|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:38 am
| Автор |
Съобщение |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Re: DC/DC конвертор откъде?
Потърси в site на VIA, те правят barebon вътре има точно такъв конвертор 12V към ATX. Ако имаш приятел в някоя PC фирма да се опита да ти го намери.
|
| Сря Юни 21, 2006 11:24 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Ако си готов за малко инвестиция и ако ти отговаря на критерия за производителност, намери си VIA C3 процесор + дъно.
x86 архитектура. Основното му предимство е точно намалена консумация* и топлоотдаване*, не е в прозиводителността.
Google ще ти даде повече информация точно къде се равнява по производителност и къде има бързодействие.
* - Бях се зачитал, че го ползват в embed приложения , точно поради тези му качества.
|
| Сря Юни 21, 2006 11:40 am |
|
 |
|
dinmatrix
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Юни 13, 2006 7:33 pm Мнения: 33 Местоположение: Plovdiv
|
Dimitar
... Един приятел си беше забил един UPS в колата - може да пробваш и така, като вместо батерията на UPS го вържеш към тази на колата....
Това май е най-практично, но с оглед на смущенията в автомобила /най-ве4е при работещ двигател/ е добре да се използва UPS с ак. батерии с които си е, а и така винаги може да го използваш и другаде.Може да му сложеш и някакъв клю4 с който да разделиш захранването от акумулатора и батериите.И втори клю4 през съпротивление за зареждане на батерията от акумулатора например.Пък знам ли колко време ще ти трябва да работи и дали не ще се налага да 4ерпиш ток и от акумулатора по време на движение което предполагам 4е е и опасно за работата на UPS.В този слу4ай може и да се наложи да сложиш и схема която до ти превклю4и захранването, ако си забравил да го направиш ръ4но /то тогава последното даже и ще отпадне  /.
|
| Сря Юни 21, 2006 1:36 pm |
|
 |
|
peterhr
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 8:48 pm Мнения: 59 Местоположение: София
|
Ха-ха стана ви интересно май
Значи с тези цени ме уплашихте и ще пробвам да спретна едно DC-DC конверторче сам. Едно време съм правил от 12 към +20 и -20 за TDA2020. Дано стане по подобен начин.
Заразих се като прочетох една дълга тема в hardwarebg.com.
Там основно искат компютър само за мп3. С процесор 100-500MHz и двуредово LCD.
Обаче аз искам да увелича екстрите и мисля да го ползвам за музика, GPS (основно) и като ще е гарга -> да може да върви и филм. Даже мисля да сложа ТВ тунер (или външно радио) и да махна въобще касетофона от колата.
Освен картата, която ще бъде с GPS, много полезно е да има подробни карти на доста градове. Тъй като картата за GPS не е 100% покритие на България, а в мрежата има доста карти (JPG, TIFF) на много градове.
Още една екстра е да имам бордови компютър, т.е. да чета данните от ECU-to на колата и да ги показвам в реално време на екрана.
Сигурно има още доста неща, които може да се показват и ще са от полза но сега не се сещам.
Конфигурация съм си харесал и другия понеделник ще я взема и ще започна тестове за консумация.
Обикновенно microAТХ дъно с вградено видео, за по-малко контакти.
Единствения ми проблем, ще е захранването. Има два варианта.
Единия е, да направя всичко изцяло галванично развързано, т.е. конвертора ми да е за всички напрежения (-5 -12 +3,3 +5 +12). Но тогава и общата мощност ще е по-голяма. За предимство единствено се сещам че на музиката няма да има смущения (от общата маса на купето). Но пък и усилвателите трябва да се хранят от този конвертор.
Втория вариант, който мисля първо да направя е както каза syscop да направя само понижаващите +5 и +3,3. За +12 може да сложа 7812 или въобще да няма нищо, но трябва да проверя освен захранване за харда, какво се храни от +12. Но пък -12 ще ми трябват за СОМ порта, но те са с нищожна консумация.
За недостатък на втория вариант си мисля, че ще е смущения в звука. Но това ще стане ясно, чак след монтирането в автомобила.
Изморих се засега
Снимки ще сложа като направя нещо, засега имам само една клавиатура и един "тракбол".
ПП: Професионални дъна не ме интересуват заради цената, просто за моите цели и "евтиния" вариант ще ми свърши работа. Пък и колата ми не струва толкова 
|
| Сря Юни 21, 2006 9:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Така, като гледам какво си писал - май доста неща не са ти ясни. Захранването струва 100+ долара точно, защото не е толкова лесно да се направи, колкото си мислиш ти. Напрежението в колата варира от 10 до 15 волта. За спайковете и големите мощни импулси даже няма да споменаваме на тоя етап. При всички положения трябва да е галванично разделено. Доколкото си спомням на RS-232 от бая време насам не му трябва нито +12, нито - 12 волта - драйверите сами си ги правят. Незнам с какво се занимваш (работиш ли, учиш ли), ама за времето дето ще го правиш сам това предполагам, че доста повече от 100$ можеш да изкараш ако правиш нещо друго - така, че аз невиждам никакъв смисъл. Да не говорим, че хората продават всичко каквото ти трябва за карпутер готово и то на такава цена, която ти сам едва ли ще постигнеш. Ама всеки си знае приоритетите де - успех все пак  .
|
| Сря Юни 21, 2006 9:10 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
А и замислял ли си се какво ще стане в колата с хардиска ти?
|
| Сря Юни 21, 2006 9:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами аз щях да му напиша, че само виброустойчивото шаси за харда е 70$, ма реших че няма смисъл  .
|
| Сря Юни 21, 2006 9:29 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Хайде за сега не мосли за разработката. Приеми, че всичко по технологията ти е ясно, изчистено, проверено и т.н. Естествено това не е така, но по-долните въпроси би трябвало малко поне да те отрезвят.
1. Колко струва едно шокоустойчиво LCD с размер на диагонала примерно 10"? Отговор - за Automotive Environment : $380.
2. Колко струва един борден компютър, така както си го представяш ти?
3. Известно ли ти е, че към това трябва да се добави и цена за ОС?
4. Какъв пазар ще намериш за това (в стотици бройки, нека бъдем реалисти и не мислим за хиляди)?
5. Въпросът с картните листи изобщо не се решава без пари.
6. Известно ли ти е, че на CEBIT март месец китайците продават такова устройство за $350. (Триста и петдесет долара). По-евтино от екрана.
Извинявай, ако съм те засегнал, ама тази година това е за "Безумни идеи" Преди 2 години не беше.
|
| Сря Юни 21, 2006 9:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е бате монитора малко му вдигна повечко цената, н за другото си прав. А китайците продават не за 350$ смии за по малко. Всъщност за 800$ ми предлагаха P4 15" touch и вс останалом, набутано в кутия .....може би все още е актуално, това не за кола де но ... и то не китайско ...
На много от въпрсите може да се отговори, но подобно нещо не се прави толквоа лесно. Мойт предложение, намери си стар лаптоп и го ползвай директно него. Ако искаш изведи си сигнала на малко дисплейче, и му сложи някакв къстом клавиатурка, ли пък го направи с тъч ...
|
| Сря Юни 21, 2006 9:49 pm |
|
 |
|
HCL
|
Е, хайде сега 70$  става вьпрос за хоби, а не за индустрианло решение. Ако е на пружини не е лесна работа, но има и малко "по-твьрд", но евтин вариант.
Подобно шаси сьм правил. 2 месеца харда работи без проблем (тествахме го след този период) в условия бих казал по-гадни от тези в автомобила.
Алуминиева рамка с някакв синтетичен материал за носещите части, само не знам от кьде го бяха намерили, нещо като PVC, но беше идеално за целта. Една бормашина, пила и за около 4 часа беше готово.
