|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
syscop
Ранг: Форумен бог
|
 KiCAD
Някой ползва ли го? Според мен за "дребни" неща върши идеална работа.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Май 21, 2021 7:35 pm |
|
 |
|
bobihot
|
 Re: KiCAD
Тъкмо пуснах първата си платка. обикновена двуслойка. За тестовата даже не сложих полигони. Основният проблем е да се привикне към системата, че си има разлики от другите. Има доста обяснителни филмчета в ютуб, за които ги мързи да четат документацията. Но и са по-ясни нещата добре и нагледно обяснени. Мисля към нея да минавам, че свободна, опън сорсната. И върви на доста платформи. За сега намерих доста библиотеки за почти всичко, което ми трябваше. Има сайт, където по документацията прави библиотеката. С прилично 3Д, с почти всичко, без да съм допълвал. В Доста отношения доближава добрите. За сега автоматично прави диференциални линии. На другите маже да се натъкмяват дължините по избор. Подготвят 6-та версия, си я инсталирах алфата. Добре се държи. Основно не ми харесаха някои графични "подобрения" - селектиране. Вероятно се оплаквали, че не личи много и са наблегнали. Схематикса ми забива чат-пат 64 бит версия, на 4ГБ рам не тръгва - с 16 съм. Та си записвайте често. 32бит версия май е по-добре в това отношение.
|
| Съб Май 22, 2021 2:22 am |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
И аз изоставих Алтиума, след като открих Кикад. Като за без пари е перфектен, няма да се занимавам с кракове... До сега съм направил две платки с 0.8мм пич бга и 0402 елементи. Само да спомена, че не съм професионалист и високоскоростни сигнали като ддр-и не съм опроводявал.
|
| Съб Май 22, 2021 7:52 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Какво ще рече "по документация прави библиотеката"? За 3D-то какви модели поддържа?
Май ще взема и аз да го инсталирам да го пробвам. Само ме притеснява въпроса с правенето на библиотеки, че аз за сега, така като гледам, едно 70% от компонентите ми се налага да ги правя - все са някакви изчанчени. Последно правих за едни токови сензори на LEM - добре че имаше модел в 3D Content Central че иначе отидоха два дена да го рисувам.
|
| Съб Май 22, 2021 2:04 pm |
|
 |
|
syscop
|
За 3d Поддържа .step, .wrl, формата на freecad - това съм тествал, може да има и други. Почти всички компоненти от неговата библиотека имат 3d модели. Има някакъв "wizard" за правене на библиотеки, но и на ръка става лесно.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Съб Май 22, 2021 6:39 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
За момента не виждам поддръжка на варианти за монтаж - което за мен е доста сериозна спирачка. На времето това беше един от дефектите на Протел, който беше оправен в Алтиум и бях много доволен.
|
| Съб Май 22, 2021 6:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Мда - инсталирах го и изглежда сравнително лесно. Гледам че има и някъв туул дето прехвърля проекти от алтиум към кикад. Имало и онлайн вариант. Ще пробвам да видя дали ще става. Мичев от сума време ми го хвали кикад-а, ама май наистина ще е вариант.
А имате ли си идея дали следи 3д моделите за физически колизии - алтиума ги следи. Имам един дизайн дето са два елемента един над друг - под по-големия има специфично място и съм си направил точен модел - като мърдам чарка от долу и си светва като им се засекат моделите.
|
| Съб Май 22, 2021 7:40 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе не знам, аз го сложих да гледам една платка правена на него и първите ми впечатления е че не си струва парите  На пръв поглед много различен от други кадове, времето за да му се свикне е по-скъпо от алтиумски лиценз  За домашно използване, ако човек може да му отдели време, а и ако не е на зор мож еби е ОК, в един момент ще му свикне предполагам... препдолагам до голяма степен е и персонално, сяната на кадове ми е много тегава, изобщо смяната на софт, аз дори версии на един софт избягвам да сменям.
|
| Съб Май 22, 2021 8:21 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
KiCad е най-добрият като безплатно решение. Щом големи фирми го ползват като официален туул, значи не е зле, нали? Писах много пъти, и в темата с Алтиум, че това ми е алтернативата, за да нямам легални проблеми. t_i_t_o каза добри думи, аз също ще захващам една 8 или 10 слойна платка на KiCad. Това, което ме притеснява малко е, доколко гъвкаво е опроводяването на висикоскоростни сигнали, защото планирам DDR4 и SoC. Използвал съм вече опциите за диференциалните сигнали и изравняване на импеданси, но не съм дълбал много, колкото да си опроводя няколко usb. То е ясно, че Алтиум би издухал отвсякъде по темата този безплатен софтуер, но в нито един друг безплатен софтуер няма да намериш tune track length, differential pair, skew, phase. Design Spark се изхитриха с всичките си безплатни решения и ги направиха платени, тоест в Design Spark PCB безплатната версия няма такива възможности, но в платения им вариант са ги сложили, плюс доста други нещица. Мисля, че лиценза беше нещо от сорта на 700 долара и е от скоро (зарибяваха 10 години, но не достигнаха нивото на KiCad с безплатния си вариант). Уроци в тубата - пълно. Съветът ми е да си направиш платката по един съкратен step by step курс, който покрива всичко - схемен редактор, библиотечен редактор за символи и отпечатъци, платка, гербери. Ето ти това например курса на DigiKey и Shawn, пускам линк към първата част (която автоматично можеш да прескочиш и да минеш към същината): https://www.youtube.com/watch?v=vaCVh2SAZY4&t=28sСлед това само с търсачката на тубата можеш да намериш доста филмчета за по-професионалните възможности на програмата (скриптове, мултисимволни компоненти, 3Д, BOM HTML interactive viewer и кво ли не). 3D Rendering - най-впечатляващи резултати съм получавал като експортвам платката и я преработвам с Blender (също безплатен). Ако стигнеш дотам, ще ти дам информация допълнително.
