|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:10 pm
СТРАШНО - ЗАТВАРЯТ ЕЛЕКТРОННАТА ИНДУСТРИЯ В БГ ОТ 2-РИ ЮЛИ
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
zaphod, проблема е типично български. Това, че нашите институции не си вършат както трябва работата, не означава, че трябва да има пълна слободия на пазара на стоки и услуги. Попадаме в нишата, която аз наричам Криворазбраната Цивилизация, да отричаме всякаква намеса от държавата. На запад не е така, както тука се опитват да убеждават хората, че видите ли там било така и тук трябва да е така. А тези твои познати, дето не са искали да дават подкупи, са си сами виновни. Има си полиция, има си служби, които следят за тази работа. Да се обадят там, като са им искали подкуп. Ама те нищо нямали да свършат ще кажеш, да, може и нищо да не свършат, но това им е работата и затова им плащат, с пари от данъците, които всеки един внася в хазната. Ако всеки, който е подложен на натиск за подкупи, започне да си търси правата, ще се подобрят значително нещата. Но ние сме свикнали да си мълчим, да ни мачкат и да чакаме да се оправят от само себе си проблемите ( последица от вековете робство ).
Ако отидеш в кв.Столипиново, ще попаднеш на пазар от пред 2000 години, на който пазар няма абсолютно никакъв контрол, месо, риба и др. продукти, неопаковани се продават под открито небе, насрани от мухите, с всякакви зарази.
Непрекъснато има писаници по вестниците за хора купили нещо оттам и после с какви болести се накачили. Не вярвам ти да ходиш от такъв пазар да си пазариш. Най-вероятно ходиш до Метро, Била или друг голям супермаркет, където месото ти е опаковано и замразено, с етикет за дата на производство, трайност и т.н. Ако не ти харесва в тези супермаркети ходи по такива пазари като в кв.Столипиново, във всяко населено място ще се намери поне един такъв пазар или магазин. Тук е мястото на контрола, да се проверяват редовно магазини и складове за хранителни стоки(и не само хранителни) за неотговарящи на писаниците по етикетите, за развалени стоки и т.н. На запад този контрол е като че ли по-либерален, защото самите потребители са си изградили култура на купуване и купи ли развалено нещо, ходи веднага да го връща, вдига се патардия до небето и продавача предпочита да върне парите, отколкото да му се прави лоша реклама. Тук тази култура тепърва има да се създава.
Регулирането на пазара, не означава, че ще спреш напълно ментетата, но със сигурност, ще намалиш в пъти броят им. Регулирането също така не означава, че се бориш само срещу ментетата. Един пример ще ти дам с пазара на тютюневи изделия в западните страни. Държавата индиректно се намесва с масови кампании по всички медии за отказване от този вреден навик. След 20-тина години резултатите са налице, в държави като Велика Британия, САЩ, Германия, Швеция и т.н. хората тровещи се с тютюна са намалели до към 20-30%, което е много голям успех, защото преди кампанията този процент е бил към 50-60%. По индиректне начин, държавата е регулирала пазара на тютюневи изделия.
Контрола на пазара е довел до създаването на стандартизацията. Пак един пример, преди да се измисле Ethernet от Xeroх(не знам така ли се пише името на фирмата), всяка фирма занимаваща се с мрежови комуникации, е правила всичко като затворена система. Друг производител не е могъл да продаде свое оборудване за такава затворена система. Обаче с възникването на стандартизацията в тоя сектор ( прословутите препоръки за 7-те мрежови слоя ), се регулира пазара и настъпва истински бум в мрежовите комуникации, защото всяка фирма тогава може да се бори за място под слънцето и от нея зависи дали пазара ще й хареса изделията.
Затова и казах, че всеки чорбаджия на фирма е заинтересован да няма контрол, за да може и лайно да продава на пазара. Обаче пък аз като потребител съм заинтересован да има такъв контрол и колкото е по-голям контрола и колкото културата на купувачите на стоки и услуги е по-голяма, толкова по-качествени са стоките. Тези работи не съм ги измислил аз, измислени са от хора като Джон Мейнард Кейнс и са приложени с голям успех на запад. В мрежата можете да намерите тонове информация за този икономист ( любимия ми, между другото ).
