Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Емулатор на DS2501 (1-wire EPROM) 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Емулатор на DS2501 (1-wire EPROM)
за зарядно на Dell. В момента ползвам 65W, но когато е разредена батерията и лаптопа работи, много грее. Същевременно имам 90W захранване, на което му е заминал този епром (може би съм дал накъсо вътрешния цилиндър на куплунга с пинчето в средата) и лаптопа работи, но не зарежда батерията. В руски сайт видях че емулатор е правен. Имам известен опит с PIC-овете, но ми се струва, че на мен ще ми е трудно, защото не разполагам със съвременен цифров осцилоскоп, а само запомнящ аналогов. А такъв е необходим, защото процесите на четене не се повтарят. Ако някай е правил подобна емулация, мола да сподели опита си. Предварително благодаря!
п.п. Не съм сигурен, дали цялата галимация си заслужава при цените на новите зарядни, но може би само от спортна злоба?!

Чет Сеп 17, 2020 9:26 am
Профил YIM
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Емулатор на DS2501 (1-wire EPROM)
Защо не отидеш до някой сервиз да ти дадат повредено 90W зарядно за DELL и да му прехвърлиш направо чипа?

Чет Сеп 17, 2020 9:37 am
Профил

Имам и това предвид, но вероятно ще поискат да им занеса зарядното за ремонт - това е стилът им. Аз вече съм го отворил (корпуса се отлепи прилично, не ми е сефте) и това може да ги изнерви малко, знае се, не обичат самодейна конкуренция. Но ще пробвам, разбира се този вариант. По-скоро ми е интересно, дали и у нас някой се е занимавал с 1-wire връзка, макар, че условията у нас и в Русия са много различни (поне за някои области на Русия) - там в много случаи е по-изгодно да ремонтираш нещо, отколкото да търсиш равностойна замяна.

Чет Сеп 17, 2020 11:57 am
Профил YIM
Ранг: Форумен бог
Аватар

Ако 65W захранване е оригиналното, какво ти пука?

Чет Сеп 17, 2020 4:47 pm
Профил

Разбира се, оригинално е (макар и втора ръка, ама той и ноутбука е такъв). Засега въпроса със захранването не стои остро, но при това греене на 65W -вото няма да има този ресурс - нали знаете какво им се случва на електролитите, когато им е топло. А то е от онези, плоските заоблени, които са почти неремонтопригодни. Затова искам да възтановя и 95W-вото. Иначе и за двете пише, че могат да "хранят" Dell Latitude E5500, какъвто е лаптопа. Пък "обущар" със скъсан пътък не върви - десетина години съм поддържал и ремонтирал импулсни захранвания (само че по-големички от 600W до 10KW). Трябва да му намеря "цаката".

Чет Сеп 17, 2020 9:02 pm
Профил YIM

Преди около 20 години правихме с колеги система с 1 wire чипове на Dallas.
системата беше с процесор на Атмел 8051 съвместим и система от 1 wire чипове -
термометри, I/O чипове за входове/изходи, АЦП-а за аналогови входове и т.н.
Не мога да помогна много, защото съм хардуерист, а софтуера е писан от други колеги,
с които нямам връзка. Като хардуер - порт на контролера и драйвер отворен колектор/дрейн и един пул-ъп резистор
- това е всичко. Може и пин директно, ако е отворен дрейн. Трябва да се направи подслушвач за 1-wire и да се разбере информацията
от здрав адаптер. След това може да се намери DS2505 /все още се намира и е подобен на 2501/
и да се програмира с програматор като този:
https://www.maximintegrated.com/en/desi ... 1/177.html
П.С.
Доста често проблемът е в централния пин - счупен, огънат пин или скъсан проводник - трябва да се провери внимателно.
Ако се сложи нов чип, хубаво е да се сложи едно ценерче 5.1V за защита на 1-wire бъса, че от Dell "случайно" са
я забравили.

Чет Сеп 17, 2020 10:21 pm
Профил

Аз попрочетох за този интерфейс:
https://www.radiokot.ru/articles/13/
https://www.maximintegrated.com/en/design/technical-documents/tutorials/1/1796.html
и други. В тубата изгледах клип, как се емулира епрома за зарядно на Dell. Разполагам само със стар аналогов записващ осцилоскоп, а за да се хванат еднократно изпращани серии импулси (такава серия не мога да "хвана" на един екран) с тайминги от порядъка на стотина микросекунди трябва да може да се обработва записа след като е направен, т.е. дигитален скоп с добри възможности. Вече съм пенсионер и разчитам само на оскъдната си домашна лаборатория, затова не съм склонен да се захващам с подобно нещо, въпреки, че е само въпрос на генериране и отчитане на времеви интервали. Всеки PIC може да се справи с такова нещо, още повече, че самият аз съм реализирал подобна (но еднопосочна) връзка (вж раздела "проекти и споделяне" - Система за повикване).
Най-вероятно ще търся по-лесно решение, а най-лесното е ново от магазина, а моето "незареждащо" ще стане на "джобно" зарядно за автомобилни акумулатори (4.5А са достатъчни за повечето акумулатори).

