|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:14 pm
СТРАШНО - ЗАТВАРЯТ ЕЛЕКТРОННАТА ИНДУСТРИЯ В БГ ОТ 2-РИ ЮЛИ
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е тогава кютека е вързан в кърпа.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юли 10, 2006 8:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Една лека ретроспекцийка - какво става с много стари страни (от сорта на 1300 г.). Произвеждат си те евтино за един голям съюз дето им купува всичко каквото произведат и така години наред. В един момент пазарите на тоя съюз изчезват като с магическа пръчка (без значение по какви причини - сега това не е важно). И какво става - тая 1300 г. държава, вече 15 г. неможе да отлепи. Това да ви навява някакви аналогии и какво би станало с Китайците ако прогнозите ви за САЩ и европа се сбъднат  ?
|
| Пон Юли 10, 2006 8:41 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@Тони:
Не разбирам какво точно искаш да кажеш с това. За мен не е важно къде се произвежда даден продукт, а кой прибира принадената стойност. От доста време работя за голяма фирма и виждам, че принадената стойност идва главно от развоя на нови технологии и идеи, а после платките ни се правят в Малайзия, в завода на друга американска фирма, връщат се в Щатите и се продават тук с бранда на нашата фирма, а не с безличното Yi-tang-oh Made in China или нещо подобно. Въпреки че един телевизор Philips е сглобен в Китай, той си е пак продукт на Philips и те си правят марж 10-20%, а китайците печелят по няколко долара за производството на една бройка телевизор.
За да работи нечия икономика, трябва да има място където да продава. И не само място, а и хора с излишни пари, населяващи това място. Хора, които са готови импулсивно да харчат пари за джунджурийки, които може и въобще да не им трябват, ама нали са на разпродажба... Без потребители цялото китайско свръхпроизводство ще се срине. То затова и толкова бързо се разви до такава степен - защото има пазар. Поне засега де.
Също така не мисля, че повечето американци не харесват финансовата си система. Случай след случай се убеждавам, че ако имаш пипе в главата, можеш да накараш системата да работи за теб без да трябва да нарушаваш никакви закони. Вярно е че има и маса балъци, които живеят цял живот само и единствено на кредит и постоянно изплащат лихви, но никой не може да те накара да живееш по този начин ако ти самият не го искаш. Това, което лично на мен ми харесва, че имаш възможност за избор - ако искаш да вземеш кредит, можеш, и то не много трудно; ако пък искаш да плащаш навсякъде само в кеш - и това можеш. Изборът е твой, а не на държавата например. Но всичко пак е въпрос на личен вкус и предпочитания.
Последна промяна vlado на Пон Юли 10, 2006 9:14 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Юли 10, 2006 9:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Е - и аз това исках да кажа, ама явно не ме разбраха и Тони набързо оплю и икономиките и банковите системи. Въобще не е важно кой какво произвежда и продава - важно е точно къде отиват после парите. Макар, че аз така и не разбрах какво и е на банковата система и с какво точно той не е съгласен.
|
| Пон Юли 10, 2006 9:11 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да отместя малко темата...
- не знам дали вие, дето сте за Гьола, следите последната седмица новините за толофикация-софия?
как юнака си гушнал трийсетина милиона от комисионни. като нищо ще се окаже законно и ще го пуснат.
- днес по телевизията съобщиха, че здравната каса спира изплащането на лекрство за следоперативно лечение на рак на гърдата за жени над 35-годишна възраст
- на баща ми му смениха есента едно от лекарствата за кръвно с норваск. ноември се купуваше за 18лв. сега се купува за 34. понеже случайно пазя кутийката от ноеври, сравних партидните номера. еднакви са
лекарството се произвежда от Heirich Mack Nachf GmbH & Co KG, Germany. притежателя на разрешителното за употреба е Pfizer HCP Corp, NY, USA.
сега ще ми е интересен коментара ви за търговеца, потребителя, и "там, където отиват парите" ... и за маймуните.
|
| Пон Юли 10, 2006 10:54 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@miro_atc е много прав.
