Отговори на тема  [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246 ... 403  Следваща
Коронавирус 2019 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коронавирус 2019
miro_atc написа:
Не само у нас, всички имаха известен спад края на пролетта или началото на лятото. .

Ами за да има спад, трябва да има пик. А то при нас пик нямаше, защото ние нямахме истинска първа вълна на вируса. Защо е тема на друг разговор, но е безумното барикадиране има своята роля, това е ясно. Проблема е, че според мен, тя първата вълна няма да ни подмине, просто ще дойде сега и пак ще си вземе своето. И даже ще е по - зле, защото при ония първата вълна мина в сезона зима-пролет. А при нас ще мине в есен-зима-пролет, т.е. ще е много по-дълга и тежка.

Иначе е ясно, че лятото гадта е по-слаба, причините са ясни.

И не съм съгласен, че смъртността не е показател - при тия неясни условия на тестване, броене и т.н. - смъртността е най-чистия интегрален показател. Естествено с уговорката, че и там манипулации бол.

Незнам, но да си мислим, че ще го избегнем - за мен вече е невъзможно. Активните хора ще трябва да го изкарат - това е положението. Ти може и да виждаш варианти, аз не ги виждам, но е ясно, че и да има варианти да се избегне - няма да се случат. Особенно в голям град - измъкване няма. Който го е изкарал лятото - късметлия ще излезне. Другите ще се надяваме да не стигаме до тръбата и те така...

Пет Окт 09, 2020 4:29 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Незнам, но да си мислим, че ще го избегнем - за мен вече е невъзможно.

Както казах ние с теб не сме пророци...
Но въпросът е, че с това животно не се приключва като изкараш веднъж. Имунитетът при короните все още категорично не е доказан, ама едва ли е доживотен. Ако (като) излезе ваксина, може би ще можем да си го опресняваме без големи драми. И с това да се приключи по твоя вариант.
От друга страна, ако погледнеш историята това не се е случвало досега. Не само шишарката. С испанския грип ситуацията е много сходна на днешната. При първата вълна, че даже и при втората имаш същата дезинформация и пропаганда като днешната. Особено в щатите (каква ирония). Но после имаш трета и четвърта вълна и забележи на "изолирани" места. Естествено факта, че са успели да го изолират има различни обяснения. И най-вероятно е комбинация от тях. Със сигурност и "стадния" имунитет е помогнал, но и мерките (които най-накрая са взети) са помогнали, защото и там където е повторил и потретил също са имали подобен стаден имунитет. Демек, това което казвам че трябва да се направи, най-вероятно и при тоя бацил ще ни дойде акъла и ще го направим рано или късно ;-)

Пет Окт 09, 2020 6:53 pm
Профил
Аватар

Те ти отличници, мани Нова Зеландия.

https://m.dnevnik.bg/sviat/2020/10/10/4 ... zarazen_s/

Съб Окт 10, 2020 11:25 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Не са единствени:
https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Turkmenistan

Съб Окт 10, 2020 11:52 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Но от дневните показатели, който дава най-добра представа е броят на активните случаи.

Абсолютно невярно! Активните случаи са случаи случаите в които има засечен корона вирус. Никой обаче не казва колко от тях са реално болни и колко само носители.
Само за пример ще кажа че при измерването на зимните грипове не се ползва терминът активни случаи а заболели.

Така че всеки да си прави изводите ...

Нед Окт 11, 2020 8:51 am
Профил
Аватар

Освен това броя на активните случаи е пряка зависимост от броя тествани. Вече знам няколко случая на хора, които си имат всичката симптоматика и контактна история, но не се тестват заради безумното карантиниране.

Нед Окт 11, 2020 12:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Жената повече от седмица е яко болна от нещо вирусоподобно, "лекуват" я по телефона, болничният ѝ изтича. Принудили я да си плати теста за Ковид - отрицателен. Чуди се дали да легне да мре или да тръгне на работа - учителка е.

Нед Окт 11, 2020 4:16 pm
Профил

ilkor написа:
miro_atc написа:
Но от дневните показатели, който дава най-добра представа е броят на активните случаи.

Абсолютно невярно! Активните случаи са случаи случаите в които има засечен корона вирус. Никой обаче не казва колко от тях са реално болни и колко само носители.
Само за пример ще кажа че при измерването на зимните грипове не се ползва терминът активни случаи а заболели.

Така че всеки да си прави изводите ...

Аз ли пиша неразбрано или вие се правите неразбрали?

Самата дефиниция на зараза е предаване на нещо от източници на приемници. Оценката на потенциалните източници (активни случаи), както и вероятността за предаване (заразност/мерки) са показателите, които определят как се развива тоя процес.
Ако днес имаш Х източника на зараза и някаква вероятност за предаване, то утре ще имаш У заразени. Ако както в случая заразата може да се предава от човек на човек, то У утре става Х и сметката се повтаря.
С каква точност се знае Х не е толкова важно. Обикновено никога не се знае на 100%. То ако се знаеше щяха да ги изолират и край на процеса. Ама не се знаят. При обикновените грипове не се прави тестване, така че изобщо не се знаят. Затова и много трудно се правят каквито и да е прогнози. Обикновено си мислят, че ще ни удари един щам и за него правят ваксини, а ни удря съвсем различен.
Но в случая имаме някаква представа. И тя общото взето е достатъчна, за да се види каква ваксина щеше да е хубаво да имаме... С тия темпове до пролетта над 1 милион българи ще се срещнат с тоя бацил. Колко от тях ще умрат, колко ще лежат по болници и т.н. това вече е следствие и зависи и от други фактори на тема колко тежък е всъщност този бацил. Но лек или тежък, най-важното си остава бройката дето се е срещнала с него. Щото може да е 100% смъртоносна дадена зараза, ама ако я лепнат само 100 човека, то няма как да имаш повече от 100 трупа. Крайният резултат не зависи толкова от стойността на %-та, а от това върху каква база ще го смяташ. Едно е 100 човек, друго е 1000 трето е 1 милион.
А да обсъждаме дали този бацил е тежък вече става малоумщина. Ми има си наука, има си медицина, ако някой иска да спори с тях да ходи и да спори. Тия с плоската земя ги разбирам, те си имат някаква логика да не приемат научните доводи. Ама мангъровщината не я разбирам...

