Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Напред към Китай 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Явно гледате само на макроикономическите параметри на Китай от субективна микропозиция. :lol:

Няколко пъти съм бил в Китай и мога да ви кажа няколко лични впечатления от кратките ми престои там.
Първо това е изключително жилав народ. Има една приказка че китайците ядат всичко което е показало гърба си на Слънцето освен две неща - сърцето на вълка и ... и второто го забравих кое беше.
Така че каквото и да го чака китайският народ бъдете уверени че ще го понесе.

Едно от първите ми впечатления беше как от няколко провинциални "градчета" правеха голям град. Навсякъде беше разкопано за огромни булеварди. Градчетата сигурно бяха 10 пъти по-многолюдни от всичките ни големи градове взети заедно обаче мизерията беше това което повече се набиваше на очи. Сякаш няколко села започнали да пращят по шевовете бяха решили да се обединят и да си направят център с площад. Та когато ги гледах как орат нагоре надолу новите булеварди си мислех колко ли години ще издържат на този "бурен растеж" 20-25??? Или още по кратко.

Второ впечатление. Китаецът може да бъде невероятно високомерен. Веднъж се почуствах като негър албинос когато се разхождах из едно градче. Навсякъде ме сочеха с пръст и се кискаха неудържимо. Бях решил да си купя сувенир и помолих продавача да ми напише цената на лист защото явно това беше единственният надежден начин за комуникация. А той цървулът му с цървул реши че явно просто съм глухоням и ми надраска два реда с йероглифи. А най-голям смях падна като влязох в един клон на някаква мизерна банка и попитах дали мога да сменя 50$.

Едно от най-шокиращите ми открития при разходките по прашните улиците на едно китайско градче беше когато вдигнах поглед към горните етажи на жилищата. Навсякъде от горе до долу всяка дупка, дори и малки прозорчета на тоалетни на шестия етаж бяха "обезопасени" с метални решетки. Него ден забелязах че навсякъде където ходих в този град е така. Имаше цели жилищни комплекси явно строени по проект с подобно обезопасяване. Интересното беше дали тези решетки пазят хората от небези от вън или пазят хората от потенциална възможност да сложат край на мизерния си живот скачайки от някой балкон. Питах един китаец и отговорът беше :"Тоо биг мафия". Явно апашите им се катерят като нинджи.

В Китай всичко е жен-шен. Национална банка Жен-Шен, търговски център Жен-Шен, пътни превози Жен-Шен, текстилен комбинат Жен-Шен, язовир Великият Жен-Шен ... Ако не е Жен-Шен ще е "Великият ..." или "Големият ..."

Нямам представа за по общата картина защото обичам впечатленията да ги получавам на място. Но това което съм видял в Китай никак не е добро. Тънат в нарочно поддържани зблуди. Хвърлят се на грандомански идеи, строят ги палачорски и после ги мързи да поддържат. Така че напред към Китай и обратно.

Вто Юни 06, 2006 7:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://dnes.dir.bg/2006/06/09/news272296.html - привестваме члена на Политбюрото на Централния комитет на Китайската комунистическа партия Ли Чанчун. След като не можем да отидем в Чайна, те ще дойдат при нас :D , рано или късно всичко ще бъде Чайна :twisted:

Пет Юни 09, 2006 10:22 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
аве, китайците са на най-правия път, каквото и да си говорим. плодят се, развиват се, всичко както го е писал дядо дарвин. може на някой да не му харесва китайския модел, но такъв е живота, който се прави на госпожичка го смачкват и изяждат.

Пет Юни 09, 2006 10:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мишките също се плодят в масови количества. Докато орлите са единични бройки и се хранят с тях.

В природата масовизацията води до забавяне на еволюцията и смъкване надолу в хранителната пирамида.

Пон Юни 12, 2006 10:15 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Мишките също се плодят в масови количества. Докато орлите са единични бройки и се хранят с тях.

В природата масовизацията води до забавяне на еволюцията и смъкване надолу в хранителната пирамида.
Значи българите трябва да сме доста напред и май вървим все по напред.

Пон Юни 12, 2006 1:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
asp написа:
Цецо написа:

Мдаааа...
Я вижте китайците какви ги творят...

http://novini.dir.bg/2006/06/12/news283938.html

Пон Юни 12, 2006 2:22 pm
Профил ICQ

Мнение 
абе каквото и да кажат този самолет не е паднал еи така нищо, че е бил стар руски самолет, а и нов да е бил...... просто е трябвало да падне.

