Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Предложение за нов раздел на форума 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение Предложение за нов раздел на форума
Колеги,
предлагам @Реконструктор да отвори нов раздел във форума, където всеки от нас да може да постави свои проекти, които му се струва, че биха били полезни на другите. Както аз го виждам, това означава следното:
Автора на проекта:
1. Публикувайки го, декларира че проекта е негово творение и собственост, което му дава правото да го споделя с всички, които посещават този форум.
2. Доброволно се отказва от авторските си права върху проекта, като го прави обществено достояние и е съгласен с използването му от останалите с некомерсиални цели.
3. Публикувайки проекта си, декларира че го е тествал и е съгласен да отговаря на въпроси, съдейства на другите за повтарянето на проекта и по-нататъчното му развитие/изменение.
4. Въоръжава се с достатъчно количество чувство за хумор и се подготвя да приеме евентуални критики от другите участници.

Участниците:
1. В никакъв случай не бива да използват проектите публикувани в този раздел с комерсиална цел!!! (чувам смеха на Пирев вече ;) )
2. Преди да се запознаят основно с проекта, не бива да задават въпроси относно съдържанието му.
3. Могат да правят подобрения и промени в проекта, като след това като "не тръгне", се сърдят единствено на себе си.

И за да сложа някакво начало, ето един мой проект на PC усилвателче за колонки, което събрах преди около 4 години в кутийка от 5-портов суич, и за което стана дума тук
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=2607 , където можете да видите и снимки на това чудо на техниката работещо и до днес на бюрото ми:

Прикачени файлове:
PCAmplifier.rar [81.57 KiB]
499 пъти

Чет Юли 06, 2006 12:53 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Одобрявам идеята. Ако се реализира подготеям нещо за постване.

Чет Юли 06, 2006 1:11 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Отдавна си мисля за нещо такова. :) Най-вероятно ще бъде секция с подфоруми. Като създаването на форум за съответния проект мисля да минава през мен, за да няма безсмислени неща в него. Трябва да помисля и как да обединя това новообразувание със съществуващите форуми за ЕКУ-то и логическия анализатор.
Хората правят доста интересни неща, според мен, за мен е огромно удоволствие да разглеждам разни интересни проектчета и идеи, пък дори те да нямат особен практически смисъл. :)

Чет Юли 06, 2006 1:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не се смея, сериозен съм :(

П.П. А може ли един раздел Reverse Engineering да се направи 8)

Чет Юли 06, 2006 3:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:

Кво пък е тва?

Чет Юли 06, 2006 10:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В общи линии е това: http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_engineering

Пет Юли 07, 2006 12:14 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
asp написа:
¶ написа:

Кво пък е тва?

Да върнеш километража на аудито а8 8) :?

Пет Юли 07, 2006 12:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не само. И за всякакви телефонни протоколи става ;)

Пет Юли 07, 2006 1:02 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Правенето на раздел за Reverse Engineering може да се окаже и лоша идея. Малко неловко ще се получи ако някой колега си види в някоя тема негово изделие, разчаркосано и подложено на обстоен "преглед" от друг член на форума. :D

Пет Юли 07, 2006 4:41 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Ами ако си публикува проектите във форума няма такава опасност. :D

Пет Юли 07, 2006 4:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
itso.t написа:
Правенето на раздел за Reverse Engineering може да се окаже и лоша идея. Малко неловко ще се получи ако някой колега си види в някоя тема негово изделие, разчаркосано и подложено на обстоен "преглед" от друг член на форума. :D

Ами мисля, че това трябва да радва въпросния девелопер, щото явно е създал нещо дето предизвиква интерес, завист или нещо от тоя сорт :wink:

Пет Юли 07, 2006 8:38 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тоя раздел мисля, че ще е доста полезен, особено ако се оформи като "How to..." раздел със подробни обяснения, снимки, схеми и пр. Имам доста интересни мини-проектчета, произлезли от прост развой и опит да направя нещо и мисля, че ще са полезни на много хора. За авторски права е трудн о да претендирам, който иска да го ползва все ще намери начин да ме заобиколи. На мнение съм, че интереса на младежите (говоря от опит) в университетите например е подбит заради липсата на добри учебни материали и ясна представа тоя транзистор какво му е толкова ценното и тоя тъп асемблер за 8051 като го научиш за къде ще ти е от полза...един такъв раздел би променил доста нещата

PS:
Pirev, честито за щангата, радвам се да те видя отново във форма! :lol:

