|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:20 pm
| Автор |
Съобщение |
|
xr88
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:48 pm Мнения: 13 Местоположение: БГ
|
 МК + USB или Ethernet
Здравейте хардуеристи,
Имам нужда от съвет или идея за по-нататъшно развитие. Планирам да направя хардуерно устройство с основна цел защита на софтуер. Едно време се правеха едни "тапи" дето се слагаха на LPT-то. Аз имам желание да използвам микроконтролер (МК) за да се осигури по-сигурна защита и трудна "разбиваемост". Главният проблем е комуникирането на МК с PC-то. Основните варианти са 2: по мрежа или по USB. Мрежовият вариант повече ми допада откъм удобство за експлоатация, но доколкото разбрах е по-сложен и скъп (трябва отделен чип за Ethernet и отделно МК, евентуално и въшно захранване). В случая с USB можело (?) да се намери интегриран МК с USB. Та въпросът е какво ще кажете по тая тема и евентуално някой конкретен чип за изходна позиция?
Порових малко из форума и открих едно интересно "нещо":
http://www.lantronix.com/device-network ... rt-ar.html
Описанието му като гледам едва ли не е идеален вариант за моите нужди, но не пише цена (питах, не са отговорили още). Опасявам се, че ще струва нещо от типа на $100+, което обезсмисля хубавите му способности (на мен ми е нужна цена, която не надхвърля 50-60лв).
|
| Сря Юни 28, 2006 12:12 am |
|
 |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
Ти хубаво си го замислил с Ethernet, но откьде ще вземаш захранване. На линка, който си дал споменават PoE, но нали не очакваш, че тази екстра ще я имаш с персоналния комп илл лаптопа.
Ако си го замислил това за работа с мрежови у-ва, които поддьржат PoE хубаво, но не ми се вярва това да ти е идеята. Така че USB-то ми се струва най-подходящото решение.
|
| Сря Юни 28, 2006 12:25 am |
|
 |
|
xr88
|
Точно за мрежа е идеята да се ползва (забравих да спомена). Може да се случат наистина и "единични" варианти (само 1 PC), но предполагам може да се измисли някакъв номер. USB вариантът има (поне) 2 недостатъка - при работа в мрежа трябва на компютъра, където е закачено устройството да се пуска програма за "шарване" на лицензите; другото е че вероятно ще се наложи и драйвер да се пише.
|
| Сря Юни 28, 2006 12:29 am |
|
 |
|
HCL
|
Сега стана интересно. Ако не представлява проблем дай малко повече информация. Казваш за мрежа, какво точно имаш предвид. Ако е за сьрвьр, за някой специална машина ли става вьпрос, понеже сьрвьри с PoE са рядко срещано явление. Ако имаш предвид мрежово у-во, с Ethernet-a си слагаш таралеж в гащите, защото моделите без PoE са с по 1000$ по-евтини от еквивалента сьс и освен ако няма VoIP или access points в мрежата не се слагат такива, не само цената ами и много вдига температурата в рака. Но с USB-то ме довьрши, то се среща още по-рядко при мрежовите у-ва.
Та оставам с впечатлението, че тьрсиш реализация за конкретен модел у-во, ако е така и имаш достьп до USB и PoE, Ethernet опцията ти дава предимството на дистанционен достьп до данните. Ако това се цели слагай Ethernet, ако не, не виждам кьде е плюса в сравнение с УСБ-то.
|
| Сря Юни 28, 2006 12:42 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
И какво пречи на всеки компютър да си има отдделен USB ключ.
За тая цел е много подходящ контролер на Silicon Laboratories
http://www.silabs.com/tgwWebApp/public/ ... USBMCU.htm
Рядко използвани чипове и не съм срещал някъде да споменават че хакват защитата им.
И аз съм си купил няколко такива точно с такава идея но все не допирам да се позанимая с тях.
|
| Сря Юни 28, 2006 12:44 am |
|
 |
|
xr88
|
 |  |  |  | HCL написа: Сега стана интересно. Ако не представлява проблем дай малко повече информация. Казваш за мрежа, какво точно имаш предвид. Ако е за сьрвьр, за някой специална машина ли става вьпрос, понеже сьрвьри с PoE са рядко срещано явление. Ако имаш предвид мрежово у-во, с Ethernet-a си слагаш таралеж в гащите, защото моделите без PoE са с по 1000$ по-евтини от еквивалента сьс и освен ако няма VoIP или access points в мрежата не се слагат такива, не само цената ами и много вдига температурата в рака. Но с USB-то ме довьрши, то се среща още по-рядко при мрежовите у-ва.
Та оставам с впечатлението, че тьрсиш реализация за конкретен модел у-во, ако е така и имаш достьп до USB и PoE, Ethernet опцията ти дава предимството на дистанционен достьп до данните. Ако това се цели слагай Ethernet, ако не, не виждам кьде е плюса в сравнение с УСБ-то. |  |  |  |  |
Не съм много наясно с тия switch-ове дето пускат захранване по кабела - знам само че има такива и като гледах това XPort пишеше че ползва тъкмо такова захранване. Както казах УСБ-то има главен недостатък, че ще трябва драйвер (докато иначе всеки компютър по TCP ще си намира "устройството"). Ако с УСБ-то е по-евтино и лесно естествено ще го предпочета. Поначало щях да пускам въпрос "препоръчайте микроконтролер с УСБ", но забелязвайки XPort рекох да го спомена като пример/алтернатива.
|
| Сря Юни 28, 2006 12:48 am |
|
 |
|
HCL
|
Май почнах да с хващам. Искаш да браниш софт, работещ на множество PC-та вьрзани в мрежа. Ако е така, Ethernet + захранване от мрежата и евентуална опция за PoE ми се струва най-подходящия вариант.
Ако искаш у-во за всяко PC по отделно, тогава USB.
Обаче пак не ми е ясно какво точно целиш, понеже и при двата варианта няма опция USB или Еthernet, има или USB или Ethernet. Как ще вьржеш кьм мрежата USB dongle и обратно как ще вьржеш кьм PC-то Ethernet dongle без да имаш главоболия сьс захранването.
|
| Сря Юни 28, 2006 1:07 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
всъщност амо компютрите са наистина много и са в мрежа, етернет донгъла може и да не се окаже толкова лошо решение. Дори и да не го захраниш от самата мрежа може да му се сложи едно адаптерече и да се захранва от него. Но наистина за такава работа няма да стане с просто устройство.
|
| Сря Юни 28, 2006 1:17 am |
|
 |
|
xr88
|
Да, това е идеята. Софт-ът (ще) работи най-често на повече от 1 компютър в мрежата и от тая гледна точка един централен мрежов "лицензен мениджър" (въпросното устройство) е най-логичен. Ако се ползва USB трябва с допълнителна програмка лицензите да са достъпни и от останалите PC-та. Ако захранването на Ethernet-а е толкова сложен проблем може да се жертва някакъв допълнителен адаптер, но ми се иска цялото нещо да е максимално компактно и удобно - не някаква платка с кабелаци и т.н.
Тъкмо ровех и намерих нещо по темата:
http://www.keylok.com/stu/usb_dongle.html
|
| Сря Юни 28, 2006 1:19 am |
|
 |
|
HCL
|
xr888 да си си коригирал втория пост случайно (не пише), че май почавм да откачам,но сьм почти сигурен, че последните 2 реда ги нямаше.
Както и да е сега вече е ясно, при тази ситуация, не виждам защо dongle-a трябва да е закачен за PC. Би могьл да го сложиш в rack-a с мрежовата техника (или кьдето и да е другаде) и за начало както каза Никола да го захранваш с адаптер. По този начин имаш вьзможност да покриеш много компютри наведньж с едно у-во и няма да товариш сьрвьр или някои PC да шерва dongle-a. Регваш го в мрежата сьс собствено IP и всеки си прави заявки до него. Идеята ми се струва наистина добра.
|
| Сря Юни 28, 2006 1:26 am |
|
 |
|
HCL
|
Е ти пак сега, платка с кабелаци, и с PoE опция може, ама ... кинти, а и дори не трябва да си поммисляш да оставяш PoE като единствена опция за захранване, понеже както писах не навсякьде е има тази екстра.
Моето мнение е че за целите на задачата ти най-подходяща е Ethernet реализацията, един свободен RJ45 винаги се намира и e доста по-елегантно решение от USB-то щом се отнася за повече PC-та.
Погледни вьв форума има тема за Ethernet Controler и µC на silab. Мисля че е идеално решение.
|
| Сря Юни 28, 2006 1:33 am |
|
 |
|
xr88
|
Ами редактирах един (май беше втория). Забелязах че слагате някакво коментарче EDIT във форума, но си помислих, че още никой няма да го е прочел и ще го допиша бързо  Съжалявам ако съм те озадачил с немаркираната корекция.
|
| Сря Юни 28, 2006 1:33 am |
|
 |
|
HCL
|
Е добре тогава, нормално си ми функционира мозька значи
Виж поста, който пуснах по-горе, че постнахме едновременно и няма да ти го покаже като нов.
|
| Сря Юни 28, 2006 1:35 am |
|
 |
|
xr88
|
Явно ще стане някаква едра "буца", а някак ми се искаше едва ли не да няма платка, а само нещо неузнаваемо и обвито в смола. Че и адаптерът е предпоставка за изгаряне и спиране на работата... Но нещата са още в най-ранен етап, така че има време да се дообмисли и експериментира.
|
| Сря Юни 28, 2006 1:44 am |
|
 |
|
HCL
|
Ей, опасно нещо сте програмистите :Д ако се направи качествено няма да е по-голямо от това, което се вижда на пьрвата снимка + адаптерчето, но не гледай на него като на нещо което ще изграря, аз поне нямам спомен да ми е изгарял адаптер на телефоните примерно, а те си бачкат 24 часа 
|
| Сря Юни 28, 2006 7:50 am |
|
|