Пон Юни 12, 2006 3:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Даи боже по начесто да падат :)

Пон Юни 12, 2006 5:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Никакъв дерт не е, 35 специалисти, на тяхно ще дойдат 350 други, материал има много при тях.

Пон Юни 12, 2006 9:11 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Tisho написа:
asp написа:
Цецо написа:

Мдаааа...
Я вижте китайците какви ги творят...

http://novini.dir.bg/2006/06/12/news283938.html

Баси, как са се наблъскали 40 парчета вътре? 8O

Пон Юни 12, 2006 9:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пише, че е транспортен, та за доста повече ще има място. Тук има "наземна" снимка на машинката.

http://de.wikipedia.org/wiki/Iljuschin_Il-76

Пон Юни 12, 2006 10:15 pm
Профил WWW

Мнение 
Реконструктор, ти не си ли виждал такъв Ил по руските летища .. това е голямо добиче, вътре не 40 а 4000 китаеца могат да се набутат, това съвсем спокойно сигурно щепбере 200 човека на кресла. В киев на летищет се мотаят доста такива .. мисля и в Рига съм виждал, в москва .... на Внухово ако се не лъжа има ... на Домодедово и Шереметево май няма такива, поне не поня, може би на Шереметево 1 .... т.е. като казвам че няма , няма в близост да пистата да се виждат .... а на другите споменати са си пркирани и май не ги мърдт много ...... в Киев видях един Ан .. голям .... много голям ... ама мнго бързо минахме покрай него ....

Пон Юни 12, 2006 10:28 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
...... в Киев видях един Ан .. голям .... много голям ... ама мнго бързо минахме покрай него ....

Да не е бил "Руслан"-а ? Един такъж бесхе за малко в Бургас. Само там мойел да каца... Страшно нещо 8O

Вто Юни 13, 2006 9:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Реконструктор, ти не си ли виждал такъв Ил по руските летища .. това е голямо добиче, вътре не 40 а 4000 китаеца могат да се набутат, това съвсем спокойно сигурно щепбере 200 човека на кресла. В киев на летищет се мотаят доста такива .. мисля и в Рига съм виждал, в москва .... на Внухово ако се не лъжа има ... на Домодедово и Шереметево май няма такива, поне не поня, може би на Шереметево 1 .... т.е. като казвам че няма , няма в близост да пистата да се виждат .... а на другите споменати са си пркирани и май не ги мърдт много ...... в Киев видях един Ан .. голям .... много голям ... ама мнго бързо минахме покрай него ....

Ами огромната част на такива самолети е заета с електроника и електрогенератори. Антирадиационната защита за екипажа също не е малко. Спецификата на подобни машини е, че трябва да се намират възможно най-дълго във въздуха, така, че трябва да има и доп. горивни резервоари. И в крайна сметка за хората остава много малко място. ;)

Вто Юни 13, 2006 9:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
ToHu написа:

Ами огромната част на такива самолети е заета с електроника и електрогенератори. Антирадиационната защита за екипажа също не е малко. Спецификата на подобни машини е, че трябва да се намират възможно най-дълго във въздуха, така, че трябва да има и доп. горивни резервоари. И в крайна сметка за хората остава много малко място. ;)

Това не са хора, а китайци. И тъй като според инструкциите за употреба, хората са просто консуматив, то не е проблем да се напъхат и 40 китайци вътре - между машините, по разни долапчета, при колесника, върху крилата ще ги вържат ако трябва. Както каза Пирев - те поне от липса на материал не страдат.

Това ме подсеща за един виц:

Код:
Милиционер спира трабант. Вътре 11 човека. Оня се хваща за фуражката и почва да крещи по тях. Обаче му се обаждат от районното  и му казват да се отзове веднага. За това им нарежда утре всичките с все трабанта да му се явят, да им състави акт.
На другия ден, шефа му излиза да види какво е това чудо - 11 в трабант. И им казва - "Ако се напъхате всичките пак вътре, ще ви пусна да си вървите. Един да остане отвън - жална ви майка". Ония почват да обикалят трабанта, един влиза, втори, трети.... девет, десет. 11-тия обаче се върти наоколо и няма от къде да се напъха. Накрая ядосано казва - "Айде бе, вчера като ви свирих с акордеона, ми намерихте място, а днес няма, така ли?".

Вто Юни 13, 2006 9:45 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща