|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Коронавирус 2019
А бе да си признаем: всички ще умрем! Но точно сега е времето за ПАНИКАААА!!!! Единствено мен ще поставят като стълб с осветително тяло на гробищата! 
|
| Пет Ное 13, 2020 12:21 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Идеята за домашно лечение е безкрайно тъпа. Ама това най го казах и по-напред в темата... Ако човек не е медицинско лице, и съответно няма оборудване да следи някои показатели, по какъв критерий да прецени, че е време да пристъпи към по-сериозно лечение? Имам предвид навременно лечение, а не когато усети, че вече едва диша. Това са добри пожелания... Би ми било интересно да опишеш контактите си ако предишните няколко дни си използвал няколко пъти метро, автобус, трамвай, и такси. Приемаме, че нямаш персонален таксиметров шофьор, а използваш каквото ти е попаднало. ...бях в магазина, обслужиха ме няколко продавачки на няколко щанда, и една касиерка. Не съм запомнил лицата им...
|
| Пет Ное 13, 2020 12:40 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ице, може - някой го правят. И ги проследяват и ги карантинират. При това говорим за далеч по - гъсто населени общества. Но ония не са хора и не живеят нормално, по начина, по който ние го разбираме.
Ние не можем. И не искаме. И това са си културни особенности, които аз намирам за естествени и за да се променят, тая чума явно не стига.
Относно мединския контрол на заболяването - вече е ясно, че повечето ще сме лишени от него. Добре, зле... това са дадености. Това сме си дробили, това сърбаме.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 13, 2020 8:53 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами има предприятия които правят масови тестове - вчера и оня ден направиха на над 900 човека - само външни фирми които работят на териоторията на предприятието (за Амилум става въпрос). За техните служители да не говорим и там са един стадион хора. Ръсват се 100-200 к. за тестове за собствена сметка и теста важи 72 часа. Днеска един колега ще го вкарат а 2-3 часа да го отчетат като влязъл - първия дето го кара тежко и първия от фирмата с положителен тест. Теста му от оня ден, днес е излязъл - отрицателен. И въпроса е защо хора които са го изкарали пак ще ги тестваме до безкрайност? Скоро време шанса да се разболее и да стане заразоносител е нищожен.
Миро - аз пиша едно - ти си знаеш твоето - това което казах е, че болните и носителите в момента са далееееч повече отколкото казва "статистиката". Защото в нашата мила реалност те карат да си плащаш сам теста. За София може и да не е кой знае какво, ама в провинцията това са си обикновено над 10% от средно висока заплата. Тука по нашенско заплатите на повечето хора са между 800-1000 лв. Е какво - не стига че си болничен и вземаш мижави болнични, не стига че никой не иска да те лекува, трябва да се правиш на маймуна за да се докопаш до някакви лекарства, ами и за капак на всичко - плати си теста - да имат да вземат. Че и ако си без оплаквания и болничен не дават - някой им се наложи да излязат неплатен отпуск, защото ги карантинираха. Аз като цяло бях против жената да си прави тест, ама в крайна сметка лежейки на тая кълка си тръгна по доктори все едно е нещо друго, та и обърнаха поне някакво внимание. Не че нещо и помогна де - не смятам че излекуваха вируса с гентамицин - трябва да си мноо тъп за да си го помислиш.
А лично за мене - смятам че няма начин да не съм се заразил - 70% от хората с които съм имал контакт го карат/изкарали включително и "официални"... С Единия бяхме в една стая като бях командировка - 6 дена. С другите всеки ден пътувахме до обекта в колата - 5 човека. Айде кажи ми къв е шанса да не съм го пипнал. Макар че по скоро с жената го пипнахме от голямата щерка - горе долу там се връзва като време.
