|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:53 am
| Автор |
Съобщение |
|
al_at
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
 Re: Проблем с RPI4
Да не се е опукал дисплея при някоя манипулация? Но два да се опукат е малко вероятно /освен ако не се прави една и съща грешка/. Махни дисплея и пробвай с монитор през HDMI. Напреженията на платката на RPI в норма ли са?
|
| Чет Мар 25, 2021 2:34 pm |
|
 |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 381 Местоположение: България
|
Както казва al_at, виж дали 5V/3V3 пиновете са наред.
|
| Чет Мар 25, 2021 2:35 pm |
|
 |
|
Martin91
Ранг: Новодошъл
|
Няма видими поражения по дисплея и кабелите му. Само дисплея не съм сменявал, но пробвах и без него да страртирам RPI-то и пак не можах да се свържа с него през VNC (нямам HDMI монитор). Също така пак зелената лампичка на RPI-то не свети така ярко както преди.
Ползвам същите пинове както и преди, когато всичко си работеше
|
| Пет Мар 26, 2021 7:31 pm |
|
 |
|
al_at
|
При карта с чиста инсталация на raspbian, по подразбиране са забранени всички отдалечени контроли, като VNC и SSH. Трябва да се опита без дисплей, да се разреши SSH по процедурата, описана в линка: https://www.tomshardware.com/reviews/ra ... ,6028.htmlАко тръгне SSH, значи работи и rpi. След като се разреши SSH, с негова помощ може да се разреши и VNC /описано е в същия линк/. Монитор няма, а мултицет? - споменахме преди за проверка на напреженията.
|
| Пет Мар 26, 2021 10:23 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
С адаптер или кабел можеш да свържеш устройство с HDMI изход към монитор с DVI или Displayport...
|
| Съб Мар 27, 2021 1:32 am |
|
 |
|
Камен Пецов
Ранг: Минаващ
|
[/quote] VNC-то пази IP-то, името и паролата, които съм използвал последно, .... . [/quote] Не е съвсем задължително IP~то да е същото. Най добре е да си сканираш мрежата, за да провериш дали не си е взело друг адрес. Аз ползвам това : https://www.softperfect.com/products/networkscanner/
|
| Съб Мар 27, 2021 2:01 am |
|
 |
|
Martin91
|
 |  |  |  | Цитат: Трябва да се опита без дисплей, да се разреши SSH по процедурата, описана в линка: https://www.tomshardware.com/reviews/ra ... ,6028.html Ако тръгне SSH, значи работи и rpi. След като се разреши SSH, с негова помощ може да се разреши и VNC /описано е в същия линк/. Монитор няма, а мултицет? - споменахме преди за проверка на напреженията. |  |  |  |  |
Това са резултатите от SSH теста с PuTTY. И мултицет нямам, но при две RPI-та едва ли е проблем с напреженията. Нямам такива адаптери С ipconfig в CMD не е ли същото? Защо ми изчезва зелената лампа на RPI-то?
|
| Съб Мар 27, 2021 8:48 pm |
|
 |
|
Камен Пецов
Ранг: Минаващ
|
ipconfig ти показва адресите на машината на която го пускаш-няма как да ти покаже адреса на RPI~то. Доколкото си спомням зелената ламта се управлява ит софтуера,т.е.ако не ти е читава картата и не boot~не както трябва тя никoгa няма да всетне нормално. Запищи си един нов имидж само с raspberian или https://dietpi.com/ cамо за проба.Ползвай https://www.balena.io/etcher/ . Не мисля,че софтуера е успял да убие RPI~то
|
| Съб Мар 27, 2021 11:26 pm |
|
 |
|
al_at
|
Този адрес 192.168.1.8 как е определен? Трябва да се пусне network scanner-a да се види дали ще открие нещо.
|
| Съб Мар 27, 2021 11:45 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
|
| Съб Мар 27, 2021 11:58 pm |
|
 |
|
Martin91
|
Вече пробвах с две карти с нов raspberian имидж. Ще пробвам пак да преинсталирам, но едва ли ще стане. Първо пробвах със старият адрес, който още си стои записан в VNC-то. После пробвах с този network scanner ( https://www.softperfect.com/products/networkscanner/), и получих само два адреса - единият мисля, че е на рутера, а другият на компа (пробвах и двато в Putty, но нищо). Виждал съм ги, но не съм си купувал такива. Поръчал съм си USB-TO-TTL SERIAL CABLE, RASPBERRY PI, дано да свърши някаква работа (още не е пристигнало)
|
| Нед Мар 28, 2021 3:26 pm |
|
 |
|
al_at
|
Точно ли са изпълнени всички стъпки? Давам още един линк с опростени стъпки: https://hackernoon.com/raspberry-pi-hea ... 2ccabd75d0Ако всички стъпки са правилно изпълнени и пак не се обажда, значи нещо е генерално скапано, например: - дисплеят се е повредил и е повлякъл повреда и на двете rpi /с вероятност да поврежда всяко следващо включено към него RPI/. - адаптерът се е претоварил и повредил и сега дава по-ниско напрежение /май адаптерите бяха два, така, че това е малко вероятно/.
|
| Нед Мар 28, 2021 6:09 pm |
|
 |
|
Martin91
|
Изпълнени са стъпките. Има ли опция за връщане на фабрични настройки? Презаписване на картата ще промени ли нещо? Ако го свържа с ethernet кабел ще има ли разлика? С този кабел дали ще има някаква разлика USB-TO-TTL SERIAL CABLE, RASPBERRY PI? Проблемът със зелената лампа на како се дължи? Проблем с картата?
|
| Пон Мар 29, 2021 2:05 pm |
|
 |
|
al_at
|
Последните въпроси ме хвърлят в недоумение. Всички стъпки, за които бях посочил линкове, предполагат свързан Ethernet кабел между RPI и рутера /най-лесно/ или директно между RPI и компютър. Как може да са изпълнени стъпките без свързан LAN (Ethernet) кабел? На какво се разчита? На връзка през WiFi? Там конфигурацията е по-трудна и трябва да се направи промяна в конфигурационния файл на WiFi адаптера на RPI, за да тръгне при включване и да се свърже към съществуваща мрежа. Като се опитвам да помагам, разчитам на коректна информация. Въобще не става ясно, какво точно е направено. Става ясно, че нищо не е ясно.
Последна промяна al_at на Пон Мар 29, 2021 5:20 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Мар 29, 2021 2:28 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Добре бе, взимаш една СД карта с чиста инсталация на raspberian, слагаш HDMI кабела и трябва да светне на монитора. Ако не светне, мяташ платките и/или захранването в кофата.
За какво се мъчите да я пускате през конзола (LAN или серийна) ? Ако не изгрее на монитор, значи или е платката умряла или захранването.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 29, 2021 4:41 pm |
|
|