|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:17 pm
| Автор |
Съобщение |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Windows Leak
512/16 или с 8GB? В началото гледах някакви демонстрации на IDE-тата на Jetbrains (вкл Android Studio) и не изглеждаше като да се справя адекватно с тях. Сега вървят повече от добре? С какво сравняваш? Относно USB-C "докинг станциите" - новата мода е монитор с USB-C, по който освен видео сигнала си върви и USB и за капак - PD за да си зареждаш лаптопа. На монитора си има USB хъб на който може да наслага каквото там е нужно още.
|
| Вто Фев 23, 2021 9:34 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Моят е 1TB/16GB ... обаче май малко се изсилих. Подозирам, че и най малкия вариант ще се държи добре. (256/8)
Android Studio в емулация натоварва ама това е защото Розета2 не може да го прекомпилира статично заради JIT-а на Java-та. Но това мисля, че няма да е никакъв проблем в момента в който си инсталираш нейтив Java VM - ако няма до момента такава предполагам, че скоро ще има т.е. като няма jit всичко ще е пушка.
Аз си работя само на екрана на лаптопа и нямам външен монитор затова си взех този разширител - той не е кой знае колко скъп де, 30 и няколко пари. Проблема ми да сложа монитор е, че бюрото ми е сравнително малко и искам да сложа монитора на подвижно рамо, ама искам освен монитора да имам и още едно рамо за скоп или стойка за лаптоп, трето за микрофон и камера като на Спарки микроскопа ... бях пуснал една тема за акъл тук но явно никой не го е пробвал досега и нямаше отзиви.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Фев 23, 2021 9:44 pm |
|
 |
|
michev
|
Ясно. Ровнах по въпроса за джавата - все още не видях нещо официално да е излязло. В блога на JB реват, че не е добре положението с продуктите им. Ще пасувам за сега явно. Относно другият ти пост- не писах нищо, защото имаше твърде специфично изискване. По мое виждане нещата могат и по друг начин да се подредят оптимално - Стойка за монитор или два, работна лампа с клампа за бюро, малка стойка за лаптоп (буквално като изправена папка го държи) като може и да е странично джобче на бюрото дори. Клавиатура и мишка с табла под плота на бюрото. Микрофона спокойно може да е закичен на рамото на лампата. Камерата - върху монитора. Например камерите на лоджитек си идват с такива стойки и точно там им е мястото. Предполагам в тоя вариант ще имаш място и за осцилоскоп и за поялник  пс: Сетих се, че към стойка за монитора спокойно може на 3д принтер да си изработиш липсващите рамена за разни дребни неща които искаш да не са ти по бюрото.
|
| Вто Фев 23, 2021 10:15 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ами те май ще обявят 16" макбукпро по нататък тази година и се очаква да е с 8 яки и 4 слаби ядра. Вчера излезе тест на който ако се вярва това чудо ще е с прозиводителността на десктоп AMD Ryzen 5800, хем дотогава може вече да има и читава Java VM. Е, може би ще е една торба пари, ама то е инструмент, ще ги изработим.
Микрофона, камерата и лампата с лупа ми се ще да са си на отделни рамена за да мога да ги местя в пространството според какво ми трябва. Засега съм го оставил на изчакване да осмисля добре какво имам нужда и след седмица две ще накупя всичко. Хем да подпиша и нов договор, че от нова година бездействам ...
|
| Вто Фев 23, 2021 10:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Абе ще видим, ама ми е интересно какъв софт ще върви на това нещо и как.
|
| Сря Фев 24, 2021 1:22 am |
|
 |
|
PhilipZ
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 31, 2013 12:17 am Мнения: 279 Местоположение: София
|
Има ли някаква виртуализация, за да може да се подкара виртуален Win? Ползвам специфични програми които нямат версия за MacOS, а след това което си писал почвам сериозно да обмислям нова "играчка"
|
| Сря Фев 24, 2021 6:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами предполагам виртуализация и да няма ще се появи, ама доколко ще е ефективна е съвсем друг въпрос. Мен по-скоро ми е интерсно до колко и самите MacOS софтуери ще пеят на това нещо, примерно Фотошоп, защото ако има някакъв транслиращ не знам до колко ефективно ще работи, или пък ще иска версия на фотошоп компилирана за тая версия на ОС и желязо ... иначе звучи интересно, ама аз с мойте основно боз базирани кадове нямам никакъв шанс.
|
| Сря Фев 24, 2021 6:48 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Честно казано ме съмнява дали ще излезе читава х86 емулация. Вградената е ahead of time т.е. на първо пускане компилира x86 до ARM и след това се изпълнява почти като нейтив приложение. Даже в някои ревюта твърдят, че работи по бързо отколкото на интелски мак. По мои наблюдения си работи перфектно, но дали е по добре от интелски мак или не ми е трудно да преценя. Та точно защото е AoT а не JIT идва проблема с разните му JIT платформи - Java, x86 VM и т.н. А за да емулира виндовс ще има два слоя на емулация, един за процесорната архитектура и още един за операционната система т.е започва да му се губи смисъла. Но това са си мои неподкрепени с никакви факти спекулации - може да се окаже, че Parallels все пак ще успеят да си подкарат емулацията на ARM, гледам, че има някаква tech preview версия. Ако си вързан за wintel по добре изчакай да излезе някакво работещо решение преди да хвърлиш една торба пари за мак. Аз избягах от виндовс преди 10-на години и сега прехода беше почти безпроблемен.
