мисля че и на това е отпред или отстрани в дясно. Първо трябва да си калибрираш усилвателите, и евенттуално развивката, след това и сондите. А това че втория канал показва такива S-ове наистина не е добре, я дай снимка ако имаш .. да видим какви са тея S-ове .... да не е брум, просто да имаш откачена маса ... иначе е усилвателя .... ама като ги знам тея руски осцилоскопи ... си е приключение да го ремонтираш .. а и части .......аз имах един с повреден ГЛИН, беше правен с тунелен диод, как ли не го борих, нямах същия тунелен диод, пробвах с друг подобен уж, с съставен, абе каквото ми хрумна, ама така и не заработи като свят. .....

Вто Дек 28, 2004 7:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Отстрани има тамън 3 изхода. :) И няколко врътки. Вчера хвърлих един поглед. Явно ще трябва да се задълбоча в документацията. :)

Сря Дек 29, 2004 10:40 am
Профил

Мнение 
мммм ама ти си за бой ... документация има, ама не чете ... я вземи прочети, там всичко трябва да пише ..... после кажи какво си прочел .... да споделиш натрупаните знания ;0

Сря Дек 29, 2004 10:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами аз я гледах, но там има предимно схеми и описание на принципите, на които работи изделието. :) Не е написано за чайници като мене. За това казвам - ще се задълбоча, т.е. ще се помъча да разбера нещо. :)

Сря Дек 29, 2004 11:03 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Учиме се да работим с осцилоскоп :)
Реконструктор написа:
Има ли доброволци-мазохисти да ми разяснят как се работи с изделие "С1-64"? :roll: В частност, как да видя сигнал от кварцов резонатор. :)
И конкретен въпрос - на входа на сондата е написано 1M 25pF, аз ползвам сонда, която е 2M и 60pF. Това проблем ли е?

Преди доста време имах C1-99 ...

Работи се така :
1 ден гледаш форма на сигналчета, 2 дни ремонтираш - предимно калпави кондензатори и едни транзисторчета по 4 в корпус.

Най ме кефеше гуменицата за наблюдаване на високочестотни сигнали.Имаше даже и изрязано място за нос :D

С какви си сонди ?

Пет Дек 31, 2004 7:02 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
от къде мога да си намеря и аз едно такова чудо и за какви пари?

Нед Яну 02, 2005 3:24 pm
Профил

Мнение 
Виж из оказионите в интернет, мяркал съм, даже и по читави се срещат

Нед Яну 02, 2005 3:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Виж из оказионите в интернет, мяркал съм, даже и по читави се срещат

Има и по-читави, но са на по-нечитави цени. Аз моя все пак го купих за 70 лв, като само за НГ сме изяли и изпили поне 200 лв. :) Много съм доволен от него. Единственият му недостатък беше изродски шумният вентилатор, но аз го ампутирах. Утре ще купя един 7812 (оригиналният вентилатор бачка на 36V 8O ) и ще сложа един компютърен вентилатор.

Нед Яну 02, 2005 4:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща