|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:39 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Windows след 01.01.2020
Всичко зависи как ти се формира прихода, който този софтуер ти носи... Ако носи приход въобще 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 20, 2020 1:42 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе за моя може да не са заритали, което не значи, че след време няма да изкарат компромати на внуците ми - на там върви светът засега: "Дедо ти е бил мъж!" както едно време се викало "Дедо ти е бил кулак!"  Пък още в ерата на чагъртащите модеми (пак ще поединайстя) отрязаха целия остров от достъп до български интернет щото де на майтап, де наистина в няк'в форум предложих да си направим Партийя на българските емигранти. И да не ми държи топло?! Колкото до стандартите: точно Опън соурса покрива всичките, евентуално без последния ъпдейт когото всички псуват 
|
| Чет Фев 20, 2020 5:18 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Деба мааму деба! Вече втори ден си губя с лаптопа на жената, щото е под винбоз. Мии почна сеслед като изкара син екран, че не можел да отвори системния диск. Пуснах линукс от флашка: дребен проблем, но не можа да го отстрани, щото е NTFS. Почти оригиналното Win-DVD се влааачи, със зор изтеглих и записах друго, щото на флашка се оказа още по-зле. Нейсе, след час-два очакване видях, че проблемът е отстранен. Купих нов диск, ще го инсталирам през линукс, ама викам първо да оправя стария (че да остане за резервен). А бе всичко се влачи, не заради компа, а заради ОС - припомни ми старите времена. Е па как може да чакам половин час докато ми покаже какви ъпдейтвания има, отделно часове докато ги инсталира, докато на древното ми лаптопче под линукс всичко е въпрос на минута...? Тамагочи! Мааим от министерствата дето задължават ползването на бозъ, ама пари не дават!
Иначе Win7 си прави ъпдейтванията, а че нямало да има нови - мноо В.! Аз десятка няма да сложа, рано-късно ще обуча жената да работи в облака под линукс. Малкият вече сам се е научил.
|
| Пон Апр 27, 2020 7:47 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Какво използват за връзка с учениците? Аз на домашния лаштоп инсталирах и teams, и anydesk и работят много по-добре, отколкото на служебната машина. едит: на домашния съм с ubuntu 18.04
_________________ Хайде де!
|
| Вто Апр 28, 2020 10:44 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аве Бонго - аз да ти кажа на служебния лаптоп не съм му инсталирал бозата ама тръгва за 6 секунди твърд ребуут и 4 секунди от хибернейт. На моя новия е малко по бавно 9 секунди буут и 7 секунди от хибернейт, въпреки че е на NVMe ама хем не е кой знае кво - бавно е - хем и има доста глупости наинсталирани на него - инсталацията трая 3-4 минути някъде. Спокойно си търкаля Алтиум, Солид, X4 (една игричка) и три еджа с отворени прозорци дето не се вижда кой къв е. Та много си зависи от компютъра да ти кажа.
|
| Вто Апр 28, 2020 3:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Cekins, има разлика между лаптоп за 500 и за 3000 пари!  От министерствата само искат и налагат, ама пари не дават. Ако не поразбирах от компове досега ннам колко лаптопа щяхме да купим за жената, засега държа втория на "командно дишане", щото постоянно трябва и не остава време за "основен ремонт". Най-голямата мизерия идва от обвързаността с М$. dan, за връзка с учениците ползват M$ Teams, но с няк'ви техни си настройки. Нема друг начин. А това чудо никога не знаеш дали ще сработи (на 40% не). Едно е да го ползваш от любопитство и съвсем друго да преподаваш уроци, всичко да се документира и дори да пишеш отсъствия (щото те задължават). Как се следят виртуално 30-на деца докато си водиш урока, а някои дори хакват системата и пречат на учителката?! Edit: Отделно, че учителите изведнъж ги поставиха в небрано лозе - никой не им е преподавал нещо за компютри, освен няк'ва ала-бала евентуално. А малкият досега ползваше компа на майка си да си пише проектите (щото неговият е под линукс), ама като видя, че нема начин - набързо намери М$ мизериите онлайн и се оправи 
|
| Сря Апр 29, 2020 12:02 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ще ме извиняваш ама вече има лаптопи за 500 пари дето са с 256G NVMe и 8G рамчица. Верно че професорчето им ще е някой убит целерон, но може да се намери и с Райзън 3. Е такъв лаптоп ако има само W10 + офис няма никви грижи да си работи съвсем нормално. И именно за даскалите са перфектни. Жената не е даскал ама сега и се наложи да работи от вкъщи. Преди година и половина и купих един ацер за 500 пари. С нормален хард, 4Г рам и N4000. Върши и перфектна работа в момента, а преди карантината го беше ползвала по 1 път в месеца. ERP-то ни е облачно и работи само в нет-я - работи с едж и не се е задъхвал до сега. На тия ефтинжоси единствения голям недостатък са кофти екрани. Ама ако нямаш намерение да го ползваш в парка облещен на слънце, едва ли ще забележиш че е чак толкова зле.
Моя служебния е далеч повече от 3к ама той е малко по друга бира. Rugged Laptop Simatic Field PG М6 от Сименс (не Siemens-Fujitsu). I7 8750H, 32 рам и 2Т SSD. Новия личния е малко под 3к ама той пък е 17" талавизор, I7 9750H, 32G Ram, GTX1660ti, 256NVMe, 1T въртялка. Та положението не е чак толкова зле.
|
| Сря Апр 29, 2020 9:06 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Тъй, ама аз да съм псувал хардуера? А софтуерът - к'вото ти кажат "отгоре", ама пари не дават.
|
| Сря Апр 29, 2020 3:04 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 От друга тема:
Мии този лаптоп е само дърт, не е древен, и има 8 гиги РАМ. Под линукс бразуърът я беше запълнил до половината, но суапът беше празен. Рестартирах на Win7, глътна 1ГБ без нищо отворено (под линукс е 830МБ, изненадващо много, вероятно заради прогнозата на времето), забравих къде се гледаше за пейдж-файла, но иначе: Памет за ядрото във виртуалната 104МБ и 60МБ във физическата.
|
| Сря Юни 10, 2020 10:43 am |
|
|