Разбира се има и много по интелигентен вариант  USB стик, гледам и цените са паднали 2GB - 35е. Linux-a го boot-ваш директно от там.
EDIT: Забравих да пиша, че харда беше 2,5", което улеснява задачата, но не ти е никакьв проблем да си вземеш такьв, дори е силно препорьчително (ако решиш да го правиш с хард), все пак цената е почти сьщата 40GB - 50е
Последна промяна HCL на Сря Юни 21, 2006 9:57 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Юни 21, 2006 9:51 pm |
|
 |
|
peterhr
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 8:48 pm Мнения: 59 Местоположение: София
|
Може ли да разкажеш малко по-подробно за китайското устройство за 350$?
Харда няма да ми е проблем, ще му спретна някакво закрепване.
В мойта кола напрежението на акумулатора е точно 14V, няма разлика при различни режими (фарове, нагревател на задното стъкло). Не съм правил опити в момента на палене колко е, но в схемата на DC конвертора трябва да има специално внимание на този елемент.
АЗ това нещо не го правя за го продавам или да печеля пари от него, правя го в единична бройка само за мен.
И защо подхождате с недовери? По добре когато някой иска нещо е нормално да му се помогне, отколкото за измислите 100 причини това нещо да не стане.
|
| Сря Юни 21, 2006 9:52 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Не се и съмнявам, че със всичко това няма да имаш проблеми.  Но не разбрах кой ще управлява АСБ-то, монтирано под седалката на шофьора?
Я слез на земята! 
|
| Сря Юни 21, 2006 10:23 pm |
|
 |
|
tropper
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 10:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
Сложи си флашче вместо харддиск. Продаваха по някои от фирмите готови направени за ИДЕ до 1 или 2 гигабайта. Освен това има вече и доста преходници от КомпактФлаш към ИДЕ.
Това със С3-ката е интересен въпрос. И аз навремето бях мислил по нещо подобно, бях намерил в нета дъно за нея с доста малки размери (около 140х140) и консумация, мисля че пак беше на VIA и се казваше EDEN (по спомен). Това беше преди 3 години. Сега сигурно има и по-добри.
За дванайсетте волта - ако е от новите мощни процесори се използва и за core voltage преобразувателя - гълта много и е добре да е стабилно, иначе горят транзистори и/или процесор.
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
|
| Чет Юни 22, 2006 12:37 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
От 10 години има флаш-памети на пазара бе хора.
1G стига за вичко (c)  Въпроса по-скоро е как да се реши проблема с вибрациите и DVD устройството, щото човека иска и филми. А DVD-тата за PC-та само да ги чукнеш лекичко и прескачат.
Последна промяна Реконструктор на Чет Юни 22, 2006 10:13 am, променена общо 1 път
|
| Чет Юни 22, 2006 10:06 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | bateAz написа: Хайде за сега не мосли за разработката. Приеми, че всичко по технологията ти е ясно, изчистено, проверено и т.н. Естествено това не е така, но по-долните въпроси би трябвало малко поне да те отрезвят. 1. Колко струва едно шокоустойчиво LCD с размер на диагонала примерно 10"? Отговор - за Automotive Environment : $380. 2. Колко струва един борден компютър, така както си го представяш ти? 3. Известно ли ти е, че към това трябва да се добави и цена за ОС? 4. Какъв пазар ще намериш за това (в стотици бройки, нека бъдем реалисти и не мислим за хиляди)? 5. Въпросът с картните листи изобщо не се решава без пари. 6. Известно ли ти е, че на CEBIT март месец китайците продават такова устройство за $350. (Триста и петдесет долара). По-евтино от екрана.
Извинявай, ако съм те засегнал, ама тази година това е за "Безумни идеи" Преди 2 години не беше. |  |  |  |  |
Бате, човека си има хоби, едва ли става дума за промишлена разработка.  За хоби има 10" мониторчета за по 150 кинта втора ръка.
|
| Чет Юни 22, 2006 10:09 am |
|
|