Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Windows Leak 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Windows Leak
Ако ще трябва да посветя живота си в мъдруване върху всеки ред код - твърдо нье!
Още по комунистическо имах разпечатани сорсовете на Ейпъл2 и DOSа, е и? Понаписах някоя хитра програмка, дори няк'в мой супер-DOS почти проработи, но ако трябваше да му правя интерфейса - Виндовсът щеше да ме е изпреварил отдавна.

Пет Фев 12, 2021 1:21 am
Профил
Ранг: Ориентиран

Добре де аз пак ми е интересно виндовс дали е имало по комунистическо време :? . Все пак виндовс 1.0 си бачка за 8088 и песен пее :D . Брей тия от микрософт мн са брутални това виндовса мн голям проект аз се учудвам даже как са го компилирали и колко време по ония години :?: То сега лесно желяза колкото щеш . Кога запръв път се зайгравахте с API то на виндовса

Нед Фев 14, 2021 3:37 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Незнам за вас, ама на мен Вин 10 по-грозотия на визията (Цветове , прозорци)надминава Win 3.11 :D
Говоря за стандартно вложените .

Нед Фев 14, 2021 2:58 pm
Профил

Е той беше 10 мб пряко сили, а и 3.0 е все още далеч от ОС, по-скоро е приложение. Очевидно няма как да го е имало по комунистическо време след като е пуснат 1990-та, аз 3.0 не помня дали съм инсталирал, 3.1 е първия за който си спомням. Сравнено със сегашните бози няма кой знае какво да им се компилира. Дали е имало 1 и 2 у нас, сигурно но преди 95 версиите бяха по-скоро екстра за определени случаи, пускаше се чат пат, и текстовея редактор и оркада си бачкаше в дос.

Нед Фев 14, 2021 6:32 pm
Профил
Аватар

1.x нямам спомен да съм виждал.
2.х съм пускал, но от любопитство по-скоро. единствената програмка, с което можеше да се направи нещо смислено беше paint. който и до ден днешен не е мръднал особено като функционалност.
3.0 също мина в графата 'любопитна безполезност', докато не го вдигнаха на 3.1 и не придоби мрежова свързаност. в последствие се появи и корел, куарк, дори и офис-пакет и нещата с екосистемата стана по-смислена. корела до 94-та се продаваше основно за соларис, после Х-базираните версии ги махнаха.

имам половин метър книги за писане под win 3.1
дори пишехме win3.1 приложения на модула-2 (по-точно JPI Top Speed Modula-2 беше много популярен у нас). безценен помощник беше интеръпт листа ба Ралф Браун.

преди 90-та GEM за мен беше по-смислена графична среда. то и DR-DOS принципно се различаваше от MS-DOS. особено concurrent DR-DOS 86 - концепцията за драйвери беше развита почти нормално, че и работеха. но човека се гътна без време и нещата се утекоха. на мен тези напъни не ми бяха особено интересни, защото имаше поне няколко варианта на UNIX за х86, и особено за НЕ-х86. М$ дори продаваха официално xenix за 386. на Х-терминал седнах някъде 1988. The definitive guides to the X window system си ги купих с първите заработени 'оттатък' кинти (марки). цялата поредица. като за Истински програмисти, първия том е с номер нула.

макинкошчето вече си имаше графичен интерфейс с десктоп и папки, среда за писане на приложения. да не говорим за NeXT, той беше с 5 години напред и с епоха-две пред MS-WIN.
display postscript в Х-среда малко хора го разбират и днес. според последната мода, за да нарисуваш линия с дебелина 1px в браузъра, трябва да зададеш размер 0.000000000000000000000000000000000000000000000000000000001rem или 1⁻⁵⁶ (за webKit базирани), макар че лисицата закръглява на 0.001. и това в среда, в която традиционно 2+2 = 22 и 0.1+0.3 никога не е 0.4 :roll:

както казват в северозапада: 'е те така те'
тъжно е, че лошите идеи обикновено са много по-живучи от добрите.

Нед Фев 14, 2021 8:23 pm
Профил
Аватар

виндовс 1.0 беше като SDK - пишеш приложение с графичен интерфейс, но не и среда. Пускаш приложението под ДОС и то си има граф. интерфейс на win1.0

PageMaker 1.0 (РедПак 1.0 по правешки) беше писан с SDK Windows 1.0 - това е което съм ползвал 88-89 на 286 и херкулес монитор :)

вин 2.3 беше реално ОС (в/у ДОС) с граф. интерфейс
първото ми приложение беше за Вин3.0 (90) ... а при Вин3.1/3.11 беше с доста промени в API (в сравнение с 3.0)

Не си спомням кога се появиха TTF при W3.11 или 3.0 :)

Нед Фев 14, 2021 8:56 pm
Профил

Мрежата се появи с Windows for workgroups.

ДедоБоре написа:
... безценен помощник беше интеръпт листа ба Ралф Браун...

