|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:38 am
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Коронавирус 2019
|
| Сря Авг 12, 2020 10:55 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Когато имаш пример за такава случка във България (с поне минимална степен на достоверност), тогава можеш да наречеш моята теза - "розови цайси". Дотогава - ти се страхуваш от глупости. За разлика от много хора, на които страха дали ще има утре е 100% основателен! Пак казвам - коментирате тема от позицията на кебици люпещи семки! А за някой хора това е борба за живот. Горе долу със същия тъп аргумент масово се отказва кръводаряване - за да не ги заразели с нещо, за да не им станело нещо, даже от тъп страх от игли ... И така докато не ви дойде ред. И тогава ви наливат "чиста" ромска кръв с всичките и генетични особенности и болести (защото се изследва само за някой специфични). Да - ако са ви преливали кръв във България, то със 99% сигурност вече сте кръвно циганин, друга кръв във банките почти няма, защото расовите българи са дебилни шубета  Оттам никой не се е върнал - дали ще ви заровят с бъбреци и със златни зъби - все тая. Щом смятате, че ще ви трябват и там... ок.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Сря Авг 12, 2020 11:30 am, променена общо 2 пъти
|
| Сря Авг 12, 2020 11:22 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
To пък като се стигне до там да не е ясно дали си в мозъчна смърт от самосебе си или щото някой лекоти е помогнал ... мен ако питаш колкото по-рано ти помогнат толкова по-добре иначе https://www.youtube.com/watch?v=WM8bTdBs-cw
|
| Сря Авг 12, 2020 11:28 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Така е. Уви, за някои наистина е борба за живот. Но ако си нарочен за разфасоване за резервни чаркове, и за теб ще бъде борба за живот. И ако изборът е аз или той, май няма смисъл да пояснявам...
|
| Сря Авг 12, 2020 11:40 am |
|
 |
|
velio
|
Виж, нямам нищо против да си на противоположното мнение. Но не това е начина по който може да го защитиш. Страховете се борят с факти, не с принизяването на позицията на другия. От друга страна, здравната ни система е толкова болна, некадърността е така широко разпространена, както и безочието, безхаберието и незаинтересоваността, че не чудно че доста хора се страхуват да се доверят. Не е като да няма примери за горните неща. Още повече в нашата болница. Масово хората от В.Т. ходят да раждат, правят операции и т.н. в Плевен или дори Горна Оряховица, която е значително по-малка болница (за раждането специално). Има доста лош имидж. Няма значение че в София има една-две по-сериозни болници. В голяма част от страна положението е зле.
|
| Сря Авг 12, 2020 2:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
До колкото следя разговора, май говорехме за трансплантации, а? И защо според вас съгласието не трябвало да бъде по подразбиране - до колкото разбрах, защото щели да трепят хора за органи! Та ти колко ФАКТА, ПРИМЕРИ и лош имидж по темата можеш да цитираш? Съгласявам се и на извадки от пресата, разкази на "очевидци" и прочие "сигурни" източници - ясно е, че документирани няма. Вервай ми, ясно ми е какво е нивото на здравната ни система, най-малкото, защото освен пациентски имам и професионален досег с нея. Но да се мятат така някакви намеци за касапи дето вадят бъбреци за продан и да се спекулира със страховете на хората, при положение, че България е сигурно на последно място по трансплантации в Европа - е аре нема нужда. Всеки ден умират хора, които чакат шанс за орган, но такива няма, защото донорските банки в Европа са ни отрязали поради липса на донорство във България! Операции, които се смятат за рутинни в Европа, тук не се правят, защото по традиция мъртвите се заравят цели-целинички, с хубаво костюмче и скъп ковчег. Нищо, че после гроба най-вероятно буренясва и няма кой да му обърне внимание. Извинявам се за тона, ама се напрягам, като разумни хора почнат да ми изтъкват доводи тип "бабишкер на пейката пред блока".
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Авг 12, 2020 2:49 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Цецо, оставам с усещането, че виниш обикновените хора в несъпричастност.
Трябва да виниш мошениците, които, с действията си, правят обикновените хора подозрителни към подобни иначе благородни действия.
