Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Обслужване на батерии за велосипеди 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Обслужване на батерии за велосипеди
Някой от вас занимавал ли се е с подобно нещо - замяна на клетки, точкови заварки, зарядни и т.н. Запознах се с един образ, който продава и обслужва велосипеди, вкл. електрически и ме помоли човешки за помощ, но преди да настъпя мотиката, да попитам някой дали си е патил.
Сещам се, че имаше някаква дискусия за точковите заварки и т.н., но мина време оттогава.

Съб Май 08, 2021 2:47 pm
Профил

Мнение Re: Обслужване на батерии за велосипеди
зависи какво значи обслужване - ако всичко се изхвърля без много заглеждане и се заменя с нови клетки - работата не е лоша, ако обаче искат от теб и диагностика и частичен ремонт - там е "губи време" щото са по 4-5 клетки в паралел, 10-15 последователно, както са в пакет трудно се диагностицира, и дори да откриеш кои са дефектирали не можеш да ги извадиш само тях, пак трябва пълно разглобяване, за да извадиш 4-5 клетки, а тези които оставиш не е сигурно и те колко ще изкарат

ако е дефектирала само електрониката - там по-лесно, разглобявал съм няколко такива в които всички елементи са на 100% като нови

Съб Май 08, 2021 6:18 pm
Профил
Аватар

Сори за спама - за точкови заварки на батерии трябва специален апарат, или всичко къде е spot welding в алиекспреса става?

Съб Май 08, 2021 8:22 pm
Профил

Не става всичко. Като помислиш върху това откъде протича тока при една точкова заварка и като съобразиш това, че въпросният ток не трябва да протича между изводите на батерията, много бързо ще разбереш, кое става и кое не.

PS:

Точково заваряване = spot welding

Съб Май 08, 2021 8:41 pm
Профил
Аватар

Ами машинките за заваряване на батерии са с два електрода един до друг. Тия които са по-елементарни са с два електрода подобни на молив с които пак се бачка по същия начин.
Та, ако джаджата е за заваряване на батерии, става. А дали всички машинарии стават, е почти философски въпрос. Както знаем при китайската техника има какви ли не изпълнения - от прилични, та до абсолютни отпадъци.
От познат бях взел такава. Капризна е на вида на лентата с която се прави връзката. Работи със много големи импулсни токове и при употреба перманентни сваля предпазителите. :D
Трафчето и е почти нанотехнология. Може да се свърши работа с нея, ама е мъка.
Много сделан чарк. От чина. :D

Редакция:
Това е чудото на техниката:
https://www.ebay.co.uk/itm/112889167300 ... SwFZtbPkvb

Съб Май 08, 2021 9:01 pm
Профил

не всичко от алиекспрес става, но има доволно избор на варианти, и с малко рисърч става ясно кои стават и кои не стават, има няколко популярни които ги хвалят че ставали
по едно време и аз се бях загледал за точкова заварка, но си останах с чуденката кой вариант е по-добър - прав ток от акумулатор или проментлив от траф, и до там стигнах :D

Съб Май 08, 2021 9:40 pm
Профил
Аватар

Човека дето те е е потърсил от БГ ли е?

Нед Май 09, 2021 2:02 am
Профил ICQ
Аватар

И двата варианта - прав и проенлив стават. За прав има едни китайщини с няколко транзистора обаче иска батерия с голям изходен ток - колкото повече толкова повече - с 9А акумулатор за UPS изгарят с много holy smoke. С автомобилен 65А нямало проблеми. За траф - най-удачен според мен е ваарианта с траф от микровеле - обаче там пак трябва да си купиш китайска джвъчка или да си я направиш сам - иска си регулиране на времето. Един приятел се мъчи на ръка (или по скоро крак - с педал) да го прави ама не му се получи и си купи такова нещо дето да може да си регулира времето и каза че започнало да му се получава.

Нед Май 09, 2021 8:48 am
Профил ICQ
Аватар

БГ е чичото, но всичко се развива на 3000км северно от София и стана съвсем случайно. Човекът си разбира от велосипедните неща, но има нужда от помощ за батерии(когато се налага) и други електрически проблеми.

Нед Май 09, 2021 10:49 am
Профил

относно електрическите неща - ако велосипедите не са много маркови - нещата са стандартни, обаче бош примерно правят такива извращения, че акъла да ти се вземе, от много шантави букси до всичко да комуникира с всичко, и нищо не тръгва ако някъде се изгуби комуникацията, постарали са се да затруднят максимално ремон/замяна

Нед Май 09, 2021 12:06 pm
Профил
Аватар

На мен ми става лошо, само като има гледам цените на велосипедите (и не само електрическите).
Има "обикновенни" бегачи за по 1к, 2к, 5к, 10к Евро... и това в обикновен магазин, изобщо не говорим за някакви про-сътезателни и т.н. Електричките почват от 1к и незнам изобщо къде спират.
И се купуват, и се поддържат и се сменят части - пращат се до фирмени сервизи в Германия, в Англия, незнам къде си.
Да ме извиняват, но предпочитам кола, мотор, яхта И обикновенно колело. А не колело, и гараж за него.

Нед Май 09, 2021 1:51 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Най важното е споделено. Имам опит с Бош, съсипах една батерия като и смених клетките защото контролера си губи паметта като се прекъсне захранването. Преди това само че измерих волтажите и ги имам, те са си програмирали BMS сравнително добре в контролера. Имам и втора работеща батерия, но не съм се захванал да правя reverse-engineering но е интересно, защото клетки се намират за 60€ a батериите струват към 500€. Ако някой има интерес може да се направи устройство за подържане на напраженията докато се сменят клетките.

Сря Май 12, 2021 10:02 pm
Профил
Аватар

Защо трябва да се прави устройство? Вързваш паралелно едно лабораторно захранване на колкото волта му трябват на контролера и сменяш.

Чет Май 13, 2021 2:08 am
Профил WWW

устройство, защото мисля че процесора не е достъпен / и смятам че трябва и BMS да се симулира - ще трябват към 8 напражения.

Чет Май 13, 2021 3:02 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
HCL написа:
Защо трябва да се прави устройство? Вързваш паралелно едно лабораторно захранване на колкото волта му трябват на контролера и сменяш.

най-последните мерят Battery State of Health не само State of Charge и температурата. и най-вече с импеданса на клетките и като цяло на батери пак-а. така че ако е интелегентен пакет трудно ще го излъжеш с захранване...

Чет Май 13, 2021 10:08 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща