|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:32 pm
Въпрос към старите кримки от 1965-1980 периода в връзка CPU
| Автор |
Съобщение |
|
ds18s20
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Юни 25, 2006 7:43 pm Мнения: 101 Местоположение: Bay Area
|
 Въпрос към старите кримки от 1965-1980 периода в връзка CPU
Чудя се какви процесори са използвали старите (1960-1980) системи, например ракетно ръководство и други военни имплементации в СССР? Интересува ме периода ПРЕДИ Интел и 80хх епохата процесорите (и тяхните откраднати клонове) които източния лагер е използвал за построене на компютри.
А и сасшто от каде може да се купи такъв чип тези дни?
Благодаря
|
| Пон Юни 26, 2006 1:03 am |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Бррр .  да не си набарал някоя боина глава и се гласиш да я оживяваш
Пробваи в някои музей .. ама едва ли 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пон Юни 26, 2006 1:24 am |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Четири-битови чипсети.
Но такова няма и в музейте 
|
| Пон Юни 26, 2006 1:32 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Аз не съм от старите кримки, но скоро имах пряк досег с машини на бившата вече "Norsk Data". В най-старата от тях, която е горе долу от края на периода за който питаш, CPU-то е върху 30-тина платки изградено с TTL-ки. И е 16 битово ...
Тази "Norsk Data" има интересна история, която тръгва от Норвежкия институт за отбранителни технологии и завършва с това, че продават на соц. лагера ни, 32 битови машини и КОКОМ ги порязват.
Една такава машина ND-10 има тук във Варна. Не работи от 1990 насам и чака път по-скоро към боклука отколкото към музея. Не че не би имала достойно място в един музей.
|
| Пон Юни 26, 2006 3:11 am |
|
 |
|
ds18s20
|
Благодаря!
За продан ли е тази машина? Вашпрос на камион ли е или ще фитне в задната част на кола?
Сащо, разбирам це процесора е синтезиран от логика - тоест много ниска интеграция  Кога започваме да говорим за високо-нивна интеграция? Може би малко по касно, но интереса ми е кам ранен високо интегриран (по тогавъшните стандарти) чип които ефективно изпълнява процесорна функция в смисъл че секвентично зарежда кодови инструкции и премества съотвентине вътрешни сигнали? Има ли такова нещто от ранните социалистически технологии?
Този модел сас TTL logic звучи доста голям да се инсталира в уръжие? Например в ракета? Трябва да е имало нещо по-малко което да се интегрира в апликаци които не доставят възможност за тежина и обем и захранвене (както батерия в ракетата или умна-пътуваща бомба)
Сащо квкто е КОКОМ?
Благодаря
Боян
Последна промяна ds18s20 на Пон Юни 26, 2006 3:27 am, променена общо 1 път
|
| Пон Юни 26, 2006 3:20 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
@Боян
Тази ND-10 за която говоря е с размери на гардероб. Била е част от един симулатор за обучение на морски кадри. Тук във Варна има и две машини от по-късния период, а именно ND-110. Вече на базата на x86 процесори. И тези ND-110 все още работят.
Ето една любителска страница със снимки за Norsk Data.
http://heim.ifi.uio.no/~toresbe/nd/history.html
На същия сайт има и малко документация за ЦПУ-то на ND-10.
Както се вижда от снимките не става въпрос за малко и мобилно чипче.
КОКОМ беше официална организация, която ограничаваше достъпа до съвременни технологии на соц. страните.
http://en.wikipedia.org/wiki/COCOM
Историята която се разказва в горния линк за Toshiba съм я чувал в много варианти в някои от тях са намесени и Norsk Data. Факт е че на времето Norsk Data са пуснали една от своите машини ND-505 в 28-битов вариант именно за да не попаднат под ударите на тази организация, която забраняваше продажбата на 32 битови машини зад Желязната завеса.
|
| Пон Юни 26, 2006 4:05 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами не знам но нашите фирми успешно се сдобиваха с каква ли не американска техника, те всъщност за това са създадени всички прословути партийни фирми из силиконовата долина и къде ли не още. Държавицата ни е имала специално подразделение отговарящо за доставки на напредничави технологии от прогнилия капитализъм. По изчислителните центрове може да се види какво ли не, дори мисля че IBM бяха понастъпали лука с машини за БГ.
А иначе за ракетите какво се е ползвало ......няма идея в момента, предполагам първите по високоинтегрирни чипове са аналогови компютри. Имах един познат в Шумен, преподаваше точно такиа нещица, може да го питма като го видя. А за мястото . не еникак малко, зависи от ракетата, показва ми антена, направено тот едни феритчета и предполагам нещо като диполчета, та това нещо е като пита от слънчоглед, не много малко, може би 30-40 см в диаметър по спомен, изглеждаше да е доста тежко, монтира се в ракети за борба с радиолокационни станции. Разрабтката била съвместна на ВВУПОА Шумен и някакви руски военни, тук правели антената и желязото, братушките уравлението ...трябва да го питам какво го е движело това нещо.
