Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Ауди А6 2005 година - Dashboard 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами правил съм такова.
Закачаш логически анализатор на паметта и гледаш какво чете от паметта в началото при включване. Отпадат половината ти въпроси,след което въртиш километри с генераторче и си правиш няколко дъмпа и си записваш логовете при промяната на показанието.
И ако имаш изграден опит и навици оттук имаш около 2 часа да се пулиш над дъмповете и логовете за да го хванеш как става.
Аз лично очаквах че е по сложно.
Имай пред вид че в природата съществуват няколко софт.варианта. Преди нова година ми домъкнаха друг такъв при който алгоритъма от първия не работеше,но беше много спешен и нямаше време да го разгадавам.
Най вероятно са сменили маските в алгоритъма.
Човека ходи до Пловдив и му го направиха за 30лева :)
А не ме е излъгал,не е търговец на коли просто си я докара тая кола и му излезе мераклия за нея дето дава добри пари,комшия ми е.
Ми как няма да ме е яд.

Чет Юли 06, 2006 10:51 am
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Ами правил съм такова.
Закачаш логически анализатор на паметта и гледаш какво чете от паметта в началото при включване. Отпадат половината ти въпроси,след което въртиш километри с генераторче и си правиш няколко дъмпа и си записваш логовете при промяната на показанието.
И ако имаш изграден опит и навици оттук имаш около 2 часа да се пулиш над дъмповете и логовете за да го хванеш как става.
Аз лично очаквах че е по сложно.
Имай пред вид че в природата съществуват няколко софт.варианта. Преди нова година ми домъкнаха друг такъв при който алгоритъма от първия не работеше,но беше много спешен и нямаше време да го разгадавам.
Най вероятно са сменили маските в алгоритъма.
Човека ходи до Пловдив и му го направиха за 30лева :)
А не ме е излъгал,не е търговец на коли просто си я докара тая кола и му излезе мераклия за нея дето дава добри пари,комшия ми е.
Ми как няма да ме е яд.

Колега, изобщо имаш ли идея за какво иде реч :)какво генераторче ми говориш? какви хуморески? :) всичко там се управлява по CAN линията и при всяко закачане на таблото си сменя 4 - 5 полета от по 4 byte. Това не е от CRYPTO таблата - те са вече много стари и не ги коментираме - това е нещо ново и макар, че успях да го пусна през неговата шина - пак не можах да му намеря алгоритъма и полетата за километрите. Помисли малко - DIGA softa не можа да му намери алгоритъма!!!! И много се съмнявам дали си правил такова! :)

Чет Юли 06, 2006 12:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Има идея за какво иде реч, определено :wink:

Дай да не раздуваме темата, пусни записа от EEPROM-а тука, напиши километрите и ще видим какво можем да направим за теб

PS: Не разчитай на VAG COM да свърши мръсната работа вместо теб, потил съм се над някои табла по 2-3 дни, но предпочитам така отколкото после да се потя половин година да го изплащам

Чет Юли 06, 2006 12:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имам писан генератор към Омегата с адаптерчето за K-Line. Няколко типа поддържа. Не е никаква философия. Ако ми остне време да разуча как се пишат криптираните hpl за нея ще го криптирам тоя и още няколко полезни и ще ги дам на Любо да ги разпространява с Омегите. С него превъртам напред в такива случаи.
Но някакъв спомен имам че беше с нормален сигнал точно това табло. Но може и да бъркам.

Явно си се блъскал все пак :)
Може би малко прекалих ама вчера изтървах клиент за Golf 3 като му казах цена 30 лева. Заяви ми че съм главорез и че за това повече от 15 не се давало вече и още ми е вкиснато.
Вярно ще го направя през куплунга за 5 минути ама 15 лева .....

Чет Юли 06, 2006 12:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
A6 не ми е минавала и на мен.
Ако е с външен еепром пусни дъмпове с километрите. поне 2 дъмпа с различно километри и най добре и лога при начално подаване на захранването.
Да поумуваме заедно как е при него.

но и 2та дъмпа да са от това табло.