|
| Съб Май 22, 2021 9:05 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Аз се хванах да си поиграя с EasyEDA - ми не е лошо. Пак е безплатно, и откъм библиотеки е добре - просто няма проблем да импортира алтиум, кикад и eagle-ски. Върви под линукс, има и онлайн вариант. Не ми е забивал нито веднъж, и не съм попадал на такива оплаквания по форумите. Предимство е че се усеща близък до протел примерно.
|
| Съб Май 22, 2021 10:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е ти с тоя блендер направо ме уби, бъркал си си професията явно, това не е за инженери  мен ми се налага по принуда да се мъча с блендер защото повечето индустриални дизайнери копат на него, и като трябва да импортвам нещо в солида се изприщвам. На мен ми се струва че тия 160$ на месец които алтиумци искат за 365 версията не са много, дори и за домашно изпозлване, но не знам тая версия има ли някакви ограничения и дали може да работи офлайн. В САЩ много пъти са ми го предлагали на изплащане, пак при някакви съвсем приемливи месечни вносни, и него и солида, но напоследък май не съм получавал подобни оферти, може да има връзка с тайм лимитираните лицензи които пуснаха. Гледам, че оркад бейсик е 1000$, което също не е много. Та не е като да няма избор, разбира се ако има безплатно няма смисъл от платено, въпросът само е дали безплатното върши същата работа. За сериозни проекти освен ЦЕРН не знам други дали го използват, а в ЦЕРН имам усещането че живеят в малко по-друг свят, въпреки, че като си тръгнал и си му свикнал най-вероянто за тях е също толкова неудобно да минат на алтиум/ментор/каданс колкото на мен ми е неудобно да мина на кикад. От по известните и съвременни съм работил на протел/алтиум и оркад, но съм хвърлял поглед и на ментор и алегро на каданс, и макар че вторите две нямат много общо с алтиум/оркад някак си са много по близки едно до друго а кикад-а е поне 5 км в ляво и нагоре .. долу горе нещо като бендер/3д студио и солид уоркс, нищо общо, ама те и функционално са различни, докато кикда и алтиум реално имат една и съща функционалност. Както се казва за всеки влак си има пътници. Не съм си купил алтиум не щото ми свидят парите, ми щото рядко го използвам и ако ще давам пари изобщо не съм сигурен че ще е за алтиум .. то като имаме лицензи за солид не ми пречи да карам с нелегален 
|
| Съб Май 22, 2021 10:41 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Аз че съм я объркал, е ясно. Но е такава, и давам всичко от себе си да поддържам ниво. Защо блендер - защото имам естетически дразнител и не ми харесва рендера в Кикад. А Блендер, защото е безплатен и има видеоуроци в нета. Изгубих декември няколко дена - да, но резултатът беше впечатляващ. Все едно не съм правил платката на КиКад, ами е снимана и ретуширана цветово. Ако се справя с тежката платка на Кикад, ще постна screenshot в темата. Досега чипове с bga и други екзотични корпуси съм правил само на платени програми, и то отдавна. Но Кикада не отстъпва особено според мен, това и преди ти го казах. Като си му свикнал, сам си намираш решения и трикове, за да заобиколиш лимитациите на продукта (ако има лимитации).
|
| Съб Май 22, 2021 10:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За мен лимитациите са по-скоро в главата, не в софтуера, ама те тия лимитации най-трудно се борят. отчитам си го като недостатък но няма какво да направя, винаги е така, сменям нещо малко след като ножа е срязал кокала  А за блендера, гледах аз уроци, ама все тая, да експортнеш step не е зор, ама на някои модели както и да експортваш степа се чупи при импорт, та опитвах да редактирам и модела в блендера ..що псувни отнесе ... да прави добър рендеринг, но мен това рядко ме вълнува, особено пък за платки. Платките се рендират добре и в солида, да верно няма общо с блендер и мая но пак е добре. Ако ми трябва наиситна добър рендеринг експортвам модели и ги давам да ми ги рендят, имаме си хора които само с това се занимават, ама много рядко стигам до тях.
|
| Съб Май 22, 2021 11:06 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Пак да кажа - няма солид, няма алтиум. Целта е безплатен софтуер. Затова се мъча с Кикад за платки и ползвам Фрийкад и Блендер няколко пъти в годината, само ако се наложи. А Кикад си е попадение като възможности, и го казвам от опит, не е като да не съм правил платки на почти всеки популярен pcb layout tool, включае и безплатните.
|
| Съб Май 22, 2021 11:29 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ми ето, един уредил се. Щом те кефи, ръчкай смело 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|