|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:21 pm
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
Аз нарочно не се заядох с яйцето и олиото, щото ако е за лична консумация си струва дори да стане блат за палачинка. Но, на око, редичко ми се вижда. Отделно, че не трябва да се работи с обемно, а с тегловно съотношение брашно / вода - там е заровено кучето. За 10лв от китайския си купуваш супер точно кухненско кантарче. Всъщност, кухненските ми са от друго място, но от китайския магазин бях купил кантарче за до 50кг (с окачване) и скоро го пробвах в близкия магазин: точно до грама! Пък има екстри като автоподсветка и автозадържане на показанието.
|
| Съб Окт 03, 2020 10:13 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Обемното съотношение е според рецептата, не заради липса на кантарче. И аз бях скептично настроен, заради това, че тестото е доста по-рядко, но след като пробвах веднъж, останах учуден от крайния резултат. Приготвянето му + полагането в тавата отнема не повече от 15 мин. и не е нужно да омажа цялата кухня за да направя една пица. Изобщо, освен традиционното, има и други теста с които се получава силно положителен резултат. В Da Nino на Алабин, срещу съдебната палата, тестото е доста добро. Твърди се, че го правят без мая и втасва 72 часа. Там майсторчето е живо жабарче. https://www.btv.bg/video/shows/predi-ob ... ofija.html
Последна промяна lcr на Нед Окт 04, 2020 3:43 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Окт 04, 2020 3:35 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мнье, бе, с теглилките исках да напомня, че според процедурите брашното може да е различно "пухкаво", като най-пухкавото се смята за най-добро.
ПС: И жената е работила в пицария на жабар...
|
| Нед Окт 04, 2020 3:42 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Друга една вкусотия, коята наскоро открихме, е различен способ за паниране.......
Увиваш в дебела купешка точена кора (примерно - "сърбиянка") нещото, което искаш да панираш, после топваш в стандартна смес за паниране и пържиш.
Получава се доста добре и коренно различно от традиционното паниране.
|
| Нед Окт 04, 2020 4:07 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Ей тука като види че не се меси на ръка италианеца ще те убие с правата лопата.
|
| Нед Окт 04, 2020 9:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 rocket stove
А бе идва сезонът, пък и лятото трябва - имам газова горелка, ама клечките к'во да ги правя?! За на село ми трябват няколко нови печки, още повече, че се сдобих с камара огнеупорни тухли, отделно е нескъпата облицовка която може да се купи в ред магазини. А може да си я "излея". На двора скалъпих набързо няколко варианта, но нищо не ми хареса.
Значи: интересува ме нещо по-нАучно за размерите/съотношенията на "ракетната" горелка, топлината от газовете са друга бира. Горивото/клечките трябва да си падат сами.
|
| Нед Окт 04, 2020 11:06 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Re: Rocket stove
Значи, концепцията ми беше: "Не тръгне ли в калпаво изпълнение - няма да доизкусурявам!". Пробите ги правих от тухли: като кубчета, без замазване, т.е. мнооого калпаво. Изгледах / пробвах к'ви ли не акъли и приумици от нетЯ, но първата "ракетна" горелка която тръгна е по плановете на тези - по-отдолу има по-четлива картинка с някои важни забележки. Отвориха ми очите в очевадното: не е важна формата на захранването с гориво, регулацията на притока на въздух, нито горивната камера, а първият "комин" да тегли и да е от високотемпературен и бързо нагряващ се матр'ял, за да се получи тягата - ракетна печка, мааму. Другото се донажда. Пробвах да разпаля с вестник, но той бързо ми запуши притока на въздух. След това турих кубче-разпалка, после няк'ви много ситни клечки и след време по-едри. Вятърът днес е с противоречива посока - идеално за проба. "Ракетният" ефект си остана стабилен. Накрая почнах да хвърлям влажни орехови черупки: мии горят си, особено след като поизсъхнат. А миналата година си задръстих комина горейки сухи такива. Четвърт час след като огънят изгасна, "коминът" продължаваше да изхвърля въздух и дребни частици бяла пепел, пък отвън тухлите бяха само леко топлички. PS: Става дума за "ракетна" горелка, не за цяла печка!
|
| Вто Окт 13, 2020 4:22 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Дай една снимка де
_________________ Хайде де!
|
| Вто Окт 13, 2020 6:12 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Видеото не ти ли хареса 
|
| Вто Окт 13, 2020 6:16 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
"Ракетната" техника не е много ефективна като КПД, но е бърз и лесен начин да изгориш излишни дървении по двора. Ефективни са печките с "горно горене", тип кюмбе. В смисъл горят дълго и с високо КПД.
|
| Вто Окт 13, 2020 8:10 pm |
|
 |
|
stefan63
|
В някои клипчета показват изходящите газове - без пушек, ниско температурни. Това не е ли признак за добро изгаряне? Или правят много отлагания по дългата тръба?
|
| Вто Окт 13, 2020 8:42 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Bongo, това клипче...що не сложи една тенекия отгоре, изхода назад и надолу... поне един боб да свариш или чушки да опечеш? На кое викаш първи комин в твоята постановка? Един руснак правеше ракетната тръба от нещо като порцелан, бяла керамика... Според твоите думи някоя жароустойчива ламарина - тръба в изолация (да речем онова червеното, леко, май перлит се казваше) би трябвало да свърши работа.
|
| Вто Окт 13, 2020 8:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Re: Ракета
Пак да подчертая, че версията е 00  Целта бе изобщо да тръгне "ракетното" горене, мии тръгна, а при него на практика пушек няма - смартфоня заврях вътре, издебвайки вятъра да го охлажда. Първият комин в случая е единствен. Клипчето е кратко за да не цапам форума, засега няма нищо за хвалене. Тази конструкция е максимално проста, с вертикално пущане на горивото, без допълнително въздухоподаване, а решетката за пепелта не е под огъня - остатък от стари проби. Горивната камера е извън комина и пак си тегли. Обикновено дървата са под заклон за да гори под комина и да се улеснява тегленето, но само с тухли - толкова. Срещу имейл можеш да изтеглиш чертежите на американците: https://permies.com/goodies#freebiesНа мен ми стига картинката, нищо че е калпава:
|
| Сря Окт 14, 2020 11:21 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Тръгнах да разглобявам: успехът на калпавото изпълнение май се дължи на това, че коминът е по-широк от горивната камера.
|
| Сря Окт 14, 2020 1:17 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Бонго, като говориш за ракетна горелка, все се сещам като бях в казармата, за два месеца бях в спалня дето бяхме само 3-ма. Нямаше парно и се топлехме с печка. Някъде в тоя период стана някаква авария на водопровода и почнахме да си купуваме вода в бутилки. Посъбраха се бая и една вечер решихме да пробваме какво ще стане ако ги сложим в печаката. И звук и картина  Чак по едно време се уплашихме да не запалим сградата - кюнците станаха жълто-червени а бученето беше като от горелка. Навън беше -10, вътре стана 40.
|
| Сря Окт 14, 2020 6:04 pm |
|
|