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Юли 01, 2006 1:58 pm |
|
 |
|
zaphod
|
кога съм говорил за нашите институции? това което казах, важи НАВСЯКЪДЕ. защо си мислиш че ми пука как е на запад? айде стига с тоя запад, те ако бяха образец за подражание, нямаше предприятията им да се изнасят в китай, а безработицата в германия да е по-висока от тукашната. всъщност, не говоря за мои познати. но иначе си прав, аз например никога не бих дал подкуп, по-скоро бих дал същите пари на някой да претрепе този който създава проблема. хм, столипиново е в българия, така че не виждам как така твърдиш че в супермаркетите има контрол, а там не. с една дума примера който ми даваш, не само не доказва тезата ти, ами я опровергава. въпреки официалния контрол, качеството куца. и не ми излизай с номера че институциите били калпави, защото сме нямали гражданско съзнание. ще го кажа на инжинерен език - когато едно устройство не бачка, причината е в проектирането, а не в елементите. само некадърния инженер разчита на някакви въображаеми качествени компоненти, добрия инженер проектира така, че устройството бачка със РЕАЛНИ компоненти, със всичките им недостатъци. така че не ми излизай с номера "виновен е градивния материал", градивния материал НИКОГА не е виновен.
и накрая да попитам - след като контрола би трябвало да подпомага, защо майкъл крайтън казва "откакто здравната каса пое нещата, умните хора спряха да се занимават с медицина". все пак той е американец, а не българин, нали? по цял свят картината е една и съща - сферите, които официално се определят за най-приоритетни, а именно медицина и образование, са най-скапани от всичко. наркомафията, която държавата (западната, не нашата) се мъчи да УНИЩОЖИ (не просто не подпомага, не просто не субсидира, а се мъчи да я ПРЕМАХНЕ), процъфтява, а медицината и образованието тънат в мизерия. и пак да припомня, говоря не за българия, а за "запада" както тук го наричат с благоговение. е как става така, м? ами да оставим мафията, просто погледни ИТ бранша - хвърчи като ракета. и ще хвърчи разбира се, защото от некачествен компютър не се умира, и държавата благосклонно е решила да не налага контрол върху сферата. можеш да работиш като програмист без въобще да имаш необходимите кетапи (познавам такива), докато същото не важи за медицината. и брей какъв парадокс - медицината е в хаос, въпреки регулацията, а ИТ сферата лети.
с една дума, аз не съм шибан креационист, не вярвам в добрия дядо господ, и следователно, щом свободната конкуренция е успяла да направи от простия въглерод целия жив свят, не виждам защо трябва да е проблем същата свободна конкуренция да създава някакви къде къде по-тъпи потребителски продукти. ментета, некачествени стоки, дефекти, проблеми винаги ще има, така както има болни и сакати живи същества. законът на джунглата не е метода за избягването им. даже нещо повече - ако направим така че да няма ментета и всичко стане качествено, прогреса ще спре, така както ще спре еволюцията ако премахнем дефектите от живите същества. хората са го казали - ефекта е в дефекта. така че остави частниците и чорбаджиите, и техните интереси, аз ти говоря за неща които са глобални правила, а не просто за някакви си интереси и келепири. и като говорим за частници и чорбаджии, ще кажа нещо което никак няма да ти хареса, а и на останалите - господарят може без роб, робът не може без господар. така че ако държавата беше моя собственост, аз бих наблегнал на интересите на господарите, а не на робите. днес разбира се, всичко е точно наопъки - думата потребител звучи едва ли не като господ. потребителите та потребителите. права на потребителите, не знам си ко. и маймуната може да бъде потребител, но какво от това. е, това са перверзиите на съвременното общество, какво да се прави, всичко с времето си.
|
| Съб Юли 08, 2006 9:02 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ммммм доста добре казано ......, само за роба и господаря ...... нито роба може без господаря, нито господаря без роба, но фак т че робите са много повече от господарите, т.е. всеки господар има голям избор за роби, а роба няма чак такъв избор за господари, каквото и да си мисли ...... не напразно медт е по скъпа от желязото, а златото от медта ..... трябва да се цени това което го няма или е в малки количества, а не това което е в изобилие, в тоя ред на мисли нормално е да се цени господаря, не робът ..... робът сам по себе си не мже да бъде продуктивен, ако изключим създаването на други роби.
п.с. малко робовладелски звучи но е истина, и най-великия инжинер е нищо ако няма кой да му даде работа, на пръсти се броят тия които сами са направили нещо, това не важи само за инжинерите, и най-добрия хирург е полезн точно колкото и аз, а може би и по малко, ако няма оборудвана операционна, която му я дава господаря, ако ги няма клиентите които му ги дава господаря, и ако я няма организацията наложена от гсподаря, това се отнася за всички сфери.
|
| Съб Юли 08, 2006 11:30 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
zaphod, говорим за различни неща. Не можеш да сравняваш една нежива материя с жива. Устройството си е устройство, и най-кадърния инженер да си, ако работиш с лоши материали, няма да направиш качествено устройство, дори гъза да си съдереш да проектираш. Както и обратното, глупав проектант и добри материали, пак ще стане лошо устройство. Защо правиш глупави сравнения с работата на един програмист и с работата на един лекар ? Единия борави с нежива материя, колкото и сложни да са му творенията, а от другия зависи живота на хората. Ако разсъждаваме на принципа на китапите, би трябвало всички да карат без шофьорски книжки, щото видите ли раждали се зад волана и можели да карат.
