Отговори на тема  [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 94  Следваща
Лаптопско проблемно видео 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Лаптопско проблемно видео
Абе, Бонго, нали си пенсионер, да ти се чуди човек закъде все бързаш

Сря Май 06, 2020 12:04 am
Профил
Аватар

Мии работата на село баба и дядо не можаха да я свършат, остана на мен...

Сря Май 06, 2020 12:08 am
Профил

Бонго, благородно ти завиждам за тоя чернозем... По нашите баири само глина, тук-таме малко почва. Навремето моите родители все се мъчеха да изкарат реколта картофи - ама накрая им писна - засаждаш една щайга и после вадиш пак една щайга.
На къщата сигурно трябва да махна няколко стотин кубика "материал за грънци" и да си докарам отнякъде хубава почва - ама ми се струва скъпо начинание, че може и да е незаконно?

Сря Май 06, 2020 5:21 pm
Профил

Мдаааа на селото дето беше в Шуменско си беше добре, е не е съвсем като в добруджата но пак не е зле ама замина къщето със всичко, няма кой да се занимава. Ама и къщата в града не и е зле дворчето, едно време садяхме доматки, краставички, пипер повече за занимавка и от навик май, но аз не съм от тия. Някой ден ако построя къща по софийско само трева и някой друг дръв, е и без цветчета няма да мине ама .. в Инди с всички дървета тия листа нямат събиране.

Сря Май 06, 2020 5:32 pm
Профил
Аватар

:mrgreen:
хобито ми е да изкоренявам горите с кирка и секира

Прикачени файлове:
tmp-cam--444766811.jpg
tmp-cam--444766811.jpg [ 4.35 MiB | Прегледано 4093 пъти ]

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D
Сря Май 06, 2020 7:51 pm
Профил WWW

абе стерео ти пак ли получи сигнали :)

Сря Май 06, 2020 8:06 pm
Профил
Аватар

не си виждал такива мазоли като моите -с брони по дланите съм

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Сря Май 06, 2020 8:23 pm
Профил WWW
Аватар

Стерео, ти за динамит не си ли чувал?!

gicho написа:
..... На къщата сигурно трябва да махна няколко стотин кубика "материал за грънци" и да си докарам отнякъде хубава почва - ама ми се струва скъпо начинание, че може и да е незаконно?

У гръчко така си оправяха градинките пред къщи. Ако хванеш някой да копае трап може да се спазарите. Не вярвам да е незаконно, пък и кой ли ще разбере.
Ама не си мисли, че този чернозем идва от нищото: що животинска тор, компост и дървесна пепел се хвърлят всяка година...

Сря Май 06, 2020 11:31 pm
Профил

gicho написа:
да си докарам отнякъде хубава почва - ама ми се струва скъпо начинание, че може и да е незаконно?

Не е незаконно, ама пръстта трябва да е от разрешен изкоп. Но има и по-удачен вариант от пръст. Навремето, когато още имаше животновъдство и изпражненията се чистеха с фандроми и се трупаха на едни огромни купчини. Нашата вила пък беше до село Момчил, сега вилна зона на Балчик, ама тогава си имаше и кариера и овчарник. Та баща ми срещу дребна почерпка нае няколко КРАЗ-а от кариерата и вдигна нивото на мястото ни с почти половин метър с овча тор на 5-6 години.... Няма ти казвам после за какво земеделие става дума... и бастун да бучнеш се хваща ;-)

Чет Май 07, 2020 10:27 am
Профил
Аватар

Ние пък хванахме камионите дето чистят реката - вместо да ходят там където са им казали, да сипват в нашия двор - 2км. по-малко разстояние - даже се радваха. Обаче на 38-мия камион комшиите наскачали с вилите и ги спрели (нямаше ни там), че щяло да им мирише на тиня и т.н. Още 10-тина камиона и щеше да стане супер - 10-20 см по високо щеше да се вдигне. Както е с тръстиките и все речна растителност. 2-3 години седя на камари да изгние хубаво всичко и после го изравнихме с един багер. Сега всичко се хваща и вирее.

Чет Май 07, 2020 12:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Който има чемшири:
Скоро ще трябва да се пръскат за китайски молец.
Моите станаха разкошни, особено след дъждовете, и ще е жалко пак да ги изтърва. Дори си мисля да ги пооформя леко.
Пеперуди още не съм видял, но осите нещо се ровичкат вътре. Гъсеници не намерих, засега. То като ги намеря вече е късно.