|
| Пет Ное 13, 2020 9:38 am |
|
 |
|
Цецо
|
Сериозен е шанса да не си го пипнал. Нали правите разлика между контактен, заразен и болен. Някой хора никога няма да се заразят, други ще се заразят, но няма да се разболеят. Като с всеки вирус въпрос на генетика и моментно състояние на имунната система. Засега единственото, което можеш да провериш е дали не си боледувал (с антителата)... И то пак е под съмнение. Но общо взето тия дето са го боледували симптомно светват на теста. А аз лично сериозно се съмнявам в термина "безсимптомно боледуване", за мен тия хора не са болни. Заразни може би, но болни не.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пет Ное 13, 2020 9:57 am, променена общо 1 път
|
| Пет Ное 13, 2020 9:55 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Ако погледнете мерките в Китай, Южна Корея, Нова Зеландия и Австралия ще видите че са доста различни. Единственото общо е, че има проследяване, има карантиране и задушаване на бацила... Но всеки си го прави според неговите си особености. Другото важно е, че стратегиите им са на нива и се променят в зависимост от бройките. Обяснявах го това за китайците. Ако проследяването им се издъни правят масово тестване, ако масовото тестване се издъни затварят града или провинцията, ако и това се издъни най-вероятно ще затворят цял Китай. Просто имат стратегия и тази стратегия е обмислена как най-добре и най-ефективно да се справят. У нас проблемът е, че не се мисли... Затворихме, без да имаме стратегия какво целим и какво правим после. Тествахме, ама кого тествахме, защо тествахме не беше ясно. Сега вече изтърваха и проследяване и хората спряха да се тестват даже и при ясни симптоми. Че на всичкото отгоре както казва Cekins ходят на работа и даже маски не слагат... Ми супер! Март месец можеше всички положителни да ги приберат в болници. Сега вече е абсурд. Няма места даже за тежко болни. Освен това то има смисъл да се прибират само ако има дисциплина, както беше в китайските болници. У нас доста болници станаха инкубатори. Някой ден, ако успеем да намалим бройките достатъчно ще трябва да се обмисли и на тема прибиране на всички. Към днешна няма друг вариант, колкото се може повече заразени трябва да се спасяват сами вкъщи. Въпросът обаче е да си стоят вкъщи. Щото много от леките, ако могат да ходят на работа ще ходят, или другаде ще ходят, ама няма да си стоят. Затова трябва да има *работещи* мерки, така че Бай Ганьо да знае че номерът не минава и трябва да си стои на задника. Но не всички да стоим, а само тия с бацили. Като важното при мерките е, че няма нужда да са 100% ефективни. Бацилът не е 100% заразен. Един заразен заразява няколко човека, не всички с които контактува. И проблемът не е, че някой ще се зарази. Невъзможно или поне адски трудно е да спрем от раз разпространението. Но е напълно възможно да обмислим по-добре мерките си и да ограничим експоненциалния ръст. При малко повече акъл и късмет даже кривата може да се обърне надолу и след време да разкараме бацила. Но даже и само ограничаване на ръста (каквато е немската стратегия) пак е много по-добре. Няма да ни се налага да мрем като кучета щото в болниците няма място нито за Ковид нито за други...
|
| Пет Ное 13, 2020 9:56 am |
|
 |
|
nikolay.kolev
Ранг: Популярен
|
Така е но някой трябва да мисли в тази държава и то да мисли за народа. Такива няма, кой и каквото да ми обяснява - няма. Всеки си гледа задника и неговите интереси, а после защо сме били така. Ами ще бъдем и по-зле ще става докато не си променим мисленето. За карантинираните имам преки наблюдения на 2 семейства. Определено си спазваха мерките и то дори повече от 14дни. Но никой от органите не им обърна внимание - всичко беше на автопилот.
_________________ lz2com
|
| Пет Ное 13, 2020 10:14 am |
|
 |
|
miro_atc
|
При демокрация мислите на народа и мислите на управляващите не винаги съвпадат точно, обаче е голям проблем ако се разминат на 180 градуса. Е примерно както стана в Австралия. Там премиерът е ляв... а опозицията са по-големи тръмписти и от американците. Премиерът обаче наложи тотален локдаун във Виктория и някои други провинции и го задържа тоя локдаун с много месеци. Няма ти казвам колко лайна изяде за което... Не вярвам тоя пак да спечели избори някога. Представи си Бойко да беше задържал нашата карантина още 2-3 месеца. Той че няма топки няма, ама и да имаше народът щеше да го обеси за топките.
|
| Пет Ное 13, 2020 10:45 am |
|
 |
|
nikolay.kolev
|
Дано да си прав, но като гледам колко е безраличен всеки към това какво се случва "горе" нищо няма да стане.
