|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:46 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
На твое място (мога да кажа, че почти съм, имам се за програмист  ) бих сложил тоя Sillicon Labs или новия FT232R на FTDI....а винаги си остава стария вариант LPT тапичка, някакъв PIC12 (дори) и един от простите crypt  Верно ще защитаваш продукт, обаче колкото и да се стараеш все остава начин по-който да бъде разбит, въпроса е ще тръгне ли някой да го разбива  Аз например от 2 дни играя да сложа сериен номер на една от програмите си, с който да си защитя продукта, ползвам някой продукти на TurboPower, колкото и да се старая да използвам здрави алгоритми и сложни функции, накрая все ще трябва да запиша нещо в регистрите или да проверя някаква променлива и там съм гол като охлюв 
|
| Сря Юни 28, 2006 9:15 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
трудно ще се наместиш в 50лв за такова устройство.
прецени си приоритетите и си промени бюджета.
не може да разчиташ на мрежово лицензиращо устройство, което да раздава разрешения за работа (лицензи) на множество клиенти, да следи кой работи в момента, какви опции ползва и т.н., и то да струва 50лв.
от това желязо зависи как ще ти работи софтуера и далище ще го крадат/хакнат. ако софтуера ти стува 20лв, тогава лицензиращото устройство може да е за 50лв, ама заслужава ли си да защитаваш софтуер за 20лв?
ако ще защитаваш софтуер за 2000лв, звучи несериозно да отделиш за защита 50лв.
за РоЕ забрави - това се прави само ако има изискване всички клиенти да са такива и не работи на гигабитни мрежи. мисли за адаптер
|
| Сря Юни 28, 2006 9:25 am |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
Ето една идея:
може да използваш ето такова устройство
http://www.digi.com/products/embeddedso ... nectme.jsp
цената му беше някъде около 30 евро
обаче средствата за разработка за него са по-скъпи.
|
| Сря Юни 28, 2006 9:44 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Аз също се бях наточил за тапи, но напоследък съм на вълна CD-ключ. Струва ми се по-ефикасно решение, и като цена, и като разработка, и като удобство за потребителя.
|
| Сря Юни 28, 2006 12:33 pm |
|
 |
|
xr88
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:48 pm Мнения: 13 Местоположение: БГ
|
Знам че винаги се намира начин за издънване, стига да си струва някой да отдели достатъчно усилия/пари. Хардуерното устройство е трудно за разбиване, но с трасиране на защитаваната програма може да се хване някое слабо място и да се обезвреди. Затова съм замислил допълнителни контра-мерки срещи прекалено лесно обезвреждане. Но при серийните номера е достатъчно един недобросъвестен клиент да си публикува серийния номер из мрежата и всичките здрави алгоритми отиват на кино.
|
| Сря Юни 28, 2006 2:28 pm |
|
 |
|
xr88
|
Не съм много в течение на цените на хардуера (и допълнителните производствени разходи), но предполагам в един микроконтролер с 32-64КБ памет мога да напъхам достатъчно сложна логика за управление на десетки клиентски лицензи, отчитане кой кога последно е бил активен и т.н. Тъмна Индия ми е допълнителният хардуер за Ethernet.
Софтуерът ще струва достатъчно за да се оправдае такава специализирана защита, но все пак цената може доста да варира според броя на лицензите и затова съм приел някаква условна граница от 50 лв за това устройство. Пък и колкото може да е по-евтино, толкова по-добре. Би могло да се раздава и с демо-лиценз на определени потенциални клиенти.
|
| Сря Юни 28, 2006 2:40 pm |
|
 |
|
HCL
|
|
| Сря Юни 28, 2006 2:54 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
само да не се окаже че разработката на защитата ще ти глътне повече време отколкото си вложил в разработката на самия софтуер 
|
| Сря Юни 28, 2006 2:54 pm |
|
 |
|
xr88
|
Има го и тоя момент. Може накрая продуктът да е хардуера за защита 
|
| Сря Юни 28, 2006 3:01 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
По-добре не заливай тапата със смола, наблегни на други начини на защита. Със смолата само ще си усложниш живота, не върши кой знае каква работа против копиране/достъп до хардуера, а и ако не подбераш подходящата смола, хардуера заминава.
|
| Сря Юни 28, 2006 3:39 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
При мен както тръгна май точно така ще се случи...в обратния случай пък недобрата разработката на защита я прави безмислена...за заливането със смола, @itso.t е прав, така ще покажеш, че под смолата не си се постарал много
|
| Сря Юни 28, 2006 4:36 pm |
|
 |
|
xr88
|
Смолата естествено не е задължителна - единствената й полза е да прикрие какви точно елементи са използвани. Честно казано не ми се занимава с разработка на нестандартен хардуер. Бих се радвал да намеря нещо максимално завършено, без да се брои програмната част. Но това, което може да се намери или не е подходящо, или е претрупано с всякакви екстри и съответно струва неприемливо много.
Ще ми се някъде да продават нещо като флаш-диск (на външен вид) - микроконтролер с USB накрайник, пластмасов корпус и някакъв базов софтуер вътре, който само да може да приеме зареждането на същинската програма. Това е нещо като въображаем продукт, не знам дали се произвежда някъде, но идеята ми е да не се налага да се занимавам с платки и монтаж (че и корпус накрая) - дори само 1-2 елемета да има да се запоят пак е сложна задача. Особено като се има предвид, че крайният резултат не е обект на търговия, а помощно средство.
|
| Сря Юни 28, 2006 5:02 pm |
|
 |
|
HCL
|
Ами купи го тогава от някой, зa който е обект на тьрговия  Писа ли на тези от aladdin.de?
|
| Сря Юни 28, 2006 5:06 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не съм рекламно лице на Футурел или SiLabs, но може да е от помощ:
KITDEV-ToolStick-EK, Eval.Platform for Silabs MCUs
http://www.futurel.bg
цена (без ДДС):
До 5 бр. 6 - 10 бр. Над 10 бр.
20.010 лв. 19.427 лв. 19.057 лв
описание:
http://www.silabs.com/public/documents/tpub_doc/evbdsheet/Microcontrollers/en/ToolStick-EK.pdf
Получаваш два процесора, единия с USB, няма поене, няма хардуерна работа.
За ethernet варианта - не е ли по-добре с онлайн активиране при всяко пускане ? вярно трябва интернет;
Покрай PECompact попаднах на линк към софтуер за подобни цели - краткия преглед ми се стори обещаващ:
http://www.diprotector.com
|
| Сря Юни 28, 2006 10:43 pm |
|
 |
|
xr88
|
Мерси за линка - доколкото го прегледах бързо изглежда обещаващо. Дано само да е добре документирано, защото от беглия прочит разбрах, че зареденият firmware се активира от тяхното IDE. Ще го поровя по-обстойно.
За онлайн активирането и аз си мисля, че е почти заместител на Ethernet устройство. Тънкият момент е все пак силната зависимост от интернет - колкото и да са добри доставчиците, все от време на време попрекъсва връзката - я няма ток някъде, я скъсали кабел. А евентуалните клиенти на защитаваната програма може да живеят в отдалечени градчета с несигурни комуникации. Може да се спори по темата, но според мен не е добре да се обвързва функционалността на дадена програма с интернет връзката (в случай когато програмата няма никакво отношение със съществуването на Интернет).
|
| Сря Юни 28, 2006 11:53 pm |
|
|