Съб Май 09, 2020 1:50 pm
Профил

Я кажете някакъв вид ниско растение (декоративно), което бързо да пуска коренова система - за укрепване на склонове след терасиране на двор? Склоновете няма да са отвесен откос, сега ъгъл не мога да дам, но плавно горе-долу. Да оформи накякъв туфи от трева примерно отгоре и да се захване назад. После ще добавя и по-бавноразстящи ниски храсти (и там ако знаете някакъв вид), който да захване по-надълбоко.
И гледач ме има разни системи за укрепване на повърхността и да подпомагат растенията - аз си знам геотекстил с дупки в него за растенията, но има накакви кокосови (биомат му викат руснаците) и пластмасови - подобни на паркинг елементите, с клетки по няколко см. Някъде продават ли се такива? Ако може да е от място, дето продават и подходящия разсад :-)
И друго - за голям жив плет, дали някакъв бамбук има шанс да преживява балканските зими, и да не се стигне да ме линчуват че съм направил целия град на тропическа гора? Гледам че ограждат с преграда на 70см дълбочина (и поне 5см над земята). При мен искам да го направя така ограничено към моя двор, да не разклонява "навътре", а навън е улица от едната страна, и бетонно градско стълбище от другата (между моя имот и на съседа. Та "навън" да не го спирам си мисля - да разчитам че асфалта и бетона ще са достатъчни, а навътре да съм сигурен че няма да се засили да влиза. Или рискувам много с тоя избор? Надолу, като корени, изпълнява ли очакваната функция на укрепване? Като гледам май по-скоро не се набива надълбоко - щом 70см го спират? Ако се засади на по-сериозен склон, да не се окаже че порастне 5м и след някой вятър падне барабар със склона 8O
План Б са разни бодливи храсти - там пак си мисля за нещо бързорастящо, което да мога да го купя и пренеса като поизрастнало разстение че да не го качам 5 години. Не че нямам изобилие от къпини, дето не мога да ги премахна, ама много неподдържан вид дават - нещо по-декоративно и по-нестандартно търся - да личи че е засадено от мен, а не оставено непочистено :-)

Нед Май 10, 2020 9:19 am
Профил
Аватар

Мнение gicho
За затревяване се продава семе на декоративен троскот. Недостатък: зимата не е зелен.
За бамбука: не знам истинският дали ще вирее, има нещо средно между тръстика и бамбук, не знам как се казва, но е много удобен за временни конструкции. Тук имам малко край една градина, комшия го донесъл от Иран, вирее си без подпочвена вода. Но пръчките са едногодишни, дори в гръчко съхнеха зимата.
Помисли за лешници, има и питомни къпини: много са едри и вкусни, но нямат бодли. Бързо се размножават.

Иначе: не съм борил склон, на мен ми е равно почти навсякъде.

Нед Май 10, 2020 10:30 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Бамбук има два вида- бягащ, който е инвазивен (при него се използват прегради) и такъв който расте на туфи. По принцип бягащите видове са по студоустойчиви до -20 са ок. За джунглата- надали, трябват години за да натрупа коренова маса за да почне да вади големите пръчки и то в оптимални условия. Може да очакваш 5-10метра след 5-10 години, ако му хареса мястото. В твоя случай не знам дали това е правилното растение, освен ако не си фен на бамбука. :)

Нед Май 10, 2020 12:25 pm
Профил

Ето какво "сковах". Размер 3х4 м. Поликарбонат 4 мм
Лехите ги направих от стари керемиди, че и така оранДЖерията ми излезе златна :)

Прикачени файлове:
IMG-3931260b073b0ec94bbbd8f971bd7ed6-V.jpg
IMG-3931260b073b0ec94bbbd8f971bd7ed6-V.jpg [ 198.91 KiB | Прегледано 3891 пъти ]
IMG-bc5df72ecc1f806388567720b5218057-V.jpg
IMG-bc5df72ecc1f806388567720b5218057-V.jpg [ 239.76 KiB | Прегледано 3891 пъти ]
IMG-6f389bad6b4df5313a8bca4e48b032b2-V.jpg
IMG-6f389bad6b4df5313a8bca4e48b032b2-V.jpg [ 243.93 KiB | Прегледано 3891 пъти ]

Вто Май 12, 2020 11:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 94  Следваща