Отговори на тема  [ 428 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Следваща
Весели, безумни и куриозни DIY проекти 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Весели, безумни и куриозни DIY проекти
Фолиото (съществения елемент) предлага ли се на пазара? От къде може да се купи?
Поддържащия параван няма да е трудно да се направи, от 1,5 мм Пет и студено огъване.

Пет Яну 22, 2021 6:19 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Аз дърводелствах малко (доста) по-миналата година и хич не е за мен. Добре, че намерих кой да ми изработи по чертеж трудните детайли, че първоначалната версия изглеждаше много "квадратна". Ама се наложи да ги довършвам сам, та си купих една бормашина със стойка и електрически трион от китайците. Дефектите ги замаскирах добре, но се наложи няколко пъти да пребоядисвам, че послед да махам боята, че не можеше да се сглоби. Вентилаторът най-ме озори, защото още нямах инструментите, та на ръка пробивах големия отвор. Поне се понаучих малко да грундирам и боядисвам. Резултатът е 8 часа играене на Дюн за две години. Ся събира прах в лаба.

Прикачени файлове:
20191219_140301.jpg
20191219_140301.jpg [ 1.35 MiB | Прегледано 4781 пъти ]
20191219_135536.jpg
20191219_135536.jpg [ 1.47 MiB | Прегледано 4781 пъти ]
20191219_135803.jpg
20191219_135803.jpg [ 1.34 MiB | Прегледано 4781 пъти ]
20191219_135440.jpg
20191219_135440.jpg [ 1.32 MiB | Прегледано 4781 пъти ]
20191216_195549.jpg
20191216_195549.jpg [ 1.81 MiB | Прегледано 4781 пъти ]
Пет Яну 22, 2021 9:48 pm
Профил
Аватар

d_jelev написа:
Аз дърводелствах малко (доста) по-миналата година и хич не е за мен...

Добре изглежда и предполагам е приятно да се играе. Има ли си Galaga и Space Invaders?

Вто Яну 26, 2021 6:57 am
Профил
Аватар

Приятни занимания...в Европа това отдавна щеше да е на боклука или претопено за ценни метали. Начин на мислене...
https://www.youtube.com/watch?v=0GpT4YlAeTo

И още един подобен
https://www.qsl.net/w2aew/
https://www.qsl.net/w2aew/youtube/W2AEW_video_index.pdf

Вто Яну 26, 2021 6:58 am
Профил

Grubi написа:
d_jelev написа:
Аз дърводелствах малко (доста) по-миналата година и хич не е за мен...

Добре изглежда и предполагам е приятно да се играе. Има ли си Galaga и Space Invaders?

306GB Roms ми даде един колега - как да ги няма (аз проверих с win-explorer търсачката дали ги има, щото не ги бях чувал, та имам доста версии). Но не съм качвал всичко в малинката. Игри предимно от 1990 до 2007 дето стават за окото, по-нататък след 2007 не съм задълбавал, не че не може. Но малинката се мъчи вече. Целта на проекта беше да направя аркадна конзола като от 80-те с игри от онова време. На снимката е футбола от детството ми, казва се Tekhan World Cup 1986. Доста беше изпреварил времето си като графика. Най-трудното беше дървесината и изпипването на външен вид, но отделих внимание на всички детайли и безопасността, та схемата от проста се получи средно сложна с екстри. Стикерите ги поръчах, научих доста за дърводелстване, боядисване и лепене.
Иначе аз не играя, защото ако почна и трябва да зарязвам всичко друго. Понякога се отпускам час, два на месец, но това беше последно преди 14 месеца. Дюн още не съм я завършил. Заради Дюн именно направих конзолата и намерените квадратни монитори в боклуците. Видях една подобна в детски магазин в Цюрих, по-голяма, за правостоящи играчи, с много малко игри вътре. Цена - 800 франка. Та си казах, мога ли аз, или не мога. Ама пак излезе доста пари, защото не пестях от поръчките тогава. И пак отне месеци да я завърша (спирам, почвам, чакам да дойдат елементи, нямам инструменти и т.н.).
Та това е за детето най-вече. То много се радва, като я докопа, затова съм я обезопасил с каквото се сетя.

