Отговори на тема  [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Следваща
Комуникационен интерфейс на Audi 80 B4 1.9TDi ? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Милене, в по-горният пост съм я качил. Името и е adp_tk.txt Разширението на файла не е .txt а .png. Смени го. Това е схемата. :)

Сря Юли 12, 2006 8:39 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Абе тези симулации са удобни, но в някой слу4ай много подвеждат. Дано ве4е вси4ко да е ок. Пиши до къде си стигнал и с какво да помагаме ;)

Сря Юли 12, 2006 9:03 am
Профил
Аватар

Мнение 
Имам малко проблеми с визуализацията върху LCDто. И по-точно с разположението на данните в/у дисплея, ама ще се преборя и с това (нали ми е първа програма на CCSа :) ). Дисплея, който ползувам е 2x20 и искам на горният ред да пише Connection OK!, а на втория ред (2,1) едната данна, (2,10) втора данна. Ами нещо такова. Сега съм го направил така:
rpm = 0.2*values[1]*values[2];
printf(lcd_putc,"\f%1.2f rpm", rpm);
printf(lcd_putc,"%s", " ");
lh = 0.01*values[7]*values[8];
printf(lcd_putc,"\n%1.2f l/h", lh);
printf(lcd_putc,"%s", " ");

Оставил съм разстояние м/у двете променливи, ама на дисплея не се получава. Като напиша lcd_gotoxy(2,1); - нищо нестава, т.е. въобще не отива на тази позиция. Ами въобще с изобразяването имам проблеми. Един параметър не е проблем, ама 4 например си е проблем. Например ако искам да са разположени така:(1,2), (1,10), (2,1), ,(2,10). - незнам как да стане. Четох хелпа на CCSа ама да си призная не ми стана много ясно. Ами това е. Поздрави.
Иначе с програмката нещата вървят добре за сега, но не мога да визуализирам. :). Моля те погледни по-горе в сорса как го правя и кажи какви забележки имаш. Благодаря.

Сря Юли 12, 2006 9:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
Сигурен ли си че трябва да е lcd_gotoxy(2,1);
а не lcd_gotoxy(1,0);
Т.е. да се брои от 0, поне аз като ползвам CV AVR там са от 0.

Сря Юли 12, 2006 9:40 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
lcd_gotoxy(x,y) Set write position on LCD (upper left is 1,1) - Това го пише в драйвера lcd.c на LCDто. Смятам, че е вярно.

Сря Юли 12, 2006 9:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
Забелязах още нещо. Когато бях на 10400 от време на време се появяваха и верни стойности, но поне всичко излизаше на дисплея. Сега когато се установи, че верният бодрейт е 9600 нещата пак почнаха да се объркват :cry:. В началото ми изпраща трите задължителни байта 0x55, 0x01, 0x8A, но после въобще не стига до функцията за визуализиране на резултата (затова помислих по-горе, че нещо не изобразявам правилно на дисплея). Сега каквото и да направя при този бодрейт не ми дава нищо на екрана. т.е прочита правилно трите байта от ЕКУто на колата, изписва на дисплея Connection OK! и след това нищо, а трябва да ми даде и оборотите на втория ред. От което следва, че по нататък се маже нещо. Почвам пак да се замислям дали това е верният бодрейт. Защо става така??? Няма причина първите 3 байта да са верни а по нататък да не чете правилно нещо. Програмата не съм я променял, променил съм само бодрейта. Утре пак ще пробвам с лаптопа на симулациа. С реалната платка повече проблеми отколкото на симулация.

Сря Юли 12, 2006 5:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...ако се забавиш малко с отговора, ЕКУ-то те изхвърля! Тези сметки колко ти гълтат?
Пробвай да ги визуализираш като шестнайсетични....

Сря Юли 12, 2006 5:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
...ако се забавиш малко с отговора, ЕКУ-то те изхвърля! Тези сметки колко ти гълтат?

Това не се бах сетил :) . Как мога да разбера колко време ми отнемат сметките? CCSа няма дебъгер или по-скоро има но иска хардуер ICD.

Цитат:
Пробвай да ги визуализираш като шестнайсетични....

Ще махна float сметките и ще опитам както Ти казваш. Дано причината да е в това. Тогава решението е да оптимизирам нещата или да сменя контролера с по-бърз. Незнам дали някой от 18та серия няма да свърши работа?

Сря Юли 12, 2006 5:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
най-добре е да махнеш освен сметките и визуализацията. Направи го да ти реве само ако загуби връзка с колата...

Сря Юли 12, 2006 5:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Днеска направих доста експерименти и пак нищо ...... :( . Егати вече ме е срам да пиша. Какво ли не опитах и пак нищо. Мисля си за едно нещо и незнам дали е възможно това да се окаже проблема. Преди когато бях убеден че бодрейта е 10400, грешката при 20MHz беше 0,16%. Сега вече когато се установи, че скоростта на комуникация е 9600 грешката при същата честота на кварца вече е 1,35%. Доста по-голяма. Та се питах дали това може да се окаже проблема. Ако сложа кварц 16MHz при 9600 грешката ще е 0,16%. Дали да сменя кварца? и възможно ли е това да се окаже?
От друга страна първите 3 байта ми ги чете. Възможно ли е някой от следващите да не чете и да недостига до функцията за досплея и това да е причината на дисплея да няма никой.
Днес пак опитах с Лаптопа и със същият софтуер който е и на чипа нещата си вървяха перфектно бих казал. На реално нищо на дисплея. Да сменям ли кварца?

Чет Юли 13, 2006 2:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За да елиминираш всички грешки, породени от ПИК-а, защо не напишеш програмката на BC или VC и не тестваш с лаптоп-а? Би било много по-лесно и за дебъг. При положение, 4е имаш лаптоп и да се мъчиш с ПИК, просто не си струва. Намери си някакъв компилатор за ДОС или Win. и пиши там и чак когато тръгне се мъчи да портнеш сорса за ПИК....според мен ...

Чет Юли 13, 2006 3:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
За да елиминираш всички грешки, породени от ПИК-а, защо не напишеш програмката на BC или VC и не тестваш с лаптоп-а? Би било много по-лесно и за дебъг. При положение, 4е имаш лаптоп и да се мъчиш с ПИК, просто не си струва. Намери си някакъв компилатор за ДОС или Win. и пиши там и чак когато тръгне се мъчи да портнеш сорса за ПИК....според мен ...

Все си мисля, че вече почти стигнах до финала и сега да започвам за PC.... ми се вижда все едно да започна от начало. Абе нещо малко неправя както трябва, ама ще изкочи заека от торбата :) . Все пак възможно ли е да е от кристала. Как мислиш?

Чет Юли 13, 2006 3:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Всичко може да е :)
Дай повече инфо... след като приеме първите 3 байта какво се случва? Приемаш ли поне един от следващите? ЕКУ-то ли те изхвърля?
Изобщо интересно е какво точно се случва.

Чет Юли 13, 2006 4:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И кварца не е :( . Сложих 16MHz и пак същата работа. Вече знам че и това не е причината, но мисля да го оставя защото комуникацията ще е по-надеждна. Дали е 16 или 20 май в моя случай не е от голямо значение защото най-бавият процес (в случая комуникацията на 9600) е решаващ. Мисля, че и на 16 MHz не би му се опънала една флоат сметка. :) .
Като идея ми дойде да визуализирам брояча на блоковете. До който номер на блок стигне, там е проблема. Аз вече наизус знам кой блок какво прави :lol: . Ако имаш по-добра идея целият съм в слух. Хайде утре ще пиша какво е станало.

Чет Юли 13, 2006 5:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какво става?
Няма ли развитие?...

Вто Юли 18, 2006 12:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Следваща