|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:08 am
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Тия дни най-сетне навлезнах в бойна форма, като в доброто старо време, и щангата престана да ми се опира  В дисковете съм натъпкал пикове, от тия жигавиците с многото крачка.
Брей, отдавна не се бях ровил за бъгове по MSP430, ами то страх да те хване. Тия рейнджъри са се окепазили. Стана ми очевадно ясно, че никой не работи сериозно с MSP430, иначе щяха да питат за бъгове в него. Явно всички работят с PIC-ове 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Юли 07, 2006 9:05 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ррррр, както би казала моята кучка. 
|
| Пет Юли 07, 2006 9:41 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
добре дошъл отново, пирев (или трябва да ти викаме Вирев?).
много е хубаво да те видим пак с шангата.
гого, няма нужда да се извиняваш, моля те. най-малкото пък за 'ти'.
прав си - не съм обърнал внимание на сайта, просто реших, че най-новия по дата документ отразява последната информация.
но понеже, това не е жизненоважно за мен, не му обърнах достатъчно внимание.
погледнах ги и другите две ерати. в В4 остава проблема с еепрома и ресета, а в D0 ресета продължава да е проблем и се появява нов с OSCTUNE. като че ли INTRC в режим 31kHz е редизайнат основно.
ако румен е прав за неговия чип, следва, че има и версия В3, за която няма ерата.
дали няма и чипове от версия Cx?
|
| Пет Юли 07, 2006 9:57 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
На мойте от долната страна в кръгчето пише G6 (не С със сигурност) на единият, a на другият E1.
Но се съмнявам това да е ревизията, въпреки че D E F G
|
| Пет Юли 07, 2006 10:28 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ревизията на чипа при 18-та серия се намира на адреси 0x3FFFFF:0x3FFFFE. Чете се от програматор или може по програмен път:
Примерно, горния код за PIC18F252-I/SP със щампа 040503YV на корпуса, ми връща следното:
Тези неща, които четете отдолу на корпуса на професорите, са най-вероятно някакъв номер, означаващ производствената смяна, завода производител или нещо от сорта, но не са ревизията на процесора.
Бате, да вземеш да превъзпиташ кучката си. А хапе ли ?
Ми то издържа ли се ? Все подмятате, че Ви липсвали щангите и аз се напънох, та пак ги вдигнах  Вирев, Бирев, Гирев, Кирев, ЩанГирев навсякъде ми бъркат фамилията, така че няма да съдя никого, ако се обърка.
Ще помоля Реконструктора, да го махне това определение "Форумен Бог" и да сложи "Шампион по вдигане на щанги с ..." 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Пет Юли 07, 2006 11:03 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Юли 07, 2006 10:55 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
1. С бъга от типа - не ползвайте на над 4Мхз - съм се сблъсквал лично (PIC18F6620 - официално спрян от пройзводство). Три седмици труд в кофата, след един кашон писма със супорта на микрочип. Бъга съществува и е тотално непредсказуем - т.е мое да го има, мое да го нема. При мен се прояви като кода набъбна над средата на flash-а и го пусках на 20Mhz.
2. Ревизията на силикона не е изписана върху чипа. Микрочип спряха да я изписват отгоре преди около 3 години. Защо - незнам, предполагам, че за да е по голям гърча. Всъщност може пък да са почнали пак да я пишат, от 1 година не съм се блъскал върху проблеми с ревизии. Единствения сигурен начин да я прочетете е през ICSP-то (ICD2 или който и да е средно интелигентен програматор). Аз лично само на това вервам.
3. Преди си мислих, че микрочип имат бъгове, а другите фирми имат бъгчета. Откак почнах да работя с по-голям набор контролери, установих, че картинката е същата нявсякъде. Въобще не ми излизайте с номера че каубойците или freescale не били бъгави. Ератите им са не по къси и не по малко стряскащи. Е такова чудо като тоя номер с 4те Мхз не съм виждал при друга фирма признавам си!
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юли 10, 2006 11:31 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нито пък при хардуерен ресет да не се ресетва чипа, предполагам
за съпорта да не говорим - от freescale отговор се получава за до 4 часа и той винаги е адекватен. почти не се е налагало да задавам втори уточняващ въпрос.
но както казах - въпрос на избор е чипа, с който ще работиш
|
| Пон Юли 10, 2006 11:47 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Абе поне при другите фирми може да се рзчита че ако не намериш проблема си в ератата значи си е в програмиста
При мокрочип такава сигурност няма. И в комбинация с това че нещата им са някакси недомислени живота ни става труден.
|
| Пон Юли 10, 2006 12:33 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Глупости - проблема винаги е в програмиста. Това поне е официалната реакция от супорта на микрочип в първите 3-4 седмици. Тука сте прави супорта им е отвратителен. Обикновенно за нас отговарят италианци. Мама мия. Доста гневни думи си разменихме в моя случай. Накрая ми пратиха 10 чипа от новата ревизия за да проверя дали бъга е отсранен. Седят си в кутията. Хич и не ща да проверявам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юли 10, 2006 12:42 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и аз имам едно ENC2860, седи си в кутията.
взех до ноемви, даже си бях написал първоначални версии на драйверите.
като прочетох ератата видях, че випа не може да работи на SPI клока ПО-МАЛКА от 8MHZ
и не генерира прекъсване при приет/предаден пакет и трябвало да се полира статуса (през SPI)
имаше и други, ама чипа директно си замина за чекмеджето
|
| Пон Юли 10, 2006 4:39 pm |
|
|