Като мислиш, че в супермаркетите няма по-добър контрол от пазаря в Столипиново, що не спомена ти откъде пазариш хранителни стоки ? Не вярвам да си ги произвеждаш сам, не вярвам и да си мизерник, че да ходиш да пазариш от пазари, като този в Столипиново.
В коя западна държава медицината и образованието тънат в мизерия ? Ако беше така, защо нашите ученици и студенти бягат да учат в тамошните колежи и университети ? Ровни се в сайта на някой западен университет и виж какви курсови проекти и какви дипломни работи правят и сравни с някой наш университет.
Контрол над пазара има, защото има държава, ако не искаш да има такъв контрол, трябва да отидеш да живееш на място, където няма държава. Там ще можеш да произвеждаш и да правиш прогрес, без никой да ти се бърка.
Това, че си чорбаджия, не означава, че не трябва да се съобразяваш с потребителите. Щото благодарение на тях си чорбаджия. Ако ги нямаше, на кого щеше да продаваш ? Затова казват, че потребителя е Господ, не за друго. Господар без роби и чорбаджия на фирма без клиенти, ми звучи като средновековния рицар Дон Кихот
Подозирам, че чорбаджиите се дразните много от промените в законодателството, поради влизането в Евросъюза, защото ще се наложат доста ограничения на разюздания български частен бизнес, и по точно на чорбаджиите, които се вживяват в ролята на месии.
П.П. Сетих се за един ярък пример на намеса на държавата в частния IT бизнес - през 1990г ( не съм точно сигурен за годината ) IBM беше пред обяваване на фалит, именно тогава се намеси държавата, наля милиарди в IBM и чорбаджията оцеля. Въпреки, че според мен трябваше да я остави да фалира, но щяха да бъдат засегнати прекалено много хора, роби както ги наричаш. Само се чудя, колко като теб чорбаджии в Булгаристан се вживяват, че са още в робовладелския строй. Криворазбрана Цивилизация, но какво да се прави, малко по-малко, с влизането в Евросъюза, ще започнат да се оправят нещата.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Съб Юли 08, 2006 12:40 pm, променена общо 2 пъти
|
| Съб Юли 08, 2006 12:30 pm |
|
 |
|
HCL
|
zaphod Образец са именно защото имат предприятия, които да изнасят.
А информацията, че безработицата в Германия е по-висока от тази в Бьлгария не е коректна. Цифрите са приблизително Германия 11%, Бьлгария 13%. Ако се гледа по провинции нещата са по-различни, което важи още по-силно за Бьлгария. За сравнение м/у условията, в които живеят безработните в двете страни не може да става и дума.
А това "запад" е станало нарицателно за "навьн". От всеки народ може да взаимстваш нещо положително, аз лично се вьзхищавам на умението на индииците да гледат винаги от кьм хубаватa страна на нещата. Очудва ме, че в дискусиите не се появява името Япония, като инженери (бьдещи) би трябвало да ни вьлнуват повече от американците, просто са затворена нация и не се рекламират
А директно по темата, Контрольт действа като катализатор за Бюрокрация. Според мен по-доброто решение е сертификацията. Купуваш си разклонител за 1е, няма проблем, продават се, купуваш си такьв сьс стикерче VDE (ISO-то за мен отдавна е загубило всякаква стойност) плащаш 20е и си спокоен. Вярно, много пари, но знаеш, че отговаря на редица стандарти за сигурност, дьлжина на живот и т.н. В Бьлгария просто липсва авторитетна организация от този ранк. Но дори и да я има, за сьжаление родното производство няма да я претовари с работа.
Това за мен е по-добрият вариант на контрол. Потребителят сам може да контролира кое да купи и кое не. А иначе маика им жална на производители, които пускат опасни за живота продукти на пазара. Било то сирене или разклонител, за един или за 100 лева.
|
| Съб Юли 08, 2006 12:32 pm |
|
 |
|
HCL
|
Стана ми любопино и погледнах в един каталог, колко струва най-скьпият разклонител.
6 Контакта, защита от светкавици, предпазители за деца (защита от деца  ), стикерче VDE - 70е.
