|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:04 am
| Автор |
Съобщение |
|
bobihot
Ранг: Форумен бог
|
 Re: KiCAD
А с Ауторутирането? -Пробвах Freerouting с LayoutEditor и след няколко часово циклене го спрях и експортнах. Но няколко програми му дават грешка във формата Spectra.dsn?
|
| Нед Май 23, 2021 6:40 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Наистина ли ти трябва autorouting? Със сигурност го има в KiCad, ама кой го ползва? Това вероятно си струва при силно цифрови платки с голяма повторяемост на веригите. Ама аз през живота си не съм ползвал такова животно. Доколкото знам е "забранено" при проектирането на платки. 
|
| Нед Май 23, 2021 7:44 pm |
|
 |
|
syscop
|
Не е забранено, но резултатът обикновено е "потресаващ" 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Май 23, 2021 9:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе не е баш така, примерно имаш бекплен със 100 бавни сигнала на дон конектор, знаеш ли що време спестява. За такива неща съм ползвал авторитет, ама спектра не протелския, и спектрата добре се справя за такива неща, и красиво става дори.
|
| Нед Май 23, 2021 11:05 pm |
|
 |
|
syscop
|
То става, ама докато му обясниш кое, как и си го направил на ръка 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Май 23, 2021 11:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами и това е така, рядко съм го използвал но се е случвало. Дали наистина не съм изгубил повече време не знам.
|
| Нед Май 23, 2021 11:38 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Това прави библиотеки от документацията. До сега ми свърши работа. Има и готови. Експорт към повечето среди, вкл Алтиум. https://www.snapeda.com/Но и вграденият помощник е добър. Като се нагласят правилно нещата, после работата е лесна.
Последна промяна bobihot на Пон Май 24, 2021 1:39 am, променена общо 1 път
|
| Пон Май 24, 2021 1:28 am |
|
 |
|
d_jelev
|
snapeda-та е отдавна позната на феновете на платките и понякога е много полезна. Но не е зле да погледнеш какво има в KiCad библиотеките, естествено им дай ъпдейт. Не е зле да си качиш и библиотеките на digikey. Тогава няма да ти се налага да правиш/търсиш/експортваш много footprints. Ето ти една глезотийка, като си готов с платката: https://www.youtube.com/watch?v=H9WsmhtoH8Ehttps://github.com/openscopeproject/InteractiveHtmlBom
|
| Пон Май 24, 2021 1:37 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Така и така е отворена темата (нещо, което исках да направя преди 2 години още) да споделя: От 2010 успоредно с фирмения софтуер (Алтиум и Ментор) започнах вкъщи да ползвам DesignSpark PCB. Беше обявен за софтуер на годината от Електор през 2010. Останах доста впечатлен заради професионалния му вид, функции, възможности. Бях един от основните участници във форума на RS Components в първите години, когато развиваха този продукт. Давахме мнения какво да се добави, какво се бъгва и т.н. Много пъти ги натисках да добавят диференциално рутиране, но все не се случаваше. За последно ползвах DS PCB през 2017. В това време излязоха безплатен DS Mechanical и DS Electrical. Набраха сериозна популярност докъм 2018. Обаче диференциални йок. Реших най-накрая да го видя този прословут KiCad. От тогава съм все на него. Общо взето бие по всички показатели безплатната версия на DS PCB. Безплатна, защото след зарибявка 10 години, RS Components пуснаха DS PCB Pro: естествено, че вътре са сложили диференциални сигнали, изравняване на импеданси, цветни символи в схематичния редактор, симулатор, teardrops, йерархия. Всичкото (или поне повечето) от това KiCad го има. Калкулаторите са горе долу сравними, с малка преднина за DS PCB free заради радиаторите, но вече съм минал на страната на KiCad. Това като отговор на първоначалното запитване от syscop. Ако си му свикнал на софтуера, едва ли ще направиш по-лоша платка от такава на Алтиум.
|
| Пон Май 24, 2021 2:03 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това много зависи какви компоненти ползваш - като възраст и популярност. Нормалните фирми са наясно, че без CAD символи няма смисъл да продават компоненти, вкл. модели за симулация. Аз ползвам https://www.ultralibrarian.com/ също.
|
| Пон Май 24, 2021 10:42 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Много често опирам до Mouser - те предлагат library loader и експортването на компонента става много бързо. Огромна част от елементите им имат CAD models. Няма да ходиш до snapeda или ultra. Ето един screenshot:
|
| Пон Май 24, 2021 6:40 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
И Комет имат 3D вече - дано бързо да успеят да си напълнят базата. Самия фуутпринт не ме притеснява - като има чертеж в даташита, се прави сравнително бързо. Повече време ми отнема да си направя 3D-то, особено ако е някакво изчанчени и липсва чертеж като хората. Преди месец си рисувах едно трафче - от комет импулсно за 5 волта - има едни супер евтини за LNK смятани - едва намерих чертеж и то половината размери дето трябват за модел ги няма. Доста време загубих ама после като го показах на колегата (ренднато), отначало си помисли че е снимка.
|
| Пон Май 24, 2021 8:39 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Би било супер ако някога в бъдещето тия кадове имат функционалност да направят автоматично футринт и 3д модел по 3д скан на частта. Тия скенери вече са доста достъпни
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Май 24, 2021 8:57 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
в повечето случаи производителя предоставя безплатно, ако пък някой си е поиграл в SnapEda, ами като свалите модел, изпратете му няколко долара. Ако всички правеха така, модели щеше да има за всичко и всички. Но сме тарикати в повечето случаи...
|
| Пон Май 24, 2021 9:27 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Като си правим библиотека там, тя не става ли общодостъпна?
|
| Пон Май 24, 2021 9:48 pm |
|
|