Личното ми мнение е, че законът трябва да е изключително строг спрямо тези, които ни карат да си припомняме приказката за лъжливото овчарче.
|
| Сря Авг 12, 2020 3:19 pm |
|
 |
|
HCL
|
Това ни е и основният проблем като нация - липсата на доверие в хората и институциите, породен от страхът да не би да ни прецакат за нещо. Като цяло в момента сме страхливо племе. Обаче няма излизане от омагъосания кръг без да се пречупи човек. Дарението винаги ще има известен риск (немърлив служител при вземане на кръв, усложнения при вадене на костен мозък), въпросът е дали този риск си струва. А отговорът се свежда до това каква роля играят идеали като достойнство и емпатия във възпитанието ни. Така че внимавайте как си възпитавате децата.
|
| Сря Авг 12, 2020 4:31 pm |
|
 |
|
lcr
|
Стига с тия печални самоанализи. Да си помисли човек, че лошотията ни е генетично заложена. Българите не сме по-различни от болшинството други народи. Доверие трудно се гради и лесно се руши. Това е повсеместно.
|
| Сря Авг 12, 2020 4:52 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Добре де, аз пак да питам - ти за колко случая в които имаш основателно съмнение за умъртвен пациент за да му се вземат органите се сещаш? Какви лъжливи овчарчета, какви пет лева? Едно е лекарска небрежност, едно е лекарска грешка. Ама вие усещате ли се какво говорите въобще? Реално ако някой ви е набелязал за органи, много по-лесно и евтино ще му излезне да ви сложи в багажника на колата, да ви изведе в друга държава и там да ви разпорят на спокойствие. И ще му е все тая дали сте предварително съгласни или не 
|
| Сря Авг 12, 2020 5:02 pm |
|
 |
|
lcr
|
Какво си се хванал за това умъртвяване? За телефонни измамници, за просеща мафия, за благотворителни гешефти, не си ли чувал? Ти трябва да си от някоя друга планета.
|
| Сря Авг 12, 2020 5:08 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Е що толкова сложно? Не може ли тук да се свърши работата? Или понеже българите освен страхливи, са и мързеливи и некадърни, и това не могат да свършат като хората? 
|
| Сря Авг 12, 2020 5:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Хванал съм се за съгласието за даравяне на органи. За това тръгна спора. Умъртвяването вие го намесихте с параноичните си измишльотини. А връзка между телефонни измамници и трансплантации незнам на коя планета има, но тук отсътва. Вероятно може, но и тогава със сигурност няма да му пука дали си дал съгласието си предварително. Така, че това не е довод в полза на твоята теза.
|
| Сря Авг 12, 2020 5:19 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Нещо ми подсказва, че ако успееш да създадеш организация за подобно нещо, то едва ли би те затруднило да си изряден и документално... Както и да е. Едва ли някоя от страните ще успее да убеди другата в правотата си, та не виждам смисъл да продължаваме.
|
| Сря Авг 12, 2020 5:30 pm |
|
 |
|
velio
|
Така де, за трансплантации. Дали си съгласен или не. Ако си съгласен, значи имаш доверие на здравната система, за начина по който се набавят органите. Но ако имаш примери за некадърност относно други дейности в същата система, що да им вярваш и за това? Ами лично аз съм висял пред спешния кабинет повече от час и половина и така и никой не ми обърна внимание. Добре че не беше чак толкова спешен случая. И за да не питаш какво съм правил там, като не е спешен - ами общо взето няма къд другаде да отида в 10.30 вечерта. Там освен да им се караш и викаш, друг начин за да ти обърнат внимание няма. На моя прителка баба й по същия начин. Само че нея почти да я изтърват. След като повече от час никой не й обръща внимание, най-накрая някой се смилява да я види и се плесват по челата. Директно са я вкарали в операционната. Било е доста спешно. И това при положение че два дни преди това, я въртят по кабинети и лекарите си прехвърлят отговорност, дорде някой се сети да й направи рентгенова снимка в спешното. Болницата е в лошо финансово състояние от много време. Каквито и примери да имам, слава богу не са от личен опит. Да не ми се налага а имам такъв.
|
| Сря Авг 12, 2020 5:31 pm |
|
|