|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:02 pm
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
Трудна работа се оказа. Колчетата които харесах - Nortene метални с пвц покритие и с резки на него се оказа че ги няма никъде. Последните 3 броя намерих в gardenmax в Р.Търново. Служителката каза че заради ситуацията няма внос и това е. След 2 седмици можело да има. Френски били ала бала. Взех от там бамбукови, харесаха ми 180см. около 12-14 диаметър. Засега с тях ще карат доматчетата.
|
| Съб Юни 06, 2020 9:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И аз гледах "бамбуковите": тънки ми се видяха и подозрително много приличаха на тръстиката, която режех в гръчко. Не ми се даваше близо два лева за нещо, което със зор ще изкара сезона. Пък накрая отдолу ще загние, а растениещо ще натежи... Те доматите и по земята стават, според сорта (ако е едър - не), но искат малко повече място. Не знам по вашенско, но тук най-важното е да ги опазя от дъжда - от време на време големи мизерии валят.
|
| Нед Юни 07, 2020 9:11 am |
|
 |
|
milenjs
|
Bongo, бамбуците изглеждат добре, диаметъра им в основата е 12-14 мм. Доста здрави на огъване. Дали ще гният - не знам, такова животно по нашия край не расте. Ама и 1 година да изкарат - 66 ст. е бройката. Металните с пвц покритие най ме кефят но няма никъде наличност. Като внесат ще ги подменя бамбуците с тях.
|
| Нед Юни 07, 2020 2:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мдам, твоето прилича на бамбук, пък и е в пъти по-евтино. Аз като видях цената попитах: - Снопчето ли? - Не, бройката. - Ха мерси! Иначе гръчката бамбукотръстика на втората година ставаше само за неотговорни приложения, третата на боклука. Но имаше прясна в изобилие. Бях споменал, че край долната градина имам нещо подобно донесено от Иран / Ирак. Крайно време е да си го развъдя, че е полезно нещо. Edit Пак да кажа: имам много тученица за плеве..., ъъъ, продаване  Някой няма ли път насам? На жената много ѝ хареса и докато скубя чат-пат заделям и за нея, ама то край няма. Пък и скоро ще пръскам, че тази година мнооого буболечки. И тук-там с раундъп, че ми писна.
|
| Нед Юни 07, 2020 2:52 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 |  |  |  | milenjs написа: Трябва да взема нови колчета за добатите, старите дървени изгниха. 40-на броя. И се чудя какви - - поцинковани/метални - притеснява ме че ще се нагряват и ще прецакат растението. - метални с пвц обвивка. - ПВЦ - дали са стабилни във вертикала а и дали няма да отделя пласмасата вредни неща - бамбукови - не можах да намеря хубави, тези на 180 см. са нещо доста тънки - дървени, най-ми се харесват но намирам само чамови 3х3 см. На какво да заложа? Цената за тази малка бройка не е определяща. Ако някой има наблюдение от първа линия да сподели, най-вече колегата pipilica, за бонго съм сигурен  |  |  |  |  |
https://www.ivtrading.bg/bg/zemedelie/koltzi-za-domati/spiraloviden-lol-2-detailНе съм купувал от тия, ама изглеждат хитро - твърдят че няма нужда от връзване, понеже доматОт сам се увивал и оплитал.
|
| Нед Юни 07, 2020 9:09 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
_________________ Хайде де!
|
| Нед Юни 07, 2020 9:28 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Доматът само като погледне нагоре му се завива свят и се увива!!! А ние доматите не ги ядем с колците! За 4лв ще си купя от някоя баба доста домат.
|
| Пон Юни 08, 2020 12:52 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Pipilica-та ползва къси чамови и нагоре сезал които е вързан на тел, утре ще снимам, и краставиците са така. При мен няма друг начин с толкова много растения. Тия колци от линка за 4 лв едното са пълна глупост, тва да не е боб да се увива само, че и метални то и на боб ще му е трудно да се качи по тия колци, и как се набива кол 1.70. Една година имах домати които се качиха до телта на 2 метра и тръгнаха обратно надолу. Ако имаш възможност да нарежеш на циркуляр си купи кофражни дъски, доста са по-евтини от готовите колци, пък и ще си избереш ширина на дъските да имаш най-малко фира и най-малко чепове. Тва лято нещо много прецакано бе, как сте с климата при вас, тука некъв студ, на 24 май при мен беше 2 градуса от ония дни си имах 5-6 и такива, ся от 4-5 дена мое да се каже че е лято е ся вънка е 8
|
| Пон Юни 08, 2020 2:45 am |
|
 |
|
pipilica
|
 |  |  |  | milenjs написа: Трябва да взема нови колчета за добатите, старите дървени изгниха. 40-на броя. И се чудя какви - - поцинковани/метални - притеснява ме че ще се нагряват и ще прецакат растението. - метални с пвц обвивка. - ПВЦ - дали са стабилни във вертикала а и дали няма да отделя пласмасата вредни неща - бамбукови - не можах да намеря хубави, тези на 180 см. са нещо доста тънки - дървени, най-ми се харесват но намирам само чамови 3х3 см. На какво да заложа? Цената за тази малка бройка не е определяща. Ако някой има наблюдение от първа линия да сподели, най-вече колегата pipilica, за бонго съм сигурен  |  |  |  |  |
Глей http://www.dyrvenmaterial.com/%D0%BB%D0 ... 0%B2%D0%B8избираш 3/4 см на 3 метра, ще си ги нарежеш на 1.5 с Еконта до вас за 70-80 лв ще имаш 40 колеца. Ще си ги подостриш, ще си ги безиросаш с врял безир и 5-6 години няма да се занимаваш с колци. Има и вечен вариант, поцинкована тръба 1/2 цола и като я забиеш нанизваш това  няма да ти прецака растението, е малко ще се набуташ ноо за вечни времена си си решил проблема с колците. Тая черната изолация от пеногума не се прецаква от слънцето, за другата не знам нямам опит.
|
| Пон Юни 08, 2020 3:05 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Финансовият аргумент води до това да не се занимаваш изобщо със земеделие - 50лв надник да изкараш някъде веднъж и си си платил заразавата за целия месец. А увиването трябва да се гледа по-нестандартно - от теб се иска поне да "насочваш" стеблото да минава през гънките. Едва ли някой си мисли че доматОт ще търси да се увие около нещото сам. И третото - тия колове са за елитни градини - като дойдат приятелите да се похвалиш с тях - "вижте как са се увили доматите около колците"... И след 10 години пак да имаш от тия 4-левовите, вместо да си рязал всяка година дъски на циркуляр.
|
| Пон Юни 08, 2020 10:01 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Гадория! Тук до два не е падало, но под десет градуса редовно. На трети юни палих печка. На нищо не му върви, освен на гюрлюка. Да се надяваме, че от тук нататък ще тръгне ударно.
|
| Пон Юни 08, 2020 1:11 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
В духа на темата: Сяхме боб и грах, но сякаш че нещо е изяло семената както са си в пръстта. Отвън не се вижда да е човъркало нещо. Някакви идеи?
_________________ Хайде де!
|
| Пон Юни 08, 2020 8:38 pm |
|
 |
|
sthx
|
И при мене го има има същия проблем. Вредителят е телен червей. Има лек за него - в аптеката ще ти го кажат. Слага се в браздата заедно със семената и се зариват. След като направихме тази операция, фасулът навсякъде поникна, за разлика от първия опит.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Юни 08, 2020 9:06 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Те как са доматите, ся сезала е къс щото са малки по-високо има друг тел като минат ниския тел нов сезал и на високия.
|
| Пон Юни 08, 2020 9:41 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Професионална работа, евала !!!
|