Вто Яну 26, 2021 10:01 pm
Профил

Grubi написа:
Приятни занимания...в Европа това отдавна щеше да е на боклука или претопено за ценни метали. Начин на мислене...
https://www.youtube.com/watch?v=0GpT4YlAeTo

И още един подобен
https://www.qsl.net/w2aew/
https://www.qsl.net/w2aew/youtube/W2AEW_video_index.pdf

Мерси за линковете.

Вто Яну 26, 2021 10:02 pm
Профил
Аватар

По време оно (комунистическо) шефът ми твърдеше, че компютърните игри са диверсия на Запада и май се оказа прав... :mrgreen:

Сря Яну 27, 2021 12:27 am
Профил
Аватар

CNC машинка за 3к Евро, вече и в Амазон. Сега ако LPKF и другите не свалят надолу, никога няма да е. Това е 1/3 от цената на запазена, втора ръка LPKF
https://wegstr.com/
https://www.amazon.com/Engraver-Engravi ... B07DCPS387

Сря Яну 27, 2021 7:18 pm
Профил

ами аз не знам с услугите на всички китайски платкаджийници комбинирано със съвременната елементна база и схемотехника, къде е пазара на такива машини. Ако си любител какъв е проблема да изчаква 3-4-5 дни за да ти дойдат истински платки ? Ако си професионалист също в повечето случаи това е време което е приемливо, ся ако си много на зор, но и ако платката е подходяща.

Сря Яну 27, 2021 7:25 pm
Профил
Аватар

това за фирмата е много добро, цената е приемлива и не заема много място.
Бързо се научаваш и се учудваш как си могъл да живееш без такова нещо..., да отрежеш текстолит със сложен контур, да направиш тестова платка, да фикснеш нещо малко, понякога и за малко производство стават или за корекция в последния момент. Платките от Китай почти ги забравяш, освен ако не е истинско производство.

На всичкото отгоре е ЕКО - няма киселини, бои, лакове и т.н. Не плачеш на DHL, не зависиш от графици, събота, неделя, ден-нощ - винаги работи.

Сря Яну 27, 2021 8:18 pm
Профил

Ами може и да си прав, ако изключим чисто платкаджийското му приложение за другите неща може би върши добра работа, реално и на мен би ми свършила работа като малка фрезичка. Даже точно сега имаме изделие което се право в много малко бройки и има две пластмасови детайлчета с фрезоване от двете страни, не че яма къде да се поръчат, ама за 5 броя разправията да ги поръчаш,да ги вземеш .... та от тази гледна точка може би си прав. За платки не знам, аз хем не правя сложни неща но за повечето които съм правил последната година няма да е много удачно.

Сря Яну 27, 2021 9:24 pm
Профил

Grubi написа:
това за фирмата е много добро, цената е приемлива и не заема много място.
Бързо се научаваш и се учудваш как си могъл да живееш без такова нещо..., да отрежеш текстолит със сложен контур, да направиш тестова платка, да фикснеш нещо малко, понякога и за малко производство стават или за корекция в последния момент. Платките от Китай почти ги забравяш, освен ако не е истинско производство.

На всичкото отгоре е ЕКО - няма киселини, бои, лакове и т.н. Не плачеш на DHL, не зависиш от графици, събота, неделя, ден-нощ - винаги работи.

Бе сигурно е ок, ама аз и без 3Д принтер засега още съм жив. А CNC винаги съм го смятал за ненужно, с наличието на толкова евтини и бързи китайски доставчици. С това нещо можеш да оръфаш (буквално) двуслойна платка, но го правиш изцяло металургично, без химията изобщо не можеш да го докараш до търговски вид. Гледайки филмчета в тубата разбирам, че трябва да се премине през допълнителни DIY операции, за да докараш и солдер маската. Метализирането на виаси и дупки как става? Не, че не може, видях подобно безумие в нета, ама струва ли си нервите, времето, парите?
Ей го - китайците ми спретнаха сериозна двуслойка с много 0,5мм пич по нея, пълна с виаси и екзотични смд-та за ден, изпратиха я за три. Само DHL я забави и я достави на следващия ден. Всичкото тук за 20 долара общо.
А, да - и без CNC съм още жив.