Ако за година само Китай спре внос/износа си и ще падне голямото срутване на плочките на доминото. Ще го отнесат американците основно. Ако Русия обаче спре нефта и газа - ще го отнесе ЕС. И за старите цивилизации не сте прави - огромния опит на хилядолетията винаги помага. Той се превръща в житейска мъдрост и умение за оцеляване. Както беше казал някой - не ми хвали държава, която е на годините на прабабината ми къща.
|
| Пон Юли 10, 2006 11:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Vlado, да за това си прав, вие правите технология, значи приемаме че вие сте Х, влагате 1000 в технология. След разработката произвеждате продукт някъде, да кажем албания, и там плащате по 0.01 на бройка. Вие правите 1000 продукта на година, т.е 10 пари отиват в Албания. Така .... вие си връщате тоя продукт, и го продавате с 30% марж на лице Y. Значи това лице Y купува 1000 бр. на цена 0.013, т.е. то ви дава 13. До тук добре, вие сте на чиста печалба 3. Супер нали, е глупавите албанци сса само на печалба 10 ... няма лошо да не гледаме в чуждата паничка, на нас 3 ни стига. ОК .. 3 е добре ... обаче X живее в рая, Y живее в рая, т.е. някой от рая вади 13 и ги дава на друг от рая, тоя другия обаче задържа 3 за себе си и дава 10 на някой извън рая. Така Х от рая забогатява с 3, Y обеднява с 13, но като цяло рая обеднява с 10. Да може и да не продавате с 30% а с 300%, супер ... тогава някой от рая ще обеднее 10 пъти повече, друг ще забогатее 10 пъти повече, до тук системата е консервативна и това по ниаккъв начин не променя енергията и, т.е. богатството и. Самоче когато трябва да с еизнесът 10, това вече прави системата отворена, и тя пък взема че обеднява. В общи линии това исках да кажа. Как може да съществува държава с толкова огромен дефицит, с огромен внос, и нищожен износ ..... на фона на вноса говоря, и при това да е световна сила ...... Ето за такива неа е труфдно да се даде обеснение. Тук започват един куп обеснения как америка имала финансови интереси куде ли не и т.н и т.н. .... както казах, аз не съм финансов аналитик, има такива, и не всички са се прехласнали по американската икономика.
Относно това дали американците си я харесват, да харесват я, не съм казл че не я харесват, казах че много по лесно приемат подобен род факти, и много по лесно се съгласяват че нещо не е съвсем както трябва отколкото неамериканци заслепени от идеята за най-великата страна.
Относно възможноста да с еизползва системата и да се печелят пари, да така е, ако говорим з възможности, там има големи, но не за миячи на чинии, или редови работници, да за човек с идеи, с амбиции и желание има добри възможности, и най вее пазар от 250 милиона идиота които са готови да купят всичко, наистина е много добра за бизнес, никога не съм го отричал, японците не напразно имат толкова силни интереси.
Аз не отричам всичко в САЩ харесват ми някои неща, примерно социалната политика, или това че я няма, харесва ми че все още има някакви остатъци от истинския капитализъм. Не съм привърженик на никакви социални политики, нито на пенсии, нито на здравни осигуровки, нито на безплатно обучение. От тази гледна точка САЩ може би е най-близо до рабиранията ми. Но неща които виждам и не ми харесват ги казвам, не искам никого да убеждавам в това което мисля аз. Но интересно че мнго хора имат подобни виждания за нещата, и то все от робовладелците както се изрази някой, нокой не отрича америка и възможноста да печелиш, но всеки се съмнява колко дълго още това ще е така. Според мен отговора е един, докато имат войска ......
|
| Вто Юли 11, 2006 1:13 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мдаа... темата почва да се изчерпва и мненията се сближават. Ако има нюанси то те идват от различните гледни точки.
За китайците някои съдят само по надписа "made in china". Има такъв надпис по стоките на местния пазар, значи има такава държава. Изчезне ли надписа значи тая държава не съществува. Естествено развитиети на тая държава зависи от тоя надпис, но тя ще си съществува там някъде в Азия и без износа си. Не мисля че някоя държава е способна да спре вноса от Китай, нито пък че наистина го желае, но дори и това да стане Китай ще кихне, а половината свят ще хване настинка...