п.с. .. изпозлването на аналогови компютри е дста ефективно за твърдоспецифични цели свързани с управление и контрол, примерно ПИД се прави с няколко ОУ-та .... не може да ги сравниш по сложност с микроконтролер. То в автоматиката ПИД с еправи и с пневматични елементи ....
|
| Пон Юни 26, 2006 8:47 am |
|
 |
|
Stanislav
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
Виждал съм процесор в корпус DIP100(може и да греша за корпуса  ) на който пише 3507869АМЬ-Сделано в СССР 
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Пон Юни 26, 2006 10:31 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Виждал съм управленмие за Стрела, няколко кръгли платки една над друга и фрашкани с МП41  Далече от цифрово управление... ама си е работило. Не знам дали съм прав но си мисля че аналоговите "компютри" са доста по бързи и от най-съвременния...
|
| Пон Юни 26, 2006 10:47 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Аз пък съм виждал упраляващо устройство с архитектура на процесор (шини за адреси и данни, АЛУ и т.н.) но изградено на К133 серия, до него се мъдреше приемник управляван от руски МП аналог на 8080. Тези и други бяха навързани с паралелни шини (разбирай по 4 жички за всяка декада  ) и купища други сигнални вериги. Да ти се ошашави мозъка, ако ти изчезне някой бит. В СССР имаше хора със свежи идеи, но прдукцията, ако не е крадена като разработка е ужасна. В другите соц. страни имаше някъкво просветление покрай политиката да се крадат технологии, но винаги нещата се движеха стъпка назад.
Успех 
|
| Пон Юни 26, 2006 6:30 pm |
|
 |
|
ds18s20
|
Здрасти zz_stefanov
Имасх ли го? За продан ли е и ако да какво искаш в замяна - строя си домашен музей и само тази част либсва още
~B
|
| Пон Юни 26, 2006 7:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
И аз съм виждал, само че не се ли казваха "Оса" ( кошмара на шабленските трактористи  )
Но за пръв път чувам руснаците да са използвали военни компютри. Това ми звучи МНОГО ама МНОГО абсурдно.
По принцип имаше забрана за личния състав да използва каквато и да било изчислителна техника. Примерно в артилерия/локация и т.н. всички изчисления задължително се правяха на ум и само в краен случай с помоща на логаритмични таблици. Калкулатори не можеше да се ползват в никакъв случай, понеже като падне а.бомб и бъгясват...
Това за бъгясването навремето ми звучеше съмнително, ама наскоро гледах документален филм за Чернобил... Там просто всякаква техника отказва и отпадъците се събират ръчно от нещастни войничета...
Изобщо руснаците правеха всичко с мисълта за а.бомб. И се справят доста добре и без компютри - гледам съм танкови стрелби на живо. Така и не мога да разбера как успяват да стабилизрат оръдието само с жироскопи, просто е невероятно като гледаш как танка хвърчи през огромни бабуни и в същото време стреля по мишени на няколко километра...
|
| Пон Юни 26, 2006 7:53 pm |
|
 |
|
ds18s20
|
Здравейте miro_atc
Как е вазможно да се калкулират траджектории на ръка? Това са много сложни сметки с функции като тенгент и деривативс и втори и трети деривативи за слоуп - дори с механична линиика (която гордо закупих след месеци от тарсене на eBay) отнема много време да се проджектира траджекторията на гюле изтреляно от топ.
Дори на елемнтарна база - тежина на гюлето и височина на топа от морското ниво, амбиентна температура - само тази функция ще ме убие без ексел спред страница
Сериозно не мога да повярвам че не е имало, дори и махенични, компютри от някъкав вид. Но както се казва - учи се докато е жив
Май ще трябва да отседна сас чип с маркиране на кирлски букви - няма да мога да си имам екуивалента на 1955 IBM CPU  Кой има идея от каде се намират СССР чипове, дори и да е долен 555 часовник ама да пише "КПЦ555" или нещо такова на пластичния пакет (КПЦ не значи нищо, направих го от синиото небе защото само буквата Ц е толкова типична източно-лагерска на чип)
Чао
|
| Пон Юни 26, 2006 8:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
явно е възможно
Че даже и обратното... наскоро си говорех с един набор който завърши аудио разузнаване. С микрофони засичат звука от артилерийски снаряд и с помощта само и единствено на логаритмични таблици и формули определят откъде е тръгнал...
Явно не си бил в казарма... аз бях локация, не само че в станцията нямаше компютри (въпреки че има системи за опознаване на целите) ами обучението беше такова че нямаш право дори на лист хартия и молив... А екрана не е като по американските филми, където до целта си има координати и номер. Представи си как се помнят целите и коя къде е била в рамките на половин час като радара ти е с обсег 500км. и от един кадър не можеш да определиш дали точката е самолет, облак или ято врабчета...
|
| Пон Юни 26, 2006 9:12 pm |
|
 |
|
ds18s20
|
Имам респект за теб miro_atc, чувал сам за "казарма" по форумите и за интересния опит придобит чрез тази дейност. Един въпрос - разбирам че системата е била аналогова в смисъл на изобразяване на ехото от обектите литерално, но как сте получавали алтидудна информациа за всеки таргет? Не предполагам че по тези времена е имало транспондери сас алтидуден енкодер както е днес?
Каква е била системата за този компонент от локирането? И ако не можеш да закачиш упашки на таргетите как помниш кой е твой и кой е на врага?
Сашто вапрос #2 - по твоите думи "станция" звучи както ако е имало една антена, и това е била системата - значи ли че не е била система сас много антени, разположени по начин да удоволетворява триангулация и сварзани заедо в районна локационна група?
Това е много интересно, преди доста години имаше план да се лети до София от Израел сас малък аероплан и четях доста за системите в Европа, както и София и всичко беше висок стандарт на оборудване и технология - савсем модерна система. Но много ми е интересно как старите кримки са разполагали с какво оборудване и какви са били ефективните постижения чрез използването му.
Приятна вечер,
~B
|
| Пон Юни 26, 2006 9:46 pm |
|
|