Нед Окт 11, 2020 5:30 pm
Профил
Аватар

Абе гответе се за среща с вируса и това е. Мерки, маски, ваксини.. все тая.. няма да подмине. Поне активните хора, особенно тия с деца не виждам кал ще се разминат.

Това е положението.

Нед Окт 11, 2020 5:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами точно щото има наука по въпроса и многогодишен опит който категорично казва - респираторен вирус се ограничава когато 70% от населението придобие имунитет - чрез заразяване с вирус или чрез ваксина.
Иначе всеки може да си смята X,Y колкото си иска. 100% предпазване може да има ако от март месец когато намериха първия заразен тук до сега не излизаш от къщи и никой не те посещава. Което разбира се е невъзможно.

Само ми е странно лекарите и то специалисти по темата които уж са най-вещи как да се пазят, защо се заразяват с такава голяма скорост?

Нед Окт 11, 2020 6:03 pm
Профил
Аватар

ilkor написа:
Само ми е странно лекарите и то специалисти по темата които уж са най-вещи как да се пазят, защо се заразяват с такава голяма скорост?

Лекарите са известни като едни от най-големите циници и непукисти.

Преди месец на едно състезание се проснах с колелото и си разпрах ръката. И докато чаках 3 часа да ме шият в Пирогов, на такива неща се нагледах...

Това лекар с маска по правилата беше абсолютно невъзможно да видиш. Или на брадата или на устата. Но да покрива носа - нито един! Масово се шматкаха и такива без маски. Сестрите май бяха по-дисциплинирани, а санитарите нито един не носеше маска въобще!
Докато ме ши, хирурга си седеше до главата ми с маска на брадата. До мен шиеха една мутра наръгана в гърба, пиян и той без маска.

В коридора, докат си чаках резултатите от рентгена, двама лекари си лафеха. Единия каза, че го изкарал ковида със сухо гърло, а другия каза, че въобще не знаел че е болен и си ходил нон стоп на работа. Някакъв техен колега обаче берял душа и единия каза, че много важен бил T имунитета, който даже можел да се мери с някакви изследвания - ама никой не правел такива работи, щото било все тая.

Излишно е да казвам, че на мен ни тест са ми правили, нито някой ме е питал за контакти. Даже и температура не са ми мерили, освен глупавата рамка на вратата, която е абсолютна глупост.

Та при такова отношение от лекари на първа линия... какво да се чудим, че и хората са на презкурин?

Болниците са един от най-големите развъдници на Ковид.
Семеен познат умря след като се зарази с Ковид, докато лежеше за кардиологичен проблем. Съседа му по легло му го лепнал.

Нед Окт 11, 2020 8:14 pm
Профил ICQ

Нормално е доктор да не се бои от болести. Това важи за всяка професия, включително и вие, надявам се не се боите от тока. Предполагам всеки тук може да пренавърже някой кабел под напрежение.
Но не е нормално професионалист да подтиква останалите да не спазват мерките за безопасност.

Пон Окт 12, 2020 2:13 pm
Профил

miro_atc написа:
Нормално е доктор да не се бои от болести. Това важи за всяка професия, включително и вие, надявам се не се боите от тока. Предполагам всеки тук може да пренавърже някой кабел под напрежение.
Но не е нормално професионалист да подтиква останалите да не спазват мерките за безопасност.

Няма по-неуместно сравнение от това.
Защото:
1. Все пак превързването на кабел под напрежение е въпрос на умение. Срещу заразаването с вирус никакво умение не може да ти помогне.
2. Обикновено, ако те тресне тока, пострадал ще си си ти и няма на кого да се сърдиш. Лекар, който н спазва правилата, освен себе си заразява и хората около себе си. И то при този "интимен" контакт между лекари и пацианти, вирусното натоварване може да предначертае фаталния изход от болестта.

Пон Окт 12, 2020 2:23 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:

Нормално не знам дали е, ама да кажем не е директно опасно.

А проблема е, че тия доктори контактуват с пациенти, които са на косъм от смъртта. Това е като да не си измие ръцете и да почне да рови в отворен пациент! Това доктор да разнася зарази съзнателно (пък и било от мърлявщина), ако не е престъпление, какво ли е?

Последна промяна Цецо на Пон Окт 12, 2020 2:43 pm, променена общо 1 път

Пон Окт 12, 2020 2:42 pm
Профил ICQ

Приемам забележката ;-)

Може би не се изразих добре, нормално е доктор да не се страхува, когато това касае само него.
В случая по-правилно сравнение би било все едно електротехник да отиде и да вдигне бушон, докато някой нещастник си оправя инсталацията...

Пон Окт 12, 2020 2:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246 ... 403  Следваща