| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Софтуер за 3D механично конструиране
Можете ли да препоръчате някакъв прост и интуитивен софтуер за 3D механично конструиране или да свалям направо solidworks-a? Става дума за прости модели, обикновено от ламарина и стандартни крепежи и профили.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Фев 01, 2021 9:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Софтуер за 3D механично конструиране
Сваляй. Солида е много интуитивно направен. Както се изразява един колега - ляга като ръкавица.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 01, 2021 10:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ако тепърва ще започваш не знам дали да ти препоръчам солида, ако ще караш цял живот на пиратски копия мож еби да, в противен случай политиата им е отвратителна. спира ме само това че имам много проекти правени в него и това, че имам твърде много работа за да си правя експерименти със смяна на када, при все че имаме платени версии. Само че изобщо не ти трябва прост кад, наличието на листови детайли много променя нещата, почти няма някакви по-малки и евтини кадове които да работят читаво с листов материал, не знам до колко си наясно но това си е съвсем отделна наука с много специфика. Иначе може да погледнеш Fusion 360, в новите версии има и листов материал но като цяло е доста постно изпълнение. Също е интуитивен и е добър вариант за хора без опит, полезен е и като междинна стъпка към Инвентор. Има и руски продукти, дори и работят. Не знам дали не си струва да ги огледаш и тях. Солида има няколко основни проблема, първият е чисто практически, няма съвместимост между версиите, по-точно старите не отварят файлове от новите. В тая работа винаги се налага да пуснеш детайли на изпълнителя и много вероятно е той да ги коригира. Да но изпълнителите понеже работят с много клиенти винаги гледат да са на последна версия, и като ти върнат файловете са ти безполезни. Вариант е да се прави експорт към step и ако са стругови и др. подобни детайли ОК, но за листов е безполезно. Ще трябва като минимум да изпортваш, да разпознаваш фючърсите, да коригираш К фактори и радиуси на огъване ... това е проблем аз за тя с лицензните като мен, щото се отказах да им плащам постоянно за ъпдейти то няма и смисъл. Вторият проблем, е че все още имат странни проблеми които би следвало да нямат, най-гадния е с тулбоксовете, не знам как са индексирани отделните компоненти но редовно ги подменя, примерно крепеж М4 става М6 или М8. Трети проблем е че е тежък, то това важи за повечето кадове ама солида си му е навик до де работи да почне да влачи, прави нещо по файловете след което този файл повече никога не се оправя, това е много неприятно защото работата започва да става много непроизводителна, а едва ли няко има нерви да тръгне да прави модел с 5-600 детайла отначало.
|
| Вто Фев 02, 2021 10:28 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
freecad и sparkdesign mechanical - за прости неща
|
| Вто Фев 02, 2021 1:17 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Баси и ръкавицата! Аз сто пъти я пробвах и все някой пръст не влиза 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Фев 02, 2021 1:37 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Аз явно съм много тъп за Солида - не можах да го вдяна. За много прости неща съм пробвал FreeCad и HeeksCad. Колеги много са ми хвалили Alibre: https://www.alibre.comНо не съм го пробвал и не знам как стои въпроса с лечението.
|
| Вто Фев 02, 2021 2:09 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Солидът е готина програма, но трябва първоначално побутване. Дали с четене на книжки, дали с помощ от приятел...
|
| Вто Фев 02, 2021 2:14 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Пробвал съм Инвентора и NX, но май Солида е най-интуитивен от трите. Но пак си трябва свикване с менютата.
|
| Вто Фев 02, 2021 3:24 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Аз все си мисля, че си трябва подход на механичен инженер/конструктор/дизайнер. И затова си трябва талант + опит. преди всичко, първо трябва да имаш способността да начертаеш/скицираш на ръка. и после различните КАД системи са скучни детайли, на които трябва да свикнеш с менютата. та ако нямаш първото .... няма смисъл да търсиш второто 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Фев 02, 2021 4:00 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Така е. CAD софта няма да те направи конструктор, но облегчава много конструкторската работа. А за да си добър конструктор, трябва да познаваш технологиите, които ще се използват при изработката на детайла.
|
| Вто Фев 02, 2021 4:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Солида е лесен, аз не съм виждал по-лесен и логичен кад, въпреки че и фюжъна е сходен, и солид еджа. При този подход на моделиране няма нужда да имаш развинтено въображение, няма нужда да чертаеш изгледи от които да стават детайлите, моделираш ги на части от елементарни геометрични фигури. Като моделиране повечето популярни кадове са сходни, има сериозни разлики когато имах голямо асембли или сложен детайл за корекция. Аз и след 20 години не съм използвал всички тулове и чат чат гледам някое видео, особенно тия свързани с моделиране и модификация на повърхнини, никога не са ми били нужни. За листов материал специално има почти всичко нужно, но ако ще работиш примерно вентилационни детайли не е за теб, не може да разгъва примерно пресечен конус /намалител/.
|
| Вто Фев 02, 2021 5:11 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
На ти на DesignSpark-a презентацията https://www.rs-online.com/designspark/m ... l-softwareСтарите версии работеха и офлайн, после не можеше, после обещаваха че ще може... незнам как са.
|
| Сря Фев 03, 2021 2:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хвърлих му на това един поглед но не виждам нищо за листов материал, а Дан е писал че повечето му неща са с ламарина. Да моделираш шийт метал като солид боди чисто инженерно няма никаква стойност освен простата визуализация. От солид бодито по никакъв разумен начин не могат да се вземат разгъвки. Както споменах винаги може в солида да вкараш солид бодито като степ и да го конвертираш към шийт метал но за по-сложни детайли това си е меко казано наказание, и ако очакваш да го направи този който изпълнява детайлите или ще ти откаже или ще ти вземе 5 пъти повече за обработка колкото за детайла, това ако не е регулярно производство. Те това се получава с един сравнително прост детайл, прост в смисъл без изчанчени сгъвки.
|
| Сря Фев 03, 2021 7:25 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
. След като проектира Sheet Metal-a, айде лазер за разкройката по-ще намери, ама после отде цифров ъпкант за да ги спазва тея красиво проектирани ъгли (външни, вътрешни, градуси...)
Последна промяна Jack на Пет Фев 05, 2021 11:40 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Фев 05, 2021 11:30 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако има някакъв 'проблем' в този детайл, това е любимата на Тони Z-огъвка.
|
| Пет Фев 05, 2021 11:35 pm |
|
|