_________________ lz2com
|
| Пет Ное 13, 2020 10:47 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Безразличието рязко ще се изпари когато препирните под моста, кой да спи в кашона от трислойно велпапе и кой в кашона от петслойно, станат реалност.
|
| Пет Ное 13, 2020 10:58 am |
|
 |
|
miro_atc
|
не мога да не го постна това видео за Ухан сега;-) Предупреждавам, това е много сълзливо, все едно снимано в Холивуд. Пригответе си кърпички! Ако на някой може да му стане гадно, да си приготви торбичка предварително. 
|
| Пет Ное 13, 2020 11:29 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Миро - ти продължаваш да не искаш да разбереш че реалността е такава каквато каза Мангъра преди няколко месеца - всички ще го изкарат със съответните косвени жертви. Различна реалност може да се случи само в Китай и Северна Корея. За колко време вече е друг въпрос - с тоя въпрос може да занимаваш другите дето сочиш за отличници. Според мен по добре е за кратко отколкото за дълго. Пазят се тези за които е най-опасно и другите в битка. Да не забравяме че още от самото начало избора е : да умреш от вируса или да умреш от глад - все ще си умрял. Само че шансовете са различни - щото от вируса може и да не умреш, ама от глад ?
Днеска още един колега се върна на работа - ковид отвсякъде и той с отрицателен PCR (след положителен антигенен) - айде де? Ама никой не се занимава да го карантинира - седял си е в вкъщи щото така или иначе не може да излезе на самоход...
|
| Пет Ное 13, 2020 11:44 am |
|
 |
|
Цецо
|
Това с изкарването от всички не е много ясно. Вижте какво става в Ломбардия. Тия ги съдра и пролетта и сега. А там по едно време се говореше, че след първата вълна 30% имали антитела, най-големия процент "преминали" хващан по света беше там. И какво - сега пак масово ги натръшка. Ако това с "изкарването" беше валидно, Ломбардия трябваше да е по-слабо засегната от останалите, а тя пак е най-силно засегнатата.
Нещата отиват на грипозно подобно, поне по отношение на устойчивост на имунитета. Компаниите за ваксини май ще жънат всеки сезон, с къстъм ваксини.
|
| Пет Ное 13, 2020 12:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Дали аз или ти? Имаше специален термин, нещо от сорта на "самосбъдващи се прогнози" беше... Когато някой прави "прогноза" и в нея е заложено определено действие, то резултатът съвсем нормално да е следствие от действието. И ако не правиш разлика между прогноза и действие може да си помислиш, че "прогнозата" е много точна. Примерно когато Мангъра прогнизира, че вирусът ще изчезне през лятото не позна. Не позна, защото тази прогноза не навежда на някакви действия, които да я накарат да се сбъдне. Когато прогнозата е, че "всички ще го изкараме" и много хора повярват в тази прогноза, това което се случва е че престават да вярват в смисъла на всякакви мерки. Съответно прогнозата се "самосбъдва". Ако вместо Мангъра друг беше направил прогноза от сорта "всички ще умрем от тоя бацил" и хората повярват в тая прогноза, то тя няма да се случи. Защото хората ще се изпокрият масово по мазета и може да умрат от глад, ама няма да умрат от бацила. С две думи - какво ще стане, СИЛНО зависи от това, което си мислим че ще стане. Ако вярваме че ще го изкараме, най-вероятно всички ще го изкараме и то по няколко пъти. Но това не е защото Мангъра е велик пророк, а защото има много тъпи хора дето вярват на всякакви глупости без да се замислят. И което по-лошо, вярват му защото си мислят, че говори от името на науката и на "реалността", а той няма нищо (ама нищо) общо нито с науката, нито медицината. По същия начин и сега с ваксините. Много ваксини отдавна са готови. Представяте ли си до каква беля може да се стигне, ако някой излезе и каже "аз мисля, че тия ваксини работят, давайте да си ги бием". В медицината НЕ се прави така и НЕ се говори така. Правят се рандомизирани изследвания с доброволци и едва когато резултатите покажат, че файдата е по-голяма от вредата съответната ваксина ще получи одобрение. Така се прави, или поне така трябва да се прави, ако нямаше "мангъровци"....
|
| Пет Ное 13, 2020 1:09 pm |
|
 |
|
nikolay.kolev
|
Щом са готови отдавна това потвърждава тезата че и ковидчо отдавна е бил готов.
_________________ lz2com
|
| Пет Ное 13, 2020 1:14 pm |
|
|