Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
въпросът с английския 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение въпросът с английския
четох сега в една от темите, някой беше споменал нещо за визуалното С++ и английския и как незнаенето на английски сериозно го спънало при овладяването.
това ме подсети, че подобно твърдение съм чувал и от други хора - не могат да научат нещо, защото не знаят английски, а няма литература на български. сещам се че брат ми ми е казвал същото, и сега като го прочетох, ме заинтригува. заинтригува ме, понеже при мене никога не съм го наблюдавал - дори когато не знаех английски, някак все успявах да извлека от текста онова което ме интересува (виждах кои думи се повтарят). познавам и други хора, които също успяват (или са успявали) да четат технически текст, без да знаят английски. аз лично, английски никога не съм учил в живота си, но някъде във университета усетих че ако се напъна, мога да разбера чат пат какво искат да ми кажат във хелпа на паскала. не че разбирах изреченията, но често получавах отговора на въпроса си. после почнах да програмирам на прословутите Ф84, като за учебник ми служеше документацията на английски, и програматора също си го направих по документация на английски. по същото време не можех да обеля и една дума на английски, нито разбирах и една дума когато приказват във филм. писания текст също ми беше непонятен, но техническите текстове някак си схващах като обща идея, по-точно схващах кое от предположенията ми е вярно. после атакувах MFC и визуалното С++, въоръжен само със МСДНа и нямаше особен проблем, като изключим разбира се стандартните проблеми при всяко начало. познавам доста хора, които също са минали по тоя път. английски проговорих едва преди няколко години, като почнах да ръчкам по командировки.
та интересно ми е, как е при вас? колко хора са минали по подобен път и са се запознали с английския покрай четенето на хелпове и документация? аз между другото като бях ученик много мразех израза "трябва да се учат езици", намирисваше ми на хуманитарщина. то и сега ми намирисва, но трябва да призная знаенето на езици си е предимство, макар че и тук важи правилото, че ако човек не го влече, и да учи и да не учи, нищо не става.

Пет Юли 14, 2006 9:00 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение Re: въпросът с английския
zaphod написа:
дори когато не знаех английски, някак все успявах да извлека от текста онова което ме интересува (виждах кои думи се повтарят).

Това е защото си с две глави! :) Затова едната докато чете, другата прави веднага лингвистичен анализ (според Д.Адамс едновременно чоплейки си зъбите с клечка) и връща на първата инфото в универсален код. :D

Пет Юли 14, 2006 9:06 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не е спор че като си наясно с дадена материя можеш да се разбираш с чуждестранни колеги от същата област почти без думи. Не е необходимо и да знаеш език. Но предполагам zaphod ти сам знаеш колко ти е струвало самообучението което описваш и колко неща щеше да си спестиш ако знаеше езика.
При мене нещата стоят горе долу като при тебе с "голямата" разлика че уча английски от 7 клас. И съм полагал дори държавен изпит по технически английски при завършване на висшето си образование. Но също когато работя с текст на английски първо отделям ключовите думи. Намирам им значението от контекста или от речника или просто ги оставям като английски термини на които с времето си изяснявам значението.
Преди време работих за чуждестранна компания извън България. Там колегите говореха на матерния си език и само за пред мен превключваха на английски. В зависимост от възпитанието и културата им обаче някои "забравяха" да превключат, а други говореха дори и със сънародниците си на английски когато аз присъствах. Никой от тях обаче не беше склонен да помага да понауча техния език. Въпреки това след 3-4 месеца вече разбирах за какво иде реч само по емоционалното излъчване на думите, по интонацията, построяването на изреченията и защото знаех в какъв контекст се говори особенно ако ставаше въпрос за работата. След още толкова време знаех всички важни ключови думи и дори можех да правя кратки изречения на техния език. Можеха спокойно да ми говорят ако искат на английски ако искат на собствения си език. Но само аз знам какво ми е струвало това. Започнаха понякога да не ми идват на устата български думи, винаги търсех максимално опростен начин за изразяване за да бъда правилно разбран, нямах с кого и как да кажа нещо повече отколкото речника ми позволяваше. Когато се върнах в България един два месеца след това продължавах да имам проблем с намирането на някои български думи.
И това при положение че не бях начинаещ в професията.
Винаги ми е криво когато не успея да намеря добре звучаща българска дума за някой утвърден термин на английски.
А още по криво ми е когато за даден термин въпреки наличието на много по-разнообразни български думи се предпочита английския термин като "по-професионално звучащ". Не съм идиот и не мисля че трябва всичко да бъде само на български без чуждици. Но безпроблемното утвърждаване на чуждиците в езика ни, ни прави зависими и поставя бариери пред идващите поколения.
А те май са планирани да работят в свинефермата "България" и електрониката да ги интересува до толкова доколкото постоянно да си купуват някакви джаджи. А на "гениите" сред тях от време на време ще им идват щурите идеи да си направят някоя от тези джаджи сами(например MP3 player) въпреки че тя ще струва само 20 лева на пазара. На тези които това им идва отвътре ще са отдавна заминали с зелена карта в джоба и постепенно ще забравят българския.

PS: Това последното признавам си е научнофантастична екстраполация напред във времето.

Пет Юли 14, 2006 10:05 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
""".....Винаги ми е криво когато не успея да намеря добре звучаща българска дума за някой утвърден термин на английски.
А още по криво ми е когато за даден термин въпреки наличието на много по-разнообразни български думи се предпочита английския термин като "по-професионално звучащ". Не съм идиот и не мисля че трябва всичко да бъде само на български без чуждици. Но безпроблемното утвърждаване на чуждиците в езика ни, ни прави зависими и поставя бариери пред идващите поколения. ...""""

Хубаво е че доста хора го оценяват това нещо !!! Т.Е. нещата не са съвсемизгубени!

Пет Юли 14, 2006 3:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:
Но предполагам zaphod ти сам знаеш колко ти е струвало самообучението което описваш и колко неща щеше да си спестиш ако знаеше езика.

каза го така, сякаш е било някакъв къртовски труд :) всъщност, не съм се презорвал. ако имам спомени за къртовски и неприятен труд, те са свързани със насилственото учене на немски в гимназията (при абсолютно нулев резултат накрая, нали знаеш, по рецепта и водата е горчива :) ), а не със четенето на МСДН на чуждия ми тогава английски. с една дума, не виждам смисъл от това първо да се учи език, че после да се ползва за работа. учиш езика в движение, накрая дори мисля резултатите са по-добри.
а ти между другото, в коя държава си бачкал (стига да не те застрелят ако издадеш)?

Пет Юли 14, 2006 7:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Държавата за която става въпрос е Израел.

Е сега вече си подписах смъртната присъда. :lol: :lol: :lol:

Пет Юли 14, 2006 8:22 pm
Профил

Мнение 
Определено :D ......
Ами с езиците е така да, трябва да се ползват, иначе на малко хора им се отдава да ги учат, но има и такива. В електрониката и изобщо инжинерните науки мисля че не е трудно да се научи английски, но така или иначе едно е да се научи човек да го чете и разбира, друго е да слуша и рзбира, а съвсем друго е и да го говори, на мен ми е доста зор. Нито английйски нито руски научих в училище, може би с руския ми беше по лесно защото е мнго близък до българския, а и се учеше от 3-ти клас. Но така или иначеи двата езика ги научих след кто започнах да работя с тях, руския покрай едни клиенти преди 10-на години а английския съвсем наскоро, до преди година ми беше доста труно да кажа какваото и да е въпреки че разбирах почти всичко.
Езика си трябва, но не мисля че е някаква особенна пречка в усвояването на пециализирана материя.

Съб Юли 15, 2006 9:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:
Държавата за която става въпрос е Израел.

Е сега вече си подписах смъртната присъда. :lol: :lol: :lol:

малииии! добре че не си угасил радиото в еврейския ви офис! щото тогава може да чуеш приглушените викове от мазата "помогнете хора! аз изобретих вечен двигател и ме отвлякоха!" и после нали знаеш....
:D

Съб Юли 15, 2006 11:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
...

Ааа :D сега разбирам защо беше задължително носенето на антифони. :lol: :lol: :lol:

Съб Юли 15, 2006 4:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]