Същото е положението с американците. Да, те имат малко куха икономика и постоянно са на ръба и лесно могат да се подхлъзнат. Но ако американците кихнат целият свят ще хване настинка... Техните хартийки нямали покритие - толкова по-зле за нас който ги притежаваме. Изобщо една евентуална американска рецесия (която е все по-вероятна) ще се отрази много по-зле на останалия свят, защото американците са като покер-играчи. Ще влязат една ръка, но ще дебнат следващото раздаване. И в тоалетна да ги затвориш те пак ще направят бизнес. Затова и политиката им е такава - не се страхуват, защото колкото и рискови войни или операции да правят знаят че ако загубят губят всички, но ако спечелят печелят предимно те...
Дали ми харесва американския начин - и да и не... Ползвал съм услуги на американски фирми, просто са супер! Скъсват се от бачкане за да ти свършат работата. На тема бизнес има мноооого да се учим от тях. Но не ми харесва че освен бизнеса почти не забелязват други неща. Животът на тая планета не е само бизнес. Не можем да отсечем и последното дърво, да убием и последния кит, да пускаме бомби над села и градове само заради бизнес...
Мястото на бизнеса трябва да е само в икономиката, а не в отношенията между хората или отношението към природата. Разбира се много нации са престъпвали тези граници, но американците го правят най-нагло.
Примерно Хитлер може да е унищожавал евреи, но е забранявал бомбандиране на цивилни цели, потапяне на граждански кораби и т.н. Хрусчов не случайно отстъпи в кубинската криза, не защото толкова се е притеснявал че ще изгуби евентуална атомна война, а защото не се е съмнявал че американците ще я започнат.
Малко известни са причинити за бомбите над Хирошима и Нагазаки. Малцина са тези които знаят че август 45-а руснаците прехвърлят към един милион войници на 10000 км за да се бият с японците. Няма друга толкова мащабна военна операция в историята. За една седмица руснаците завземат Манджурия (северен Китай) територия колкото цяла западна европа и прегазват японците като товарен влак. На следващата седмица американците пускат първата бомба след няколко дена втората. Защо? Въпрос на броени дни е било Япония да бъде превзета от руснаците, не на седмици, не на месеци... Днес в учебниците си пишат че бомбардират с цел да сложат край на войната - да наистина искали да сложат край, но с американски "happy end", а не "конець филма"...
Някои тук споменават "истински капитализъм". Това понятие е почти толкова отречено колкото и "комунизъм". Нямам предвид само от морална и социална гледна точка и това дето казах за бомбите, говоря от икономическа гледна точка. Имаше един филм за Джон Наш и неговата "теория на игрите" за която получава нобелова награда. Тя напълно оборва ефиктивността на чистия капитализъм и днес е в основата на най-развитите западни държави, включително американската икономика.
|
| Вто Юли 11, 2006 11:30 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Оставате САЩ, Русия, Китай, Япония, Индия и т.н. да се оправят. Дайте да видим ние как можем да си вземем Западните покрайнини, Северна Добруджа, Македония, Егейска Тракия ( ех тази Солунска Митница ).
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Юли 11, 2006 12:32 pm |
|
 |
|
3aek
|
добре че не ги взехме че и те щяха сега да са на нашето положение  хахаха
|
| Вто Юли 11, 2006 12:44 pm |
|
 |
|
Цецо
|
бррр, нямам никакво желание да си ги взимаме тия. Да бяха Хонконг или Тайван да ги вземем. А то... същите мизерници като нас. Още гърла за хранене.
А пък македонците най-не ги искам. То и те не ни искат. Език си имат, държава си имат (поне така си мислят). Да се оправят.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 11, 2006 3:52 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Най-хубавата платкаджийница на Балканите е в Скопие. Само заради това си заслужава. После като идеш да се договаряш за платките, може човек да отскочи до Охридското езеро ....
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Юли 11, 2006 4:05 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да затова не се бях замислял. Ама тъй като официалната им политика е анти-БГ, ще трябва да ги превземем на юруш. То с танковете дето им ги дадохме няма да е трудно. Ама после ще дойдат американците да ни омиротворят и язък за платкаджийницата. А и лошото е че македонците вървят в комплект с една камара гадни албанци.
|
| Вто Юли 11, 2006 4:09 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Чакай(!?.), те нали продадоха танковете дето им ги бяхме подарили 
|
| Вто Юли 11, 2006 5:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ще им подарим още, танкове много ........ ако няма танкове има трактори, то все там....
|
| Вто Юли 11, 2006 5:19 pm |
|
|