Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Епоксигранит 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Епоксигранит
Здравейте! Ето го първия ми опит с такова чудо - ЦъкЦъкЦък
Облепих калъпа си с хартиено тиксо и след това използвах отделител, който ми даде производителя на епоксидната смола. Не съм го пестил и намазах 2 пъти. Обаче детайлът излезе заедно с тиксото. Някаква идея как да го разкарам, за да се види текстурата отдолу? Да не би отделителя да не работи?
Пробвах с виброшкурката - стои лепкаво и не пада, а товари здраво шкурката...
Във видеата, които гледах, използват за отделител някакви чудеса на восъчна основа.
Ще се радвам на всякакви препоръки! Не съм се занимавал с вибромаса...
ПП: Това е едната колонка на моста на малка фреза.

Вто Авг 04, 2020 8:55 am
Профил

Мнение Re: Епоксигранит
Ами химии много, 3M citrus base adhesive cleaner, работи перфектно за почти всички типове тикса и ленти. Натриева основа също става. Струва ми се много ти е едва фракцията, пясъка да речем, поне така изглежда от снимката. Иначе за отделителя, не знам дали с това тиксо ще ти помогне отделителя, по скоро не.

Вто Авг 04, 2020 10:21 am
Профил

На клипчетата, които гледах из нета, специално препоръчваха да се сложи тиксо. И наистина много лесно се отдели детайла! В момента тествам, каквото имам - АМБ, бензин, нафта, коресилин. Четох, че спирт за горене ставало и т. н., но при мен тиксото е обърнато с лепилото към мен... Ще пробвам с натриевата основа, че това другото не знам от къде да си го набавя в БГ.
Пясъкът е най-обикновен, дори не съм си играл да го пресея. Исках да видя какво ще стане като цяло. Не е лошо. Може да си направя някакво сито и ще се получи доста по-фино. Но е гладка крайната повърхност като цяло. Задоволително мисля.

Вто Авг 04, 2020 10:54 am
Профил
Аватар

А на тиксото каква му е идеята?

С отделителя нещата стоят малко по-различно отколкото си мислиш. количеството не решава проблема :) Неговата цел е като имаш полиран калъп да го минеш с отделител и после детайла да излезе също като полиран. И слоя трябва да е минимален и равномерно нанесен - то поско скоро операцията прилича на полиране но вместо полирпаста ползваш отделител.

На това тиксо имаш грапавини - дори и да успееш да вкараш отделител в тях, пак няма да помогне, тъй като ще проникне смола в тия бръчки и няма да ти даде да го отлепиш.

Вто Авг 04, 2020 12:10 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

С обикновена вода не става ли? Все пак е хартия.

Вто Авг 04, 2020 12:55 pm
Профил

Ако хартията се е оросмукала с епокси мисията е обречена. Шлайф и шкурка е решението тогава, или телена четка.

Вто Авг 04, 2020 1:35 pm
Профил
Аватар

фолиото, с което се облепва калъпа...
ако игнорираме високите спортни постижения, най-подходящо е обикновено гланцово PVC фолио, залепено с лепилото към калъпа. ъглите се пълнят със силикон и се шпакловат до получаване на малки радиуси. после всичко се пръска с отделител, вакса или каквото там ти е под ръка.
така получаваш хем прилична гладкост на отливката, хем лесно отделяне (разрушително) на калъпа. тази технология е подходяща за единична/единични бройки, всяка в отделен калъп.
за многократен калъп нещата стават със сложност, сравнима с проектирането на шприц-форма за пластмаса.

калъпа е, да кажем, 20% от задачката.
микса на молдващата маса е от огромно значение - подбора на съставките и тяхното съотношение си е научна дисциплина, за оято всички крият данни като катерицата от "Ледена епоха". и за всяко приложение си има подходящ микс, от чисто епоксиден, до чисто бетонен. също има значение дали в конструираната машина можеш да се бориш активно с динамичните резонанси, дали ще е 'high speed' или класика и т.н. във всеки случай, за да постигнеш еднакви резултати, трябва да осигуриш и еднакви изходни материали на фракциите. практически - пресяваш си всяка една отделна фракция до калиброван резултат и после ги смесваш в експерименталните съотношения, молдваш, товариш/чупиш и си правиш фотосесия и таблички. чак тогава се чешеш по тиквата какво ще е подходящо за твоята машина.