PS.
DIGA softa не търси алгоритми. Той работи с това което му е заложено.
Както ти казах има различни софтуерни версии.

Чет Юли 06, 2006 1:02 pm
Профил

Мнение 
Специално аз в никакъв случай не бих правил каквото и да е табло за по-малко от 40 лева, Мерцедесите - новите Е, S & C калсите след 2001 година си ги дялкам на по 250 лева минимум. Нямам намерени да им работя за без пари - колата му струва 40 - 60 хил. лева и да ми се циганее за 200 лева - няма да стане. Пускам ви два фаила през 40 километра, но не ви съветвам да си губите времето и все пак ако на някои му се занимава - нека опита. А що се отнася до VAG-COMa - и аз в началото си мислех, че не става :) сега вече съм на друго мнение.

Чет Юли 06, 2006 2:00 pm
Профил

Мнение 
нещо не ми се прикачат файловете :(

Чет Юли 06, 2006 2:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
архивирай го с rar първо за да стане.
логове нямаш ли? Често по логовете се виждат доста интересни неща.

Чет Юли 06, 2006 2:18 pm
Профил

Мнение 
Сега вече се прикачиха :). Що се отнася до логове - не съм свалял - мястото е много гадно, даже и цокъл не можах да сложа за да не разпоявам всеки път SMD-то. А колега Киров, ти през К-линията успяваш да бутнеш скоростомера ли? Тук той е през CAN интерфейса.

Прикачени файлове:
audi.rar [2.14 KiB]
198 пъти
Чет Юли 06, 2006 2:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами някъде из нета изрових преди как става и нататък беше тъп софтуеризъм да се направи генератора.
Но пак си отидоха 2-3 дни де.
Ако ти е интересно мога да пробвам да ти изровя линка за това как става.

Без логове май няма да стане хич лесно.
Поиш тънки жички по паметата и си изкарваш каквото ти трябва на удобно място. На моята Омега съм и направил няколко комплекта такива сонди за различни случаи. Преди ползвах за направата един 5 жилен екраниран кабел дето едно време го ползваха по ЗЗУ за връзка на главите на флопитата но преди няколко месеца Бате Аз ми показа един тефлонов кабел в едно магазинче срещу Електрон Инвест. Много удачно за тая цел и най важното че още се продава за разлика от тоя 5 жилния.

Чет Юли 06, 2006 2:56 pm
Профил

Мнение 
Интересно е да се видят протоколите ... все пак не играем на сляпа баба :)

Чет Юли 06, 2006 3:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Искахме дъмп за А6-цата че да видим как е при нея. Бих се поблъскал с нея че ми е интересно. Не съм пипал нищо по ново от 2003.

това дето си го дал пише че е за А8-цата.
Но нещо не ми изглежда като дъмповете на тези дето съм ги правил.
Само километрите явно присъстват на 0x480 както е и в моите и то тук са малко по друг начин но нищо друго не виждам да е подобно. Това последно за таблото от 2005 ли е или за 2003?

Чет Юли 06, 2006 3:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
тия дни ще ти изровя линка,ама за да може да ти свърши работа ще трябва да почетеш за CAN-a първо.
Ако имаш Омега мога и да си поиграя в по близко бъдеще да направя криптирана версия на този hpl и да ти я пратя.

Чет Юли 06, 2006 3:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хмм, с такова табло не съм се занимавал, VDO ли е ? Паметта 93C66 ли е ?

Чет Юли 06, 2006 3:40 pm
Профил

Мнение 
Това е дъмпа на А8 с 93С86, но ми се налага да работя върху А6 - 2005 година, а не знам с какво е за това питах в началото, ако някое е правил такъв автомобил да подскаже нещо! Таблото на А8 е VDO. Оригиналният кабел е направен с CAN controler na Microchip MCP25xx, мисля дори че мога да намеря и точно кой протокол ползват в автомобилите. А що се отнася до Омегата - доста добри неща съм слушал за нея но така и не съм я виждал.

Чет Юли 06, 2006 3:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща