Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Бобини за PI металдетектор Stuart2 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
Никой не ме пита ама аз да си кажа:)
Абе пичове защо се занимавате с ПИ, а не се захванете с ИБ, бобините ли са ви трудни или просто така се случи че с ПИ почнахте? Само да спомена че с ИБ с 50мА консумация се постига 30см на монета и 1.5м на нещо голямо без особени трудности.

Пон Юни 19, 2006 5:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@leotron
Ами за точна дискриминация трябва да има добро ниво т.е. ако обърнеш монетата просто ти кляка нивото на приетия сигнал а и от там греши при дискриминацията .В момента съм направил така : пускам 3 семпъла(измервания) на кривата
КАто имам една променлива С1(примерно) която е времето на закъснение на първия семпъл след края на импулса,която я инкрементирам или декрементирам спрямо нивото на приемане т.е. може и тя да ти покаже нивото :)
после имам твърди интервали за другите семпъли съответно 40 и 20 микросекунди и така "местя " този интервал от семпъли според нивото на сигнала.Съответно след определено ниво(сила на сигнала) кривата започва да се изменя т.е . или се "повдига" или се сваля в началото си и така според дължината на импулса (променливата С1) и нивата на семпъл1 семпъл2 и семпъл 3 ми идва дискриминацията . Засега е 80 процентова защото по големите цветни метали ако са по близко си ги улавя като черни но има още доооста доработка.Само ме притеснява консумацията ама ...... ще видим до къде ще я докарам .
Ако искаш пиши на ЛС или на ICQ да не пълним форума с неща които очевидно не са интересни за другите :)

Последна промяна valioman на Пон Юни 19, 2006 5:18 pm, променена общо 1 път

Пон Юни 19, 2006 5:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
t_i_t_o написа:
Абе пичове защо се занимавате с ПИ, а не се захванете с ИБ, бобините ли са ви трудни или просто така се случи че с ПИ почнахте? Само да спомена че с ИБ с 50мА консумация се постига 30см на монета и 1.5м на нещо голямо без особени трудности.

Кажи как изработваш бобините ????
С ПИ нещата откъм бобини са по лесни

Пон Юни 19, 2006 5:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами играчка са си бобините аз съм правил залята с епоксидна смола но става доста тежка... после видях един много добър метод за направа с "твърд" стиропор - от тия дето се използват за външна изолация - така стават много леки, но пак си е играчка докато се настрои...

Пон Юни 19, 2006 5:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
t_i_t_o написа:
Ами играчка са си бобините аз съм правил залята с епоксидна смола но става доста тежка... после видях един много добър метод за направа с "твърд" стиропор - от тия дето се използват за външна изолация - така стават много леки, но пак си е играчка докато се настрои...

Няма ли да споделиш подробности ?

Пон Юни 19, 2006 5:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
http://phazitron.narod.ru/
или направо
http://phazitron.narod.ru/coloop.htm

П.С. Да допълня нещо - незнам как си правите вашите ПИ бобини, но един познат си прави доста опити и ми беше казал няколко неща:
1. Абсолютно задължително е да са импрегнирани с лак/смола
2. С прводник тип "литцендрат" се получават по добри резултати, май заради вихрови токове в самия проводник
3. Дори на осц да се вижда че бобината се е наситила ако импулса се удължи още след момента на видимо насищане това увеличава дълбочината, естествено с цената на завишена консумация.

Пон Юни 19, 2006 5:52 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
t_i_t_o написа:

Колко голяма ти е монетата :) Кажи 1ст на колко я хващаш?

Нед Юли 02, 2006 9:12 pm
Профил

Мнение 
Не си спомням точно защото отдавна си играх с това но несхто ми се върти в главата примерно 40см за 50ст и 25 за 1ст но това е баз дискриминация и малко с риск да ви излъжа но долу горе там бяха нещата...
Моя го правих преди много години (близо 10) и беше изцяло аналогов, от тогава насам инан идея да направя с МЦУ - всичко съм измислил но все нямам време, ще видим занапред :)

Пон Юли 03, 2006 9:32 am
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
@t_i_t_o...как е най добре да се екранират антените?За тези точковите по горе от Линк-а екрана би трябвало да е графитен, и с какво мога да направя това покритие?
"идея да направя с МЦУ"...намери все пак време и го направи...и помисли за един блок "Auto Zero Blance" на антената...нещо което е проблем на повечето ИБ-детектори през различните сезоните!!!

Сря Окт 18, 2006 3:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
max's написа:
@t_i_t_o...как е най добре да се екранират антените?За тези точковите по горе от Линк-а екрана би трябвало да е графитен, и с какво мога да направя това покритие?
"идея да направя с МЦУ"...намери все пак време и го направи...и помисли за един блок "Auto Zero Blance" на антената...нещо което е проблем на повечето ИБ-детектори през различните сезоните!!!

За екраниране на бобината вземаш един кондензатор от онези червените с керамичното покритие :) примерно 1мкф на по голям волтаж и го чупиш , вутре е изграден с алуминиево фолио което е чудесно за тази работа.

А колкото за МЦУ-то нещата вече са на изпитателен срок :)

Сря Окт 18, 2006 5:38 pm
Профил ICQ

Мнение 
@valioman... точковата антена не може да се екранира с ал.фолио.Нали броя на обратните ген.навивки в прм.антена нулират антената...та ако са без екаран е добре нулирана и се сложи екран от ал.фолио антената вече не е нулирана.....все пак някой знае ли какво може да използвам за графитно покритие?

Сря Окт 18, 2006 5:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
max's написа:
@valioman... точковата антена не може да се екранира с ал.фолио.Нали броя на обратните ген.навивки в прм.антена нулират антената...та ако са без екаран е добре нулирана и се сложи екран от ал.фолио антената вече не е нулирана.....все пак някой знае ли какво може да използвам за графитно покритие?

Еми направи го обратно бе пич , екранирай си приемната и навивай компенсационната върху предавателната която не е задължително да се екранира!!!!! 8O

Между другото каква схема майсториш ако нее тайна

Чет Окт 19, 2006 8:56 am
Профил ICQ

Мнение 
Цитат:
екранирай си приемната и навивай компенсационната върху предавателната която не е задължително да се екранира!
...може би си прав,но ако антената се намокри става проблем!
..не е за схема, а ремонтирам стара антена на "White's Eagle" като долния капак е счупен и трябва да сложа такъв с графитно покритие....
баси ...никой не знае нищо за графитни покрития!

Съб Окт 21, 2006 8:40 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
На долния капак залепваш една медна пластинка със запоен проводник, който се свързва към маса. В някой магазини за електроника се продава Графитен спрей. Ако намериш такъв, най лесно е с него- напръскаш долния капак заедно с пластинката и екрана ти е готов. Ако не намериш такъв спрей, трябва от някъде да намериш графит. Най-грубия начин е да настъжеш няколко четки от електродвигател. После получения графит на прах размесваш с лак (но внимаваш да не стане много рядко) и мажеш върху капака.

Пет Ное 17, 2006 1:58 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3