Въпрос към Linux гурута - Debian 10, LVM->LUKS->MDADM
Въпроса е към Linux гурутата, ако някой се припознае...
Опитвам се да скалъпя една сървърна конфигурция базирана на Debian 10.6.0. Имам два физически диска обхванати от MDADM (RAID1), върху който се търкаля LUKS, а отгоре му LVM. Вътре в логическата група имам логически партишъни за swap и root.
/boot е на самостоятелни партишъни под отделен RAID1 (не са криптирани засега). Имам и самостоятелни EFI партишъни на двата диска.
Дотук всичко е добре, системата си бутва, GRUB-а си пали, иска си паролата на LUKS и всичко тръгва нормално. Докато RAID-а не e деградирал, тогава почват проблемите....
За тест вадя втория диск и пробвам да бутна от първия. GRUB-a е ок, тръгва да бутва от деградиралия RAID, но после, когато трябва да запали cryptsetup за да изтъркаля LUKS-a, ме наплюва с това:
cryptsetup:waiting for encrypted source device UUID ...бла-бла.... Там седим известно време и после изпадам в промпта на груба.
След седмица борби с всевъзможни инсталации и последователности, винаги стигам до тук. Четох, четох... накрая се натъкнах на това:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1879980Прилича на моя проблем, само дето е Ubunto. Въпроса е, че тук материята вече се качва едно ниво над мойто текущо и почвам да се губя в превода. Явно initramfs скриптовете имат някакъв яд, mdadm се забавя, a cryptsetup тръгва преди да е сглобен RAID-a (макар и деградирал), нещата са праволинейни и път назад няма.
Някой борил ли е тоя проблем? Все си мислех, че конфигурацията, която се опитвам да сглобя е сравнително стандартна за доста системи - MDADM->LUKS, а в нета не намирам почти нищо по въпроса. Поне не и на смилаемо ниво, каквото е мойто към момента... с initramfs скриптовете не съм се сблъсквал досега.