Пет Юли 07, 2006 9:44 pm
Профил

Мнение 
Подкрепям идеята.
Подкрепям и това да има както и правила, така и някаква цензура или организация от страна на Реконструктура.
Имам само "процедурни забележки" относно:

1) Авторските права.
Публикуването на даден проект не следва да се тълкува като отказ от авторско право. Това че нещо става обществено достояние, не означава че няма авторски права. Все едно да чуете някоя песен по радиото и да решите, че може да я запишете на диск и да я разпространявате. За да няма грешки, би следвало първо тоя който публикува да потвърди че не публикува чуждо произведение, второ който разглежда този раздел да е наясно че не може да използва публикуваните проекти с комерсиална цел.
Някой наистина може да се откаже от правата си - може да го декларира и всеки ще може да използва проекта както намери за добре само срещу едно мерси... Но предполагам че ще има други които биха публикували и малко по-ценни неща, които други биха могли да използват срещу определено заплащане вместо да преоткриват топлата вода...

2) Reverse engineering.
Тук наистина моментът е тънък. Не съм много в час конкретно с българското законодателство, но по принцип на запад само по себе си reverse engineering не е нещо незаконно. Казвам по принцип, понеже това е по подразбиране, но всеки производител може да реши да разпространява продуктите си само на клиенти които декларират че няма да ги използват с такава цел. Изключения правят и разни неща като военни продукти, продукти използвани за защита в публичния сектор и т.н.
Но общо взето разбиването да речем на защитата на даден комерсиален продукт (като GSM) не е нещо нередно само по себе си. Незаконно обаче е използването на резултата от reverse engineering и донякъде неговото публикуване.
Така че ако някой е ревърснал нещо - хубаво, най-вероятно не е направил нищо нередно, ама ако го публикува вече може да згази лука... Просто с ревърсването не придобиваш права върху нещото и следователно нямаш право да го публикуваш. Но виж информация за това как се ревърсва (принципно а не конкретно нещо) може ;-)

Съб Юли 08, 2006 4:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За авторските права би могло да се ползва някоя разновидност на Creative Commons - авторът пак си има права, но потребителите също придобиват известни права върху проекта. Но за да проработи нещо такова, всички ние трябва да сме настроени колегиално и да не играем игрички. Аз лично не желая да крада чужди проекти защото винаги се замислям че ако аз съм добър към останалите и не плагиатствам и ако всеки друг е така, никой няма да краде и моите проекти. Това е въпрос на дисциплина и добра воля обаче. Авторските права се пазят трудно, особено в България - не е невъзможно да се направи подобен раздел, но всеки от нас трябва да погледне вътре в себе си и да изясни собственото си отношение. Да, използването на готови елементи, разработени от някой друг, в наш проект ще ни спести време за разработка, но можем поне да спазим изискванията на автора. Ако проектът е обявен като public domain, би могъл да се ползва без всякакви ограничения. Но ако не е, би трябвало да се съобразяваме. Иначе и нас ще ни крадат и трудът ни ще отива залудо...

Нед Юли 09, 2006 3:18 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Покрепям идеята за такъв раздел. Много е добра, особено за сега започващите. Даже може да е подраздел на АКДЕМИЯ.
Но относно авторското право, за колегиалност не може да се говори. В този форум не влизаме само определени хора, чете се от всички. Така, че всеки може утре да види показаното си нещо вече на пазара, направено от някой друг...и ще започне една безкрайна полемика...

Така, че моето конструктивно предложение е следното. Разделът да е от 2 части:
1-подраздел-> Сложеното тук е за общо ползване с всякаква цел, учебна и комерсиална. Тук може да се слагат малки проектчета или кодове от подпрограми (за управление на LCD, I2C, ENCODER и др.). Но всичко изпитано и работещо на 100%.
2-подраздел-> Сложеното тук е да покаже какво се прави или може да се направи. Така показаното тук ще е и с рекламна цел. А ако някой го интересуват подробности по някой проект от този подраздел ще се свърже лично с авторът и ще се уговарят дали ще му го даде или продаде. Така и авторът ще има контрол над това кой ползва разработката му.

В двата раздела да няма възможност да се обсъждат предложените предложения, за да не се разводнява раздела. Защото в някои теми от дългите обсъждания забравяш за какво си започнал да го четеш.

Мисля, че този нячин опростява нещата и би ни предпазил от бъдещи конфликти.

Нед Юли 09, 2006 9:31 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]