Това определено е малко мakсимизирано, само дето водоустойчиво не е, а има и такива.
|
| Съб Юли 08, 2006 1:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в нашеско статистиката отчита хората без работа в 3 категории:
беработни (0-6 месеца), трайно безработни (6м до ? година), обезеверени (такива, които вече не си търсят работа).
дори никой да не си мръдне пръста изобщо, хората в графата "безработни" намаляват, защото се прекатегоризират в "трайно безработни". и това никак не пречи някой министър да се изтъпани на пресконференция и да обяви, че безработицата намалява, като се взира само в първата колонка.
строго погледнато не е неистина, но това не го прави истина. въпрос на игра с колонки.
|
| Съб Юли 08, 2006 4:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Дедо Боре, точно с Евросъюза нищо няма да се оправи.
Относно фалита на IBM, и някои други компании, държвата не е наляла тези пари току така, и въобще не е мислела за горките служещи които ще станат безработни.
Всъщност едиснтвеното кето ми хареса а америка това е истинския капитализъм, тамнаистина ако някой не реши че трябва да живее ще умре, в европа не е така, ще с епръкнат 10 организации които да му дадът помощи, още 15 които да го защитят да не го уволнят. Наемаш някой, той се оказва некадърник, в сащ му биеш шута без грам обеснение, най много на арменския поп да с еоплаче, в европа не можеш го мръдна с топ, местиш го на по ниска длъждност, да не с епречк, той вземе че те осъди, ама преди да те осъди толква синдикато ти се изсипват на главата че по добро решение се оказва да откриеш нова "ръководна" длъждност, да го повишиш и забравиш че съществува. Ония лигльовци във франция ми стачкуват по 100 пъти в година, това не им харесва онова не им харесва, мен ако иташ който не му харесва да си ходи, който не си ходи си затваря плювалника и работи, това е положението, работодателя не е длъжен да му дава обеснения, още повече да се съобразява с исканията му.
Понякога полицейщината и контрола имат добри страни, мразя американците, но успяват да слагат всеки на мястото му, е виж с негрите е друг въпрос .... ама ...... Русия май ще осатне единствената наистина капиталистическа страна .. и китай може би ....
|
| Съб Юли 08, 2006 8:51 pm |
|
 |
|
zaphod
|
е такива организации трябва да се изтребват като плъхове.
|
| Съб Юли 08, 2006 10:18 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Колкото и парадоксално да звучи на някои.  Според мен, 3-тата световна ще е между Русия и Китай... В спор за териториите на бившите разпаднали се САЩ....
|
| Съб Юли 08, 2006 10:23 pm |
|
 |
|
zaphod
|
жълтите ще ви изядат с парцалите 
|
| Съб Юли 08, 2006 10:53 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Не съм толкова убеден.  Първо трябва да видим дали ще им оцелее икономиката, когато изчезне основния потрбител на производството им.
|
| Нед Юли 09, 2006 6:10 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
едно време иаше един виц:
лови си едно поляче риба. изведнъж хваща Златната рибка. тя му дава право на три желания. полячето мисли малко и казва:
- да ни превземат китайците!
и то става. идват китайците и за нула време омитат всичко (то не че имаше кой знае какво за омитане)
златната рибка пита за второто желание
- пак да ни превземат китайците!
рибката се зачудила, ама изпълнила желанието. в резултат не останало нищо - птичките в горите изядени, даже и дърветата оглозгани.
рибката пита за третото желание.
- пак да ни превземат китайците!
робката съвсем онемяла. изпълнила желанието. и се пули на пустинята, която останала след китайците - даже тревичка нямало.
пита полячето: абе защо направи така, че поиска три пъти да дойдат китайците, виж - нищо не остана?
полячето отговорило: да, при нас дойдоха 3 пъти. ама минаха 6 пъти през съветския съюз
|
| Нед Юли 09, 2006 6:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Нещо не го разбирам това....
Първо жълтата икономика не е много пазарна икономика и не зависи чак толкова много от потребители.
Второ 60-70% от икономиката им е аграрен. Ако се наложи да си намалят износа, вътре си имам достатъчно гладуващи.
Трето ако им прецакат някой друг раздел в икономиката, няма да е нито необичайно нито нещо важно... само леко ще мръдне процента гладуващи. Ама кой му пука от това
Изобщо тях няма кво да ги мислим. Никой не може да ги прецака освен самите те да си го направят....
|
| Нед Юли 09, 2006 6:57 pm |
|
 |
|
HCL
|
Много дьвчете икономиката, гледайте децата какво правят
Колкото пьти го гледам това клипче, все сьм в добро настроение,  XaXaXaXA XA
http://fishki.net/comment.php?id=11154
|