за писачите на вируси :)

Нед Фев 14, 2021 8:59 pm
Профил

Брех през мн интересни моменти сте минали :lol: мн ме радва това развитие. Бе гледайки какво са ги творили ония години , бре хич не е малко поради факта, че друго не е имало . Интересното е че структурата на целия windows е доста интересно изпипана и си личи професионализъм относно код но в по късните му версии :mrgreen: . В тия най вече от периода 1985 до 1994-5 е писано яко на асемблер особено по kernel частта и тук там C особенo API частта. Гледам тогава най вече за диспечер на задачи е използван RR (round robin) , Queue алгоритми като новите програми за да станат процеси са зареждани в Task. Истината е в cooperative писането на програмен код, но туй за 16 битовите приложения. Интересното е че първият Linux Kernel от самото начало 1989-1991 е бил preemptive ,32 bit, използвал е системен часовник , който да прекъсва CPU на 10 msec и се вика следващия процес и съхранение на контекста 8O . В единия случай имаме цяла корпорация а в другия в началото самия Линус Торвалдс :?:

https://dev.to/satorutakeuchi/a-brief-history-of-the-linux-kernel-s-process-scheduler-the-very-first-scheduler-v0-01-9e4

Пон Фев 15, 2021 12:42 am
Профил

Като каза Дедо Next...

Прикачени файлове:
Image0022.jpg
Image0022.jpg [ 1.14 MiB | Прегледано 2492 пъти ]
Image0030.jpg
Image0030.jpg [ 1.53 MiB | Прегледано 2492 пъти ]
Image0033.jpg
Image0033.jpg [ 1.16 MiB | Прегледано 2492 пъти ]
Пон Фев 15, 2021 3:41 am
Профил
Аватар

win 3/95/98/Me са основно на асемблер
NT 3.5+ (95) са пренаписани изцяло на C и вече има версии за x86, DEC Alfa, PPC, Itanium, ARM
кооперативната многозадачност изчезва едва при NT, като се появява и многопроцесорна поддръжка
(96-97 видях NT4 с 2 процесора 486 или пентиум не помня)

Пон Фев 15, 2021 6:34 am
Профил
Аватар

boooot-a ли rooot-a?
направи му едно копие на имиджа, ако въобще тоя диск се завърти

Пон Фев 15, 2021 9:16 am
Профил

ps66 написа:
като се появява и многопроцесорна поддръжка

Първите 2 процесорни, които видях бяха Пентиум Про.

При толкова сорсове руснаците как още не са си подкарали тяхната?

https://reactos.org/

И ние навремето си мечтаехме, да се докопаме до сорсовете му, че да го оправим. Нещо вече ни мина меракът. Основно идеята беше да го прекомпилираме с Watcom C че само от това щеше да има 3х ускорение поне. Като гледам примери сега с М$ С++, оптимизациите са яки и вероятно са го включили, ако не са и от М$ гаврътнали разработчици му.
имах доста идеи за ускоряване на РТОС. Но за сега обикновени програмки ми вършат работа.

Ето и някои опен сорс алтернативи

https://www.how2shout.com/alternatives/ ... ernatives/

Пон Фев 15, 2021 12:43 pm
Профил WWW
Аватар

И аз навремето експериментирах с купчона ос-ове. Оттам започна да ми се заражда ненавистта към линукса след като му видях долните гащи. Иначе най-приятния ОС който аз някога съм виждал, беше BeOS 4.0. Супер бърз и ефективен. Програмите обикновено бяха 2-3 порядъка по-малки спрямо линукс или уиндоус при еквивалентна функционалност.
Естествено акулите не можаша да го преглътнат и набързо го затриха с пазарни манипулации, заедно с цялата фирма

Пон Фев 15, 2021 12:52 pm
Профил
Аватар

e, aко трябва да се ровим из вехториите...

имаше едно чудо imax432 за фамилията i432...
след години разработка интел скоропостижно го закриха проекта, дали под натиск от шапкарите, дали да се фокусират върху плоско-изпъкналата земя 386.
да, чипсета беше труден и на ръба на тогавашните силиконови технологии. но потенциала беше съвсем на друго място - дори първоначалния вариант поддържаше 64 процесорни нода, които можеха да 'дишат' без прекомпилация на ОС и приложения.
просто не ми се мисли как би изглеждал днешния свят със съвременните силикони - 5000 процесорни нода с ОО ОС и ОО файлова система и основен език Ада. дали някой въобще щеше да повдига брътвежи за NoSQL DB

ма толкова хубава/напредничева идея явно беше вредна в света на х86.
а многопроцесорна (SMP) х86 се появи много по-късно, да не говорим че и до ден днешен нещо куца в цялата каручка.

Пон Фев 15, 2021 1:35 pm
Профил

ps66 написа:
win 3/95/98/Me са основно на асемблер
NT 3.5+ (95) са пренаписани изцяло на C и вече има версии за x86, DEC Alfa, PPC, Itanium, ARM
кооперативната многозадачност изчезва едва при NT, като се появява и многопроцесорна поддръжка

Хах да видях че в Wow32 е всичко както си требе на ции C :D . Още тогава е поддържал бая архитектури което е бая стъпки напред в бъдещето. Но що пък асемблер са използвали явно по онова време кампютрите бая са се задъхвали от към изчислителна мощ и са решили да се даде малко глътка въздух на прассессорите с асемблерския код :axe: :axe:

Вто Фев 16, 2021 12:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща