Отговори на тема  [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274 ... 403  Следваща
Коронавирус 2019 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Re: Коронавирус 2019
И без cov средно по 300 си отиват всеки ден.

Сря Ное 18, 2020 10:38 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Показателна ще е седмичната смъртност за ноември спрямо предходните години. Това ще покаже от тия 130 човека дневно, колко са си били планувани и без ковид.

Сря Ное 18, 2020 10:56 am
Профил ICQ

lcr написа:
В двадесет минутно предаване, тоя не го чух да изрече думата "процент".

Мда, учудващо е колко много хора не могат да смятат с проценти и не мислят какво стои зад процентите... Днес гледам Балтов (шефа на Пирогов) коментира антигенните тестове, че са ненадеждни. Да, такива са. Хващат само около 70%. За разлика от PCR, които хващат над 95%. Аз го разбирам и го уважавам като доктор и като човек. Обаче математиката му куца. Трябва някой да му обясни, че 70% от заплатата на един депутат е повече, отколкото 95% от пенсията на един пенсионер.
Чрез антигенни тестове може да се тестват много хора. Да, тестовете ще хванат само 70% от заразените. Но като тестваш един милион ще хванеш много повече отколкото ако тестваш 10 хиляди. И по-важното е, че те тия 10 хил. дето ги тестват сега имат видими симптоми и даже и те да се безотговорни, то другите виждат симптомите и малко или много се пазят. Докато тоя бацил се разпространява най-вече заради хора без симптоми или такива които още не са развили симптоми. И всички държави-отличници постигат успех, точно защото успяват да изолират достатъчно такива хора.

Сря Ное 18, 2020 10:57 am
Профил
Аватар

Всъщност антигенните от по-ново поколение хващат 92%. Поне така се хвалят производителите... Но то и 95% на PCR е пак рекламно послание от корицата.

Според мен даже антигенните тестове са по-меродавни. PCR дават голям процент фалшиво положителни. В смисъл, то някакви вирусни частици има, ама човека ни е болен, ни е заразен и така може да си свети с месеци. Това е тест за следователи и адвокати, не за лекари.

Докато с антигенните до голяма степен може да се каже, че светне ли... човека е болен и заразен. Отделно са евтини и бързи. Въобще ако от мен зависеше бих спрял PCR-а и бих оставил само антигенни в много по-големи обеми. Нищо не пречи учителите да ги тестват всяка седмица например, никакви пари са това. Всъщност то това даже не е работа на РЗИ, а на директорите, нищо няма да им стане ако проявят малко инициатива. Ама де толкоз акъл...

Иначе статистиката за ноември си е меко казано красноречива, толкоз по въпроса - ОТ ковид ли се мре или С ковид. На око 1000 човека повече са умрели спрямо средното за минали години само за 45-та седмица. Това прави по 130 на ден. Излиза, че статистиката от Ковид портала, е даже леко оптимистична, защото 45та седмица бяха под 100 на ден официално обявените ковид трупа.

Прикачени файлове:
D_W1-45_2015_2020_W45_bul.png
D_W1-45_2015_2020_W45_bul.png [ 171.84 KiB | Прегледано 1503 пъти ]

Сря Ное 18, 2020 11:01 am
Профил ICQ

miro_atc написа:
lcr написа:
В двадесет минутно предаване, тоя не го чух да изрече думата "процент".

Мда, учудващо е колко много хора не могат да смятат с проценти и не мислят какво стои зад процентите...

Да, но, когато математик говори публично и игнорира процентите, това е странно.

Отделно - до момента, аз не съм видял сериозен статистически източник за ковид ситуацията в който да посочват % на установени случаи, като част от направени тестове.

Очевидно, защото подобна информация е силно подвеждаща.

Примерно тук:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Накратко - масово тестване на случаен принцип ще даде реалната картина. А тя е категорично под 5% заразени.

Последна промяна lcr на Сря Ное 18, 2020 11:22 am, променена общо 1 път

Сря Ное 18, 2020 11:16 am
Профил

Значи и с PCR-и може да стане, стига да се създаде организация. Аз постнах по-горе филмче как го правят китайците. С двеста човека и 24 машини (китайски при това) правят 100 хил. теста за няколко дни. Де-факто тъй като смесват 10 проби в 1, това са 1 милион тествани хора.
Не е технически невъзможно. Напротив може да се направи и не е голяма философия, пак казвам стига да има нужната организация.
Но въпросът не е само в тестването, без значение с какво тестваш. Въпросът е да тестваш и да изолираш заразените, без да се пречи на останалите. И като казвам "пречи" нямам предвид само абсурдните мерки, а хората да не губят доверие. Е примерно оня ден седнахме в едно заведение, едно от най-големите в наше село. Вероятно имат над 100 маси, а само две маси бяха заети. Познавам собствениците, ами плачи им се на хората. Плащат 8 бона наем, а как се избиват заплати и наем с две маси...

Сря Ное 18, 2020 11:17 am
Профил

lcr написа:
Отделно - до момента, аз не съм видял сериозен статистически източник за ковид ситуацията в който да посочват % на установени случаи, като част от направени тестове.

Очевидно, защото подобна информация е силно подвеждаща.

Пак ви казвам, оставете математиката. Не се хващайте за проценти, за трупове или за каквото и да е. Няма значение какво ви подвежда и какво не ви подвежда. Това, което има значение е "тестване + изолиране". Ако това се прави съвестно и без никаква статистика ще сме ОК. И обратно, колкото и точна статистика да имаме, ако заразата се разпространява НЯМА как да сме ОК.

lcr написа:
Накратко - масово тестване на случаен принцип ще даде реалната картина. А тя е категорично под 5% заразени.

Пак повтарям - тестването може да е на всякакъв принцип. Но ако целта е само за да ти се изясни картинката - няма абсолютно никакъв смисъл. Ще мрем просветени - голям праз!

Сря Ное 18, 2020 11:22 am
Профил

Миро, да не забравяме, че немалко хора психясват заради истерията, която проповядват медиите.
Вярно е, че болниците сгъват. Вярно е, че умират хора. Но това, че процентът на заразените е 30 или 40 не е вярно.

Сря Ное 18, 2020 11:31 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Въпросът е да тестваш и да изолираш заразените, без да се пречи на останалите.

Няма как да стане, вече го дъвкахме. В Европа тия неща не може да се приложат. Тука като са малко бройките го оставяме да си живее бацила, като се вдигнат до непоносимост - пълен локдаун и почваме да демонтираме пейки от парка.

Това са си нормални неща, аз не им се впечатлявам и не очаквам да се вземат някакви адекватни мерки. Чакам си кротко реда и колкото ми издържи организЪма, толкоз.

А процента активно заразени в София според мен вече подминава 10%. Поне като се огледам около мен, това показва статистиката. Тия дето ги водят безсимптомно боледуващо не ги броя, за мен те са измислица. При това сме ноември. Не виждам как активен човек с деца би могъл да се опази стерилен в София до пролетта. Не храня илюзии.

Сря Ное 18, 2020 11:33 am
Профил ICQ

Аз имам поглед върху едни 1000 човека. Процента на заразените е под 2.

Сря Ное 18, 2020 11:37 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Това, което има значение е "тестване + изолиране"...

Зависи какво преследваш. С изолиране евентуално можеш да намалиш разпространението. Евентуално...
За да имаш поносимо ниво на смъртност, заразените трябва да се следят, и при нужда да се лекуват. Защото последиците от #стойсиФкъщи са меко казано потресаващи. Повечето практикуващи изолация #стойсиФкъщи не са медицински лица. Пият някакви илачи които е предписал личния им лекар, диагностицирайки ги по телефона или с телепатия. Те не могат да преценят адекватно състоянието си. Съответно постъпват в болница когато едва ли не вече са стъпили с единия крак в отвъдното.
Е какъв да е резултатът от това безхаберие (меко казано).

Сря Ное 18, 2020 11:42 am
Профил

Цецо написа:
Няма как да стане, вече го дъвкахме.

Има... не може вечно да си заравяме главите като щрауси ;-)

Все по някои време ще забележим, че освен държавите около нас има и други държави... Трудно ще е за първата близка нам държава. Дано словаците успеят, щото тяхната стратегия има не малък шанс. Ако те устискат това със заравянето на главите ще стане доста трудно...

Сря Ное 18, 2020 11:45 am
Профил

Моят личен лекар е педиатър пред пенсия а аз съм пергиш пред пенсия. С такъв личен лекар, коронавирус, изобщо не ми трябва :D

Сря Ное 18, 2020 11:48 am
Профил

itso.t написа:
Зависи какво преследваш. С изолиране евентуално можеш да намалиш разпространението. Евентуално...

Хабсолютно си прав за последиците от #стойсиФкъщи...
Но това е едната страна на монетата. Другата страна е разпространението. Нямам нищо напротив и двата проблема да решим. Даже бих искал!
Но ако трябва да избирам кой от двата бих избрал да решим проблема с разпространението. Щото това води до другия проблем. При това разпространението мисля, че може да се реши с по-малко средства и усилия. Така че освен ако не разполагаме с неограничени средства и мерак, бих ги инвестирал в борба с разпространението.
Разминаването ни идва от съмненията в успеха. Както Цецо казва разпространението не може да се спре. Аз казвам, че може ;-)

Сря Ное 18, 2020 11:52 am
Профил

Аз мисля, че разпространението, трудно би могло да се спре, но немного трудно може да се забави съществено.
За съжаление, известно количество от мерките, които умните тикви ни снасят, са меко-казано нефелни.
Някой сеща ли се, каква е ползата от пенсионерския час по магазини и аптеки? Освен, че изнервя хората?

Към 16ч възниквам пред Кауфланд. Пред магазина има около 100 човека, като мен а вътре има 5 пенсионера. Става 16:30 и пускат тези 100 човека вътре да си менкат вирусите.
Нямаше ли да е по-добре, ако целодневно се бе работило по въпроса да се постигне някакво Гаусово разпределение, вместо приливно-отливно такова?

Сря Ное 18, 2020 12:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274 ... 403  Следваща