| Автор |
Съобщение |
|
daniel_stefanov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 12:40 am Мнения: 206 Местоположение: София
|
Благодаря ти nickich. Явно варианта е първоначалната инициализация да стане софтуерно по този начин по който описваш (с пинове RC6 и RC7 на PIC16F877 например). После конфигурирам хардуерният модул УСАРТ на 9600 бит/с и ползвам същите пинове на ПИКа.
Тук малко не ми стана ясно. ЕКУто не трябва ли да ми отговори първо 55, а след това 01,8А. След което аз му връщам допълнението до FF, т.е: 1. Аз му изпращам адреса 01 с 5 бит/с 2. той ми връща 0х55,0х01,0х8А на 9600бит/с 3. Аз му връщам 0хFF-0х8А=0х75 пак на 9600 бит/с И другото което не е ясно е защо той връща 0х01,0х8А? Какви са тези байтове. В немският сайт прочетох, че няма инфо за това защо той връща това.
 Дано да е така.
|
| Сря Май 31, 2006 11:11 am |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Да
След като ми пратиш 0х01 с 5 бит/с, той ти връща 0х55 за синхронизация после 0х01 и 0х8А.
На последния байт (0х8А) трябва да отговориш със 0х75.
0х55 - синхронизация
0х8а01 - вид на протокола, с който ще си говорите.
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Сря Май 31, 2006 11:19 am |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Всичко е ясно.  Като направя комуникация пак ще се консултирам, за това как да изчета разхода. Супер, че има с кой да си говорим по темата. Поздрави.
|
| Сря Май 31, 2006 11:35 am |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Днес денят беше прекрасен
Успях да подкарам комуникацията с Аудито и сега съм супер доволен, защото труда не е бил напразен. Платката с контролера (борд компютъра) още не съм я налепил и в момента всички експерименти вървят с Proteus. След като реших проблема с виртуалния COM в Proteus благодарение на Predator_MF и ¶ всичко си дойде на място. Връзката с колата я правя директно от Протеус и на LCD гледам резултата. Направил съм така, че ако имам връзка с колата да ми изписва на дисплея Connection OK! и ако нямам връзка да пише NO Conection. Днес пускам програмата и какво да видя.....Connection OK!  . Егаси, не можах да повярвам. Отварям Free serial port monitor няма лъжа няма измама след събуждане на ЕКУто , то ми върнало тояно това което трябва като отговор. Голям кеф.
nickich, сега си пак ти приятелю. Вързах се с колата. Сега как да изчета разхода? Единственото което знам, е че той се намира в 15 група 3тия параметър (от общо 4 параметъра).
|
| Нед Юни 18, 2006 9:45 pm |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
 Браво на теб !
Оба4е, това, 4е ти е върнал отговор не озна4ава 4е си направил комуникацията. Трябва да зециклиш една празна заявка и то да ти връща acknowledge и тази комуникация да се цикли докато му пратиш блок за край на комуникацийата (вж. сайта). Ина4е това е напредък  . Дове4ера ще се опитам да ти потърся информацията ... има малък проблем, понеже сега се местя и още не съм си сглобил комп-а и целия багаж е нахвърлен, но мисля че го имам разпечатано на хартия. Ще гледам дове4ера да го изровя 
|
| Пон Юни 19, 2006 12:36 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
OK! Това е първия етап от задачката и сега продължавам да търся повече инфо за останалата част. Лошото е , че нямам ЕКУ при мен до компа и малко пиша на сляпо, след това прехвърлям всичко на Лаптопа и след това на полето при колата, но за моя радост това дето бях написал тръгна. Това, че се местиш не е лошо. Дано да е в по-голямо жилище  . Едва ли ти е до мен сега. Не се притеснявай, когато имаш възможнност, тогава. Благодаря ти.
|
| Пон Юни 19, 2006 12:59 pm |
|
 |
|
darkyp
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
Не знам дали ще помогна, но... В yahoo има група opendiag. Има интересни неща. Преди време написах един ECU емулатор за ПЦ. Не е кой знае какво но през два ком-порта вързани с с интерфейса с оптроните накарах VAG-COM-а да се върже към емулатора. Стана и с виртуалните ком портове на елтима-та. Може да ти помогне при дебъгването...
Поздрави
|
| Съб Юни 24, 2006 3:59 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
darkyp, благодаря за предложението. Преди време намерих такъв емулатор в Интернет, но за съжаление аз имам на ПЦто 1 COM, а емулатора иска 2 Порта. Това затруднява емулацията. Сега съм решил да си купя едно ECU, със същият интерфейс на комуникация и да го сложа до компютъра. Това се налага, защото много е трудно всеки път при промяна на софтуера да тичам до колата. Доста съм понаписал вече. Даже чета в известен смисъл оборотите вече. Казвам в известе смисъл, защото от време на време ми се появяват и правилните обороти на колата а през другото време някакви бози. Засега не правя проверка на грешки при четене и може би това е причината за не верните данни. Но има обмен на данни, което е по-важно. Ами до тук съм стигнал досега. Ако имах едно ECU за експерименти, до сега може би да съм го направил. Поздрави.
|
| Съб Юни 24, 2006 8:25 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
nickich, надявам се че не си ме забравил (за малко инфо как се четат данните). Аз направих нещо (опитах се да направя нещо), но засега само полвинчата работа. В интерес на истината чета оборотите, но незнам защо в 20% от визуализацията оборотите са верни, в останалите 80% на дисплея ми излизат разни глупости. Два дни се боря с този проблем и не мога да зацепя къде бъркам. Започвам да си мисля, че проблема е в протеуса и в софтуерната емулациа. От друга страна щом от време на време чета верни стойности, значи протеуса си работи добре. Ами продължавам с борбата  Моля те дай идея Ти как четеш данните. Поздрави.
|
| Вто Юни 27, 2006 9:46 am |
|
 |
|
nickich
|
Извинявай за забавянето, търсих но не намерих разпечатката за това не писах нищо. Вчера си купих бюро  и вече имам ПЦ, така че ще се разровя довечера...
А за този проблем... може да имаш грешки в комуникацията... получаваш ли нормално другата информация от пакетите (номер, вид...)?
|
| Вто Юни 27, 2006 10:24 am |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Няма проблеми. Не искам да те притеснявам. Когато успееш.
По обяд пак ще ходя до колата и мисля да визуализирам и тази информация. Тя ще помогне да видя къде бъркам. До сега на дисплея показвах само оборотите, нищо друго.  .
|
| Вто Юни 27, 2006 10:48 am |
|
 |
|
nickich
|
Ако можеш запиши лог фаил да видим какво се слу4ва.
|
| Вто Юни 27, 2006 12:49 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Изпращам ти кода на това което съм написал до момента. Не се смей, защото това ми е първата програмка на CCS  . Също така и част от данните прочетени по COMа с serial free port monitora.
|
| Вто Юни 27, 2006 1:53 pm |
|
 |
|
nickich
|
Ами на пръв поглед, това което виждам (или по точно не виждам) е синхронизацията. Имам предвид, 4е в kw1281_display_values казваш kw1281_get_group(1); и малко по-долу имаш block_cnt = kw1281_get_byte(); с което предполагаш, 4е брояча на блоковете, който ЕКУто ти праща е верен. Да, ама не  добре е да си пазиш някъде стойността на този брояч и да сравняваш дали се инкрементира правилно за всеки блок. Добре е също така да се увериш че си получил 'край на блок-а', като по този начин ще си по сигурен, че си получил читав блок.
Иначе е добре. Дове4ера, като се прибера ще потърся инфото и ако намера нещо ще го постна утре.
|
| Вто Юни 27, 2006 2:26 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Благодаря ти за забележките. Напълно уместни са и вече си открих благодарение на тях една сериозна според мен грешка  . Идеята да проверявам стойността на брояча и край на блок също е доста добра. Сега започвам преработката и следобяд пак ще опитам комуникация. Поздрави.
|
| Вто Юни 27, 2006 3:01 pm |
|
|