Пет Сеп 18, 2020 10:12 am
Профил YIM
Аватар

Проблемът с осцилоскопа има и лесно решение:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... =0&_sop=15

Пет Сеп 18, 2020 10:18 am
Профил
Аватар

Електролитнине кондензатори се скапват повече от импулсните тоци, а не от повишена температура. Но както и да е...
Що не пробваш да свалиш паметта от малкото захранване и да я сложиш в голямото.

Пет Сеп 18, 2020 12:41 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Щом си с оригиналното за модела няма какво да се притесняваш ... то си е направено да държи и най вероятно ще надживее лаптопа :) На стария ми делл захранването беше 90w и си грееше .... многократно са е случвало и да го заваря с одеяло/дрехи отгоре съответно се нагрява доста повече и пак си държи . Новия ми делл е с 130w и той си се нагрява при сериозно натоварване . ... Все пак е в затворена кутия и няма никаква вентилация

Пет Сеп 18, 2020 12:59 pm
Профил

itso.t написа:
Проблемът с осцилоскопа има и лесно решение:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... =0&_sop=15

Нямам опита и регистрация да пазарувам онлайн от чужбина. А на нашия пазар под 150лв има само някакви "играчки".
На Desert Leo - вече писах, че то е опаковано в някакво фолио, което няма "ръб", т.е. трябва да се скъса. Освен това, то ще даде информация на лаптопа, че е 65W, т.е. няма да реализира възможностите на 90W-то. Пък и то грее повече в случай, че батерията е силно разредена и едновременно лаптопа се ползва. В режим само зареждане или само лаптоп нагряването му е приемливо. В същност, по причина, че дефектиралото хранеше компютъра, без да зарежда, батерията беше стигнала до 1%. Тъкмо тогава установих нагряването на новото, когато то започна да зарежда. След като зареди батерията, при работа с лаптопа, температурата му спадна.
Маят пост беше предизвикан не толкова от нуждата за зарядно, колкото от интереса към решаване на подобен казус с еднопроводников протокол.
Отдавна бях чувал за цифровите температурни датчици на Dalas (с мерене и управление на температура съм се занимавал), но конкретно с тах не съм имал работа, защото по това време излязоха линейните LM35 и LM335.
Благодаря на отзовалите се! Ако никой не е решавал точно тоя проблем, мога да считам въпроса за изчерпан.

Пет Сеп 18, 2020 2:04 pm
Профил YIM
Аватар

Ако държеш да направиш емулатор на тази памет, не ти трябва осцилоскоп. С един пин на PIC-а прочиташ комуникацията следвайки 1-wire протокола и после с друг PIC си правиш емулатора и го проверяваш с първия. За да можеш да използваш цялата мощност на по-мощния адаптер, ще трябва да промениш съдържанието на кода, но не е ясно дали лаптопа може да се възползва от наличната по-голяма мощност. Това зависи от зарядното в него. Та май не си струва труда.

Пет Сеп 18, 2020 2:32 pm
Профил

Подобно упражнение със захранването на един познат завърши с купуването на ново. Дори слагането на aftermarket захранване със същата мощност не спаси положението. Шибаняците от dell по някаква си тяхна причина ако не видят каквото искат и скопяват лаптопа - я не зарежда батерията, я безумни надписи и т.н. Това е една от компаниите, чиито продукти не съм и никога няма да ползвам.

Пет Сеп 18, 2020 2:45 pm
Профил
Аватар

ikarlo написа:
Нямам опита и регистрация да пазарувам онлайн от чужбина. А на нашия пазар под 150лв има само някакви "играчки"...

Това е китайски клонинг на логически анализатор на Saleae. В ибей се среща за $6 - 7. Не знам колко струва по нашенско, но едва ли ще повече от 30 - 40лв.
Та, с това устройство можеш да запишеш трафика, а ако не се лъжа, и да го анализираш.

Пет Сеп 18, 2020 4:03 pm
Профил

Значи Леново са малко по-добре в този случай. При захранване с по-малка мощност си казва, че не го кефи, но ако настоявам, мога да натисна ескейп и да продължа да си ползвам лаптопа. Не ми спира зареждането на батерията и не забелязвам зарядното да се пъне (грее). Единственият минус е че се зарежда по-бавно.

По темата - какъв е проблемът да се използва направо ds2501? Не би ли трябвало да има нужда само да се клонира от оригинално захранване паметта?
1-wire протокола не е ракетна наука. Има стотици примери, включително работещи библиотеки за ардуино (разбирай, че можеш с него да си изчетеш и програмираш ds2501).

Пет Сеп 18, 2020 4:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща