|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:14 pm
| Автор |
Съобщение |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: Симетрична триточка
Ами махни 68ом, сложи на гейта само дросел към маса и регулирай Rs за да подбереш режима. Може и докато осцилира 
|
| Чет Мар 11, 2021 12:45 am |
|
 |
|
roncho
Ранг: Минаващ
|
Момчета, осцилатора работи добре, благодаря за съдействието. Направих го като за проба, Не ми се иска да цапам форума с големи картинки, ето линк към платката: http://roncho.net/p/s/rf_general/osc/rf_fet_3p/podobren_oscilator.htmДобрата му страна е че има два елемента по-малко и дава хубав, силен сигнал.
|
| Съб Мар 13, 2021 11:54 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
О, интересно. Това даже не съм го симулирал, само предположих, че чалъмът с втория дросел ще стане  А като стана дума за SDR ето от вчера ново видео https://www.youtube.com/watch?v=5M3Gjw_JfUEАз съм се абонирал за канала, има интересни експерименти 
|
| Нед Мар 14, 2021 1:31 am |
|
 |
|
roncho
|
Не всичко е толкова просто. Оказва се, че такава версия на осцилатора не е годна за по-късно ползване. Онзи резистор вероятно подлежи на вариация, но ако го няма, става следното: осцилатора дава по-силен и по-устойчив сигнал. Дето е по-силен-добре, обаче ползата от осцилатора (поне при мен) се изразява частично в неговата неустойчивост. Има три начина, по които сигнала се променя: Първо: PLL-регулацията. Още тук забелязах, че нещо не е в ред - доста по-трудно се настройва стабилна PLL-регулация. Второ: модулационния сигнал. Тук нещата не са фатални, налага се малко по-силна модулация, но това не ми е проблем. Трето: антенния сигнал. Не зная дали тук има някой, който е строил приемник по своя схема, но ако има, той ще знае, че антенния сигнал се събира с този от локалния осцилатор с малко изостанала фаза. Когато присъства горния резистор, това дестабилизира работата на осцилатора и от антенното смесване получаваме два чудни ефекта: първия е, че сигналите от входа и осцилатора стават кохерентни, а втория е, че изоставането произвежда демодулация, която с други средства е доста по-трудна. Тук вече нещата бягат от реална използваемост. Затова се въздържам от оценка.
|
| Нед Мар 21, 2021 6:09 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Я виж ти: докато спя, през последните години законите на радиотехниката са се променили!  А PLL-а още ли е там, където беше? Казах ти, че не си е на мястото, ползвай само един варикап.
|
| Нед Мар 21, 2021 6:33 pm |
|
 |
|
roncho
|
Ами то си е тъй - PLL е изобретен преди 1960 година, но правилните неща си остават правилни. А горния коментар е върху версия с един варикап, макар че не очаквам съществена разлика, когато са два.
|
| Нед Мар 21, 2021 6:41 pm |
|
 |
|
syscop
|
Или аз нещо не разбирам, или написаното не е вярно.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Мар 21, 2021 7:21 pm |
|
 |
|
roncho
|
Не е вярно за всички случаи. Важи за приемници с пряко преобразуване. Аз го казвам от опит, но съм срещал същата ситуация в публикации.
|
| Пон Мар 22, 2021 2:03 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
И аз не разбрах за какво говориш. Така написаното изглежда сякаш писано от чужденец използвал гугъл преводач. Доста измислени термини.
|
| Пон Мар 22, 2021 2:56 pm |
|
 |
|
roncho
|
Не ползвам програми за превод и не ползвам готови схеми, нито симулатори. Което казвам може да не е разбираемо за този който не е наясно с термини като квадратурна демодулация и пряко преобразуване. Само че написаното в интернет никак не е достатъчно за постройка на устройство. Мога да публикувам видео за обяснение, но едва ли си струва, защото само който е ПРАВИЛ С РЪЦЕТЕ СИ това, е в състояние да го проумее.
|
| Пон Мар 22, 2021 3:13 pm |
|
 |
|
syscop
|
В общия случай сигналът от антената може да изпреварва или изостава по фаза от този на хетеродина (локалния осцилатор). Може също така да е във фаза 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Мар 22, 2021 3:23 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Е той не е синхронизиран с хетеродина, така че тази фазова разлика има случаен характер.
|
| Пон Мар 22, 2021 3:28 pm |
|
 |
|
roncho
|
Изобщо няма как да е синхронизиран, обаче ако направите опит да сумирате две честоти с различни фази, още на осцилоскоп (при по-ниски честоти) се вижда как в резултат се получава сигнал, който е с междинна фаза и постоянно изместване от носещата (също и от хетеродинната).
|
| Пон Мар 22, 2021 3:43 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Аз честотите ги сумирам с калкулатор или наум, например: 100MHz+50MHz = 150MHz 
|
| Пон Мар 22, 2021 3:56 pm |
|
 |
|
roncho
|
хаха - оригинално. Всъщност така работят смесителите. Там се получава сбор и разлика. Но това е умножение на честоти, затова миксерите се означават с X - символ. Ако просто съедините (през резистори или пряко) двата проводника, това е аритметичен сбор. Затова по-горе казах "събиране".
|
| Пон Мар 22, 2021 4:05 pm |
|
|