Сря Яну 27, 2021 9:28 pm
Профил

Абе за платки не е голям зор, поне за мен, но виж като мини фрезичка може да е доста плезно. Но това са неща които са нужни ако проектираш цели изделия. Няма да се очудя ако в изделията ни има повече механични компоненти от колкото електрони, при все че има х86 базирана платка със всичките и кондензатори :) Та при такъв тип работа и 3д принтера и малка фрезичка и изобщо всякаква машинария си е полезна, пък ако освен да проектираш и произвеждаш то тя си е задължителна. В производството винаги изникват нужди да направиш някое приспособление, фикстура, да закърпиш временно някой проблем. Не че и аз имам всички, да не говорим че имаше машини които от години стояха заровени, не че и сега не стоят ... но аз и много не се задържам там. макар д анямам струг, фреза, CNC, и в Мексико а и вече тук в Инди имам по-дбре оборудвани работилници от колкото в производството в БГ, а съвсем скоро ще взема и някакво CNC :)
То това е много в страни от темата ама ... пестят много време тия неща. В Бг има лукса да използвам събконтракторите ни и да ги юркам за всякакви неща които ми трябват, но те нямат избор, но ако правех само развой и нямаше как да ги мародеря нямаше друг вариант освен да имам всички машини при мен, иначе от днес за утре няма кой да ти фезова нещо, или да го пусне на лазера.

Сря Яну 27, 2021 9:50 pm
Профил

Ей тва видео намерих, ми то си е цяла лудост, накрая пак химия е нужна:

https://www.youtube.com/watch?v=7EctuSTL7-w

За какво - за нищо в крайна сметка. За платки го изключвам изцяло. Напомня ми моите първи и последни опити с железния трихлорид преди 17-18 години.
За фрезичка, за други нужнотийки абсолютно подкрепям. Сега за микроскопа и 3Д принтер ми трябваше, та се наложи да прося един колега да я свърши тази работа. Но доколкото разбирам, Тони, ти си бизнесмен и мнооого напред в материала, щом се разпореждаш на 3, може и повече континента. Аз засега също се задържам в Швейцария, където плащат добре, но да речем голяма част от хората в България много време трябва да бачкат за една 3к фрезичка. Един добър 3Д принтер за мен почва от 2 хилки нагоре, в Евро. А като пльосна и консумативите, които край няма да имат, щом почнеш с тези играчки, че наистина се спирам. Вече 3 години си търся извинение и не чета форумите за 3Д принтер и CNC, защото мухата ще забръмчи и няма да има спирка, докато не си купя и аз.

Сря Яну 27, 2021 10:05 pm
Профил
Аватар

Аз от 2006 си бръмчах с тази фрезичка до 2018 (незнам колкое е струвала 2006, но не е била по-малко от 10к Евро...). 2006 нямаше много евтини и бързи платкаджйиници на 10000км..., а някога трябваха неща за следвашия ден, или за след час
https://tulsa.craigslist.org/bfs/d/cast ... 25291.html

после сменихме с S103 или подобна (10к евро, втора ръка)
https://www.lpkfusa.com/datasheets/prototyping/s103.pdf

Във фирма, в която имаше 5 колеги, които можеха да я използват - имаше почти пълно натоварване, всяка седмица имаше по няколко платки или детайли. Най-накрая и видяха сметката от недоглеждане при работа с плексиглас, както и малоумни операции за нявъзможни детайли.

3D принтера го купих 2012 май, беше към 3к евро - и никой не искаше и да чуе. 2016, още работещ го занесох в работата и научих, който искаше да работи с него. Намериха се ентусиасти и се научиха да правят сложни кутии, детайли и т.н. Най-накрая си купиха собствен, аз ги напуснах преди месец и си взех старчето вкъщи. Имам ново китайско копие, което отлежава вече 5 години, но нямам място къде да го отворя.

И така - когато знаеш как да го използваш, и има за какво - не се покрива с прах. Но няма ли ентусиазъм и желание... няма как да стане насила.

Ей такова съм виждал само на Електрониката, но си е цифромания - няма стъргане, само добра вентилация
https://www.lpkfusa.com/products/pcb_pr ... rotolaser/

Сря Яну 27, 2021 10:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 428 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Следваща