Re: Софтуер за 3D механично конструиране
Цифрови ъпканти в БГ дал бог, амада, трумф и каквито други се сетиш, огъвки се изпълняват с радиуса и толеранс по ANSI стандарт без проблем в БГ. Между другото в БГ по незнайна причина има доста добре развита шийт метал индустрия. Машини има бол, малко по-голям проблем е да се оперират правилно, но има достатъчно и такива.
Z огъвката също не е проблем, може да се прави по много начини, ако нямаш офсет инструмент то може и с обикновен, тогава е въпрос на проектант/изпълнител да се договорят как да се изпълни. Изпълнителите с които работя имат инструмент така че това не ми е проблем.
Въобще без да преувеличавам в БГ има шийт метал провайдери на нивото на тайван и по-добри от китай, то в Китай това е трудна наука, там харесват преси

Тоя детайл от картинката е от реално производство и се изпълнява с нужните толеранси, а и не с еводи сложен за изпълнение.
Бонго, има специфики започвайки със самите огъвки, добавките за разтягането на материала и радиусите на огъване, това е много важно за да излязат размерите на разгъвката. Като занеш инструментариума и материалите на този който ти изпълнява да реем може да минеш и с ръчни добавки, но и това е глупво. Може конкретният инструмент да е на сервиз, или да е на друга машина в дълъг цикъл, и да го огънат с друг, ако нямат модел в нещо което могат да зададат радиус и К-фактор отиват на ръчни корекци и апроксимации, итерации.
Имал съм случай продукти с по 3-400 шийт метал детайла да излязат от първия път, разбира се това с кадърен CAM инженер който си познава машините и инструментариума.
Отделно шийт метала обикновено има заварки, за да се изпълнят често трябват фючъри които ако ги правиш на ръка ти с еотелва вола, и като нямаш разгъвка да видиш какво си направил много вероятно е да направиш нещо неизпълнимо. Аз работя шийт метал поне от 15 години, все още особено като се бърза ми се случва да направя нещо неизпълнимо, ако не е да видя че не се разгъва ще стигне до производителя така.
p.s. те това е офсет инструмент, този конкретно покрива доста широк диапазон, отделно може да работи и извън специфицираните параметри ако човек си познава машината и пределите.
http://www.amada.de/index.php?id=2751&L=0