Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Перла 04 >центрофуга -постепенно ускорение 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Перла 04 >центрофуга -постепенно ускорение
Може ли да се постави елемент който да кара двигателя да ускорява логаритмично оборотите при центрофуга и как ,тъй като изведнъж тръгват яките обороти и прането не успява д асе нагоди ,от там дисбаланс ,вибрации , маневри из кухята...
Мерси :)

Сря Юли 12, 2006 11:33 am
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Викат му инвертор, но е малко по-скъпо от самата ти пералня. :)

Сря Юли 12, 2006 11:47 am
Профил ICQ

Мнение 
evc написа:
Викат му инвертор, но е малко по-скъпо от самата ти пералня. :)

хм ,а тиристорът сам трябваше да го регулирам така ли?

Сря Юли 12, 2006 11:57 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
В пералните това го правят много тъпо само с тиристор.

Но не се регулира фазово както може да се очаква а се подава захранване на двигателя на импулси.
в началото тръгват кратки импулси и после се увеличава коефициента на запълване. Така реализират регулиране на оборотите без да ползват инвертор.
Това е за сметка на много ниско KПД но явно е допустимо защото съм го виждал че е така в няколко модела перални.
Ориентировъчно периода на импулсите е около половин херц.
Най лесно е да се направи с някакъв дребен процесор но може да си го реализираш и с схема с логически елементи.

Сря Юли 12, 2006 12:12 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
В пералните това го правят много тъпо само с тиристор.

Но не се регулира фазово както може да се очаква а се подава захранване на двигателя на импулси.
в началото тръгват кратки импулси и после се увеличава коефициента на запълване. Така реализират регулиране на оборотите без да ползват инвертор.
Това е за сметка на много ниско KПД но явно е допустимо защото съм го виждал че е така в няколко модела перални.
Ориентировъчно периода на импулсите е около половин херц.
Най лесно е да се направи с някакъв дребен процесор но може да си го реализираш и с схема с логически елементи.

от къде мога да си намеря такъв процесор и къде да го вържа?

Сря Юли 12, 2006 12:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
stargate написа:
от къде мога да си намеря такъв процесор и къде да го вържа?

Аз мога да ти продам такъв. Квадратен е и с много изразителен черен цвят. Направо страхотен, казвам ти! Даже си има и пинове, такива едни красиви, елегантно извити и посребрени (среброто оскъпява малко, знаеш как е!). Пък да го вържеш, мисля най-удобно ще ти е на едно колче на двора. Можеш да използваш всякъкъв тип колче - метално, дървено - всякакво удобно за целта. Но първо ще трябва да пробиеш една малка дупчица на процесора. Как за какво? Ми за халката за връвчицата. :)
А сериозно,
доста сложничко ще ти е да си го направиш този инвертор сам. Мога да ти предложа друго - с едно реле и таймер развъртай първо двигателя за бавните обороти (в перлата са два двигателя в един корпус, или ако щеш два комплекта намотки - за бавната скорост за пране и за центрофужене) и след това превключвай на другия за центрофугата.

@Nikola,
то това по същество си е пак инвертор, само че само на подчестота. С тиристора "разреждат" полупериодите на напрежението от мрежата и така "намалят" честотата му 2, 3, 4 и т.н. пъти. Като се намаля едновременно толкова пъти и ефективната стойност на тока.

Сря Юли 12, 2006 12:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
stargate явно няма да си имаш такова устроиство като ти гледам въпроса и ще си караш както и досега.

evc
Вярно от някаква гледна точка може да се каже че е инвертор :)
Това с разреждането на периодите е по мъдро решение но в тия дето съм ги гледал аз си беше както съм го описал . С едната електроника се занимавх да я правя и ме учуди че нямаше доти синхронизация с преходите през нулата.
Дръгите бяха с моторолски процесори някакви предполагам че това поме е било реализирано в тях.

Сря Юли 12, 2006 1:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
С едната електроника се занимавх да я правя и ме учуди че нямаше доти синхронизация с преходите през нулата.

Ти ме уби! Направо си е за чудене това чудо как е работело! А такова управление, за което ти говоря имаше на една руска "Вятка" мисля се казваше и си мислех, че от това по-тъпо не може да има, ама оказва се, човек се учел докато е жив. :)

Сря Юли 12, 2006 1:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не аз. Аз съм невинен. :)
Някой немски инженер го е правил това творение без синхронизацията с нулата. Но факт е че си работеше :)

Сря Юли 12, 2006 1:19 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Перлите са с асинхронен двигател. Двете скорости на въртене при него се постигат с превключване на различни намотки.
Масово в пералните с регулиране на оборотите на центрофугата се използват колекторни двигатели с тахогенератор, управлявани с контролер през семистор. Проблема им е, че тези перални са значително по-шумни. Има и по-нов тип който навлиза и в по евтините модели, при него се управлява безчетков многофазен двигател посредством контролер ( исбегнат е шума). Не знам дали има смисъл да се мъчиш да направиш нещо с двигателя на перлата. Сменяй я, че може да ти разбие шкафчетата в кухнята. Успех :)

Сря Юли 12, 2006 1:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]