|
| Сря Фев 24, 2021 11:11 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Ако се прекомпилира като хората за ARM би трябвало да върви като пушка. OSX много старателно след дали някоя програма не прекалява с употребата на памет или процесор и предупреждава т.е. може да се окаже, че ще изкараш цял ден на батерия работейки във фотошоп или пък редактирайки филми. И то на най слабия мак. Но за виндовски кад - по добре виж дали няма да излезе нейтив версия за мак.
|
| Сря Фев 24, 2021 11:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А да, прескачат се ...те до преди някоя година го дялаха на Делфи  голяма мъка. Девалт пусна навремето draft sight за мак, но той може да замести Аутокад, ама не и при мен защото мен зора ми не е самия Аутокад а едни Адонис към него които ги има само за боза. Отделно солида и той го няма, имам и още няколко специфични за хидравлични изчисления и те само на боза пеят ...абе дърво.
|
| Чет Фев 25, 2021 5:40 am |
|
 |
|
palavrov
|
Следващите година две ще се постресне цялата индустрия и ще се оправят. Този мак е голям шут в правилната посока и въпреки, че сега още не си е проличало, но ефекта от него може да стане като на този от айфоня преди 15 години.
Снощи разкачих моя еър от кабела и поцъках за приспиване към час от спалнята. Тази сутрин вече втори час продължавам да проверям пощи, новини и т.н. а батерията ми е на 93% Т.е. 2-3 часа леко ползване са изхабили 7% - ако продължа така ще изкара над 20 часа на мускули.
За момента единствения проблем който забелязвам е, че разни дребни програмчета са правени със Electron (Spotify, Skype, Signal, Whatsapp, VSCode и т.н.) и всяка една изяжда гигабайти памет. А електрона отдолу е Chromium и затова е толкова лаком за памет. Има разни проекти да се мигрира към нейтив ГУИ и тогава би трябвало този проблем да изчезне. Четох оня ден, че доста хора се оплаква, че на 8ГБ-овите машини се изхабявал бързо ресурса на SSD-то - може би заради virtual memory swap. Но и това е нещо което се решава сравнително лесно с един пач на операционната система.
Т.е. ако не е спешно да се сменя компютъра в момента по добре да се изчака да изкарат поне 4-то поколение т.е. някъде към коледа 2022. Дотогава всичко трябва да си е отишло по местата и като хардуер и като софтуер. Но дори и в момента машините са си повече от адекватни за цената си.
|
| Чет Фев 25, 2021 11:09 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Само по себе си е похвално, въпросът е колко важно е това и колко често се налага да ползваме тая невиждана екстра? Невиждана ли казах? Пошегувах се. Панасониците изкарваха по над 10 ч. на батерия още преди 10 - 15 лета. Някаква част от моделите също нямаха перки. А 12+ годишния ми Панасоник все още изкарва с оригиналната си батерия поне 5 - 6 ч. Казваш, напреднали били от Ябъл... 
|
| Чет Фев 25, 2021 12:00 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Още не съм включил зарядното. 4+ часа на батерия и все още е на 77%.
При моята работа съм постоянно закачен към зарядно, но ми прави впечатление, че кара наистина много на батерия. Не е същото непрекъснато да си имам едно на ум, че трябва да има контакт наоколо и да си нося зарядното с мен спрямо това да не мисля въобще за зареждане както е сега. При това батерията не е кой знае колко мощна - не за друго ами няма място за голяма батерия. Компютъра е достатъчно бърз за да нямам забележка, че нещо ми е бавно.
Ицо, ако говориш за ударо устойчивите панасоници - яки машини са спор да няма. Но то е все едно да сравняваш ябълки и портокали - почти няма параметър по който да се конкурират едно друго. От моя гледна точка единствения + на панасоника е, че издържа на 2 метра падане върху бетон. И колко често се налага да ползваме тая невиждана екстра? За всеки влак си има пътници ...
|
| Чет Фев 25, 2021 12:51 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Техните пецета са популярни основно с удароустойчивите им серии, но имат и "цивилно" производство. Те пак са удароустойчи де, но не в такава степен и имат почти нормален външен вид... Отделно, че имат продукти предназначени само за японския пазар. Както и да е. В сравнение с дъртите им пецета, намирам уникалния прогрес на Ябъл за не толкова уникален... А може би има значение с колко мощна батерия колко време работят различните компютри. Че в новите преносими компютри дънната платка е малко по-голяма от такава на смартфон и останалия обем е запълнен с батерията. Което предполага мощна батерия...
|
| Чет Фев 25, 2021 1:05 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
На физиците, за разлика от Господ - не им пука изобщо колко и как нарушавате законите им...някой ми го каза тия дни...и вероятно е приложимо и за компютри, батерии и т.н.
|
| Чет Фев 25, 2021 1:19 pm |
|
|