бавна и мръсна работа, при която и звездите трябва да ти говорят. някои свързващи материали достигат максималната си якост след 30 дена.

естествено, горните разсъждения важат, ако правиш машина, което предполагам е твоя контекст. ако правиш кухненски плот, можеш да спреш на третото изречение.

Вто Авг 04, 2020 1:55 pm
Профил

Сега ако правиш сериозна машина това си иска и сериозна инвестиция в много отливки, с различни микстури докато намериш най-оптималното за твоите нужди, то затова и няма къде да го намериш това. Много любители карат на око, и като за любителски машини май се получава.
Фолиото може и да е вариант, от опит обаче с епоксиди и композити няма нужда от фолио. Форма, китвана, шприцвана, шлайфана и обработена с отделител и грижи нямаш никакви, ако е проектирана както трябва няма нужда да я разрушаваш, детайла си излиза, въпреки че като съм гледал повечето такива любителски са с такава форма и конструкция, че без да я разпарчетосаш не става.

Вто Авг 04, 2020 4:34 pm
Профил

ДедоБоре написа:
обикновено гланцово PVC фолио

Това не е лоша идея! Имам такова, но за по-бързо ще сложа от тънкото - домакинско. То че за по-сериозна машина трябва да се тестват текстурите - знам. Там трябва и вибромаса...
Ако се подготви добре калъпа, би следвало да се отдели лесно. Обаче моят калъп е от ПДЧ, който е порест. Директно не искам - каквото и да сложа едва ли ще излезе.
Иначе за малка фрезичка ми харесва. Масивно е и се прави лесно.
Гледах в нета какви тестове правят и с какви миксове - за 2-3 дни играчка трябва да се докара някаква сполучлива комбинация...
Изобщо не е скъпо м/у другото - целия мост ще излезе към 100лв да се направи от този материал. По-нататък мога и маса да си направя, но сега не ми се занимава.

Вто Авг 04, 2020 7:01 pm
Профил

Абе едно време можеха да ти го отлеят от чугун сравнително евтино, ама вече май няма къде.
За вибромасата, без такава не ми звучи добре, -оне някой вибратор вземи, въпреки че обема и формата не са като за вибратор.

Вто Авг 04, 2020 7:51 pm
Профил
Аватар

ааа, има...
в Тайван все още леят чунун.

Вто Авг 04, 2020 9:13 pm
Профил

еее аз за БГ говорех :) чугун леят навсякъде по света, абе и унас леят, гледам чугунени капаци нашенски, за шахти де.
Аз имах в предвид че преди 20 години имаше къде да отидеш да дадеш чертеж и да ти го отлеят за смешни пари, не помня последно като лях едни къстъм лагерни възли колко струваше, но беше евтино, ако не се бъркам в лясковец или някъде около. Сега вече теудно.

Вто Авг 04, 2020 9:22 pm
Профил

ToHu написа:
... Сега вече теудно.

Не е трудно. Има къде. Друг е въпросът за качеството, ако отливката е голяма. Заради качеството от няколко години години предпочитам да правя повече стружки, ако може така да се каже на чугунения отпадък.

Последна промяна sthx на Вто Авг 04, 2020 9:29 pm, променена общо 1 път

Вто Авг 04, 2020 9:25 pm
Профил

между другото тъкмо пуснах един сърч, излизат ми 3 сравнително добре изглеждащи, но ни една от тяхне е за големи неща като истинска ММ, но за дребни може и да стават, не съм търсил от години. Последно търсих кой да лее алуминий но се отказах.

Вто Авг 04, 2020 9:28 pm
Профил

То за имането - има! Имаме няколко леярни под ръка, но не им се занимава с чертежи - искат мастър...

Сря Авг 05, 2020 3:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща